Auto    |   esittelyssä

Korea ja kepeämielinen kulkuneuvo

Pienikokoinen avoauto on kotonaan kaupungin kaduilla

Tilaajille

Kokeilen miten kaksilitraisella moottorilla varustettu avoauto Mazda MX-5 käyttäytyy Helsingin kaduilla. Auto on MX-5:n kolmannen sukupolven versio; ensimmäisen kerran kaksipaikkainen MX-5 esiteltiin 1989.

Viime vuosina avo-Mazda on käynyt kaupaksi sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Esimerkiksi vuonna 2004 MX-5-autoja myytiin Saksassa 4455 ja Britanniassa 6372, mutta arktisten säiden koettelemassa Suomessa vain yksi. Täällähän avoauton hankinta edellyttää poikkeuksellista motivaatiota.

Tänä vuonna MX-5:n myynti Suomessa on kuitenkin ryöpsähtänyt, ja autoja on mennyt kaupaksi jo parikymmentä.

Uuden sukupolven avo-Mazda on edeltäjäänsä tilavampi, akselivälikin on venähtänyt 6,5 senttiä 233 senttiin. Koria on jäykistetty voimakkaasti. Painoa on tullut lisää kymmenen kiloa. Lisätyn varustelun vuoksi sitä olisi tullut vieläkin enemmän, ellei monia osia olisi tehty kevyestä alumiinista.

Koeajossani oleva MX-5 2.0 Sport on mallin versioista kallein. Sen lähtöhinta on 41700 euroa, halvimmillaan MX-5:n saa 29900 eurolla. Tosin silloin pitää tyytyä 1.8-litraiseen moottoriin. Lisäksi kuljettaja jää muun ohessa vaille ilmastointia ja rattiin liitettyjä musiikkilaitteen säätimiä, vaikka toisaalta ilmastointiahan on tarjolla riittämiin, kun laskee katon alas.

Sport-versiossa on vielä esimerkiksi kuusi vaihdetta pakin lisäksi, sumuvalot, kaasupurkausajovalot ja Bose-musiikkilaitteisto.

Kun MX-5:llä lähtee risteyksessä paikalta kaartaen, pyörivät renkaat niin vinkeästi asvaltilla, että auto on herkästi lähdössä luisuun. Niinpä automaattinen ajonvakautus herää henkiin ja vakauttaa. Sen merkkivalo tuikkiikin tämän tästä.

Kakkosella MX-5:n Sport kiihtyy nautittavan napakasti. Moottorin äänestä on tehty karkean jyristävä. Se muistuttaa pörinää, joka lähti vanhoissa amerikkalaisissa elokuvissa esiintyneistä avoautoista, kun sankarit kiisivät niillä mutkittelevia vuoristoteitä Välimeren rannikolla.

Pieni, lyhyen akselivälin MX-5 on erittäin ketteräkin, joten se on hyvin kotonaan kaupunkioloissa. Sen sijaan kangaskatto päälle viritettynä auto tuntuu äänekkäältä moottoritieajossa; melu kuuluu tulevan paljolti renkaista ja ilmavirran suhinasta.

Kesäkuun alkupäivät ovat sen verran koleita ja sateisia, että MX-5:ssä tulee pidetyksi melkein koko ajan kangaskattoa päällä. Katto laskettuna ajeluun innostun vain hetkittäin.

Kun on se aika vuodesta, jolloin ilma on täynnä poppelin valkoisia haituvia, on avoauton kuljettajalle tiedossa imurointitöitä. Toisaalta pienessä avoautossa on se hyvä puoli, että pestävää pintaa on vähänlaisesti.

Katon laskemisessa käytetään käsivoimia, samoin sen päälle laittamisessa. Nosto ja lasku ei vie tottuneelta kuin joitakin sekunteja.

MX-5:n kanssa yhteensopivia sanoja ovat kepeys, turhamaisuus, kesä, rentous, iloisuus, loma, herkut, kukat ja yltäkylläisyys.

Anti-MX-5-läisia sanoja ovat raskasmielisyys, työttömyys, pohjoisnapa, lakko, tulli ja uutteruus.

Mazda MX-viitosissa on nykyaikainen digitaalinen huoltokirja. Heinäkuun alusta lähtien se on kaikissa uusissa Mazdan malleissa.

Kaikki huollot, korjaukset ja tarkastukset tallennetaan keskustietokoneelle. Sieltä auton huoltohistoria on sitten luettavissa.

Napakka kiihtyvyys, korea, ketterä, kepeähenkinen auto Ei kehuttava matka-ajossa, äänekäs, katto päällä heikko näkyvyys takaviistoon

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää