Auto    |   ESITTELYSSÄ

Ylellisesti eteenpäin kaasun voimin

Metaaniauto säästää rahaa ja ympäristöä

Tilaajille

Volvo S60 2.4 Bi-Fuel Summum

Volvon Bi-fuel-auto edistää henkilöautoilun kaasukautta Suomessa. Volvo Auton maahantuontiohjelma tarjoilee asiakkaille paria erilaista metaaniautoa.

Tähän asti kaasulla käyvät perheautot ovat olleet tuiki harvinaisia Suomessa, mutta tilanne muuttuu, jos Bi-fuelit saavat suosiota ja jos muutkin maahantuojat innostuvat asiasta.

Uusia kaasu-Volvoja on myyty Suomeen jo toistakymmentä.

Bi-fuel-ajoneuvo tarjoaa vaihtoehdon niille, jotka haluavat säästää rahaa ja ympäristöä, mutta silti nauttia mukavasta ja perin ylellisestä ajosta.

S60 Bi-fuel kulkee vaihtoehtoisesti joko bensiinillä tai metaanikaasulla.

Maakaasu on metaania, samoin biokaasu, jota syntyy hajoavista aineksista esimerkiksi kaatopaikoilla, jätevedenpuhdistamoilla sekä sikaloissa ja navetoissa.

Koeajossani oleva Volvo S60 Bi-fuel on runsaasti varusteltu Summum-versio. Istuimet on verhoiltu nahalla, käytössä on automaattinen ilmastointi ja vakionopeudensäädin. Lisäksi kuljettajan istuimen asentoa voi säätää monipuolisesti sähköisin säätimin.

Kun ajan kaamosajan Helsingissä Lehtisaaren läpi, S60 tarjoaa ylellistä kyytiä. Kitkarenkailla kulku on hiljaista ja pehmeää. Kuljettajan paikalla on tavattoman hyvä istua.

Ulkona on pimeää ja lumista, mutta sisällä tasaisen lämmintä ja lisävarusteena oleva tasokas soittopeli tarjoaa viihdyttävää taustamusiikkia.

Bensiiniltä metaanille auto kytkeytyy nappia painamalla, tai jos bensiini loppuu, vaihto tapahtuu automaattisesti.

Kun laitan musiikin pois päältä ja painan polttoaineen vaihtonappulaa, kuulen hiljaisen naksahduksen, kun kaasusäiliöiden venttiilit avautuvat.

Auton käyntiääni ja kulkuominaisuudet tuntuvat täysin samanlaisilta riippumatta siitä, käykö auto metaanilla vai bensiinillä. On kuitenkin niin, että Bi-fuel saavuttaa bensiinillä maksimitehon ja -väännön vähäisimmillä kierroksilla kuin metaanilla.

Sinänsä kumpikin polttoaine syötetään saman moottorin sylintereihin.

Maahantuojan mukaan S60 Bi-fuel kulkee ajotavasta riippuen täydellä tankillisella bensaa 300-350 kilometriä. Tankki vetää 29 litraa nestettä. Täysillä kaasusäiliöillä puolestaan taittuu 250-300 kilometriä.

Bi-fuelin käynnistäminen tapahtuu bensiinin avulla. Jos se on loppu, auton saa kyllä käyntiin kaasullakin, mutta ei aivan yhtä juoheasti.

Kaasusäiliöt sijaitsevat takaistuinten ja tavaratilan alla. Niinpä vararenkaalle ei olekaan tilaa vaan se on korvattu paikkaussarjalla. Muuten tavaratilat ovat yhtä suuret kuin pelkästään bensiinikäyttöisessä S60:ssä.

Maahantuojan laskelmien mukaan kaasulla S60:n ajokustannukset pienenevät 40 prosenttia, koska kaasu on nyt niin paljon bensiiniä halvempaa. Toisaalta Bi-fuel maksaa enemmän kuin vastaava bensiiniauto.

Edullisimmillaan bensiinikäyttöinen S60 maksaa 35350 euroa, kun vastaavanlainen Bi-fuel maksaa 38950 euroa.

Volvo Auto tuo maahan myös V70 Bi-fuelia: sen saa 43100 eurolla.

Kun Volvo S60 käy metaanilla, jäävät hiilidioksidipäästöt neljänneksen vähäisimmiksi kuin jos auto kävisi bensiinillä. Tutkijat pelkäävät, että hiilidioksidin määrän lisääntyminen ilmakehässä lämmittää maapallon ilmastoa.

Sinänsä maakaasu on öljyn tavoin fossiilinen polttoaine, jota käytettäessä maankuoren hiilivarastoja siirtyy ilmakehään.

Bi-fuel Volvot kulkevat kuitenkin aivan hyvin myös eloperäisestä biomassasta saatavalla biokaasulla.

Tällöin Bi-fuel on erinomaisen ympäristöystävällinen kulkuneuvo, koska biokaasulla ajelu ei periaatteessa lisää hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Poltossa vapautuva hiilidioksidi ikään kuin kiertää elokehässä, sillä sen voidaan ajatella sitoutuvan uudelleen biomassaan.

Miellyttävä ajettava, edullinen polttoaine, metaanista bensiiniä vähemmän hiilidioksidia ilmakehään Vararengas korvattu paikkaussarjalla, kaasun jakelupisteitä vähän, kaasusäiliöt eivät riitä pitkään ajoon

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää