Auto

Suomalainen supersähköauto Toroidion kertoi rökittäneensä Teslan kulutuslukemat testeissä – Professori suhtautuu kriittisesti

Suomalainen supersähköauto Toroidion kulutti testeissä vähemmän energiaa kuin Tesla, yhtiö kertoo. Sähkötekniikan professorin mukaan testitulokset eivät vielä kerro auton tehoista.

Suurilla visioilla julkisuuteen tullut suomalainen sähköautoprojekti Toroidion on julkaissut uusia tietoja autostaan. Toroidionin tavoite on tehdä maailman tehokkain sähköauto, ja sen kehityksestä on intoiltu nyt pari vuotta.

Toroidionin mukaan tuoreet riippumattomat laboratoriotestit ovat osoittaneet yhtiön sähköauton moottorin toimivan odotetusti.

Lisäksi Toroidionin omien ratatestien mukaan auton energiankulutus oli 9,99 kilowattituntia sadalla kilometrillä.

Mitä nyt julkistetut tiedot kertovat? Onko Toroidion todella maailman tehokkain sähköauto niin kuin yhtiö on mainostanut?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sitä testitulokset eivät vahvista, mutta jotain muuta ne kertovat.

Toroidionin julkaisemien lukujen perusteella Toroidion kuluttaisi huomattavasti vähemmän energiaa kuin vaikkapa sähköautovalmistaja Teslan Model S, jonka kulutus oli saksalaisen Autobildin viimevuotisissa testeissä 17,7 kilowattituntia sadalla kilometrillä.

”Laboratoriotestien perusteella jo ensimmäinen proof-of-concept-versio sähkömoottoristamme ja sen sähköjärjestelmä ovat toimiva paketti. Jo tekninen konseptiautomme kykeni kulkemaan samalla energiamäärällä merkittävästi pidemmän matkan kuin markkinoilla olevat sähköautot, vaikka sen energiankulutusta ja sähköistä voimansiirtoa ei vielä ollut edes hiottu huippuunsa”, sanoi Toroidionin toimitusjohtaja Pasi Pennanen yhtiön tiedotteessa.


Toroidionin sähkömoottorin toiminnallisuuden testaamisesta vastasi Etteplan, joka on suuri teollisuustekniikan tuotanto- ja tuotekehitysprosessien suunnittelupalveluja tarjoava yritys.

Toroidionin prototyypin energiankulutus puolestaan mitattiin ratatestissä, josta yritys vastasi itse.

Toroidion on elänyt kuukausia hiljaiseloa, mutta tällä viikolla yhtiö esittelee autoaan Berliinissä järjestettävässä Cube Tech Fair -tapahtumassa.

”Täällä Toroidionin vastaanotto on ollut lämmin ja tervetullut, autoteollisuusmaassa kun ollaan”, Pennanen viestittää HS:lle Berliinistä.

Raaseporissa valmistettu Toroidion esiteltiin maailmalle Monacossa kaksi vuotta sitten huhtikuussa, kun yhtiön toimitusjohtaja Pasi Pennanen paljasti autonsa Monacon ruhtinaan Albertin kanssa.

HS seurasi julkistusta, josta kertovan reportaasin voit lukea tästä.

Auto esiteltiin maailman tehokkaimpana sähköautona, jonka patentoitu sähköinen voimalinja mullistaisi maailman sähköautoilun. Toroidionin toimitusjohtaja Pennanen kertoi, että he olivat ratkaisseet kaikki perinteiset ongelmat, joita sähköautot tänä päivänä kohtaavat.


Toroidion ei kuitenkaan paljastanut miten se ratkaisisi ongelmat, sillä yhtiön kehittämien ratkaisujen patentit olivat salaisia.

Viime syksynä patenttihakemukset tulivat julkisiksi ja saivat kritiikkiä sähköalan professoreilta.

Toroidionin moottoria arvioi muun muassa sähkötekniikan professori Juha Pyrhönen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

”Jos minä suunnittelisin tällaisen moottorin, saisin kaikilta haukut”, hän sanoi Tekniikka & Talouden haastattelussa.

Pyrhösen mukaan auton suurin kompastuskivi on moottorin vaatima teho ja akun koon suhde. Jotta auto yltäisi luvattuihin yhden megawatin tehoihin, akuston olisi oltava massiivinen. Pyrhösen mukaan akun pitäisi painaa noin tuhat kiloa, vaikka valmistaja on ilmoittanut, että koko auto painaisi yhteensä vain 860 kiloa.

Pennasen mukaan professorin käsitys akustosta on väärä, mutta hän ei pysty avaamaan akun teknologiaa vielä enempää.

”Professori pitäisi ensin perehdyttää tekniikkaamme, ja toivotamme Pyrhösen tervetulleeksi tutustumaan siihen. Akku ei paina tonnia”, Pennanen sanoo.

Lue lisää professorien aiemmista kommenteista tästä.

Mitä professori Pyrhönen ajattelee Toroidionin kertomista uusista tiedoista?

”Tiedotteessa sanotaan oikeastaan uutena vain, että Toroidion kulkee 10 kWh:lla 100 km. Se kuulostaa hyvinkin uskottavalta, koska auton muotoilu antaa pienen ilmanvastuksen”, hän kommentoi HS:lle sähköpostitse.

”Perinteinen peukalosääntö on, että VW Passatin tapainen auto tarvitsee 15 kWh:a liikkuessaan 100 kilometriä satasen tuntinopeudella”, hän jatkaa.

Toroidion-auto on varustettu neljällä sähkömoottorikokonaisuudella, joiden tehontarve on siis 2,5 kWh:a moottoria kohden, kun ajonopeus on 100 kilometriä tunnissa.

”Tämä on siis sadasosa moottoreille ilmoitetuista tehoista”, sanoo Pyrhönen viitaten siihen, että auton tehoiksi on ilmoitettu yksi megawatti eli 1 341 hevosvoimaa.

Toroidionin lupaamille jättimäisille tehoille ei siis vielä saatu vahvistusta. Toroidionin tietojen mukaan sähköauto kiihtyisi nollasta neljäänsataan kilometriin 11 sekunnissa. Tätä lukemaa ei ole kuitenkaan testiradalla vahvistettu.

Pyrhösen mukaan Toroidionin moottorit voivat hyvinkin olla toimivia, mutta hän ei usko niiden sopivan tavanomaiseen teollisuuskäyttöön.

”En ole missään kohtaa väittänyt, etteivätkö Toroidionin moottorit voisi toimia. Patentti sinänsä kuvailee toimivan periaatteen. Moottorit on vain suunniteltu hyvin epäortodoksisella tavalla eivätkä siten näyttäisi kelpaavan tavanomaiseen teollisuuskäyttöön, mutta voivat hyvinkin täyttää Pennasen vaatimukset.”

Pennasen mukaan Toroidionin moottoreista on suunnitteilla useita erilaisia versioita eri tarpeita varten. Toroidion tuo tiedotteen mukaan markkinoille sähköisen, suoravetoisen voimansiirron, jota voidaan hyödyntää monenlaisissa kulkuneuvoissa maalla, merellä ja ilmassa.

”Neuvottelut erinäisistä pilottihankkeista teollisuuden tarpeisiin ovat jo pitkällä”, Pennanen sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Toroidion
 • Autoilu
 • Sähköautot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Vielä hetki sitten Sdp oli paniikissa ja Rinteen asema horjui, arvioi politiikan asiantuntija – Miten puolue käänsi gallup-menestyksensä?

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Prinssi Harryn tyttöystävän suvulla on kokemusta kuninkaallisista – esi-isä oli tiettävästi paroni John Hussey, jonka kuningas Henry VIII mestautti

  7. 7

   Neitseellisesti syntynyt vesivaraani kuoli yllättäen Helsingin Tropicariossa – ”Alku näytti hyvältä, söi sirkkoja ja puri sormeen”

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  10. 10

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  8. 8

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  9. 9

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää