Auto

Teslan markkina-arvo ohitti Fordin – selityksenä lupaukset, jotka siintävät tulevaisuudessa

Teslasta tuli Yhdysvaltain toiseksi arvokkain autonvalmistaja.

Tesla on kiinnostava yritys, sillä sen arvo nousee kohisten, mutta voittoa se ei ole vielä juurikaan tehnyt.

Tesla teki ensimmäisen voitokkaan tuloksensa kolmeen vuoteen viime vuoden kolmannella kvartaalilla. Sen jälkeen Tesla teki neljännellä kvartaalilla tappiota. Tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla Teslan odotetaan jälleen tekevän tappiota.

Bisnes vaikuttaa siis olevan epäterveellä pohjalla.

Tuntuu, että yhtiö lupaa paljon, mutta toimittaa vähän. Esimerkiksi tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla Tesla on toimittanut reilut 25 000 autoa, mikä on toki yhtiön ennätys, mutta silti mitätön määrä verrattuna vaikkapa General Motorsiin tai Fordiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta mitä onkaan tapahtunut markkinoilla: Tesla on nyt noussut Yhdysvaltain toiseksi arvokkaimmaksi autonvalmistajaksi ohi Fordin ja aivan General Motorsin kantaan.

Markkinat määrittelivät Teslan markkina-arvoksi äskettäin 48,7 miljardia dollaria (45,7 miljardia euroa), kun General Motorsin markkina-arvo on 51,2 miljardia (48) ja Fordin 45,6 miljardia dollaria (42,8).

Miten se on mahdollista, kun Tesla myy kymmeniä tuhansia autoja ja General Motors ja Ford myyvät miljoonia autoja?

Kysymys on siitä, että markkinat – eli viimekädessä ihmiset, jotka sijoittavat rahojaan Teslan osakkeisiin – uskovat, että Tesla ottaa jonkinlaisella aikavälillä ison harppauksen autonvalmistajana.

Tällä hetkellä Tesla on pieni. Mutta Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on saanut ihmiset uskomaan, että Tesla on suurin piirtein maailman merkittävin yhtiö lähitulevaisuudessa.

Suuri osa Teslan tulevaisuuden kassavirrasta tulee perustumaan Model 3:n myyntiin, ja tämän hetken Teslan markkina-arvo perustuu pitkälti Muskin lupaukselle siitä, että Model 3:a myydään runsaasti ja hyvällä voittomarginaalilla.

Musk ennustaa auton tiimoilta 20 miljardin dollarin liikevaihtoa 25 prosentin voittomarginaalilla.

Model 3 tulisi olemaan Teslan halvempi volyymimalli, eli sellainen auto, joiden tiimoilta autonvalmistajat joko sementoivat paikkansa isoina tekijöinä tai kuolevat pois, kun valtavat investoinnit eivät realisoidukaan myyntiluvuiksi.

Jos Teslalla on ongelma, se on juuri tässä: mitään Model 3:a ei ole vielä olemassa.

Kysymys ei ole pelkästään autojen myymisestä. Musk haluaa myydä ihmisille autot sekä autojen käyttövoiman.

Tesla kun on vahvasti mukana aurinkoenergiabisneksessä, akkujenvalmistusbisneksessä ja esimerkiksi latauspalvelubisneksessä.

Electrek-sivusto tekee hyvän analogian. Kysymys on samantyyppisestä asiasta, kuin jos perinteinen autonvalmistaja omistaisi autotehtaiden lisäksi öljy-yhtiön ja kaikki välikädet siinä välissä.

Perinteiset, vakavaraiset ja konservatiiviseen bisnekseen tottuneet autonvalmistajat eivät pysty kilpailemaan aggressiivisen Teslan kanssa, ja siksi ne näyttävät markkinoiden näkökulmasta epäkiinnostavammilta sijoituskohteilta kuin Tesla.

Tesla ei siis ole suurin, voitokkain, vakavaraisin tai minkään muunkaan taloudellisen tunnusluvun perusteella erityisen houkutteleva autonvalmistaja.

Mutta sijoittajat eivät kohtele Teslaa autonvalmistajana, vaan teknologiayhtiönä. Ja teknologiayhtiön arvonmäärityksessä merkittävin tekijä eivät ole raa’at myyntiluvut vaan kasvun mahdollisuus.

Teslalla on sijoittajien mielestä hyvät mahdollisuudet kasvaa jättiläiseksi, vaikka se ei sitä vielä ole.

Siksi se on tällä hetkellä Yhdysvaltain toisiksi arvokkain autonvalmistaja.

Teslalla on luonnollisesti kovat panokset.

Kysymys on tavallaan uhkapelistä, jossa Musk joutuu pelin epäonnistuessa perin ikävään tilanteeseen.

Hän on saanut markkinat eli ihmiset uskomaan yhtiöönsä. Mutta lopulta yhtiön arvon määrittävät asiakkaat, eivät sijoittajat.

Mikäli asiakkaat eivät tulekaan ostamaan esimerkiksi Teslan tulevaa Model 3 -autoa, sijoittajien usko hiipuu ja Teslan markkina-arvo laskee.

Mikäli uusiutuva energia ei lähde lentoon kuten on toivottu tai jos Tesla kohtaa vaikkapa odottamattomia yllätyksiä tuotantolinjastossaan, hommat viivästyvät, ja viivästys on myrkkyä sijoittajien luottamukselle.

Sillä vaikka sähköautojen tarina – ja pitkälti maailman pelastamisen tarina – on tällä hetkellä omalla tavallaan Teslan omaisuutta, edes Elon Musk ei voi loputtomiin pyristellä pelkillä lupauksilla.

Jossain vaiheessa pitää näyttää konkreettisia lukuja, jotka kertovat sadoista tuhansista myydyistä autoista.

Tuomion tai pelastuksen päivä on Teslalle ihan pian käsillä. Teslan mukaan Model 3 -auton tuotanto käynnistyy tämän vuoden puolivälissä, ja toimitukset alkavat vuoden 2018 puolessa välissä.

Jos Model 3:n tuotanto ja myynti sujuu kuten luvattua, kaikki tulee olemaan hyvin.

Jos Model 3:n suhteen asiat eivät suju suunnitellusti, kassavirtaa ei tule, ja pahimmassa tapauksessa sadattuhannet ihmiset alkavat vetää 1 000 dollarin ennakkovarausmaksujaan takaisin.

Se voisi olla koko Teslan loppu.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tesla
 • Auto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  7. 7

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  8. 8

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  9. 9

   Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Sauli Niinistö haastattelussa kello 17.15 – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  10. 10

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää