Auto    |   ESITTELYSSÄ

Hillitty Honda keräsi pisteet

Vuoden autoksi Yhdysvalloissa valittu Civic valmis menestymään myös Atlantin tällä puolen

Tilaajille

Honda keräsi kirkkaimmat palkinnot, kun pohjoisamerikkalaiset autotoimittajat valitsivat vuoden auton. Syksyllä esitelty Honda Civic on vuoden auto Pohjois-Amerikassa. Vuoden avolava-auto on Honda Ridgeline.

Civic päihitti kovan porukan. Ford Fusion ja Pontiac Solstice olivat finaalivastustajat. Civic sai 244 pistettä 490:stä mahdollisesta.

Honda Civicin menestys oli historiallinen. Koskaan aikaisemmin ei Hondaa ole kelpuutettu vuoden autoksi Atlantin takana.

Hondan hybridiauto Insight oli finaalissa viisi vuotta sitten, muttei saanut lopullista valintaa.

Honda esitteli uuden Civicin konseptiautona jo viime talvena Geneven autonäyttelyssä. Syksyllä auto oli valmis markkinoille.

Uudesta jo kahdeksannen sukupolven Civicistä on olemassa kaksi mallia.

Neliovinen eli sedan on Civicin ns. maailmanmalli, jota myydään samankaltaisena Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa. Sedan on hillitympi ja konservatiivisempi kuin Swindonissa Englannissa valmistettava viisiovinen viistoperäinen Civic, joka on suunnattu pelkästään Eurooppaan.

Neliovinen Civic on ehtinyt myös Suomeen, joten katsotaanpa mikä mahdollisesti sai amerikkalaiset valitsijat innostumaan.

Civic sedan kilpailee elintilasta alemmassa keskiluokassa. Halvin sedan maksaa Suomessa 23300 euroa.

Autolla on pituutta vain reilut 4,5 metriä. Siitä huolimatta sisätilat ovat ainakin neljälle matkustajalle kerrassaan runsaat. Amerikkalaisille niin tärkeät käsinojat ja mukitelineet lisäävät mukavuutta.

Matkustajien tilaan on selkeästi panostettu. Hondan tyyliin auton keula on lyhyt. Moottori on mahdutettu pieneen tilaan, jolloin matkustajille jää väljyyttä.

Ahdas moottoritila johtaa tosin esimerkiksi siihen, että lampunvaihtoa tuskin kannattaa kotioloissa yrittää.

Myös auton perästä on nipistetty tilaa. Matkatavaroita mahtuu mukaan vajaat 400 litraa, mutta tila on matala. Syynä on täysimittainen vararengas, joka ei mahdu pieneen tilaan.

Siirtyminen liikekannalle paljastaa nopeasti Civicin parhaat puolet. Japanilaiset autot ovat yleensä helppoja ajettavia. Civic on tästä vielä parannettu painos. Kevyt, pehmeä, rauhallinen, siinä laatusanoja, jotka sopivat ajossa olevaan Civicin.

Ei niin, että auto olisi jokin löysä lelu liikenteessä. Päinvastoin. Tarjolla oleva 1,8-litrainen bensiinimoottori kehittää 140 hevosvoimaa. Vääntöäkin löytyy 173 newtonia moottorin kiertäessä 4200 kierrosta. Luvut riittävät ainakin suomalaiseen menoon.

Pehmeys tulee siitä, että Honda maailman suurimpana moottorinvalmistajana on kehittänyt hienostuneesti toimivan moottorin. Käyntiäänikin on niin hiljainen, että tyhjäkäynnillä vain kierroslukumittari paljastaa moottorin olevan käynnissä.

Amerikkalaisten mieleen oli varmasti Civicin pehmeä jousitus. Matalana autona Civic kuitenkin pärjäsi mutkatielläkin.

Keveys sopii kaikkiin ajotoimintoihin. Ohjaus, vaihteisto ja polkimet toimivat niin kevyesti, että hennoinkin ajaja selviytyy tehtävistä helposti. Kaasupoljinkin on niin herkkä, että talvinopeuden noudattaminen alkoi olla työlästä raskaalla talvikengällä varustetulle kuljettajalle.

Vakionopeuden säädin on vakiovaruste vain paremmin varustellussa mallissa (executive).

Ajajan työtila on Civicissä huomiota herättävä. Suuri tuulilasi on kaukana. Tämä on antanut suunnittelijoille mahdollisuuden kehittää kaksiosainen mittaristo. Kaikki tärkeimmät mittarit ovat hieman etäämpänä, suoraan silmien edessä. Nopeus- polttoaine- ja moottorin lämpömittarit tulevat näkökenttään lähes katsetta kääntämättä. Digitaalinen nopeusnäyttö on niin tehokas, että sitä ei voi olla huomaamatta.

Vähempiarvoiset mittarit ovat kojelaudan alemmassa osassa.

Automaattinen ilmastointi, sähkötoimiset ikkunannostimet ja radio-cd-soitin ovat kaikki vakiovarusteita halvimmassakin sedanissa. Ajonvakausjärjestelmä sitä vastoin on saatavilla vain automaattivaihteistolla varustettuihin autoihin. Koeajoautossa oli kuusiportainen manuaalivahteisto.

Ilmastointi vaikutti pakkaskelissä ajoittain tehottomalta. Huurteenpoistotoiminto paikkasi puutteet.

Turvatyynyt (kuusi) huolehtivat turvallisuudesta. Ajonhallintajärjestelmä eli hondakielellä VSA on saatavissa vain automaattivaihteisiin sedaneihin.

Ajo-ominaisuudet, uudenlainen varsin toimiva mittaristo, väljät tilat neljälle ESP saatavilla vain automaattivaihteisiin autoihin, tehoton automaatti-ilmastointi, matala tavaratila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää