Vety - vahva vaihtoehto - Autot | HS.fi

Vety - vahva vaihtoehto

Vuonna 2050 autoilu voi olla päästötöntä. Millä autot silloin kulkevat? Vedyssä on paljon etuja, sanovat tutkijat.

28.11.2009 2:00

Vetyauto on tärkeä etappi kohti päästötöntä autoilua. Sen aika siintelee jo, arvioivat tutkijat.

Mikä vaihtoehtoisista polttoaineista vie voiton?

Sitä on mahdoton arvioida. Täysin hiilivapaata eli päästötöntä autoilu on ehkä vuonna 2050. Sitä ennen on välivaiheita kuten ladattavat hybridit, joissa on poltto- ja sähkömoottori." Ladattavien sähköautojen kaupallistuminen on tervetullutta. Akkujen paraneminen lievittää lähes kaikkia vety- eli polttokennoautojen ongelmia.

Mitkä ovat vetyauton edut?

Päästöttömyyden lisäksi ne ovat käyttövarmempia kuin polttomoottoriautot. Huoltaminen on yksinkertaisempaa ja edullisempaa, koska kuluvia osia on vähemmän. Sama etu koskee sähköautoja.

Kumpi on järkevämpi ympäristön kannalta, vety- vai sähköauto?

Riippuu auton käytöstä ja siitä kuinka energia on tuotettu. Sähköä ja vetyä voidaan tuottaa monin eri tavoin. Jos vety tai sähkö valmistetaan fossiilisilla polttoaineilla, syntyy päästöjä. Tuuli- tai aurinkosähkön avulla vetyä voidaan tuottaa vedestä periaatteessa ilman hiilidioksidipäästöjä.

Entä käyttäjän kannalta?

Puhtaat sähköautot jäävät pääosin kaupunkiautoiksi, pidempään maantieajoon tarvitaan polttokennoautoja. EU:n tavoitteena on, että vetyautot yltäisivät 1000 kilometrin ajokantamaan vuoteen 2020 mennessä. Vuotuisen ajon määrä ratkaisee järkevyyden. Jos ajaa pitkiä matkoja on vety ehdoton.

Voi olla, että tarjolle tulee 500 ja 1000 kilometrin ajokantaman vetyautoja. Tavoite on, että tulevaisuudessa vetyautot eivät ole sen kalliimpia kuin polttomoottoriautot.

Aiheuttaako pakkanen ongelmia vety- ja sähköautoille?

Riittävän vahva akusto helpottaa talvikäyttöä. Kylmä on aina ongelma akuille: ne antavat vähemmän tehoa ja lataaminen kestää kauemmin. Kovilla pakkasilla pikalataus ei onnistu ollenkaan.

Milloin tulee läpimurto?

Uusilla polttoaineilla kulkevat autot yleistyvät, kun ne ovat yhtä käteviä ja mukavia kuin nykyautot, eivät ihmiset muuhun suostu. Päästöt eivät yksin ratkaise auton valintaa.

Kuinka pitkälle lataus tai tankkaus riittää?

Suomessa on sähköautojen latauspaikkoja ja niitä tulee lisää. Vetytankkauksen voisi ratkaista siten, että linja-autojen tankkausasemat tulevat muidenkin autoilijoiden käyttöön. Jos vetyautoissa on apuna 60-100 kilometrin ajon takaava akusto, ei vetytankkausasemia tarvita niin tiheästi.

Onko vetyautojen vesipäästö ongelma talvisin?

Vesi voidaan höyrystää, jottei se jäädytä teitä.

Kestävätkö polttokennot?

Kennojen elinikä on riittävä. Ne kestävät 5-10 vuoden ajon ja ne voidaan uusia huollossa, takuuna.

Kysymyksiin vastasivat VTT:n johtava tutkija Rolf Rosenberg ja erikoistutkija Jari Ihonen.

Vetyautot ovat polttomoottoriautoja käyttövarmempia