Auto    |   konehuone

Peruskuntoilijakin hyötyy sykemittarista

Edistyneet laitteet kertovat käyttäjille myös harjoitusten vaikutukset.

Tilaajille

Kesä herättää usein kuntoilumielen, ja kuntoilijan parhaita ystäviä ovat kunnon sykemittarit. Tai nykyisin pitäisi puhua kuntoilijan rannetietokoneesta, niin paljon niissä on monipuolisia toimintoja.

Sykemittareiden valikoima on laaja. Perusmallit kertovat pelkän sykkeen, mutta siitä hieman edistyneemmät mittaavat jo kuntoakin. Huippu-urheilijoille on saatavissa aivan oma laitearsenaalinsa.

Suomalaiset mittarivalmistajat Polar ja Suunto ovat saaneet mainetta myös ulkomailla.

Polar FT60 ja Suunto t3c ovat esimerkkejä edistyneistä, mutta jokamiehelle sopivista rannemittareista. Kumpikaan ei ole enää mikään uutuus.

Suunnon t3c-malli antaa jatkuvaa palautetta harjoituksen aikana ja kertoo, mikä on kulloisenkin liikunnan tehovaikutus. Seuraavassa t4c-mallissa on myös harjoitusohjelmatoiminto, joka tekee tavoitteellisen kuntoiluohjelman viideksi päiväksi.

Suunnon laitetta oli aluksi vaikea oppia käyttämään. Valikkojen logiikka ei avautunut ihan heti. Kuntoilun aikana tuli helposti paineltua vääriä nappeja. Käyttöohje kaipasi selkeyttä.

Opiskelun jälkeen mittari toimi hyvin. Suunto ilmoittaa kuntoilun aikana teholukeman. Tämä TE, eli training effect -luku kertoo kulloisenkin harjoituksen vaikutuksen. Kokeilun jälkeen mittarista on tullut uusittu t3d-malli. Suurin ero edeltäjään on aerobisten kuntosalilaitteiden kanssa yhteensopiva sykevyö.

Polarin FT 60 -laitteessa on kuntotestitoiminto. Se mittaa levossa käyttäjänsä kunnon. Kuntotaso ilmoitetaan lukemana joka vastaa maksimaalista hapenottokykyä. Testi perustuu muun muassa testattavan sykevälivaihteluihin: hyväkuntoisella sykevälivaihtelu on suurta. Polarin testi on luotettava, mutta käyttäjän pitää kertoa rehellisesti, miten aktiivisesti hän on harrastanut liikuntaa kolmen kuukauden aikana.

Laitteessa on mukana erilaisia harjoitusohjelmia. Mittari antaa harjoituksen jälkeen palautteen kuntoilun vaikutuksesta.

Molempiin kokeiltavina olleisiin sykemittareihin saa lisäsensoreita. Esimerkiksi kenkään voi liittää anturin, joka mittaa kiihtyvyyden perusteella kuljetun matkan ja nopeuden.

Kummatkin mittarin matkasensorit oli helppo kiinnittää kengännauhoihin, eikä niiden olemassaolo haitannut lenkkien aikana. Molemmat mittaavat matkaa tarkasti, mutta ne pitää ensin kalibroida eli kertoa laitteille kerran todellinen kuljettu matka.

Harjoitustiedot voi halutessaan siirtää tietokoneelle, mutta sitä varten on hankittava liitäntälaitteet.

Polar on toteuttanut nettikäyttäjille oman personal training -palvelun, jonne omat tiedot voi siirtää talteen ja tutkailla niitä myöhemmin.

Suunto avasi äskettäin nettiin uuden movescount.com-palvelun, jossa on vastaavia toimintoja.

Polar FT 60, hinta 150-200 e, www.polar.fi, Suunto t3d noin 155-175 e. www.suunto.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää