Auto    |   tarkkaa kelitietoa

Kelitietoa kuskille sekunneissa

Carlink jakaisi sää- ja onnettomuustietoa myös autoista autoihin

Tilaajille

Kilahdus havahduttaa. Näyttöruutu kertoo tekstein ja karttasymbolein, että on syytä hidastaa. Kilometrin päässä notkelmassa tie on mustan jään liukastama. Autoilija hidastaa ja pysäyttää, sillä nyt ruutu välkkyy punaista. Notkelmassa on rytissyt ja tie on tukossa.

Näin toimisi Carlink.

Paikallinen tiesää päivittyy nykyisin kerran tunnissa ja kertoo säästä 10 kertaa 10 kilometrin alueelta. "Se on aika karkeaa tietoa autoilijalle, eikä kerro paikallisista ongelmapaikoista", myöntää Timo Sukuvaara Ilmatieteen laitokselta.

Kehitteillä oleva Carlink-järjestelmä pohjaa älytekniikkaan, jossa autot viestisivät langattomasti keskenään ja tienvarsien tukiasemien kanssa. Järjestelmä varoittaisi jäisestä tiestä, rankkasateesta, sumusta tai lähistön onnettomuuksista.

Carlink-auton hätänappia painamalla kuljettaja voi lähettää muille tielläliikkujille varoituksen kolarista. Auton anturien havaitsema heittelehtiminen, nopeuden äkillinen romahdus tai turvatyynyn laukeaminen aiheuttaisivat hälytyksen automaattisesti.

Kaarinassa kokeiltiin moottoritiellä kauanko kestää edellä ajavan auton turvatyynyn laukeamisesta kertovan gprs-viestin matka autosta toiseen.

Se vei kolme sekuntia. Se on vähän ja paljon. Sadan kilometrin tuntivauhdilla auto etenee sekunnissa lähes 28 metriä.

Idea on vuosien päässä käytöstä.

"Vertailuksi käy autonavigaattorien leviämisnopeus. Carlink voisi olla joidenkin automerkkien huippumallien varusteena kenties jo parin vuoden päästä ja keskihintaisissa autoissa lisävarusteena ehkä 2012", arvelee Sukuvaara.

Arviota ei voi pitää pessimistisenä.

Kokeilussa käytetään rinnan kahta tapaa lähettää tietoa. Päädytäänpä kumpaan tahansa (wlan tai gprs), idea on jakaa liikkuviin autoihin nopeasti tosiaikaista tietoa ajokelistä.

Kokeiluissa on havaittu, että 70-100 kilometrin tuntivauhdissa auto "keskustelee" tukiaseman kanssa noin kilometrin matkan.

Carlink on Ilmatieteen laitoksen, VTT:n, 11 laite- ja ohjelmistovalmistajan, tutkimuslaitoksen ja yliopiston kansainvälinen hanke.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää