Auto

Suomessa aikanaan valmistettu Fisker Karma -luksusauto sai sähköisen seuraajan – Fisker Emotionille luvataan 640 kilometrin toimintamatkaa

Ensin oli Fisker Karma, nyt on Karma Revero ja pian on Fisker Emotion. Autobrändillä on takanaan sekava omistajuushistoria ja paljon huonoa onnea.

Fisker-nimellä on monille suomalaisille erityinen paikka sydämessä.

Automaailmaa seuranneet muistanevat Fisker Karman, vuonna 2011 tuotantoon tulleen luksusluokan hybridiurheiluauton.

Näitä autoja valmistettiin Suomessa Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa. Auto sai paljon huomiota mediassa.

Vuonna 2012 Wall Street Journal kirjoitti Fisker Karman olevan maailman kiinnostavin auto, jota valmistetaan Suomen sosialistisessa paratiisissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Julkistuksensa jälkeen se houkutteli nimekkäitä ja varakkaita ostajia. Muun muassa Teemu Selänne osti itselleen yhden.

Fisker Karmalle ei kuitenkaan käynyt hyvin – siitä lisää tuonnempana. Nyt Fisker Karma kuitenkin on saanut seuraajan tai oikeastaan kaksi.

Fisker Inc. -yhtiöllä on uusi auto, jonka se toivoo varmasti herättävän paljon huomiota. Sen nimi on Fisker Emotion, ja sen alustava malli esiteltiin hiljattain CES-messuilla.

Fisker Emotion on kuvien perusteella kaunis auto, kuten oli Fisker Karmakin.

Yhtiö kertoo, että auto täyssähköinen ja sillä pääsisi yhdellä latauksella noin 640 kilometriä. Huippunopeus olisi vajaat 260 kilometriä tunnissa.

Auto olisi joko neli- tai viisipaikkainen, virtaviivaisesti muotoiltu auto, joka kilpailisi asiakkaista esimerkiksi Teslan Model S:n ja Mercedes-Benzin S-sarjan kanssa.

Auton on tarkoitus tulla tuotantoon vuonna 2019, ja ennakkotietojen perusteella sen hintaluokka asettuisi sadan tuhannen euron tietämille.

Toivottavasti Fisker Emotionille autolle ei käy yhtä hassusti kuin sen – yhtiön mukaan – henkiselle edeltäjälle Fisker Karmalle.

Fisker Karma oli susi, jossa oli paljon ikäviä vikoja.

Auto saattoi sammua tuntemattomasta syystä eikä se enää käynnistynyt. Autot myös syttyivät palamaan.

Vikojen ja niistä uutisoinnin jälkeen autot eivät käyneet kaupaksi, ja niitä myytiin vain pari tuhatta kappaletta.

Tuotanto Uudenkaupungin autotehtaalla loppui syksyllä 2012, kun autojen akut loppuivat kesken Fiskerin akkuvalmistajan ajauduttua konkurssiin. Seuraavana vuonna koko yhtiö meni konkurssiin.

Periksi ei kuitenkaan annettu.

HS uutisoi toissavuonna, että Karma Revero -niminen auto olisi pian tulossa tuotantoon. Se on siis toinen Fisker Karman henkisistä seuraajista.

Kyseessä on vuonna 2015 perustetun Karma Automotiven hybridiauto, joka niin ikään muistuttaa paljon Fisker Karmaa.

Käytännössä kyseessä on uusi versio Fisker Karmasta, jota taas valmisti konkurssiin mennyt Fisker Automotive.

Fiskerin mentyä konkurssiin Kiinalainen Wanxiang Group osti sen ja nimesi sen Karma Automotiveksi. Uudenkaupungin tehdas siirrettiin Kaliforniaan ja työt jatkuivat uudessa omistuksessa.

Henrik Fiskerillä eli Fisker Karman päämiehellä itsellään ei siis ole tekemistä auton kanssa, vaikka auto onkin hyvin samantapainen kuin Fisker Karma.

Karma Revero on jo saatavilla Yhdysvalloissa.

Sen vastaanotto on ollut ristiriitainen. Motortrendin mielestä auto oli mainio.

Bloomberg taas otsikoi: ”Älä osta karma Reveroa, osta mieluummin Tesla. Tai mikä tahansa muu”.

Business Insiderin arvio oli ristiriitainen, ja sanoi, että auton ei todennäköisesti ole edes tarkoitus saavuttaa suuria myyntimääriä.

Uusi CES-messuilla esitelty Fisker Emotion on vuonna 2016 perustetun Fisker Inc. -yrityksen tekosia, eli sillä taas ei ole tekemistä Karma Reveron kanssa.

Kyseessä ovat siis kaksi eri yhtiötä, jotka molemmat ottavat runsaasti vaikutteita konkurssiin menneeltä Fisker Automotivelta.

Sekavaa.

Tavallaan voisi ajatella, että Fisker Inc. uusine Fisker Emotioneineen on omalla tavallaan aidompi jatkaja Fisker Karmalle, sillä Fisker Inc. on koko homman aluille laittajan Henrik Fiskerin projekti.

Nähtäväksi jää, pärjäävätkö Karma Revero ja Fisker Emotion lopulta paremmin kuin niiden kantaisä Fisker Karma.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Sähköauto
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  3. 3

   Trumpin hyökkäys FBI:ta vastaan voi näyttää järjettömältä, mutta siinä on oma logiikkansa – ja se toimii

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi on kylmä, etäinen ja kova maa – suomalaisen lähin omainen on viranomainen

  6. 6

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  7. 7

   Suututtaako, kun brexit-hampurilainen onkin lättänä?

  8. 8

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  9. 9

   Pohjoiskorealaisten Suomen-vierailu on hämärän peitossa – HS etsi delegaatiota ympäri pääkaupunkiseutua, ja illalla tärppäsi

  10. 10

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  8. 8

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  9. 9

   ”Minä muutin Suomeen ja olen onnellinen kuin sika sonnassa” – Näin maailmalla kommentoidaan Suomen ykkössijaa onnellisimpien maiden vertailussa

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat