Farmariautojen kuninkuudesta kova kilpailu: Vertailussa Volvo V90 ja Mercedes-Benzin E-sarjalainen

Mercedeksen E-sarjan farmari on ollut luokkansa priimus. Pystyykö Volvon V90 nyt parempaan?

Vuoden auto Suomessa -titteli meni hiljattain Ruotsiin Volvo V90:lle, ja auto nappasi jaetun ykkössijan myös Tekniikan maailman tuoreessa talvitestissä Suomessa.

Mercedes jäi molemmissa kisoissa Volvon taakse. Uusi V90 on piinkova vastustaja mille tahansa saman hintaryhmän premiumautolle.

Jos autoja tarkkailee vain ul­koa, Volvo on kaksikosta selvästi erottuvampi ja tuoreempi. Uusi V90 on leveän, pitkän ja matalan ilmeen auto, jossa on Volvolle aivan uudenlaista vetovoimaa.

Korkean hartialinjan, perää kohti madaltuvan ikkunapinnan ja atleettisten muotojen ansiosta V90 on linjakas ja tuore auto.Mercedeksen E-sarjan farmari näyttää joka suunnasta kookkaalta ja edustavalta, mutta sen muotoilu jää Volvoon verrattuna tavanomaiseksi. Muotoilussa on aiempaa enemmän yhtäläisyyksiä edullisemman ja pienemmän C-sarjan kanssa.


Millaiset tilat?

Molemmat autot ovat pituudeltaan noin viisimetrisiä, ja akselivälikin on roimat 2,9 metriä.

Uuden V90:n sisätilat ovat takana merkittävästi paremmat kuin väistyneen V70-mallin. Takaistuimella jalkatilat riittävät 185-senttiselle matkustajalle hyvin, vaikka edessä istuisi toinen yhtä pitkä matkustaja.

Sisätiloissa on panostettu ilmavaan tunnelmaan ja olohuonemaiseen viihtyvyyteen. Tulos on onnistunut, ja sisämateriaalit luovat laadukasta tunnelmaa, jossa ihminen on keskiössä.

Myös E-Mersussa istutaan väljästi sekä edessä että takana. Erityiskiitosta saavat etuistuimien laajat säädöt, joiden avulla pitkäkin kuljettaja saa tukevan ajo­asennon. Lisäksi penkit ovat poikkeuksellisen mukavat pitkillä ajomatkoilla.

Takaistuimella riittää jalkatilaa ja päätilaa kohtalaisesti, mutta istuinosa voisi tarjota enemmän reisitukea. Mercedeksen sisätilat ovat laadukkaan ja arvokkaan tuntuiset, mutta niiden tyyli poikkeaa selvästi Volvosta.

Vertaile sisätiloja alla. Vasemmalla Mercedes-Benz, oikealla Volvo.Mercedeksen 640 litran tavaratila on selvästi Volvon tilaa suurempi. Sähköisesti kaatuvien takaselkänojien ansiosta lastaaminen onnistuu helposti.

Volvon tavaratila on 560-litrainen. Uusi muotoilu rajoittaa sen kokoa, etenkin korkeutta.

Vertaile tavaratiloja alla. Vasemmalla Mercedes-Benz, oikealla Volvo.


Millaiset ajettavat?

Mercedeksen kaksilitraisen dieselmoottorin ja yhdeksänportaisen automaattivaihteiston yhdistelmä on miellyttävän hiljainen ja sivistynyt.

Volvon D4-diesel on samankokoinen mutta käyntiääneltään hieman rouheampi. V90:n automaattivaihteisto on kahdeksanportainen, ja myös tämä yhdistelmä toimii saumattomasti.

E-sarjan 194 hevosvoiman huipputeho ja 400 newtonmetrin vääntö takaavat Mersulle vaivattoman suorituskyvyn.

Mersun vaihteisto käyttää mielellään moottorin vääntöä ja sitkeyttä hyödyksi. Yhdeksännen vaihteen ansiosta kierrokset ovat matalat myös moottoritieajossa.

Mercedeksessä dieseliä paloi pääkaupunkiseudulla noin 5,5 litraa satasella. Matka-ajossa kulutus laski parhaimmillaan alle 4,5 litran.

Volvo kulutti noin puoli litraa enemmän dieseliä kautta linjan. Voimaa siinä on saman verran, 190 hevosvoimaa, ja 400 newtonmetriä vääntöä.

Parhaimmillaan Mersu on matka-ajossa hyvin seesteinen. E-sarjan ohjaus on miellyttävän tunnokas ja antaa hyvän vasteen. Ratin takana rauhoittuu pidemmällä ajomatkalla hieman Volvoa paremmin.

Todellista mukavuutta haluava voi valita E-sarjan lisävarusteeksi noin 2 330 euron täysilmajousituksen, joka eristää ohjaamon tienpinnan tekstuurista. Ilmajousituksen ansiosta Mercedes on selvästi Volvoa mukavampi.

Myös Volvo on tien päällä hiljainen, eikä tuulen suhinoita oikeastaan kuulu. Sivutuuliherkkyyttä esiintyy jonkin verran, eikä auto etene muutenkaan aivan junamaisella jykevyydellä. Se ei ole välttämättä huono asia, sillä tiettyä herkkyyttä ohjaustuntumasta pitääkin löytyä.

Rennossa ajossa Comfort-moodilla V90 etenee mukavasti keinahdellen. Tiukempi Dynamic-moodi saa auton hieman hötkyttämään koria, jos tiessä on epätasaisuutta.

Vertaile ohjaamoita alla. Vasemmalla Mercedes-Benz, oikealla Volvo.


Millaiset varustelut?

Volvon D4-mallin lähtöhinta on vajaat 51 000 euroa. Hinta on kilpailukykyinen, kun ottaa huomioon kattavan varustelun.

Mercedeksen hinnoittelu lähtee hieman paremmin varustellusta, 55 884 euron hintaisesta Business-mallista.

Molempien perusvarustelu on kattava, kuten hintaluokka antaa olettaa. Mistä erot syntyvät?

Eroja voisi löytää vaikkapa uudesta tekniikasta. Turvallisuustekniikoissa Volvo on kulkenut jo pitkään aivan kärkijoukoissa, ja V90 lisää tätä tarjontaa.

Vertaile autojen mittaristoja alla. Vasemmalla Mercedes-Benz, oikealla Volvo.Tutun City Safety -järjestelmän lisäksi uudessa V90:ssä on vakiovarusteena puoliautonominen Pilot Assist -ohjaustekniikka. Yhdessä mukautuvan tasanopeussäätimen kanssa se huolehtii ohjauksesta pisimmillään 15 sekuntia, pitää auton kaistalla ja jarruttaa tarvittaessa automaattisesti.

Mercedeksessä kaikki turvavarusteet ja ajoavustimet eivät sitä vastoin ole vakiona. Esimerkiksi puoliautonomiseen ajamiseen kykenevästä tasanopeussäätimen ja kaista-avustimen yhdistelmästä joutuu maksamaan lähes 3 000 euroa lisähintaa.

E-sarjan järjestelmä on tosin yksi markkinoiden parhaiten toimivista. Se kykenee ajamaan pitkiä aikoja itsenäisesti, jos kaistaviivat näkyvät.

E-sarjan viihdelaitteisto häviää nopeudessa ja käytettävyydessä Volvon vastaaville. V90:n Sensus-järjestelmän parhaiksi puoliksi osoittautuvat suuri kosketusnäyttö ja mobiililaitteista kopioitu käyttölogiikka.

Kokonaisuutena Mercedes on vielä aavistuksen Volvoa edellä. Volvossa on paljon hyviä puolia ja nykyaikaisempi olemus, joten lopulta valinta on makuasia. Valintakriteeriksi voi osoittautua myös vetotapa, sillä usein premiumautot ovat Mersun tapaan takavetoisia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Koeajo

Mercedes-Benz E 220d T Premium Business Mercedeksen E-sarja on edelleen niukasti luokkansa priimus. Erot kilpailijoihin ovat kutistuneet enemmänkin makuasioiksi.

 Lisävarustehinnoittelu on muista premiumautoista tuttua eli kallista. Runsaammin varusteleva saattaa käyttää autoonsa jopa kuusinumeroisia summia.

 E-sarjan voimalinja on hiljainen ja sulava. Moderni kaksilitrainen moottori näkyy farkun matalassa kulutuksessa sekä kaupungissa että maantiellä. Mercedes on mukava ja rauhoittava matkakumppani myös hyvin pitkille matkoille.

 Kiihtyvyys sataan 7,7 sekuntia, huippunopeus 235 km/h.

 Hinta: 55 884 euroa, koeajoauton lisävarustein 69 942 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu): 4,2 l / 100 km diesel.

 Hiilidioksidipäästöt: 109 g/km.

 Molempien kilpailijoita: Audi A6 Avant, BMW 5-sarja Touring, Jaguar XF Sport­brake (tulossa).

Koeajo

Volvo V90 D4 Business Inscription Aut.


 Volvon uusi 90-sarja on on­nistunut kautta lin­jan. V90-farmari on varma valinta premiumryhmään, jossa hinta on tuntuva. Lisävarustepaketit nostavat auton hintaa huomattavasti.

 V90:n laatuvaikutelma vakuuttaa. Auto erottuu verrokeistaan rauhallisella olemuksellaan. Silti V90:n muotoilu on moderni. Ajo-ominaisuudet ovat Volvomaiseen tapaan vakaat. Tilaa on hyvin, vain tavaratila on pieni kompromissi.

 Kiihtyvyys sataan 8,5 sekuntia, huippunopeus 225 km/h.

 Hinta: 55 439 euroa, koeajoauton lisävarustein 74 583 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu): 4,5 l / 100 km diesel.

 Hiilidioksidipäästöt: 119 g/km.

 Molempien kilpailijoita: Audi A6 Avant, BMW 5-sarja Touring, Jaguar XF Sport­brake (tulossa).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  5. 5

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  6. 6

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  7. 7

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  8. 8

   Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

  9. 9

   Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”

  10. 10

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  10. 10

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta Tilaajille
  3. Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”
  4. Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?” Tilaajille
  5. Pian on Slush ja sitä ennen Junction – Suomen startup-huuman taustalla on säätiö, joka yrittää saada väen puhaltamaan yhteen hiileen
  6. Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni
  7. Kuinka monta miljoonaa euroa länsimetro maksoi? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  8. Meri-Lapin sote-solmu syntyi, kun Sipilän hallitus oli kyvytön tai haluton ennakoimaan irtiottoa
  9. Hiljainen enemmistö teki sekä seksuaalisen häirinnän että rasismin nousun mahdolliseksi olemalla hiljaa ja unohtamalla olevansa enemmistö
  10. Kisa lääkevirastosta paljasti, että Pohjoismaat ovat EU:ssa hajallaan
  11. Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden
  12. Näytä lisää