Auto

Ostaisitko kiinalaisen auton? Pian yhä useampi eurooppalainen vastaa todennäköisesti kyllä

Kiinalaiset autonvalmistajat aikovat tulla ryminällä Euroopan markkinoille.

Haluatko esiintyä menestyvänä ihmisenä? Haluatko näyttää menestystäsi kalliilla autolla?

Ehkä haluat, mutta riittävätkö rahasi? Onko sinulla varaa vaikkapa nuorekkaan dynaamiseen Land Rover Evoqueen, jonka saisi halvimmillaan alle 50 000 eurolla?

Eikö?

Ei se mitään. Voit silti näyttää menestyvältä ostamalla Land Roverin sijaan Landwind X7:n. Se on niin tarkka kopio Land Roverista, ettei eroa juuri huomaa. Ja mikä parasta, se maksaa murto-osan Land Roverista, koska se on kiinalaisten tekemä halpakopio tästä autosta. Kiinassa auton on saanut noin 17 000 eurolla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tässä voit verrata autoja:Landwind ei todennäköisesti ole autona kovin hyvä, mutta se lienee sivuseikka.

Tämä on ollut kiinalaisen autoteollisuuden ongelma jo kauan: tehdään huonolaatuisia kopioita muiden valmistajien autoista.

Nyt se saattaa olla muuttumassa.

Jo vuosikymmen sitten Kiinasta tuli ensimmäinen maininki, joka yritti hukuttaa länsimaalaiset ihmiset kiinalaisen autoteollisuuden aallon alle.

Invaasio epäonnistui surkealla tavalla.

Autot näyttivät uusinakin vanhentuneilta ja niiden teknologia oli eilistä. Päästöjä oli liikaa Euroopan päästörajoja ajatellen ja turvallisuuskin oli kyseenalainen: Autonewsin mukaan törmäystestitulokset olivat ”kammottavia”.

Tämä on johtanut siihen, että kiinalainen auto Euroopassa on vielä nykyäänkin harvinainen.

Viime vuonna Euroopan 14,1 miljoonan uuden myydyn auton joukossa oli 3 866 kiinalaista autoa.

Tilanne on muuttumassa nopeasti, ja se on osittain ruotsalaisten ansiota.

Geely on yritys, jonka harva suomalainen tuntee, vaikka kyseessä on suuri firma. Geelyn liikevaihto oli esimerkiksi vuonna 2014 noin 23 miljardia euroa. Jos vertaa vaikkapa suomalaiseen Kone-yhtiöön, sen liikevaihto on reilu kolmannes Geelystä.

Geely on se kiinalaisyritys, joka osti vuonna 2010 Volvon. Silloin pelättiin, että Volvoista tulee samanlaisia kuin muista kiinakopioista: kelvottomia.

Mutta Geelyn taktiikka oli toinen. Se antoi Volvolle aikaa ja rahaa kehitellä uusi tuleminen, ja nyt se on realisoitunut hienosti. Volvo S90 ja V90 olivat esimerkiksi Suomessa vuoden autoja. Maasturi XC90-autoakin on kehuttu vuolaasti.

Geely on imenyt vuosien varrella Volvolta osaamista siitä, mitä vaaditaan esimerkiksi Euroopan markkinoiden valloittamiseen.

Nyt Geelyn sisarmerkki Lynk & CO on tekemässä maihinnousun Eurooppaan. Ensimmäinen auto on nimeltään 01, sen jälkeen tulee 02, sitten 03 ja niin edelleen. Kaikista autoista tehdään kuulemma sähkö- tai ainakin hybridiversiot.

Auton suunnittelu ja muotoilu on keskitetty Ruotsiin Geelyn ja Volvon yhteiseen tuotekehityskeskukseen nimeltään China Euro Vehicle Technology eli CEVT. Tämä paja perustettiin vuonna 2013.

Myyntipuheet kuulostavat hyvin trendikkäiltä. Tekniikan Maailma kertoi auton lanseeraustilaisuudesta uutisessaan lokakuun lopussa näin:

”Kyseessä ei ole pelkän automalliston lanseeraus, vaan siihen sisältyy kokonaisvaltaisempi ja maailman megatrendejä myötäilevä liikkuvuus- ja muiden palvelujen tuottaminen. Tavoitteena on haastaa automaailman totutut toimintatavat kaikissa portaissa ja tarjota joustavuutta sekä auton hankintaan että käyttöön.”

Geelylla taidetaan olla tosissaan.

Samaan aikaan ”Kiinan Teslalla” eli NextEV-yrityksellä on suuret suunnitelmat.

Se valmisti juuri maailman nopeimman sähköauton EP9:n, ja tästä eteenpäin yritys keskittynee kehittämään kansanomaisempia, suuremman volyymin sähköautoja.

NextEV:llä on kokenutta porukkaa töissä. 2 000 ihmistä käsittävällä palkkalistalla on ammattilaisia, jotka ovat olleet aiemmin töissä muun muassa Googlella ja Facebookilla.

Firma on hyvin kansainvälinen, sillä EP9-auton muotoilu on tehty Münchenissä, tekninen kehitys San Josessa ja viimeistely Kiinassa. Yrityksen perustaja William Li on yrittäjä, jolla on ollut useita menestyviä teknologiayrityksiä, kuten Bitauto.com.

NextEV aikoo pian aloittaa myös autonomisten autojen testaamisen julkisilla teillä USA:ssa.

Ei mitään halpakopioita siis tässäkään firmassa.

Samaan aikaan kiinalaiset rahoittajat ovat Autonewsin mukaan elvyttäneet vanhan saksalaismerkin Borgwardin.

Apua Borgwardille on tullut myös muun muassa Mercedeksen omistamalta Daimlerilta ja monialayritys Boschilta.

Borgward suunnittelee aloittavansa autojen valmistuksen vuonna 2018. Ensimmäinen auto on suunnitelmien mukaan sähköllä toimiva katumaasturi BX7.

Tämä on usein merkittävä etu, kun otetaan kiinalaiset mukaan leikkiin: heillä on erittäin syvät taskut. Ja edelleen maailmassa – ja etenkin automaailmassa – rahalla saa ja hevosella pääsee.

Rahan lisäksi Kiinassa on todistetusti alettu panostaa myös laatuun.

Autonewsin mukaan sanat ”rakennettu Kiinassa” eivät enää ole merkki siitä, että tuote olisi huono, ja esimerkkejä laadusta löytyy jo.

Esimerkiksi suuri osa Honda Jazz -autoista on tehty Kiinassa, ja ne ovat ihan hyviä. Niin ikään Kiinassa on tehty Volvon S60 -autosta pidennetty versio, joka toimii myös vientituotteena Yhdysvaltoihin. Paikalliset turvallisuusviranomaiset ovat kehuneet autoa.

Kunnianhimoakin piisaa. Kiinassa autoteollisuus on usein jollain tavalla linkitetty valtioon, ja Kiina haluaa näyttää, että se kykenee tekemään loistavan vientituotteen.

Singaporessa Sanford C. Bernstein -yrityksessä analyytikkona työskentelevä tekevä Robin Zhu kertoi Autonewsille:

”Kiinan hallinnossa on osia, joilla on valtava halu luoda autoteollisuuden mestari. He haluavat vientituotteen, jota he voivat viedä ylpeydellä.”

Helppoa Kiinan länsi-invaasio ei tule olemaan.

Esimerkiksi Zhu:n mukaan se tulee olemaan paljon vaikeampaa ja kalliimpaa kuin valmistajat tällä hetkellä osaavat edes kuvitella.

Suurena esteenä on nimenomaan se, että ostajat täytyy vakuuttaa autojen hyvyydestä, sillä kiinalaisia autoja kohtaan oltaneen edelleen epäluuloisia Euroopassa, eikä se ihan tuulesta temmattua ole.

Esimerkiksi vuonna 2005 kiinalainen Brilliance toi Zhonghua -auton Eurooppaan ja Jiangling toi Landwind-auton Eurooppaan. Ne vedettiin kuitenkin markkinoilta pian, sillä törmäystestit eivät menneet kovin hyvin.

”Emme ole nähneet turvattomampaa autoa viimeiseen 20 vuoteen”, saksalainen autoklubi ADAC-kertoi Landwindin testauksen jälkeen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Autoilu
 • Volvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump väitti kieltäytyneensä Vuoden henkilön tittelistä, mutta kaikki perustelut eivät menneet ihan putkeen – Presidentti on väärässä, vastasi Time-lehti

  2. 2

   ”Nyt se sitten tapahtui”, ajatteli 11-vuotiaana sokeutunut Ronja Oja – nykyään parikymppinen nörtti aikoo mullistaa näkövammaisten elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  4. 4

   Unohda ruma jouluvillapaita! Tämän joulun hittituote USA:ssa ovat perhepyjamat, joissa lähdetään myös baariin

  5. 5

   Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan

  6. 6

   Rakennusalalla olisi huutava pula tekijöistä, mutta moni nuori keskeyttää opinnot – ”Kyseessä on iso kansantaloudellinen asia, koska rakentaminen kannattelee Suomea”

  7. 7

   46-vuotiaan naisen uskotaan lähettäneen kuolettavaksi tarkoitetun pakettipommin Barack Obamalle – FBI pääsi epäillyn jäljille kissankarvojen ja kastikepullon avulla

  8. 8

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  9. 9

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  10. 10

   Egyptin moskeijaiskun uhriluku nousi yli kolmensadan, syyttäjän mukaan hyökkääjillä oli Isis-järjestön lippuja – Egyptin ilmavoimat pommittaa tekijöitä Pohjois-Siinailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  2. 2

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  3. 3

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  4. 4

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  5. 5

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  8. 8

   Egyptin moskeijaiskun uhriluku nousi yli kolmensadan, syyttäjän mukaan hyökkääjillä oli Isis-järjestön lippuja – Egyptin ilmavoimat pommittaa tekijöitä Pohjois-Siinailla

  9. 9

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  10. 10

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Egyptin moskeijaiskun uhriluku nousi yli kolmensadan, syyttäjän mukaan hyökkääjillä oli Isis-järjestön lippuja – Egyptin ilmavoimat pommittaa tekijöitä Pohjois-Siinailla
  3. Tuomioistuin linjasi Zimbabwessa: Mugaben syrjäyttäminen oli laillista
  4. Pääministeri Sipilä vetoaa soten saamiseksi valmiiksi: ”Olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia?”
  5. Keskusta yrittää nostattaa taistelutahtoa presidentinvaaleihin, apua haetaan ämpäreistä – presidenttiehdokas Vanhanen moitti Suomen ulkopolitiikkaa liian kapea-alaiseksi ja lähti jakamaan sankoja
  6. Tunti sitten
  7. Rakennusalalla olisi huutava pula tekijöistä, mutta moni nuori keskeyttää opinnot – ”Kyseessä on iso kansantaloudellinen asia, koska rakentaminen kannattelee Suomea”
  8. Verkkokauppa Amazonin perustajan Jeff Bezosin omaisuuden arvo ylitti 100 miljardia dollaria – edellisen kerran haamurajan rikkoi Bill Gates vuonna 1999
  9. Etelä-Suomen ilmatilassa lentää parhaillaan pieni satelliitti, jonka tavalliset suomalaiset ovat rakentaneet – ”Emme tiedä, mihin se putoaa”
  10. Trump väitti kieltäytyneensä Vuoden henkilön tittelistä, mutta kaikki perustelut eivät menneet ihan putkeen – Presidentti on väärässä, vastasi Time-lehti
  11. Uransa seitsemänsiin olympialaisiin valmistautuva Janne Ahonen, 40 mahdollisuudesta tehdä suomalaista urheiluhistoriaa: ”Siinä ei ole mitään ihmeellistä”
  12. Suomi on saanut lahjaksi rahaa, patsaita, tulppaanin ja yhden lähetystöhistoriikin – saamistamme lahjoista selviää, mitä muut maat meistä ajattelevat
  13. Näytä lisää