Auto

”Mitä potaskaa” – asiantuntijan mukaan osa automyyjistä antaa outoja lisävaruste­vinkkejä ja ymmärtää autoista vain vähän

Autoliiton koulutuspäällikkö kertoo esimerkkejä, joissa autokauppias on toiminut erikoisella tavalla.

Viime viikolla HS:n juttu autojen lisävarusteista herätti paljon keskustelua.

Jutussa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi mielipiteensä siitä, mitkä ovat tarpeellisia lisävarusteita ja mitkä ovat ainakin turvallisuuden ja sujuvan ajamisen kannalta melko tarpeettomia.

Autoa ostettaessa kannattaa tietysti aina ottaa selvää siitä, millaisia varusteita itse tarvitsee. Varusteita on kuitenkin paljon ja niillä on kummallisia nimiä. Monet niistä ovat myös toiminnoiltaan erilaisia riippuen automallista, joten moni auton ostaja tarvitsee apua valinnassa.

Parasta asiantuntemusta luulisi saavan autoliikkeestä, koska siellä myyjä on asiantuntija. Valitettavasti näin ei välttämättä aina ole, kertoo Teppo Vesalainen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Alalla on paljon hyviä automyyjiä, mutta kuten monessa muussakin asiassa, porukan mustat lampaat vievät uskottavuuden kaikilta”, Vesalainen kertoo.

Hänellä on useita kokemuksia siitä, miten autokauppias on toiminut todella omituisella tavalla.

Oli tuote mikä hyvänsä, hyvän myyjän pitäisi aina miettiä oman myyntinsä lisäksi sitä, että hän pystyy tuottamaan mahdollisimman paljon lisäarvoa asiakkaalle: myymään juuri sen tuotteen, minkä asiakas tarvitsee. Parasta olisi, jos myyjä pystyisi tarvittaessa kertomaan, jos paras tuote onkin saatavilla jostain muusta kuin hänen liikkeestään.

Näin ei aina ole, Vesalainen kertoo.

”Myyjän kanssa keskusteltaessa on syytä muistaa, että myyjän tehtävä on myydä edustamansa merkin autoja. Ei saa hämääntyä ajattelemaan, että ’ei se huono voi olla, kun myyjäkin kehuu’.”

Tämä näkyy myös lisävarusteita kaupattaessa.

”Myyjä painottaa usein oman merkkinsä varusteita ja vähättelee sellaisten varusteiden merkitystä, joita kilpailevilla merkeillä on, mutta omalla ei.”

Vesalainen kertoo esimerkkejä:

”Kyselin automessuilla erään automerkin edustajalta, kuuluuko hänen kauppaamansa automallin tiettyyn varusteversioon mukautuva vakionopeudensäädin.”

Kyseessä on järjestelmä, joka pitää kuljettajan asettaman nopeuden, kunnes edellä ajava saavutetaan. Kun järjestelmä havaitsee edellä ajavan hidastavan, se pudottaa oman nopeuden vastaamaan tätä nopeutta. Kuljettaja pystyy myös säätämään etäisyyden edellä ajavaan tiettyjen reunaehtojen sisällä.

”Myyjä totesi, että ei kuulu ja yritti saada minut uskomaan, ettei sellaista kannata hankkia. Myyjällä oli kuulemma sellainen ollut yhdessä autossa, ja sen kanssa ei matka joutunut. Aina tuli jäätyä edellä ajavan perään ajamaan. Myyjän sanoin: ’kun edellä ajava tulee kunnolla saavutettua, se tulee myös ohitettua’. Voi jestas, mitä potaskaa.”

Vesalaisen mukaan mukautuva vakionopeudensäädin on erinomainen vehje, joka tekee ajamisesta helpompaa ja turvallisempaa.

”Valitettavan moni on saattanut ottaa tuollaiset myyjän puheet tosissaan ja jättänyt varusteen ostamatta.”

Toisessa tapauksessa oli kysymys kaistallapysymisjärjestelmästä. Kysymys on varusteesta, joka pyrkii pitämään auton omalla ajokaistalla kuljettajan huomion herpaantuessa tai kuljettajan nukahtaessa.

”Sukulaismies oli ostamassa autoa. Hän kysyi myyjältä, onko häntä kiinnostaneessa autossa kaistallapysymisjärjestelmää. Myyjä sanoi, että tässä autossa sitä ei ole, mutta hän aina itsekin kytkee sen pois päältä, mikäli sellainen autossa on. Kuulemma se tekee ajamisesta vetelevää ja hankalaa.”

Oli vetelyä tai ei, kaistallapysymisjärjestelmä voi pelastaa ulosajolta tai kohtaamisonnettomuudelta, jos kuljettaja ei jostain syystä huomaa olevansa ajautumassa pois kaistalta.

Vesalainen on itsekin usein törmännyt siihen, että automyyjä koeajolle lähtiessä ohjeistaa ottamaan kaistallapysymisjärjestelmän pois päältä.

”Tämä perustunee siihen, että järjestelmään tottumaton saattaa kokea auton vetelevän sen ollessa kytkettynä ja saattaa jättää näin kyseisen auton valitsematta. Tällainen asenne turvallisuutta lisääviä varusteita kohtaan vaikuttaa asiakkaaseen, ja tarpeellinen varuste jätetään ehkä valitsematta.”

Omituisten suositusten lisäksi Vesalainen on kohdannut autokaupoilla myyjiä, joiden tietous autosta ja sen tekniikasta on ollut hälyttävän surkeaa.

Eräs tapaus koski auton start-stop-jäjestelmää. Kyseinen varuste sammuttaa auton esimerkiksi liikennevaloissa, jotta polttoaineenkulutus lakkaa pysähdyksissä ollessa. Liikkeelle lähdettäessä moottori käynnistyy automaattisesti, kun nostaa jalan jarrupolkimelta.

”Tuttavani ei pitänyt siitä, että järjestelmä sammuttaa moottorin. Myyjä ohjeisti painamaan jarrua vain hyvin kevyesti auton ollessa pysähdyksissä.”

Se ei ole viisas ohje.

”Automyyjä ei ottanut huomioon, että DSG-vaihteistolla varustetulla autolla kytkin on tällöin tuntumassa: kytkin kuluu tarpeettomasti koko ajan, kun autoa seisotetaan näin. Tällä tavalla kytkin kuluu vaihtokuntoon huomattavasti suunniteltua nopeammin.”

Jos ei halua moottorin sammuvan, asiaan on hyvin yksinkertainen ratkaisu: start-stop-järjestelmän voi yksinkertaisesti kytkeä pois päältä erillisestä katkaisijasta.

Eräässä tapauksessa myyjällä oli ollut ongelmia järjestelmien nimien lyhenteiden suhteen.

”Olin muutamia vuosia sitten ostamassa merkkiliikkeestä esittelyautoa. Ihmettelin myyjälle, kun myynti-ilmoituksessa oli maininta, että autossa olisi ajonvakautusjärjestelmä. Oma käsitykseni oli, ettei kyseisessä automallissa ajonvakautusjärjestelmää ole.”

Myyjän mukaan kojelaudassa on kyllä ESC-painike, mistä järjestelmän saa tarvittaessa päälle ja pois päältä. ESC on lyhenne ajonvakautusjärjestelmästä eli (Electronic Stability Control).

”Menin itse paikan päälle autoliikkeeseen tutkimaan asiaa. Kojelaudassa oli kyllä ESC-painike, mutta se oli ajotietokoneen valikon ESC-näppäin eli escape-näppäin. Ei sillä ei ollut mitään tekemistä ajonvakautusjärjestelmän kanssa.”

Auto on niin kallis ostos, että on harmillista, mikäli myyjiin ei voi täysin luottaa.

Kuten Vesalainen sanoo, suurin osa myyjistä on varmasti asiansa osaavaa porukkaa, mutta muutama taitamaton onnistuu helposti pilaamaan muidenkin maineen.

Huonojen myyjien ongelma ei onneksi ole todennäköisesti valtavan yleinen, sillä esimerkiksi Autoliittoon asiakkaat reklamoivat Vesalaisen mukaan tästä aiheesta harvoin.

Toisaalta moni tyytymätön asiakas saattaa myös niellä kiltisti mölyt mahaansa ja olla hiljaa, vaikka olisi kokenut huonoa kohtelua autokaupoilla. Aina ei edes tajua, että ostopäätös ei ollut paras mahdollinen.

”Moni asiakas uskoo nöyrästi myyjän syöttämät jutut tai toimii myyjän ohjeistamalla tavalla tiedostamatta, että ohjeet, neuvot tai tarinat olisivat hölmöjä. On hankalaa tietää, milloin automyyjän kertomus on totta ja milloin epämääräistä myyntipuhesanahelinää.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Autot
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  3. 3

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  4. 4

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  7. 7

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  8. 8

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  9. 9

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  10. 10

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää