Auto

HS koeajoi: Kian isolle pistokehybridille luvataan jopa 54 kilometrin sähköajoa – siihen on vaikea päästä

Kia Optima PHEV panostaa mukavuuteen.

Kia Optima PHEV on erinomainen esimerkki siitä, kuinka nopeasti korealainen teollisuusjätti Hyundai ja sen tytärmerkki Kia ovat omaksuneet automaailman lainalaisuudet ja trendit.

Vielä parikymmentä vuotta sitten Kian malleille hymähdeltiin perinteikkäämpien eurooppalaisten kilpailijoiden leireissä väheksyvästi. Nyt pilkkalaulussa on varovaisempi nuotti.

Kialla on mallistossaan jo nuorekkailla muodoillaan erottuva täyssähköauto Soul EV, tuore crossover-hybridi Niro ja klassisemmin muotoiltu Optima PHEV eli Optiman pistokehybridiversio, jota voi siis myös ladata. Vastaavaa tarjontaa on vielä harvalla merkillä.

Siinä missä Kia on reippaasti lähtenyt seuraamaan autojen sähköistymisen kehitystä, moni muu valmistaja on jäänyt flegmaattisena tuleen makaamaan. Jopa hybridien edelläkävijä To­yota oli vuosia sillä kannalla, ettei pistokehybrideissä ole ideaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime vuosina tämä kanta on kuitenkin selvästi jäänyt taka-alalle, mikä tekee uudesta Optima PHEV:stä mielenkiintoisen uutuuden.

Kuinka sen erottaa?

Ulkoisesti Optima PHEV ei juuri eroa tavallisesta Optimasta. Vain keulan muotoilu ja kuljettajan oven etupuolella sijaitseva latausluukku paljastavat PHEV-luonteen.

Voit katsoa autoa eri puolilta liikuttamalla oheista liukuria:Erot syntyvät piilossa olevasta tekniikasta. Auto sijoittuu ylempään keskikokoluokkaan, jossa pahimpia luonnollisia kilpailijoita olisivat Ford Mondeo, Hyundai i40, Opel Insignia ja Toyota Avensis. Niistä ei kuitenkaan ole toistaiseksi saatavilla pistokehybridiä.

Optima PHEV:n todelliset kilpailijat tulevatkin siitä vielä vähälukuisesta joukosta, jolla ladattava hybridi – tai edes hybridi – jo on.

Pistokelataustekniikka ja auton vaatima akku eivät tule ilmaiseksi. Varustelultaan vastaava automaattivaihteinen Optima maksaisi dieseltekniikan vauhdittamana noin 6 500 euroa ja pelkän kaksilitraisen bensiinimoottorin kera noin 3 000 euroa vähemmän kuin koeajoautomme.

Keppinä toimiva hintaero kannattaa pitää mielessä, kun harkitsee oman autonsa käyttöä ja mahdollisuutta pelkällä sähköllä ajamiseen. Vain siten taloudellista säästöä, eli porkkanaa, todellisuudessa syntyy.

Sähköllä ajamiseen on toki muitakin argumentteja, kuten esimerkiksi paikallisten päästöjen vähentäminen.

Kuinka pitkälle sähköllä?

Pistokehybridien kyky taittaa matkaa pelkän sähkön voimin kohenee jatkuvasti. Optima PHEV:lle sähköajoa luvataan parhaimmillaan peräti 54 kilometriä, mutta siihen on todellisuudessa vaikea yltää.

Käytännössä bensiinimoottori käynnistyy silloin tällöin myös sähköllä eli niin sanotussa EV-tilassa ajettaessa, kun matkustamoon täytyy tuottaa lämpöä.

Auton virallinen yhdistetyn kulutuksen hiilidioksidiarvo on alhainen, 37 grammaa kilometrillä. Se vastaa vain 1,6 litran kulutusta sadalla, mutta käytännössä lukemaan ei voi yltää kuin enintään 30–40 kilometrin matkoilla. Sen mittaisia monen työmatkat tosin ovatkin.

Kun akuston energia on käytetty, matka jatkuu hybridinä. Perusmoottori on 2,0-litrainen GDI-suorasuihkutusbensiini, joka on yhdistetty 50 kilowatin tehoiseen sähkömoottoriin. Sähkömoottori mahdollistaa ennen kaikkea puhtaan sähköajon.

Auton kokonaisteho on 205 hevosvoimaa ja vääntö 375 newtonmetriä. Runsas alavääntö, joka tekee liikkumisesta vaivattoman kepeätä, on enimmäkseen sähkömoottorin ansiota.

Vaihteistona Optima PHEV:ssä on kuusiportainen automaattivaihteisto, joka hoitaa työnsä huomaamattoman tyylikkäästi. Auton kulussa on kohtalaisesti menevyyttä, ja se rullaa herkästi, kun jalan nostaa kaasulta.

Tähän ominaisuuteen täytyy hetki totutella, mutta toisaalta se kannustaa lukemaan liikennettä ennakoivammin ja samalla säästämään energiaa kuin vaivihkaa.

Entä auton todellinen kulutus pitkien välimatkojen Suomessa? Kun Optima PHEV siirtyy hybriditilaan, keskikulutus alkaa nousta nopeasti ja päätyy koeajomme aikana lopulta noin 5,4 litraan sadalla.

Todellinen kulutus riippuu kuitenkin hyvin monesta seikasta ja ennen kaikkea siitä, kuinka paljon autoa pystyy sen seistessä lataamaan. Siinä vastuu on autoilijalla – pieni vaiva lataustöpselin kiinnittämiseksi on vain nähtävä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Koeajossa

Kia Optima PHEV Business Premium


 Auton vahvuuksia ovat hyvät tilat, kattava varustelu ja varovaisen tyylikäs muotoilu. Kian seitsemän vuoden tehdastakuu on Suomessa ylivertainen muihin merkkeihin verrattuna.

 Tilaa on reippaasti edessä ja takana. Matkustusmukavuuteen on pa­nostettu myös jousituksessa. 307 litran tavaratila on pieni tämän koon autossa.

 Auto kulkee vakaasti, mut­ta ohjaustuntuma on etäisen tunnoton. Suorituskyky täyttää arjen vaatimukset mutta ei tarjoa vauhdikkuutta yhtään sen enempää.

 Coasting Guide Control -järjestelmä auttaa ennakoimaan liikennettä ja säästämään sähköener­giaa. Rahan säästö riippuu siitä, voiko autoa ladata päivittäin.

 Akun lataus vie kahdesta viiteen tuntia riippuen lataustehosta. Yön yli tai työpäivän aikana lataus sujuu helposti, ja liikkeelle pääsee aina täysin akuin.

 Kiihtyvyys sataan 9,4 sekun­tia. Huippunopeus 192 km/h.

 Hinta: 43 990 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 1,6 litraa / 100 km bensiini.

 Hiilidioksidipäästöt: 37 g/km.

 Kilpailijoita: BMW 330e A (varauksin), Mercedes-Benz C350 e A, Toyota Prius PHEV, Volkswagen Passat GTE, Volvo S90 T8 (tulossa).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koeajo
 • Kia
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  2. 2

   Skeittari yritti haastaa poliisia tappeluun ja sylki vartijan päälle – luvaton rullalautailu johti käsirysyyn Elielinaukion pysäköintihallissa

  3. 3

   Venäjä mittasi ”äärimmäisen korkeita” säteilyarvoja läheltä laitosta, johon on viety ydinjätteitä myös Suomesta – aivan vieressä on Fortumin omistama lämpövoimala

  4. 4

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  5. 5

   Äitiyspakkauksen nimen vaihtoa pohditaan Kelan aloitteesta – Peruspalveluministeri Annika Saarikko tukee vaihtoa, jos kansa sitä toivoo

  6. 6

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  7. 7

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  8. 8

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  9. 9

   Mikä operaattori tarjoaa parhaimmat kännykkäliittymät? HS selvitti, millaisia liittymiä myyjät tarjoavat juttelijalle sekä keskiverto- ja viihdekäyttäjälle

  10. 10

   Suomalaisyritys keräsi 1,4 miljoonaa dollaria, rakensi sillä tietokoneen, jonka kehitykseen osallistui yli tuhat ihmistä netissä – Nyt kone on valmis: Avasimme Kiinasta tulleen paketin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  7. 7

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  8. 8

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  9. 9

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  10. 10

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää