Auto

HS Koeajo: Vieläkö dieselillä on tulevaisuutta? Mercedes-Benzin huippumalli hälventää pahimpia epäluuloja parjatun dieselin ympäriltä

Mercedes-Benzin uudistunut S-sarja on edelleen yksi automaailman suunnannäyttäjistä; älykäs, tehokas mutta myös pihi.

Istun ylellisesti sisustetun luksusauton ratissa ja painan kaasun reippaasti pohjaan. Edessä on kiihdytys lähes paikaltaan moottoritien rampille, ja siitä kunnon matkanopeuteen mahdollisimman sujuvasti. Näkökentän maisemat alkavat vilistä nopeasti silmissä, ja koeajoauton dieselmoottorin jykevä 600 Nm vääntö linkoaa kaksitonnisen edustuspelin väkevään vauhtiin hykerryttävän helposti.

Muu maailma tuntuu jäävän tiukasti tämän pyörillä liikkuvan kapselin ulkopuolelle.

Tunteella on kuitenkin hintansa. Mercedes-Benzin S-sarjan ­uudet yksilöt jäävät Suomessa pääosin vain menestyvien yritysten ja harvalukuisten, timantinkovaa edustusautoa tarvitsevien hankinnoiksi.

Ajoimme uuden mallisarjan edullisimman version, S 350d 4Maticin. Siinä on kolmelitrainen rivikuutosmoottori. Silti auton hinta kipuaa lähemmäs 135 000 euroa. Summalla saisi monesta kasvukeskuksesta kaksioasunnon, tai ainakin laadukkaan yksiön.Se on huikean paljon rahaa, mistä tahansa autosta. Karvalakkiversiosta ei todellakaan voida puhua. Mutta toisaalta, myös Mersun ässä vanhenee vuosien vaihtuessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Meilläkin on jatkuvasti myynnissä useita satoja käytettyjä S-sarjalaisia eri hinta- ja ikäluokissa. Tämä on hyvä pitää mielessä, sillä uusinta tekniikkaa pursuava uusi ässä on tunnetusti vielä kymmenen vuoden jälkeen, ja myöhemminkin, varsin kuranttia tavaraa hyvänä, luotettavana ja turvallisena perheautona.

Selviääkö diesel?

Dieselmoottori on kuluvan vuoden aikana kokenut kovia. Arvostelussa on kuitenkin usein unohtunut se tosiseikka, että dieselmoottoreiden typpioksidipäästöjen puhdistusmenetelmät ja todelliset hiukkaspäästöt ovat kiristyneiden päästörajojen myötä parhaimmillaan laskeneet huimasti menneistä vuosista. Ainoa suurempi mutta asiassa on kalliimpi puhdistuslaitteisto. Siksi pienissä, edullisemmissa ­autoissa dieseleistä luovuttaneen nopeammin kuin kalliissa.

Dieselmoottori on kuin elokuvasarjan ärsytetty taistelija-Rambo: kun sitä tökkii ja ärsyttää, kaivaa se arsenaalistaan aina vain järeämpiä aseita puolustautuakseen.

Koeajoautoa seuraavaksi voimakkaampi moottoriversio, ­­S 400d maksaisi noin neljä tuhatta euroa enemmän, mutta ei köykäisempi, alla oleva S 350d missään nimessä laiska ole: sataseen kirmaistaan tasan kuudessa sekunnissa. Sisälle moottorin käyntiä ei kuule tasaisessa ajossa lainkaan, ja kiihdytyksissäkin vain vaimeana.

Kokonaisuutena dieselin vahva suorituskyky ja varsin maltillinen kulutus ovat hyvä muistutus siitä, että nimenomaan ylemmän hintaluokan autoissa dieselmoottorille voi ennakoida vielä pitkää ikää. Vaihtoehtoisia voimanlähteitä kaipaaville uutuudesta on luvassa myös hybridiversio ensi vuonna.

Vauhdikas taikamatto

Koeajon nelivetodiesel liikkuu kuin rivakka taikamatto. Tärkeimpinä vakiovarusteina yhdeksänportainen automaattivaihteisto, ilmajousitus ja nahkaverhoilu luovat perustan laajemmalle yksilöinnille, mikäli lompakko sen vain kestää.

Auton ilmajousitus muistuttaa kyvyillään siitä, että rautajouset joutaisivat jo romukoppaan. Ilmajousitus mahdollistaa niin mukavuuspainotteisen pehmeän keinunnan Suomen usein möykkyisillä teillä, kuin tanakan mutkiin taittelun ripeässä tahdissa. Jälkimmäisissä tapauksissa auto kallistelee vain vähän, vaikka vauhtia olisi enemmänkin mutkaan sisään ajettaessa.

Yli viisimetrisen auton ohjaus on tehty helpoksi, sillä suuresta omamassasta huolimatta se kääntyy muuttuvan ohjausvälityksen sekä nopeuden mukaan säätyvän tehostuksen ansiosta tiukkoihinkin mutkiin eleettömän tyylikkäästi. Tuntuma tiehen on olemassa, vaikka kyydissä matkustetaankin lähtökohtaisesti kuin herran kukkarossa. Ässä leijuu kuin muusta maailmasta eristettynä eteenpäin, ilman turhaa draamaa.

Bonuksena saa klassisen, arvokkaasti ikääntyvän tyylin, vaikka ulospäin S-sarjan muodot eivät erityisemmin pröystäilekään. Uudistuksessa etumaski, puskurit sekä led-ajo- ja takavalot ovat vaihtuneet uusiin. Sisällä suurin muutos on uusi ohjauspyörä, jonka toimintojen myötä myös vasemman käden viiksijärjestely muuttuu.

Ohjaamon keskiössä on myös kahdesta 12,3-tuumaisesta korkean resoluution näytöstä koostuva Widescreen Cockpit -näyttöjärjestelmä. Sen näyttöteemoja, näkymiä ja tietoja voi pienen opettelun jälkeen hallita helposti ohjauspyörästä pyyhkäisyliikkein. Näyttöjärjestelmä on kokonaisuutena erinomainen.

Ilman käsiä eteenpäin

Yksi S-sarjan tärkeimmistä kehityssuunnista on ajamisen asteittainen automatisoituminen. Ajoavustinpaketti maksoi koeajoautossamme 3 030 euroa lisää. Mercedes-Benzin aktiivinen etäisyystasanopeussäädin eli Distronic sekä aktiivinen ohjausavustin auttavat kuljettajaa säilyttämään turvavälin ja oikean ajolinjan entistäkin kätevämmällä tavalla.

Uutta on ennen kaikkea se, että järjestelmä säätää nyt itsenäisesti ja automaattisesti ajonopeutta myös kaarteissa ja risteyksissä, ja esimerkiksi liikenneympyrään saavuttaessa, vaikka edellä ei ajaisikaan toista autoa.

Liikenneympyrään saavuttaessa kuljettajan on kuitenkin huomioitava väistämisvelvollisuutensa, eli sokeasti tähänkään ajoavustimeen ei pidä luottaa.

Käytännössä noin tuhannen kilometrin koeajojaksolla paljastui, että useimmiten auto antoi kuljettajan laskea kätensä pois ohjauspyörältä vain noin 10–15 sekunnin ajaksi. Todellisesta autonomisesta ajamisesta ollaan siis vielä kaukana, eikä tätä avustinjärjestelmää siihen ole tarkoitettukaan, vaan auttamaan kuljettajaa, jos hänen kykynsä ohjata jostain syystä herpaantuu.

Karttatiedot apuun

S-sarjan uudet autot havainnoivat ympäröivää liikennetilannetta, ja parannettujen kamera- ja tutkajärjestelmien toimintasäde on parhaimmillaan 250 metriä.

Myös kartta- ja navigointitietoja hyödynnetään aiempaa huomattavasti tehokkaammin.

Tämän ansiosta etäisyystasanopeussäädin voi auttaa kuljettajaa monissa tilanteissa säätämällä ajonopeutta reittitietojen perusteella. Se pienentää esiasetettua nopeutta ennakoivasti, kun reitillä on mutkia, risteyksiä, liikenneympyröitä tai tietullipisteitä, ja palaa sitten taas aiempaan nopeuteen.

Tämä ominaisuus toimii autossa yllättävän notkeasti, sillä tasaista nopeutta ajaessa suuntamerkin kytkeminen risteystä lähestyttäessä S-sarja todellakin alkaa hiljentää auton vauhtia sopivaksi, eikä kuljettajan useimmissa tapauksissa tarvinnut jarruttaa itse lainkaan. Myöhemmin karttatiedot siirtynevät pilvipalveluihin, jolloin kaikkien eri autoyksilöiden keräämä data yhdistyy yhdeksi yhteiseksi tiedostoksi, josta autojen kuljettajat voivat hyötyä.

Uudistunut S-sarja vakuuttaa etenkin matka-autona jo nyt, joten tulevasta hybridistä on lupa odottaa vieläkin parempaa.

Koeajossa

Mercedes-Benz S 350d 4Matic


 Kuudennen sukupolven päivitetty S-sarja säilyy ulkoisesti lähes ennallaan. Eniten muuttuu auton moottorivalikoima, kun siihen esitellään nyt kerralla kolme täysin uutta moottoria.

 Uusi S-sarja on rentouttava ja leppoisa ajettava. Kaikki Suomeen tuotavat mallit ovat automaattivaihteisia ja 4Matic-nelivetoja.

 S 350d 4Matic kulutti koeajon aikana sekalaisessa ajossa keskimäärin 6,4 litraa dieseliä sadalla, kun keskinopeus oli 72 km/h. Suurelle, painavalle ja suorituskykyiselle autolle tulos on erinomainen.

+ Erinomainen mukavuus, hyvä varustelutaso, kokonaistaloudellisuus

— Korkea hankintahinta, keskinkertainen tavaratila

 Hinta: alk. 134 719 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 5,4 litraa/ 100 km diesel.

 Hiilidioksidipäästöt: 139 g/km.

 Kiihtyvyys sataan 6,0 s, huippunopeus 250 km/h.

 Kilpailijoita: Audi A8, BMW 7-sarja, Jaguar XJ, Lexus LS500h, Maserati Quattroporte

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koeajo
 • Auto
 • Mercedes-Benz

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Sdp:n edustajat vaativat puolustus­ministeriltä selvitystä MPK:n ”sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettavista koulutuksista” – Niinistö: ”Kursseja ei voi pitää nuorison militarisoimisena”

  3. 3

   Ikea ja Skanska aloittavat ensimmäisen ”Ikea-kerrostalon” rakentamisen Vantaalle – tavoitteena huomattavasti muita edullisemmat neliöhinnat

  4. 4

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisin pienoiskopteri opasti eksyneen italialaismiehen turvaan posiolaisesta metsästä

  6. 6

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  7. 7

   Järkyttävä tapahtuma lapsuudessa johti Satu Hassin elämään kaksoiselämää – Muistelmissa kuvataan myös loikkaa oikealta äärivasemmalle

  8. 8

   MTV ja Korea-uutissivusto: Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen neuvottelemaan

  9. 9

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  10. 10

   Afrikan metsät katoavat savuna ilmaan – 17-vuotias Joel Kekyikili polttaa hiiltä aamusta iltaan euron päiväpalkalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  3. 3

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  4. 4

   Laskijat pudottautuivat hengen hädässä vaarallisen nopeaksi kiihdyttäneestä rinnehissistä Georgiassa – video näyttää onnettomuuden

  5. 5

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  8. 8

   Lyhytkasvuinen mies väittää joutuneensa kaltoinkohdelluksi vankeudessa, saa valtiolta yli 20 000 euron korvaukset – Poliisi: Mitkään väitteistä eivät pidä paikkaansa

  9. 9

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  10. 10

   Helsingin Kalliossa sijaitseva taloyhtiö päätti antaa piutpaut modernille arkkitehtuurille ja vaihtaa huoneistoihin viime vuosisadan alkua henkivät jugend-ovet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää