Auto

Miksi Suomessa on koruttomampia autoja kuin Ruotsissa ja miksi Tesla myy niin hyvin Norjassa? Nämä seikat määrittävät automerkin suosion eri maissa

Naapurimaiden välillä voi olla huimia eroja siinä, minkä merkkiset autot ovat suosittuja. Selvitimme, miksi mikäkin merkki menee hyvin kaupaksi kussakin maassa.

Miksi suomalaiset ostavat niin innokkaasti Skoda Octavia -autoja?

Tai miksi öljyntuottajamaa Norjassa myydään tolkuttoman paljon sähköautoja?

Tai miksi Ruotsissa myydään Volvojen lisäksi Suomeen verrattuna paljon enemmän kalliihkoja, isoja BMW-autoja tai miksi Tanskan myydyin auto oli 2017 lokakuun loppuun mennessä Peugeot 208, joka on marginaalinen auto muissa Pohjoismaissa?

Entä minkä ihmeen takia Subaru ja Honda ovat Yhdysvalloissa todella isoja merkkejä, vaikka ne ovat japanilaisia eivätkä yhdysvaltalaisia?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selvitimme asian:

Autotuojat- ja teollisuus ry:n t–oimitusjohtaja Tero Kallio tietää hyvin, mitkä autot myyvät missäkin päin maailmaa.

Kallio edustaa autoteollisuutta kokonaisuutena, joten hän ei halua puhua liiaksi yksittäisistä merkeistä.

Yleisiä lainalaisuuksia hän voi valottaa.

”Eräs merkittävä seikka on perinne. Jos jossain maassa historiallisesti jollain merkillä on suuri markkinaosuus, se on helpompaa pitää suurena kuin nousta uutena merkkinä suureksi”, Kallio sanoo.

Tämä on loogista: mitä suurempi markkinaosuus ja mitä kauemmin se on ollut suuri, sitä laajempi huoltoverkosto ja jälleenmyyntiverkosto merkillä on. Autonostaja osaa arvostaa näitä asioita, ja positiivinen kierre on valmis.

Niin sanotut ulkoiset syyt ovat myös merkittäviä tekijöitä, Kallio kertoo. Niihin lukeutuvat verotus, lainsäädäntö ja taloustilanne.

Ruotsissa myydään hiukan isompia ja kalliimpia autoja kuin Suomessa pääosin siksi, että siellä ei ole autoveroa. Suomessa autovero on maailman korkeimpia.

Ruotsilla on myös mennyt jo useamman vuoden taloudellisesti paremmin kuin Suomella, ja siksi kansalaiset uskaltavat investoida kalliimpiin autoihin.

Autovero on vero, joka maksetaan könttäsummana autoa ostettaessa. Ajoneuvovero taas on vero, jota maksetaan auton käytön yhteydessä.

Tanskassa poikkeuksellisen suosittuja taas ovat pienet autot. Kun suomessa suosituin on C-segmentti ja Ruotsissa D-segmentti, Tanskassa suosituimpia ovat B- ja A-segmentin autot.

Segmenttiluokissa mennään aakkosten mukaan pienimmästä suurimpaan, eli A on pienin ja niin edespäin.

”Tanskassa autoverossa on erittäin jyrkkä progressio, kun siirrytään halvemmista autoista kalliimpiin autoihin. Pikkuautot voivat olla jopa halvempia kuin Suomessa, mutta isommat autot ovat merkittävästi kalliimpia.”

Siksi piskuinen Peugeot 208 ja esimerkiksi Volkswagen Up! ovat suosittuja Tanskassa.

Tanskassa autoveronkiertoon tai ainakin autoverosuunnitteluun on jäänyt kuitenkin porsaanreikiä.

Autovero lasketaan siellä auton ulosmyyntihinnasta, jolla se myydään autokaupasta asiakkaalle.

Jos asiakas saa autosta alennusta, se vaikuttaa myös autoveroon – toisin kuin Suomessa, jossa autovero on aina sama alennuksesta riippumatta.

Auto kannattaa siis tilata tehtaalta mahdollisimman riisuttuna (koska autovero perustuu auton hintaan), rekisteröidä se päiväksi ja myydä se asiakkaalle ”käytettynä”, jälkeenpäin varusteltuna, jolloin autovero on tavallaan pienempi kuin sen ”kuuluisi” olla.

”Siellä tilataan autoja esimerkiksi kangaspenkeillä ja asennetaan nahkapenkit sen jälkeen. Näillä kikoilla saa helposti 20 pinnaa auton hinnasta pois”, Kallio sanoo.

Ulkoisista tekijöistä on kyse myös Norjan erityispiirteissä.

Norjassa sähköauto Tesla on ollut joinain kuukausina kaikista myydyin automalli, kun kaikkialla muualla se on myynniltään ihan marginaalinen. Myös BMW:n sähköauto i3, sähköauto Nissan Leaf ja sähköauto Opel Ampera e. ovat Norjassa isoja malleja.

Kysymys on Kallion mukaan lähes yksinomaan siitä, kuinka paljon valtio tukee sähköautojen ostamista.

”Kun ottaa huomioon arvonlisäverottomuuden ja autoverottomuuden ostettaessa sekä ilmaiset tiemaksut, tunnelimaksut ja lauttamaksut, keskimääräinen sähköautolle maksettava tuki on Norjassa noin 20 000 euroa. Totta kai se vaikuttaa ostopäätöksiin”, hän sanoo.

Kallio on sitä mieltä, että Norja on ”hyvä huono esimerkki” sähköautopolitiikasta.

”Norjassa se on mennyt överiksi. Tikkari on tavallaan liina syvällä kuluttajan suussa”, Kallio sanoo.

”Bussikaistat alkavat olla täynnä (sähköautoilla saa ajaa bussikaistaa Norjassa) ja päästötavoitteistakin ollaan edellä, joten etuja ei ehkä enää tarvittaisi yhtä suurina kuin nyt. Mutta etuja on vaikeaa ottaa pois, koska kuluttajat suuttuisivat. Ja jos tuet otettaisiin pois, mitä se tekisi markkinoille? Myytäisiinkö yhtäkkiä hirveä määrä dieselautoja? Mitä tapahtuisi sähköautojen ja muiden autojen jälleenmyyntiarvoille?”

Myös kotimaisuusaste vaikuttaa paljon siihen, mikä automerkki on suosittu.

Ruotsi ostaa Volvoja, koska vaikka Volvo on kiinalaisomistuksessa, sen brändi on edelleen ruotsalainen.

Saksassa Volksvagen Golf on ollut vuosikymmeniä myydyin malli ja Saksassa myydään myös verrattain kovia määriä BMW-autoja, Audeja ja Mercedeksiä – kaikki edellä mainitut autot ovat saksalaisia.

Venäjällä kotimaisella Ladalla menee edelleen lujaa.

Mutta mikä saa yhdysvaltalaiset ostamaan Subarua, Hondaa, Toyotaa ja Nissania?

Se, että Yhdysvalloissa on paljon omaa tuotantoa näille autoille. Eli vaikka merkin omistus tai brändi eivät olisi kotimaisia, kotimainen tuotanto tekee merkistä helposti suositumman.

”Aikoinaan Saabilla oli vähän samanlainen erityisasema Suomessa, koska Uudenkaupungin autotehtaalla tehtiin niitä”, Kallio sanoo.

Kiinnostavaa on myös se, että maailman suosituimpiin automerkkeihin kuuluu merkkejä, joista moni suomalainen ei koskaan ole kuullutkaan.

Puhutaan Kiinasta, jossa kotimainen on kova sana ennen kaikkea edullisuuden vuoksi. Siellä myydään sellaisia merkkejä kuten Brilliance, Geely, BAIC ja niin edelleen.

Kiinan ajoneuvojen myynti alkaa olla luokkaa 30 miljoonaa vuodessa, ja Kiina tuottaa runsaasti kotimaisia, halpoja autoja.

Suosituinta merkkiä voidaan myydä näillä volyymeilla miljoonia vuodessa. Esimerkiksi maailmanlaajuinen, suosittu japanilaismerkki Nissan myi koko maailmassa vuonna 2016 noin 5,5 miljoonaa autoa.

Entä Suomi ja Skoda, ja etenkin Scoda Octavia, joka on tämän tästä suomalaisten suosikkiautomalli?

Ei meillä tehdä Skodaa.

Jälleenmyynti- ja huoltoverkosto ovat hyvät, mutta niin ne ovat monella muullakin automerkillä.

Skodalla ei ole sen kummempia verotukia tai muita lainsäädännällisiä etuja Suomessa.

Asiaan ei ole tieteellisesti todistettua faktavastausta, joten sitä voi vain spekuloida.

Auton ostaminen on aina paitsi järki-, myös tunneasia. Osan automerkkien suosiosta siis ratkaisee myös jossain määrin markkina-alueen ihmisten luonne, jos jonkinlaisesta kollektiivisesta kansanluonteesta voidaan puhua.

Sanotaan, että suomalaiset ovat järkevää insinöörikansaa, joka ei katso suotuisasti pröystäilyä.

Pikkuisen tylsä, melko edullinen ja kovasti luotettava Skoda ehkä sopii meille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Skoda
 • Autoteollisuus
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltain rannikot ovat maailman rikkain maa, mutta niiden välissä on kehitysmaa – Harvardissa kehiteltiin resepti keskilännen kurjuuteen

  2. 2

   Ranska pohtii vilkkaimman synnytys­sairaalansa julistamista ei-kenenkään-maaksi – Afrikan kupeessa sijaitseva saari on ollut viikkoja kaaoksessa siirtolais­kriisin vuoksi

  3. 3

   Täältä löytyy nyt edullinen kesämökki – HS:n laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain

   Tilaajille
  4. 4

   Suomeen saapuvan diplomaatin istuma­paikka Finnairin lennolla kertoo, että Pohjois-Korea ei törsää edustajiensa mukavuuksiin

  5. 5

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta repesi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  6. 6

   Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa

  7. 7

   Bitcoin voi käydä kalliiksi kuluttajille – Saksan keskus­pankki kiirehtii krypto­valuuttojen sääntelyä

  8. 8

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  9. 9

   Ruotsissa #metoo-kampanja paisui poikkeuksellisen isoksi – Nyt kirjailija Lena Andersson kutsuu kampanjaa vaaralliseksi massaliikkeeksi, joka ajaa naiset ja miehet omiin poteroihinsa

  10. 10

   Putin teki Venäjästä varkaiden paratiisin, ja siksi Alexander Stubb tarjoaa minulle ensi syksynä samppanjaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta repesi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  2. 2

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  3. 3

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  4. 4

   Taloyhtiössämme moni asia on pielessä – perehtymistäni yhtiön asioihin ei ole katsottu hyvällä

  5. 5

   Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa

  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   Täältä löytyy nyt edullinen kesämökki – HS:n laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain

   Tilaajille
  8. 8

   Ruotsissa #metoo-kampanja paisui poikkeuksellisen isoksi – Nyt kirjailija Lena Andersson kutsuu kampanjaa vaaralliseksi massaliikkeeksi, joka ajaa naiset ja miehet omiin poteroihinsa

  9. 9

   Brittisairaalassa kituu myrkytetty mies – Venäläisvakooja Sergei Skripalin tarina on kertomus ahneudesta ja maailmasta, jossa henki on halpa ja totuus katoavainen

   Tilaajille
  10. 10

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  10. 10

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää