Auto    |   MATKAILU

Méxicolla ei ole

Maailman suurimmasta metropolista löytyy kaikki muu mutta ei hiljaisuutta

Tilaajille

MÉXICO. Vaikka tietäisi etukäteen Méxicon massiiviset mittasuhteet, ei mitenkään voi valmistautua näkymään, joka avautuu ikkunoista, kun lentokone laskeutuu pilvien alapuolelle. Kaupunki on kaikkialla; katsoi mihin tahansa, näkee valoja ja taloja muttei kaupungin rajoja, ei alkua, ei loppua.

Lentokenttä on joskus kauan sitten sijainnut kaupungin laidalla, mutta on muuttunut osaksi keskustan itäpuolista loputonta esikaupunkialuetta, samalla kun kaupunki on laajentunut 2240 metrin korkeudella sijaitsevassa laaksossaan.

Mitä ikinä

keksit etsiä, täältä sen löydät. Kokonaisia katuja on omistettu vain hääpuku-, lamppu-, kenkä-, paperi- tai vaikkapa sikarikaupoille. On noitatohtoreiden lääkkeitä ja huippusuunnittelijoiden muotia, intiaanien kutomia ponchoja ja cowboybootseja.

Kaupungin historiallisesta keskustasta löytyy vielä palanen alkuperäistä atsteekkikaupunkia, Tenochtitlánia, joka perustettiin silloiselle Texococon järvellä sijainneelle saarelle vuonna 1345.

Zocalolla, keskusaukiolla, voi edelleen katsella atsteekkien kiehtovia rituaaleja, kumisevine rumpuineen ja savuavine suitsukkeineen. Tosin nykyään näkee myös päivittäin poliittisia palopuheita, kirkkaanpunaiseen viittaan ja huppuun sonnustautuneen mielenosoittajan, meluavia koululaisia sekä valtavasti työttömiä miehiä, joiden pitelemistä kylteistä voi lukea heidän synkkää elämäntarinaansa ja luetteloa heidän työtaidoistansa. Ja kengänkiillottajia. Kaikkialla.

Katujen reunustat

notkuvat vanhoja valtavia rakennuksia ja vinoja kirkkoja, jotka uppoavat hitaasti mutta vääjäämättömästi pehmeään maaperään. Kirkkojen liepeillä maleksivat surulliset kerjäläiset, kauppojen ovilla seisovat vartijat pumppuhaulikkoineen, kaduilla törmäilevät toisiinsa mariachit, maissi- ja tortillakauppiaat, kulkukoirat, polkupyörätaksit ja meksikolainen fakiiri, joka heittäytyy autojen eteen punaisten valojen aikana ja kieriskelee lasinsirpaleissa.

Vastakohtien kaupunki, köyhää ja rikasta, uutta ja vanhaa, puhdasta ja likaista.

Mitä tahansa, paitsi hiljaisuutta.

Meksikossa matkustaa

helpoimmin bussilla. Junaratoja on vähän, ja junat ovat hyvin hitaita ja vanhoja (poikkeuksena Barrancas del Cobren kanjonialueen läpi kulkeva junareitti uskomattomine näköaloineen). Busseilla liikkuminen on paitsi edullista myös hyvä tapa tutustua paikallisiin ja nähdä Meksikon muuntautuva maisema.

Méxicosta itään päin mentäessä maisemat muuttuvat yllättäen tutun suomalaismaaseudun vehreäksi kesämaisemaksi. Aivan kuin koivuja, lehmiä siellä täällä laiduntamassa, jopa ruohikko näyttää tutulta puna- ja valkoapiloineen.

Mutta kaikkialla ympäröivät vuoret, utuiset ja etäiset, paljastavat, että olemme Meksikossa.

Ohi vilahtaa outoja kyliä, aaseja, eksoottisia kukkivia puita, maissipeltoja, maanviljelijöitä, varokaa lehmiä -liikennemerkkejä. Välillä bussi pysähtyy tietullipisteeseen, aseistetut miehet tarkastavat bussin.

Meksikosta kerrotaan

juttuja, kuinka hurjat, aseistautuneet rosvojoukot ryöstelevät kokonaisia busseja ja kuinka taskuvarkaita ja muita huijareita on joka paikassa. Tosiasiassa Meksikossa on enemmän poliiseja ja aseistettuja vartioita kuin vierailijasta tuntuu olevan edes tarpeellista.

Ennen ensimmäisen luokan bussiin nousemista matkustajille suoritetaan pikainen ruumiintarkastus, käsimatkatavarat tutkitaan, bussilaiturilla oleva liikennemerkki kieltää aseet ja bussikuskin vieressä matkaa taittaa aseistettu luotiliiveillä varustettu vartija. Meksikolaisilla rosvoilla ei ole helppoa.

Ensimmäinen etappi Méxicon jälkeen on Meksikonlahden pohjukassa sijaitseva Veracruz, Amerikan vanhin satamakaupunki. Veracruz on reilun 300000 asukkaan siirtomaa-ajan kaupunki täynnä elämää ja koloniaalisia kivilinnoja.

Isla Mujeres,

suomeksi Naisten saari, löytyy Jukatanin niemimaan itäisestä kärjestä, Cancunin tuntumasta. Matka Méxicosta sinne kestää bussilla reilut 26 tuntia. Saarelle kulkee lautta Puerto Juarez -nimisestä pienestä kylästä.

Isla Mujeres oli aikoinaan intiaaninaisten pyhä saari, jossa naiset vierailivat uhraamassa hedelmällisyyden jumalalle. Sittemmin saarta ovat asuttaneet merirosvot ja saaresta paratiisin löytäneet eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset hipit. Osa nykypäivän noin 15000 asukkaasta on näiden hippien jälkeläisiä, löytyypä muutama ikääntynyt alkuperäinenkin. Suurin osa asukkaista on toki meksikolaisia.

Naisten saari on vajaat puoli kilometriä leveä ja runsaat seitsemän pitkä. Siis pieni pala paratiisia. Lyhyiden välimatkojen takia saarelta löytyy vain muutama hassu taksi. Paikalliset liikkuvat fillareilla, mopoilla tai golfkärryillä, jollaisen matkailijakin voi vuokrata. Golfkärry on olosuhteisiin sopivan hidas kulkuneuvo.

Hotellit ovat halpoja. Esimerkiksi hotelli Xul-Hassa erittäin siisti huone parisängyllä ja suihkulla maksaa kahdelta 145 pesoa eli noin 110 mk. Saaren kauneimmalle hiekkarannalle, Playa Nortelleon 200 metrin matka.

Playa Norten

Swing-baarissa on ikuinen happy hour ja kansainvälinen ilmapiiri. Saaren matkailijat ovat pääasiassa rinkkamatkailijoita ja seikkailijoita, sinne ei järjestetä valmismatkoja. Baaritiskillä saattaa tavata coloradolaisen countrylaulajan, ruotsalaisen wicca-noidan tai vaikkapa paikallisen tatuoijan.

Saaren eteläkärjessä on mayojen temppeliraunio, jota on vaikea enää hahmottaa ylipäätään rakennukseksi. Muu elämyksellinen puoli keskittyy mereen. Rannalla loikoilun lisäksi kannattaa kokeilla snorklausta tai sukeltamista merenalaiselle krusifiksille tai patsaalle, joka makaa 20 metrin syvyydessä muistomerkkinä myrskyissä hukkuneille merimiehille.

Todellinen erikoisuus on nukkuvien haiden luola, jota itse Jack Cousteau on käynyt ihmettelemässä. Parin tunnin snorklausreissut välineineen maksavat noin 80 mk, yksi sukellus noin 150-200 mk. Hinnoista kannattaa aina tinkiä.

Elämä saarella

ei ole kuitenkaan pelkkää auringonpaistetta. Sadekauden aikana sateet tuntuvat uhkaavan saarta Atlantiksen kohtalolla. Parissa päivässä vesi nousee lähes puolen metrin korkeuteen, kaduilla ihmiset kahlaavat polviaan myöten vedessä, kaupat, talot ja hotellien ensimmäiset kerrokset täyttyvät sekasortoisesti kelluvilla esineillä.

Paikallinen kalastaja huokaa ja katsoo taivaalle tiedustellessamme, kuinka kauan mahdollisesti sade jatkuu. Riippuu kuulemma täysin jumalista. Sukellusliikkeen omistaja tietää kertoa sen loppuvan ylihuomenna, näin oli kerrottu säätiedotuksessa.

Luonnonihmeillä

ei tunnu olevan Meksikossa loppua. Juutumme kahdeksi viikoksi Playa del Carmen -nimiseen pikkukaupunkiin lähestyvän hurrikaani Keithin takia. Jukatanin niemimaa julistetaan valmiustilaan. Kaupat tukkeutuvat hamstraavista ihmisistä. Rannat suljetaan, veneet vedetään meluavan miesjoukon voimin vedestä. Alkoholin myyntikielto astuu voimaan ja ravintolat tukkeutuvat ihmisistä, jotka haluavat seurata televisiosta hurrikaanitilannetta.

Viereiseltä Isla Cozumelin saarelta lennätetään ihmisiä turvaan ja Chetumalista, joka sittemmin meksikolaisista kaupungeista kärsi pahiten hurrikaanin aiheuttamista tuhoista, evakuoidaan tuhansia ihmisiä.

Hotelli Lilyn omistaja rauhoittelee ja kertoo, että heillä on bunkkeri tällaisten tilanteiden varalta. Voimme vain odottaa, se on turvallisempaa kuin yrittää poistua Jukatanilta, koska hurrikaanin arvioitu reitti kulkee koko niemimaan halki ja todennäköisyys törmätä siihen matkan varrella on suuri. Hurrikaani menee ohitse lopulta 220 km Playa del Carmenin eteläpuolelta, emmekä päässeet näkemään lentäviä lehmiä.

Playa del Carmen

oli vielä 70-luvulla pieni ja leppoisa kalastajakylä. Nykyään se on vilkas rantakaupunki ja kasvaa yhä vauhdilla. Turismi ei ole ehtinyt vielä pilata kaupunkia tyystin. Kaupungista on helppo tehdä päivämatkoja ympäristöön.

Paikalliset matkatoimistot, enimmäkseen kojut rantabulevardilla, tarjoavat valmiita retkiä pikkubussilla Chichen Itzaan, Tulumin raunioille, läheisiin luonnonpuistoihin ja lautalla Isla Cozumelille.

Playa del Carmen sijaitsee Maya-rannikolla, jonka edustalla kiemurtelee maailman toiseksi suurin koralliriutta. Sukellus- ja snorklausmahdollisuudet ovat jälleen loputtomat. Voit sukeltaa merikilpikonnien kanssa, hyvällä tuurilla tavata delfiinejä tai haita.

Eksoottisimpia ovat kuitenkin cenotet.

Jo mayat tunsivat

nämä maanalaiset joet ja tippukiviluolat, joita he pitivät pyhinä palvonta- ja puhdistautumispaikkoina. Oikeammin voisi puhua kokonaisesta jokiverkostosta, joka kiemurtelee Länsi-Jukatanin alla. Osa näistä joko kokonaan tai osittain veden täyttämistä luolista on avattu yleisölle, suurin osa on vielä tutkimatta ja ties kuinka moni vielä löytämättä.

Kalkkikiviluolissa sukeltaminen vaatii suhteellisen hyvää sukellustaitoa ja kokeneen oppaan, sillä vuosittain useita uskaliaita sukeltajia eksyy ja hukkuu näihin luoliin. Luolasukellus on kuitenkin elämys, jonka muistaa loppuikänsä.

Katoista roikkuvat jopa 15-metriset tippukivet ja puiden juuret, sukeltajien valot ja varjot risteilevät sokkeloisissa onkaloissa, veden outo ilmiö suolaisen ja makean veden sekoittuessa saa kaiken näyttämään omituisen vääristyneeltä, kuin Linnanmäen peilisalissa.

Hämmästyttävintä on pulahtaa yhtäkkiä ilmataskuun, jossa voi ottaa regulaattorin ja maskin pois, hengittää yllättävän raikasta ilmaa ja nähdä tuhannet tippukivet juuri päänsä yläpuolella, niin lähellä, että niitä voisi jopa koskettaa.

Playa del Carmenin

ranta ei ole yhtä rauhallinen kuin Isla Mujeresin, mutta vesi on yhtä puhdasta, hiekka yhtä valkoista ja pehmeää. Kaupungin rannat ovat täynnä ravintoloita ja kaupustelijoita, joilla on tarjottavanaan kookospähkinöitä, hedelmämehuja, riippumattoja, popcornia, intiaanikäsitöitä, korurihkamaa, paahdettuja siemeniä tai simpukoita.

Jos haluaa viettää todella askeettista ja rauhallista rantaelämää, kannattaa kokeilla Tulumia.

Tulum on tunnin bussimatkan päässä Playa del Carmenista etelään. Tulumin keskusta, pieni kyläpahanen sijaitsee 4 km:n päässä rannikosta. Kylästä vievä tie mutkittelee viidakon halki kohti hiekkarannalla sijaitsevia cabanaseja.

Pienen alkeellisen bambu- tai savimajan palmunlehtikattoineen voi vuokrata 50-150 markalla. Mukaaan kannattaa viedä moskiittoverkko ja taskulamppu. Uskaliaimmat voivat majoittua palapan, avonaisen katoksen alle ja nukkua muutamalla kympillä riippumatossa hopeisten tähtien valaisemalla rannalla.

Palenquessa sijaitsevat

koko Meksikon laajimmat mayarauniot. Suurin osa kaupungin väestöstä on intiaaneja, kuten monissa muissakin Chiapasin maakunnan kaupungeissa. Palenque on vuoristoisella ylängöllä ja 20 kilometrin päässä ryöppyää Misol-Ha, valtaisa vesiputous, jonka taakse johtaa polku.

Agua Azul on viidakon keskeltä vyöryvä viidensadan erillisen ja erikokoisen vesiputouksen ryväs. Vaellusreitti mutkittelee putousten vierellä ja ohittaa pieniä intiaaniasumuksia, joista paikalliset lapset ryntäävät kaupittelemaan makeita pikkubanaaneja.

Itse raunioalue sijaitsee 4 km:n päässä Palenquen kaupungista. Viidakon uumenista esiin kaivetut temppelit, asuinrakennukset ja pelikentät ovat säilyneet yllättävän hyvin. Alue on laaja ja reitit muuttuvat välillä hankalakulkuisiksi viidakkopoluiksi, joten kannattaa pukeutua hyviin kenkiin, ottaa takki suojaamaan hyönteisiltä ja pitää viidakossa mukanaan pientä keppiä, jolla voi nostaa mahdolliset tielle eksyneet käärmeet.

alkua eikä loppua

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää