Auto

Jos autovero olisi poistunut, auton ostajien apuun olisi tullut säädös, josta harva tietää: autoveron vientipalautus

Monet uuden auton ostajat olisivat saaneet pääosan autoverostaan takaisin, vaikka autovero olisi poistunut – syy on autoveron vientipalautuksessa.

Ennen kuin valtaapitävät yhdestä suusta kertoivat, että autovero ei tule poistumaan, autokauppa oli pienoisessa kriisissä.

Harva oli aikeissa ostaa auton enää tänä vuonna, koska liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) puheiden perusteella olisi kannattanut odottaa ensi vuoteen: silloin autosta ei olisi tarvinnut maksaa autoveroa.

Tilanne ei todellisuudessa ollutkaan niin yksinkertainen. Vaivannäön avulla uuden auton ostaneista melkein kuka tahansa olisi saanut autoveronsa suurilta osin takaisin.

Syynä on säädös, josta varmaan aika harva tietää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Se on nimeltään autoveron vientipalautus. Se kuulostaa kapulakieliseltä verojargonilta, mutta se on itse asiassa aika jännittävä juttu.

Luxury Collection by Auto-Outletin toimitusjohtaja Jukka Sinisalolle autoveron vientipalautus on tuttu käsite.

Luxury Collectionin tiimoilta asiaa on jouduttu miettimään lähinnä sen takia, että yhtiön autovalikoimassa on autoja, joissa autoveroa saattaa olla toistasataatuhatta euroa.

Jos tällaisen auton olisi ostanut ennen autoveron poistamista, olisi voinut pahimmassa tapauksessa menettää valtaisat määrät rahaa.

Tämä ei kuitenkaan ole ihan totta, koska apuun olisi tullut autoveron vientipalautus. Sinisalo selittää asian sen oletuksen pohjalta, että autovero olisi päätetty poistettavaksi vuoden 2018 alusta:

”Mikäli asiakas olisi ostanut nyt auton, niin siinä tilanteessa me yksinkertaisesti olisimme voineet ostaa asiakkaalta auton takaisin Luxury Collectionille joulukuussa 2017. Sitten olisimme poistaneet sen Suomen rekisteristä, myyneet sen ulkomaille ja rekisteröineet sinne”, Sinisalo sanoo.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu autoveron vientipalautus. Mikäli auto rekisteröidään ulkomaille, siitä on mahdollista hakea verottajalta tämä vientipalautus.

Vientipalautuksen saa, mikäli auto on pysyvästi viety käyttöön ulkomaille, ja auton rekisteröiminen ulkomaille on verottajan mielestä osoitus tästä.

Vientipalautuksen määrä perustuu auton senhetkiseen arvoon, eli täysin uuden auton autoveroa ei saisi takaisin, mutta valtaosan kyllä.

”Tämän jälkeen olisimme ostaneet saman auton takaisin verottomana Suomeen, rekisteröineet sen Suomeen ja myyneet auton takaisin sen aikaisemmalle omistajalle ilman autoveroa.”

Lopputulos: auto on edelleen entisellä omistajalla, ja autoverosta – riippuen kuinka paljon autoa oli käytetty oston ja ulkomaille myynnin välillä – suurin osa palautuu asiakkaalle.

Mielenkiintoista tässä asiassa on se, että kuka tahansa voi tehdä näin tietyin ehdoin.

Auton omistajan on esitettävä tarvittava selvitys palautuksen edellytyksen täyttämisestä.

Auton on oltava riittävän uusi ja riittävän verotettu. Alle 500 euron autoveroa ei palauteta, ja auton täytyy olla alle 10 vuotta vanha. Lisäksi auton ensimmäisen veronmääräytymispäivän täytyy olla 1.4.2009 tai myöhemmin.

Nämä sekä muutamat auton hallintaan liittyvät seikat täyttämällä on siis mahdollista saada autosta veroja takaisin.

Palataan taas siihen, jos autovero olisi päätetty poistettavaksi vuonna 2018. Ei se välttämättä niin paha juttu olisi ollut juuri uuden auton ostaneen kannalta.

Jos olisi ostanut sen BMW:n 50 000 eurolla ja maksanut siitä autoveroa 15 000 euroa, suurimman osan niistä viidestätoistatuhannesta eurosta olisi saanut tämän säädöksen turvin verottajalta takaisin.

Tietenkin se olisi vaatinut työtä, rahtikuluja ja viranomaismaksuja, ja kuten moni auton myynyt tietää, myynti sinänsä ei ole täysin ongelmatonta.

Sinisalon mukaan Luxury Collectionilla on sen verran hyvät verkostot ulkomaille, että sen takia homma olisi ollut heidän yhtiölle tuttua, jos tällaisia toimenpiteitä olisi vaadittu.

“Olemme vuosien ajan avustaneet asiakkaitamme esimerkiksi ulkomaille muuton yhteydessä hakemaan auton verot takaisin. Useiden asiakkaidemme autot ovat sen verran arvokkaita, että näissä veron osuus korostuu. Pienempien autoveron autoissa verojenpalautusprosessista aiheutuvat kulut saattavat ylittää itse veron osuuden, jolloin asiaa kannattaa tutkia kriittisemmin."

Koska superautoja verotetaan Suomessa niin rajusti, Sinisalon mukaan moni sellaisen ostaja on päätynyt rekisteröimään autonsa ulkomaille.

”Kyllä se valitettavasti on niin. Valtion verotulojen kannalta verottajalta ei tällöin jää saamatta pelkästään autoveron osuus, vaan myös arvonlisäveron osuus, sekä myös huomattavassa määrin välillisiä alv-euroja, sillä suomalaisten omistamat, ulkomaille rekisteröidyt arvoautot myös korjataan ja huollatetaan muualla kuin Suomessa. ”

Ulkomaille rekisteröimisestä koituu erinäisiä velvoitteita ja rajoitteita auton käyttöön, mutta kysymys on niin isoista rahoista, että moni alistuu niihin.

Tämän vuoden alusta lähtien auton liisaamisen yhteydessä ei kuitenkaan ole tarvinnut maksaa koko autoveroa, vaan vero vain siltä ajalta, kun autoaan käyttää.

Tämän mahdollistaa vientipalautuksen ennakkopalautus: vaatimuksena on ajoneuvosta solmittava leasing-sopimus ja oletuksena on, että auto viedään leasing-ajan jälkeen pois Suomesta.

Esimerkiksi 36 kuukauden leasing-sopimuksella autoveroa täytyy maksaa vain kolmannes nykyisestä tasosta.

Superautojen kohdalla uusi leasing-palvelu on mennyt Sinisalon mukaan hyvin kaupaksi.

”Sanoisin, että 80 prosenttia superautokaupoista on tehty tämän uuden sopimuksen puitteissa.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autovero
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  2. 2

   Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

  7. 7

   Kauppasopimukset ovat Trumpille liian vaikea aihe

  8. 8

   Kimi Räikkönen kolmanneksi USA:n Grand Prixissa – tuli maaliin neljäntenä

  9. 9

   Mistä opimme, että miehen kuuluu jahdata ja isä tarvitsee haulikon?

  10. 10

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää