Autoilija - yllätä talvi - Autot | HS.fi

Autoilija - yllätä talvi

Annamme vinkit turvalliseen talviajoon, jossa keli määrää vauhdin.

8.10.2011 3:00

Entä jos autoilija ottaisi ohjat omiin käsiinsä ja yllättäisi talven, eikä päinvastoin?

"Jos talvi yllättää, on kyse kehnosta asennoitumisesta rajusti muuttuneisiin ajo-olosuhteisiin", kiteyttää hyvinkääläinen liikenneopettaja Annina Noso, 32.

Ennen nykyistä työtään Noso ajoi viisi vuotta taksia Helsingissä. Vapaa-ajallaan hän harjoittelee ajamaan virheettömästi, mutta kovaa, jotta menestyisi SM-rallissa.

Liukkaillakin ajetaan usein olemattomilla turvaväleillä ja kovinta nopeusrajoituksen sallimaa vauhtia, äimistelee Noso. Liukkauden aliarviointi ja omien kykyjen yliarviointi ovat vaarallinen yhtälö.

Noso on havainnut, että etenkin joitain nuoria miehiä riivaa ratissa huimapäisyys. Noso tiivistää ongelman viiteen sanaan.

Räikkösen jalat, mutta omat kädet.

Nuoret liukastelevat kokemattomuuttaan, mutta myös kokeneet ajautuvat vaikeuksiin. Noso tähdentää, että kaikille sattuu liikenteessä havainnointi-, arviointi- ja toimintavirheitä.

Tyypillisiä ensiliukkaan ongelmia ovat peräänajot ja tieltä suistumiset. Edes auton älykäs turvajärjestelmä ei korjaa karkeita ajovirheitä.

On vaarallista, jos kuski ei tunnista ajotapansa riskejä. Esimerkiksi jarrutusmatka moninkertaistuu märällä ja liukkaalla pinnalla, mutta silti moni ajaa kuivan kelin nopeudella.

Vaaran viikkoja eletään jo ennen lumisateita ja pakkasia.

Mustaa jäätä muodostuu aamukasteen, lumen sulamisvesien tai muun kosteuden ja pakkasen yhteisvaikutuksesta.

Mustaa jäätä on vaikea havaita tienpinnalta. Jääkerros on usein niin ohut, ettei nasta siihen pure.

Vaaranpaikkoja ovat notkelmat, varjokohdat ja muuta tienpintaa kylmemmät siltojen kannet.

Vaikka naiset on tutkimuksissa todettu miehiä varovaisemmiksi kuskeiksi, he ovat kuromassa eroa kiinni, Noso sanoo. "Tytöt haluavat näyttää rämäpäisyyttään ratissa siinä missä pojatkin." Nosoa huolestuttaa, etteivät nuoret naiset harjoittele auton käsittelyä yhtä hanakasti kuin miehet. Naiset myös välttelevät hankalissa olosuhteissa ajamista.

Liukkaalla ajamista olisi hyvä harjoitella joka vuosi, pohtii Noso ja ideoi liukasajopäivää yrityksille henkilöstön virkistyspäivän ohjelmaksi.

Talvirenkaiden valinnasta

sivulla D3.

Mustaa jäätä on vaikea havaita.