Auto

Virtuaalinen syrjintä syö itseluottamusta

Nettikiusaaminen kuohuttaa mieltä ja elimistöä siinä missä kiusaaminen todellisuudessa, havainnoivat itävaltalaistutkijat kokeellisesti.

Virtuaalisesta porukasta eristäminen tekee surulliseksi ja nakertaa itseluottamusta niin, että se vaikuttaa oloomme ja käyttäytymiseemme myös todellisessa elämässä.

Näin vihjaa Wienin yliopistossa tehty koe.

”Virtuaalinen todellisuus voi tuntua ihan yhtä todelta kuin reaalimaailmakin. Tämä näkyy niin psykologisesti kuin fysiologisesti”, selittää psykologi Oswald Kothgassner Helsingin Sanomille.

Virtuaalinen kanssakäyminen on samanlaista kuin mikä tahansa muukin sosiaalinen vuorovaikutus, Kothgassner sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kun olemme tekemisissä virtuaalisten hahmojen kanssa, käyttäydymme kuin ne olisivat ihmisiä. Tuloksemme osoittavat, että virtuaalinen vuorovaikutus herättää meissä samoja tunteita kuin todellisessakin elämässä”, Kothgassner sanoo.

Virtuaalinen syrjintä saa myös sykkeen tihenemään ja stressihormonit tursuamaan siinä missä kiusaaminen todellisuudessa.

Kothgassner ja psykologi Anna Felnhofer ryhmineen testasivat virtuaalihahmojen herättämiä tuntemuksia 43 vapaaehtoisen miehen ja naisen avulla.

Nämä täyttivät ensin kyselyn, joilla kartoitettiin heidän oloaan. Sitten he saivat päähänsä virtuaalilasit ja hyppäsivät niiden avulla virtuaaliseen puistoon.

Siellä he tapasivat kaksi hahmoa, jotka pyysivät koehenkilöä potkimaan kanssaan palloa.

Toisille kerrottiin, että hahmoja ohjasi kanssakoehenkilö, toisille taas väitettiin, että niiden toiminta oli ohjelmoitua.

Tietokoneen ohjelmaa oli sormeiltu niin, että se jätti osan koehenkilöistä hetken kuluttua pelin ulkopuolelle: virtuaalihahmot jatkoivat ilman ennakkovaroitusta syöttelyä vain keskenään.

Kun peli kuuden minuutin päästä päättyi, tunnekartoitus tehtiin uudelleen. Myös koehenkilöiden käyttäytymistä tarkkailtiin näiden tietämättä.

Kävi ilmi, että pelistä syrjäytetyt tunsivat itsensä vihaisemmiksi, apeammiksi ja epävarmemmiksi kuin ne, jotka otettiin pallotteluun mukaan.

Ulkopuolelle jätetyt myös pysyttelivät kauempana muista koehenkilöistä, ja he olivat kanssaihmisiään kohtaan vähemmän avuliaita.

Avuliaisuutta testattiin siten, että koetta seurannut tutkija tipautti koehenkilön eteen muka ”vahingossa” kyniä. Jotkut auttoivat keräilemään niitä, toiset eivät.

Osoittautui, että eristämisen vaikutukset olivat väkevämpiä, jos koehenkilöt luulivat hahmojen olevan kanssapelaajien ohjaamia. Muussa tapauksessa pelistä sulkeminen oli helpompi syytää tietokoneen virheeksi, Anna Felnhofer selittää tiedotteessa.

Vaikka tutkimus oli pieni, tekijöidensä mukaan se kuvastaa, miten tappio ja lannistuminen voi helposti kantaa netistä reaalitodellisuuteen; tunteet kun ovat molemmissa samoja.

”Joku, joka on kokenut nettikiusaamista tai syrjintää voi menettää itseluottamuksensa ja passivoitua”, kaksikko selittää.

Toisaalta nettiyhteisö ja virtuaalitodellisuus voi toimia myös päinvastoin.

”Kiinnostavaa kokeessamme oli se, että ne koehenkilöt, jotka huolittiin virtuaalipeliin mukaan, raportoivat itseluottamuksensa vahvistuneen kokeen jälkeen”, Kothgassner huomauttaa.

Tämä näkyi erityisesti silloin, kun koehenkilöt uskoivat pelaavansa oikeiden ihmisten ohjaamien hahmojen kanssa.

”Tämän perusteella voisi olettaa, että myönteiset sosiaaliset kokemukset esimerkiksi monen pelaajan onlinepeleistä aiheuttavat ”hyvää” samaan tapaan kuin kielteiset huonoa”, hän arvelee.

Tutkimuksen julkaisi Computers in Human Behavior.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  5. 5

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  6. 6

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  7. 7

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  8. 8

   Putin aloitti suuren vuotuisen lehdistö­konferenssinsa kehumalla Venäjän edistystä – suora lähetys ja HS:n kirjeen­vaihtajan hetki hetkeltä -seuranta käynnissä

  9. 9

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  10. 10

   Kommentti: The Force Awakens oli nostalgista roskaa, mutta uusi Tähtien sota vie saagan kohti tuntematonta ja jopa hämäriä filosofisia vesiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää