Auto

HS koeajo: Uusi Mazda CX-5 on ladattu täyteen mukavuuksia, jotka eivät toimi Suomessa talvella

Mazdan keskikokoinen katumaasturi tarjoaa hyvät sisätilat ja mukavan ajotuntuman. Suomen talvi kuitenkin kellistää Japanin uusimmat vekottimet.

Ensimmäinen kokemukseni Mazda-merkkisistä autoista on se, kun työnsin sormeni perheemme Mazda 323:n sähköikkunan väliin neljävuotiaana. Tuolloin 1980-luvulla sähköikkunat olivat yksi harvoista mukavuuksista, joita kansanautoihin ylipäänsä sai.

Nyt, 30 vuotta myöhemmin, istun uudessa Mazda CX-5 -katumaasturissa. Auto on ladattu täyteen sähkövimpaimia, joita muinoin ei osattu kuvitellakaan. Sormet ovat myös tallella, vaikka eihän niitä enää tarvittaisi.

Tämä Mazda näet melkein jo ajaa itseään. Tutkan avulla auto pitää tasaisen etäisyyden edellä ajavaan ja osaa pysähtyä itsekseen jopa liikennevaloihin toisen auton perässä.Kaista-avustin tarkkailee tien viivoja ja auto tekee omin avuin pieniä ohjausliikkeitä. Kermanvaalea nahkapenkki lämmittää takamuksen eri sektoreita usealla teholla ja rattiinkin saa lämmöt nappia painamalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun kaikki avustimet on kytketty päälle, kuskin osaksi jää maantiellä pitää sen verran sormea ratilla, ettei auto luule ajajan nukahtaneen. Sitäkin se nimittäin valvoo ja alkaa tarjoilla mittariston näyttöön kahvikupin kuvaa, kun ote näyttää herpaantuvan.

Ajamisesta on nykyään mahdollista tehdä rahalla jo niin tylsää, että kahvia tarvitaan.

Onneksi on Suomen talvi. Tuulilasissa sijaitseva etukamera sokaistuu yllättäen näkymättömästä huurusta, eikä auto enää näekään kaistamerkkejä. Loskakelissä lentävä rapa tukkii etupuskurin tutkat niin, että vakionopeudensäädin kytkeytyy pois päältä. Näitä antureita saa sitten puhdistella räntäsateessa ketju­aseman pohjaanpalanut kahviannos kädessään. Sehän ei yhtään pänni, kun autosta on maksanut 50 000 euroa.

Rahalla saa...

CX-5 on Mazdan keskikokoinen katumaasturi. Se tuli markkinoille 2012 ja osoittautui luokassaan päteväksi. Katsastukset se on tilastojen mukaan selvittänyt ilman suuria vikoja.

Nyt auto on uudistunut vähän joka puolelta. Halvimmillaan tällaisen saa 30 000 eurolla. Tuolla rahalla ostaa itselleen tilavan, mutta niukasti varustellun katumaasturin. Lähtöhinnalla autoon ei kuulu esimerkiksi cd-soitinta, navigaattoria eikä peruutuskameraa. Halvimman mallin nimi onkin Active. Jää kuskillekin tekemistä.

Laiskoina ihmisinä testasimme mukavuusmallit: ensin 37 tuhannen euron hintaisen Premium Plus -version, jossa on sama 2-litrainen bensamoottori ja manuaalivaihteisto kuin halvimmassa mallissa, mutta hieman enemmän herkkuja. Sitten koeajoimme kalleimman Luxury-mallin. Siinä on isompi moottori, neliveto, automaatti ja kaikki jutun alussa kuvatut tilpehöörit. Se kilpailee jo eri luokassa ja on runsailla varusteillaan käypä vaihtoehto tyyriimpien merkkien katumaastureille.

Tämä pätee kumpaankin: CX-5 on tanakka ajettava ja miellyttävä, muttei mieleenpainuva ajo­elämys. Auto on laiskan leppeä maantielaiva. Tilaa myös on. CX-5 nielee vaivatta neljä ihmistä matkatavaroineen. Viideskin menee, mutta takapenkin keskellä jalkatilasta joutuu kisaamaan.

Kummassakin bensamoottorissa on riittävästi puhtia, mutta turboahdin toisi kiihdytyksiin enemmän potkua. Monesta kilpailijasta poiketen Mazda antaa hevosten hengitellä moottorissa vapaana ilman ahtimia.

Hevosilla Mazda autojaan mainostaakin. Mazdan iskulause uusille malleilleen on jinba ittai. Japaniksi se tarkoittaa hevosen ja ratsastajan yhteyttä. Sen on tarkoitus viedä ajatukset siihen kuvitteelliseen aikaan, kun ihmiset viilettivät vehreissä laaksoissa herkästi reagoivan ratsun päällä.

Mielikuva on kiva. Oikeasti Mazda ei ole yhtään jännittävämpi ajettava kuin muut nykyautot. Manuaalivaihteisto ja sen kytkintuntuma on toki napakka ja tuo kuskille mukavasti hallinnan tunnetta. Kuusivaihteinen automaatti sen sijaan empii hieman vaihdoissa, vaikka sen kerrotaankin nyt toimivan nopeammin kuin edellismallissa.

Hevoset eivät myöskään ole muovia. Mazda on. Asiaan ei niin kiinnittäisi huomiota, ellei varustetasoja olisi korskeasti nimetty Premiumista Luxuryyn.

Premium Plus on nimestään huolimatta ihan tavallinen kangasverhoiltu katumaasturi. Vaikutelma on perussiisti, mutta ohjaamon nappulat ovat yhtä muoviset kuin muissakin autoissa ja vilkunviiksistä löytää päitä tunnustelemalla valujäljet. Istuimen etureunaa puristamalla käsi osuu metallirunkoon kuin jossain hetekassa.

Ovenkahvat ovat metalliksi naamioitua muovia ja ristiselän tuki on toteutettu vivulla, joka on suoraan 1980-luvulta. Vasta kalleimmassa mallissa selkätuki pullistuu sähköllä.

Penkkien verhoilua kerrotaan edellismallista parannetun niin, että istuminen väsyttää pitkällä matkalla vähemmän. Tämän toteamiseen vaaditaan harjaantunut takamus.

Äänieristykseen sen sijaan on panostettu niin, että sen huomaa. Kitkarenkailla auto on lähes äänetön vielä Kehä ykkösen nopeuksilla.

Infojärjestelmä myös on erinomainen. Mazdassa navigaattoria, radiota ja valikoita ohjataan keskikonsolissa sijaitsevalla ja helposti käden ulottuvilla olevalla pylpyrällä, jonka vieressä on omat napit päävalikolle, äänenvoimakkuudelle ja muille toiminnoille. Pienen harjoittelun jälkeen systeemi menee selkärankaan eikä vie huomiota tiestä. Itse kosketusnäyttöä ei tarvitse edes hiplata, ellei halua. Täydet pisteet käytettävyydestä.

Kulutus pysyi koeajolla siedettävän lähellä ilmoitettua ja varovaisesti ajelemalla voinee tiristää vielä muutaman desin. 2-litrainen manuaalimalli kulutti koeajossa 7,4 litraa sadalla kilometrillä, mutta tehokkaampi nelivetoautomaatti nieli 8,8 litraa sadalla.

...Mutta hevonen ei tilttaa

Uuden CX-5:n Luxury-mallista ei hintaan nähden puutu mitään olennaisia mukavuuksia. Niitä on jopa enemmän kuin kilpailijoilla: esimerkiksi Nissanin katumaastureihin ei vielä näin monipuolisia kuljettajan avustinjärjestelmiä saa. Mazdan omistaja voi myös naureskella kalliimpien Saksa-maasturien köyhdyttämille kuskeille liikennevaloissa.

Silti kaikki hienoudet eivät Suomessa toimi kunnolla. Pahin esimerkki on nykyautoissa yleistyvä liikennemerkkien lukija. Siitä on vain haittaa. Mazda ei nimittäin tunnista Suomen talvinopeusrajoituksia. Väärä nopeusrajoitus heijastuu kalleimmissa malleissa lisäksi suoraan kuskin näkökenttään, mikä hämää todella paljon.

Kamera lukee merkit oikein, mutta vaihtaa pian 80:n rajoituksen itsestään sataseksi. Kakkostiellä Forssasta Helsinkiin auto ei pitänyt oikeaa nopeusrajoitusta voimassa kertaakaan. Vika on siinä, että järjestelmä hakee nopeustietoja myös navigaattorin karttajärjestelmästä, jossa on puutteita. Mazdan maahantuoja ei osaa sanoa, korjaantuuko asia ja milloin. Karttapäivitykset tulevat Navteqilta ja Hereltä.

Pientä vikailua esiintyi myös tuulilasin kamerassa, joka valvoo kaistoja. Se sokaistui pari kertaa ilman mitään näkyvää syytä. Mazda selvittää asiaa. Anturien kuraantuminen talvella myös kytkee Luxury-mallissa vakionopeudensäätimen kokonaan pois päältä, sillä sitä ei voi käyttää lainkaan ilman tutkaa. Perinteisessä vakionopeudensäätimessä tätä ongelmaa ei ole.

Ehkä maailma oli sittenkin selkeämpi ennen sähköikkunoita.

Koeajossa

Mazda CX-5 Premium Plus 2.0 & (Luxury AWD 2.5)


+ Hyvät sisätilat, helppokäyttöinen infojärjestelmä, ohjaamon äänieristys, nelivetomallin tanakka ajettavuus

— Liikennemerkkien lukijan viat, Premium Plus -mallin arkisuus hintaansa nähden

 Hinta alkaen 30 000 euroa, koeajomallit 37 000 ja 50 000 euroa

 Teho 160 (195) hevosvoimaa/vääntö 210 (258) Nm

 Co2-päästöt: 155–165 g/ km

 Kulutus (yhdistetty, ilmoitettu): 6,6/7,2

 Kilpailijoita muun muassa: Audi Q5, Ford Kuga, Honda CR-V, Kia Sportage, Mitsubishi ASX, Nissan Qashqai, Nissan X-Trail, Renault Kadjar, Seat Ateca, Škoda Karoq

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Koeajo
 • Mazda

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Nainen ei ole enkeli eikä mies paholainen – koston kierre sukupuolten välillä on katkaistava

  5. 5

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  6. 6

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  7. 7

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  8. 8

   Liian värikkäät talot pilaavat Helsingin katukuvan

  9. 9

   Kovan linjan John Boltonista tulee Trumpin uusi turvallisuusneuvonantaja – USA:n ulkopolitiikka siirtyy askelen nationalistisempaan suuntaan

  10. 10

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää