Auto

HS koeajoi: Uudella Nissan X-Traililla selviää vaikeassakin maastossa, mutta kilpailijat ovat varustelussa edellä

Nissan X-Trail tarjoaa nyt ensimmäistä kertaa nelivedon ja automaattivaihteis­ton isolla dieselkoneella. Ajotuntuma on hauska ja mieleenpainuva.

Ensivaikutelma on tärkeä, sanovat. Näin kirjoitin uudesta X-Trailista ajopäiväkirjaan ensimmäisen viiden minuutin jälkeen:

Äänekäs diesel. Auto tuntuu ja kuulostaa kivimurskaimelta. Olo on kuin ajaisi muovitankkia. Alusta on tanakka.

Muun liikenteen yläpuolella nahkapenkeillä istuessa on sellainen olo, että köyhien olisi nyt syytä väistää. Mutta miksi tämä on oranssi ja missä on vetokoukku?

Nissanin isompi katumaasturi X-Trail on nyt uudistunut ke­vyesti. Varsinainen uutuus on se, että autoon on nyt viimeinkin saatavilla tehokkaampi dieselmoottori sekä nelivedolla että automaattivaihteistolla. Sellaisen otimme siis koeajoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä varusteyhdistelmällä autolle kertyy hintaa yli 50 000 euroa, joten sen soisi tarjoavan rahalle vastinetta.

Katsotaan.

Karski ja keinotekoinen

Ajotuntuma on uuden X-Trailin mielenkiintoisin puoli. Auto jää mieleen, hyvässä tai pahassa. Syynä on melko tehokkaan dieselin ja Nissanin sähköisen hihnavaihteiston erikoinen yhteistyö. Ajaminen tuntuu välillä videopeliltä.

2-litrainen diesel säksättää, kilisee ja rohisee pienilläkin nopeuksilla niin, ettei jalankulkijoille jää epäselväksi, millainen voimalaitos konepellin alla puksuttaa. Kyseessä on täysin uusi moottori, mutta ehkä tarkoituksella siitä on jätetty kulmia hiomatta. Moottoritiellä diesel rummuttaa ohjaamoon tasaista jylinää, joka tuntuu hieman jopa rinnassa asti. Vääntöä on 380 newtonmetriä eli tarpeeksi.

Nissanin automaattivaihteisto on portaaton CVT, eli vaihteita ei perinteisessä mielessä ole. Näitä on kutsuttu myös kuminauhavaihteistoiksi, sillä kaasun painaminen vaikuttaa autoon hieman viiveellä.

Nelivedolla tiehen tarraava auto ei niinkään kiihdytä, vaan repii itsensä maantienopeuteen ilman, että kierrokset juuri nousevat. Jalkaa suoristamalla tehoa löytyy kyllä ja moottorin kierroksia voi nostaa naksuttamalla vaihdekepistä pienempää digitaalivaihdetta silmään.

Ajotuntuma on siis sekä karski että keinotekoinen. Kaikki eivät tästä pidä, itse nautin.

Ajoin X-Traililla 2 000 kilometriä ja pyörähdin myös pohjoisessa huonoilla keleillä. Nelivedosta huolimatta kitkarenkailla saa edetä varoen jäisillä teillä.

Metsässäkin käytiin. Nissan on aivan kelvollinen maastoauto, vaikka hieman muovisen näköistä kulkinetta ei tekisikään mieli syöstä rämeikköön.

Maavaraa on ja X-Trail vetää varmasti itsensä irti useimmista tilanteista, joihin pieni ihminen sen ratissa ajautuu. Kova alusta täristää jonkin verran umpisurkeilla metsäautoteillä ajellessa, mutta auton voi huoletta pysäyttää jyrkkään, lumiseen mäkeen ja se lähtee siitä nikottelematta liikkeelle. Vetokoukun puuttuessa emme päässeet kokeilemaan trailerin vetämistä, mutta voi olettaa, että venekin lähtee Nissanin voimin rannasta talviteloille ihan mukavasti.

Isompaa lastia kuljettava joutuu kuitenkin valitsemaan manuaalivaihteisen version, sillä automaattivaihteistolla saa vetää vain 1 650 kilon painoista kuormaa.

Konttiin mahtuu valtiosihteeri

Sisäpuolelta kaikki on tuttua Nissania. Ratti on viistottu alareunasta kuten uudessa Qashqaissa ja nappuloita on hieman oiottu. Kalleimman Tekna-varustetason viimeistely on nahkapenkkeineen ja koristetikkauksineen laadukasta, mutta kauneusvirheitäkin löytyy.

Tuntuu typerältä, että sitä yksittäistä asiaa ohjaamossa, jota kuski ratin jälkeen eniten hipelöi eli vaihdekeppiä, ei voi muotoilla jämerämmän tuntuiseksi. Muoviliipaisin naksuu kuin jossain lelussa.

Samoin kosketusnäyttö tuntuu auttamattoman vanhanaikaiselta. Toisin kuin esimerkiksi kännyköissä, Nissanin kosketusnäyttö on resistiivinen eli se tuntuu samalta kuin vanhat muovipintaiset autonavigaattorit: kuin näpyttelisi kondomiin käärittyä kännykkää. Sen käyttö on hidasta ja epämiellyttävää. Etuna on toki se, että näyttö toimii myös hanskat kädessä.

Musiikin toistaminen kännykän bluetoothin kautta vaatii hieman ohjekirjan pläräämistä. Yhteyden saamiseksi pitää näet painaa aux-nappia kaksi kertaa, mitä ei näytöstä voi päätellä.

Toiminnot ovat muuten kuitenkin selkeitä ja kaikille tärkeille säädöille löytyy omat nappulansa.

Kaukovalot kytkeytyvät automaattisesti päälle ja pois vastaantulijoiden silmien suojaamiseksi ja kaarteissa auton led-silmät kääntyvät tien muotojen mukaan.

Tilaa on hyvin. Konttiin mahtuu helposti ainakin yksi valtiosihteeri ja penkit käännettynä auto nielee 2 000 litraa lastia. Katto on korkealla ja autoon mahtuu melkein runkopatja, mutta tavaratilan pituus ja muodot eivät aivan siihen taivu.

Koeajolla dieselin kulutus vaihteli välillä 7,1–7,4 litraa sadalla, vaikka matkasta suurin osa oli maantieajoa. Ilmoitettu 6,1 litran yhdistetty lukema on epärealistinen.

Varusteita puuttuu

Uusi X-Trail hoitaa tehtävänsä passelisti ja jää erikoisella ajotuntumallaan positiivisesti mieleen.

Yksi iso puute autossa kuitenkin on: siihen ei ole saatavilla mukautuvaa vakionopeudensäädintä eikä muilta kilpailijoilta jo löytyviä nykyaikaisia avustimia, kuten mukautuvaa kaistaohjausta. Nissan on näissä jälkijunassa. ProPilotiksi kutsuttu avustinpaketti tulee myyntiin vasta tämän vuoden lopulla.

Etenkin mukautuva vakionopeudensäädin alkaa uusissa autoissa olla jo niin peruskauraa, että 50 000 euron autossa sen puute ärsyttää.

Samoin autosta puuttuu myös monelta kilpailijalta löytyvä, kätevä heijastusnäyttö. Juuri nyt kalliin X-Trailin ostava jää osattomaksi monesta modernista ominaisuudesta.

Arkipäivää nykyautoissa on myös apujärjestelmien tilttailu talvella. X-Trailissakin niitä toki on, kuten ympärillä olevista kohteista varoittava tutka.

Hieman sankempi lumisade saa tutkat piipittämään itsekseen esimerkiksi liikennevaloissa.

Koeajossa

Nissan X-Trail DCI 177 Tekna 4WD Xtronic


+ Pärjää maastossa, korskea ajotuntuma, pirteä muotoilu

— Huono kosketusnäyttö, avustinjärjestelmien puute

  Hinta alkaen 31 500 euroa, koeajomalli 51 500 euroa

  Teho 177 hevosvoimaa / vääntö 380 Nm

  Co2-päästöt: 158–162 g/km

 Kulutus (yhdistetty, ilmoitettu): 6,1

 Kilpailijoita muun muassa: Audi Q5, Ford Kuga, Honda CR-V, Kia Sportage, Mazda CX-5, Mitsubishi ASX, Renault Kadjar, Seat Ateca, Škoda Karoq, Škoda Kodiaq

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Koeajo
 • Nissan
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  2. 2

   Kannattaako Facebook-tili poistaa? Tässä perusteita puolesta ja vastaan – sekä kolmas vaihtoehto

  3. 3

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

  4. 4

   Perintö­veron poistaminen on huono ajatus – onneksi siitä ei päätetä kansan­äänestyksellä

  5. 5

   Julkimot peukuttivat Aku Louhimiehen Facebook-postausta ja joutuivat häpeälistalle Markkinointi & Mainonnassa – syystä vai ei?

  6. 6

   Operaattorit aikovat estää pääsyä verkkosivustoille, joissa on laitonta materiaalia – Telia otti jo käyttöön poliisin sulkulistan

  7. 7

   Alma Media saattoi juuri julkaista käsittämättömimmän virkkeen koskaan – soitimme tutkijalle ja kysyimme, miten suomen kieli on kehittynyt niin pitkälle, ettei se tarkoita enää mitään

  8. 8

   Kommentti: Katy Perry suuteli luvatta 19-vuotiasta miestä, jota suukko ei haitannut – miksi tapauksesta nousi silti #metoo-myrsky?

  9. 9

   Lapset aloittavat maineenhallinnan jo viisivuotiaina, kertoo tutkimus – ”Lapsemme altistuvat varhain idealle imagosta ja sosiaalisesta statuksesta”

  10. 10

   Mies sai ”irakilaiselta pankinjohtajalta” 60 000 dollarin edestä väärennettyjä dollareita ja pesi ne vahingossa pesukoneessa – Yritti vaihtaa rahat Espoon Sellossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

  4. 4

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  5. 5

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  6. 6

   Julkimot peukuttivat Aku Louhimiehen Facebook-postausta ja joutuivat häpeälistalle Markkinointi & Mainonnassa – syystä vai ei?

  7. 7

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  8. 8

   Kommentti: Katy Perry suuteli luvatta 19-vuotiasta miestä, jota suukko ei haitannut – miksi tapauksesta nousi silti #metoo-myrsky?

  9. 9

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  10. 10

   Krista Pärmäkoski teki sen taas – paljasti itsestään tietoja, joista yleensä vaietaan: olympiakympillä syke pitkään punaisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  7. 7

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  8. 8

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ateneumin johtaja vaihtuu – ”syy oli määräaikainen työsuhde”, Ruotsin kansallismuseon johtajaksi siirtyvä Susanna Pettersson sanoo
  3. Lapset aloittavat maineenhallinnan jo viisivuotiaina, kertoo tutkimus – ”Lapsemme altistuvat varhain idealle imagosta ja sosiaalisesta statuksesta”
  4. Noora Rädyn huima nollapeli toi komean tittelin Pohjois-Amerikassa: viikon paras jääkiekkoilija maailmassa
  5. Britannian ulko­ministeri: Putin käyttää jalkapallon MM-kisoja kuin Hitler Berliinin olympialaisia
  6. Tunti sitten
  7. Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”
  8. Kannattaako Facebook-tili poistaa? Tässä perusteita puolesta ja vastaan – sekä kolmas vaihtoehto
  9. Perintö­veron poistaminen on huono ajatus – onneksi siitä ei päätetä kansan­äänestyksellä
  10. Liiga lähti hakemaan huumelastia lahtelaiselta huoltoasemalta, myyjä jätti kokaiinin väärään autoon – huume­kauppiaille kovat tuomiot oikeudessa
  11. Tuomiokapituli jakaantui homopareja vihkineen papin tapauksessa – Kai Sadinmaan vakava moite pysyi voimassa
  12. Sähköliitto hyväksyi kaksivuotisen sopimuksen sovittelijan johdolla – ”Hankalat ja pitkät neuvottelut”
  13. Näytä lisää