Auto

Haluatko saada käytetystä autostasi mahdollisimman hyvän hinnan? Muista silloin nämä asiat

”Jos auto on suosittu uutena, se on sitä myös käytettynä”, kiteyttää Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.

Tilaajille
Uutta autoa ostaessa moni varmasti miettii, kuinka paljon rahaa siinä tulee heittäneeksi kankkulan kaivoon.

Mielessä pyörii, kuinka hyvin auto pitää arvonsa, eli millaisen hinnan siitä saa siinä vaiheessa, kun sen myy joko yksityiselle autonostajalle tai vaihtaa autoliikkeessä uutta autoa ostettaessa.

Tähän asiaan vaikuttaa moni asia, mutta muutamia lainalaisuuksia kannattaa pitää mielessä, jos haluaa saada autostaan mahdollisimman hyvän hinnan käytettynä.

Eräs hyvä lainalaisuus on tämä:
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jos auto on suosittu uutena, se on sitä myös käytettynä”, sanoo Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.

Tarkastellaan siis uusien autojen myyntitilastoja. Sen perusteella voi tehdä johtopäätöksen, että jos haluaa hyvän hinnan käytetystä autosta, voi ostaa jonkun seuraavista:

Škoda Octavia

Nissan Qashqai

Volkswagen Golf

Opel Astra

Toyota Auris

Ford Focus

Toyota Yaris

Toyota Avensis

Volkswagen Passat

Ford Fiesta

Nämä ovat viime vuoden myydyimpiä autoja Suomessa ( lue lisää myydyimmistä autoista tästä). Jos kauppias pääsee niistä uutena eroon, niistä pääsee aika helposti myös käytettynä eroon.

Jos haluaa maksimoida käytetyn auton myyntivarmuuden ja arvon, voi vielä kikkailla vähän.

”Väriksi valkoinen tai harmaan joku sävy, automaattivaihteisto ja ehkä neliveto. Ne ovat haluttuja ominaisuuksia käytetyissä autoissa Suomessa”, Kallio sanoo.

Yleisesti ottaen auton viimeisimmät huippuvarusteet eivät tosin maksa usein itseään takaisina autoa vaihdettaessa, kertoi Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen HS:lle aiemmin.

”Käytettyä autoa liikkeeseen tarjottaessa myyjät tuijottavat lähinnä merkkiä, mallia, käyttöönottovuotta ja kilometrimäärää. Sillä, mikä varustetaso tai mitä lisävarusteita autossa on, ei juuri ole merkitystä hyvityshintaan, vaikka kyseisistä varusteista on saanut autoa uutena ostettaessa pulittaa pitkän pennin”, Vesalainen kertoi.

Edellä mainittu toimintatapa on melko varma keino saada auto kaupaksi verrattain hyvään hintaan. Mutta entä jos haluaa yrittää maksimoida voitot käytetystä autostaan?

Silloin värillä voi olla väliä.

”Joskus sanotaan, että jos viet keltaisen auton vaihtoon, niin autokauppias ei sitä mielellään ota, koska keltainen väri on riski. Ei sellaista moni halua. Jotkut taas sanovat, että esimerkiksi keltainen auto on arvokas, koska sitten kun löytyy se, joka sen keltaisen auton haluaa, hän saattaa olla valmis maksamaan siitä verrattain enemmän”, Kallio sanoo.

Jos on siis valmis käyttämään aikaa auton myyntiin, voi olla hyvä idea ostaa kummallisen värinen ja harvinaisempi automalli. Aina löytyy joku, joka haluaa juuri sellaisen auton, mutta ostajan löytyminen voi olla haastavaa.

Tällaista autoa saattaa joutua tosin myymään itse, jos haluaa parhaan mahdollisen hinnan, sillä autokaupat miettivät autoja vaihtoon ottaessaan myös inventaarion kiertonopeutta. Keltainen Alfa Romeo saattaa seistä hallissa pitkään, mutta valkoinen tai harmaa perusauto menee heti.

”Autolle, jolle on paljon kysyntää, on myös paljon tarjontaa. Harvinaisemmalle autolle ei käytettyjenkään markkinoilla ole usein valtavaa kysyntää – mutta ei ole tietysti tarjontaakaan. Näin ollen kysynnän ja tarjonnan laki pitää lopulta hinnat suhteellisen hyvin balanssissa harvinaisten ja yleisten autojen välillä. Poikkeuksia toki on”, Kallio kertoo.

Kalliimmissa autoissa auton arvo putoaa halvempia nopeammin. Aina, jos ostaa uutena vaikkapa 70 000 euron saksalaisen premium-auton, saa kärsiä rajusta arvonalenemisesta.

Mutta näilläkin autoilla on kovasti kysyntää käytettyjen markkinoilla. Ei tarvitse kuin mennä internetin autokaupoille ja katsoa, mitkä ovat haetuimmat merkit.

Esimerkiksi Nettiautossa haetuimmat merkit ovat Audi ja BMW. Neljäntenä on Mercedes-Benz.

Nämä ovat sellaisia autoja, joissa on tosin käytettynä usein paljon kilometrejä, ja syy on ihan selvä. Jos ostaa kalliin auton uutena, sillä todennäköisesti ajaa paljon.

Siksi vähän ajetut, ylemmän keskiluokan autot ovat Kallion mukaan erittäin haluttuja käytettyjen autojen markkinoilla.

Vetoapua tulee vielä siitä, jos auto on dieselkäyttöinen, sillä dieselautoja pidetään luotettavina: se on vähän kuin lupaus siitä, että auto kestää runsaasti kilometrejä, ja toisaalta suurin osa dieselkäyttöisistä käytetyistä autoista on paljon ajettuja, jolloin vähän ajettu on haluttu harvinaisuus.

Jos siis laittaa myyntiin vaikkapa alle 100 000 kilometriä ajetun, automaattivaihteisen ja vieläpä nelivetoisen diesel-Mersun, BMW:n tai Audin, voi olla melko luottavainen, että se viedään käsistä.

Käytettyä autoa myydessä vaikuttavat toki monet muutkin seikat kuin auton malli, väri, kilometrit ja merkki.

Yleisesti ottaen kannattaa miettiä, miten itse reagoisi erilaisiin asioihin, jos olisi ostamassa autoa: harvan silmää miellyttää esimerkiksi sisältä ja ulkoa likainen auto.

Niin ikään harvan ostohalut heräävät, jos saatesanoiksi koeajolle sanotaan, että ”renkaat ovat sitten aika loppu, pissapoika on tyhjä ja peruutustutka temppuilee silloin tällöin”.

Vaikka edellä mainitut asiat eivät periaatteessa ole mikään maailmanloppu, ne ovat omiaan ostohalujen lopahtamiseen ja tällä tavalla auton myyntihinnan romahtamiseen. Ei kukaan halua ostaa autoa, jolle täytyy heti tehdä jotain, oli vika kuinka pieni tahansa.

Oli auto siis millainen tahansa, se kannattaa siis laittaa tiptop-kuntoon, kun potentiaalinen ostaja tulee sitä katsomaan, sillä siinä saattaa pienellä vaivalla voittaa pitkän pennin.

Auton myyntikuntoon ehostamisesta voit lukea lisää tästä jutusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Autokauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää