Auto    |   sähköautot

Corolla sähköistyi

Hankkeen puuhamiehet kannustavat ihmisiä massamuunnokseen

Tilaajille

Hikiäläisessä autohallissa on paiskittu kulunut vuosi töitä lähes hiki hatussa. Sähköautot - Nyt! -yhteisö on muuntanut suurella innolla Puolasta ostettua vuoden 2004 Toyota Corollaa sähköautoksi. Ensimmäinen prototyyppi on viimeinkin valmis ajettavaksi ja esiteltäväksi.

eCorolla on kaiken kansan nähtävänä Helsingin messukeskuksessa viikonloppuna.

Yhteisö uskoo, että muunnossähköautojen valmistaminen nopeuttaa huomattavasti siirtymistä öljyttömään autotekniikkaan.

Muunnossähköautoja tehdään toki muuallakin. Erikoista suomalaisten autossa on se, että hanke perustuu avoimeen lähdekoodiin.

Kaikki auton valmistukseen liittyvät tiedot ovat halukkaiden vapaasti käytettävissä ja hyödynnettävissä.

Yhteisön haaveena on massamuunnos - ihmisten ryntäys muuntamaan polttomoottoriautonsa sähköautoiksi.

Puuhamiesten mielestä kaikki nykyisin liikenteessä olevat polttomoottoriautot on muunnettavissa sähköautoksi. Maailmassa on noin 850 miljoonaa polttomoottoriautoa.

eCorollan akkutekniikasta vastaava Jukka Järvinen kuvaa muunnostyötä reseptin kirjoittamiseksi. Autoon on luotu vakioidut komponentit, jotka on helppo asentaa. Esimerkiksi sähkötekniikka on yhdessä kehikossa, joka sopii sellaisenaan muunnettavaan autoon.

Corollassa sähkötekniikka on kiinnitetty alkuperäisiin moottorikiinnikkeisiin. Tämän vuoksi tekniikkaa vaihdettaessa ei tarvitse tehdä hitsauksia tai muita kiinnityksiä.

"Kaikki työvaiheet on helposti toistettavissa samoilla komponenteilla." Unelmana on se, että asiakas voi viedä polttomoottoriautonsa aamulla muunnostöitä tekevään yritykseen ja saada illalla valmiin sähköauton.

Auton muuntaminen sähköiseksi maksaa arviolta 22000 euroa. Pelkän sähkötekniikan ja akkujen hinnan arvellaan vaihtelevan 10000-20000 euron välillä.

eCorollan 1.0-versiossa on Azure Dynamics -sähkömoottori ja Kiinassa valmistetut Thunder Sky -litiumakut. Akut painavat noin 150 kiloa.

Prototyypin käyttösäde on noin 80 kilometriä. Uudemmalla akkutekniikalla uskotaan päästävän 150 kilometrin toimintasäteeseen. Tavaratilaan sijoitettavilla lisäakuilla toimintasäde saadaan nousemaan jopa 300 kilometriin.

Autonvalmistajat havittelevat kilvan uutta akkuteknologiaa. Yhteisön tarkoituksena on julkistaa eri automalleihin sopivien akkulaatikkojen tarkat mitat. Näin akkujen valmistajilla on helppo tarjota muunnosautoihin sopivia akkuja.

Yhteisö keskittyy seuraavaksi eCorollan 2.0 -version rakentamiseen ja 20 auton laivueen kasaamiseen.

Etsinnässä on myös muita sähköautoiksi muunnettavia perusautomalleja Corollan lisäksi.

Prototyypin rakentamisen organisoinnista vastannut Eki Leinonen korostaa, että tällaisessa hankkeessa kehitys ei pysähdy koskaan.

"Kaupallisissa hankkeissa kehitys pysähtyy siinä vaiheessa, kun tuotanto alkaa. Tässä projektissa uutta kehitetään koko ajan ja tulokset ovat heti kaikkien käytettävissä ja hyödynnettävissä." eCorolla ja muita sähköajoneuvoja on esillä Electric Motor Showssa Helsingin Messukeskuksessa. Näyttely on avoinna la ja su klo 10-18. Lisää: www.electricmotorshow.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää