Auto

Jokilaaksojen ja riisirinteiden maa

Pohjois-Laos on rauhallisen matkaajan paluu menneisyyteen

Tilaajille

Viidentoista henkilön lava-auto on täynnä matkustajia; jalkatilan täyttävät kaikenkarvaiset laatikot. Viime tipassa paikalle putkahtaa riksa, jossa on noin tuhat litraa Lao-olutta siisteissä pahvilaatikoissa - kaikki mukaan.

Lähtö ei tapahdu kellon mukaan. Ajopeli lähtee, kun se on täynnä. Laosissa linja-autot kulkevat vain valtateillä. Pienemmillä hiekkateillä matkaavat lava-autot, joiden lavalla on metallista kyhätty matkustamo. Se toimii sekä tavara- että matkustajaliikenteessä.

Thaimaasta Luoteis-Laosin Huay Xaihin saapuvat repputuristit "virtaavat" Mekongjokea maan kuninkaalliseen pääkaupunkiin Luang Prabangiin ja sieltä linja-autolla pääkaupunkiin Vientianeen.

Huay Xaista voi

Tien vierellä näkyy merkkejä suurhankkeesta, Etelä-Kiinan ja Thaimaan yhdistävästä valtatiestä. Pari thailiikemiestä matkaa nykyistä tietä pitkin Kiinan rajalle Boteniin selvittääkseen mahdollisuuksia rekkakuljetuksiin. He pohtivat rekkojen kykyä taittaa taivalta vanhalla tiellä: "Mahdollista, mutta vaikeaa." Miehet olivat yrittäneet kuljettaa kananruokaa Vietnamista Laosin läpi Thaimaahan ilman kunnollisia papereita. Epätavallisen tunnolliset rajavartijat eivät olleet sortuneet tippeihin vaan olivat polttaneet koko kuorman.

Yhdeksän

Indokiinan vuoristoalueilla elää heimoja, jotka ovat peräisin Tiibetistä tai Kiinasta. Vuoristoheimot ovat vaihtaneet asuma-alueitaan ajan saatossa piittaamatta hallitsijoista - kieli ja kulttuuri ovat rajanneet heidän maailmaansa, eivät valtiot.

Jokivarsien alavilla mailla voi viljellä tuottoisaa suoriisiä, mutta jyrkillä rinteillä on pakko viljellä kuivassa viihtyvää ja pienemmän sadon antavaa vuoririisiä.

Rinteillä viljelytekniikkana on suomalaisillekin tuttu kaskeaminen. Metsä kaadetaan kuivana kautena ja poltetaan ennen ensimmäisiä sateita. Alue puhdistetaan maata kääntämättä ja riisi kylvetään bamburuo'oilla kaivettuihin koloihin.

Luang Nam Thassa

Matka lava-autolla Luang Nam Thasta Muang Xain kautta Nam Ou -joelle kestää päivän. Reitti vie mahtavan kauniille alueelle Pohjois- Laosin sydämeen. Hitaat ja nopeat moottoriveneet liikennöivät jokea pitkin rikkoen metsän esteettisen äänimaiseman kerran tai pari päivässä.

Hidas jokivene on melusta huolimatta erinomainen tapa taittaa matkaa. Uskomattomat maisemat lipuvat tasaisesti ohitse; koskitaipaleet pärskeineen virkistävät tehokkaasti.

Kyläläiset ovat

Ensin mennään päällikön majaan, joka sijaitsee korkeimmalla paikalla. Päällikkö valitaan kylä-äänestyksellä viiden vuoden välein.

Kylään on juuri avattu majatalo. Ban Na Kangissa on leppoisa tunnelma. Skotlantilainen Phil on viipynyt jo useamman viikon ja opiskellut laoa. Laosin kieli on hyvin lähellä thaita, ja myös sitä kirjoitetaan intialaistyylisin "koukeroin".

Jos paikallista rahaa kipiä käyttäessään osaa hinnat paikallisella kielellä, säästää selvää rahaa.

Kaskiviljellyiden rinteiden ja viehättävien jokilaaksojen keskellä on useita hylättyjä pikkukyliä. Hallitus määrää kylän toimintakelvottomaksi, jos siellä ei ole tarpeeksi lapsia koulun ylläpitämiseen. Kyläläisten on muutettava ja hajaannuttava viereisiin kyliin.

Ban Phounin kylässä

Päällikön majan nurkassa lojuu vanha ranskalainen polkupyörä.

Ranskalaiset kolonialistit saivat Laosin hallintaansa sata vuotta sitten. Ranskalaisista päästiin eroon 1950-luvulla, mutta vaikeudet jatkuivat.

Vietnamin sodassa amerikkalaiset pudottivat arviolta kolme miljoonaa tonnia räjähteitä Laosin alueelle. Yhdeksän vuoden ajan lentäjät tiputtivat yllätyksen joka kahdeksas minuutti lähinnä tavallista elämää elävien kyläläisten niskaan.

Vaarallisin alue

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää