Auto

Käytettyjen autojen kauppa on ollut Suomessa mysteeri, jonka lukuja ei tiedä kukaan – Uusi selvitys paljastaa, kuinka suurta se on

Nettiauto teki tiettävästi ensimmäisen kattavan selvityksen vaihtoautojen kaupan koosta ja ominaisuuksista.

Autokaupasta uutisointi keskittyy usein siihen, kuinka paljon uusien autojen rekisteröinnit ovat lisääntyneet tai vähentyneet.

Todellisuudessa uusien autojen myynti kappalemäärällisesti on, jos ei nyt pisara meressä, niin ainakin huomattavasti pienempää kuin kauppa, jossa autoja oikeasti liikkuu paljon.

Puhutaan vaihtoautojen eli käytettyjen kaupasta, jonka salat ovat tulleet nyt julki.

Vaihtoautojen suurin nettikauppa Nettiauto.com on julkistanut tilastotietoa viime vuoden vaihtoautojen myynnistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nettiauton kaupallisen tuottajan Erno Kalalahden mukaan kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun käytettyjen autojen kauppaa tutkitaan tässä laajuudessa.

”Niin kauan kuin autokauppaa on tehty, tätä määrää on arvuuteltu”, Kalalahti sanoo.

Nettiauton tilastojen mukaan vuonna 2017 vaihtoautoja myytiin Nettiauton välityksellä 600 343 kappaletta.

Uusia henkilöautoja myytiin Suomessa viime vuonna 118 583 kappaletta ja kaikkia ajoneuvoja 138 094 kappaletta. Vaihtoautojen kauppa on kappalemääräisesti siis noin viisi kertaa suurempaa kuin uusien autojen myynti.

Niin Kalalahti kuin Autotuojat- ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio pitävät Nettiauton otantaa luotettavana kuvana koko vaihtoautojen kaupasta.

”Niitä tässä ei tietenkään näy, kun naapuri myy toiselle autonsa. Ne liikkeet, jotka eivät syystä tai toisesta ilmoita Nettiautossa, ovat laskettavissa kahden käden sormilla. Sanoisin, että 99 prosenttia käytetyistä autoista siellä on”, Kalalahti sanoo.

Kallio arvioi, että Nettiauton ulkopuolella käytettyjä autoja saatettaisiin myydä joitain kymmeniä tuhansia.

Tilasto on siis todennäköisesti pätevä ja kattava. Mitä se kertoo?

Käytettyjen autojen kauppa on suurta

Nettiautossa käydyn autokaupan arvo oli 7,1 miljardia euroa vuonna 2017, eli vaihtoautojen kaupan kokonaisarvo on todennäköisesti jossain 7 ja 8 miljardin välillä.

Kauppa kasvoi kokonaisarvoltaan 12,5 prosenttia suhteessa vuoteen 2016. Esimerkiksi Volkswagen Golf -mallisia käytettyjä autoja myydään joka päivä maanantaista sunnuntaihin keskimäärin puolella miljoonalla eurolla.

Uusien autojen kaupan arvo on vuodesta riippuen 8–9 miljardia euroa.

”Lukema tulee siitä, että auto myydään ensin tukkukaupan toimesta jälleenmyyjälle ja siitä kuluttajalle, eli yksi auto huomioidaan lainausmerkeissä kahteen kertaan”, Kallio selittää.

Suomalaiset haaveilevat kalliista autoista

Uusien autojen kaupassa myydyimmät merkit ovat yleensä Toyota ja Volkswagen. Nettiautossa myydyimpien merkkien kärjessä ovat niin ikään nämä kaksi merkkiä.

Mutta näistä autoista ihmiset eivät ilmeisesti haaveile. Tämän paljastaa se, mitä autoja Nettiauton hakukoneesta on haettu.

Yhteensä hakuja tehtiin viime vuonna 104 000 000 kappaletta.

”Haetuimpia ovat Mersut, Bemarit ja Audit eli nämä saksalaiset premium-merkit. Toyotat ja Volkswagenit myyvät hyvin ja niitä ostetaan tarpeeseen, mutta samalla haaveillaan muista autoista”, Kalalahti sanoo.

Ostamme käytettyinä kalliimpia merkkejä

Vaihtoautojen kaupassa kalliimpia merkkejä myydään huomattavasti enemmän kuin uusien autojen kaupassa.

Nettiautossa Mercedes-Benz on kolmanneksi myydyin merkki, BMW viidenneksi myydyin ja Audi seitsemänneksi myydyin.

Uusien autojen kaupassa nämä merkit pääsevät hädin tuskin kymmenen myydyimmän merkin joukkoon.

”Kaikilla ei ole varaa ostaa Mersua uutena, mutta niitä selkeästi halutaan ostaa, vaikka sitten käytettynä. Ja voisiko olla, että ne myös kestävät paremmin, ja siksi niitä myydään käytettynä hyvin”, Kalalahti sanoo.

Tästä trendistä todistaa myös se, minkä hintaisina näitä autoja on käytettyinä myyty. Esimerkiksi BMW:n, Audin ja Mercedeksen mediaanihinnat olivat noin 18 000–19 000 euroa.

Uutena tämän merkkisistä autosta saa pulittaa ihan alimmillaan noin 30 000 ja suurimmassa osassa kauppoja todennäköisesti ainakin 50 000–80 000 euroa.

Kaikkien autojen mediaanihinta oli 11 619 euroa.

Nopeimmin myyvä automerkki tulee naapurista

Nopeimmin tilastoiduista automerkeistä myi… Lada! Mediaanimyyntiaika Ladalla oli vajaat 18 päivää. Kaikkein autojen mediaanimyyntiaika oli vajaat 31 päivää.

Ladan nopea omistajanvaihtuminen selittyy toki suurimmilta osin pienillä myyntivolyymeilla. Sama tilanne on toiseksi nopeimmin myyvällä automerkillä. Se oli kallis sähköautomerkki Tesla.

Kallio arvioi, että Ladoja saatetaan ostaa esimerkiksi varaosiksi.

”Niistä alkaa olla huutava pula. Ja Suomessa on edelleen Lada-harrastajia.”

Ympäristöasiat eivät vaikuta ostopäätöksiin

Kun tarkastelee uusien autojen myyntilukemia, voisi ajatella, että ihmiset ovat siirtymässä dieselautoista bensiini- ja hybridiautoihin.

Dieselautojen ensirekisteröinnit nimittäin vähenivät jälleen viime vuonna. Pudotusta edellisvuoteen oli 8,6 prosenttia.

HS kysyikin taannoisessa artikkelissaan, onko auton arvo vaarassa, jos se on dieselkäyttöinen?

Ei se ole, kertoo vaihtoautojen kauppa.

”Uusien dieselautojen rekisteröinti laskee, mutta käytetyissä niiden myynti on kasvanut, eikä esimerkiksi myyntiaika ole pidentynyt ollenkaan”, Kalalahti sanoo.

Näyttäisi siis siltä, että todellisuudessa leijonanosaa autonostajista ei kiinnosta päästöhuijausskandaali, hiukkaspäästöt tai mikään muukaan ympäristöön tai eettisyyteen liittyvä asia, ainakaan kun puhutaan autokaupasta.

Vanhat dieselautot nimittäin ovat niitä pahimpia pienhiukkaspäästäjiä.

”Käytetty diesel kiinnostaa, koska sillä on käyttöarvoa. Jos ei ole suuret tulot, asuu pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja ajaa paljon, niin ei silloin katsella mitään hybrideitä. Eivät nämä ihmiset edes halua sellaista. Diesel on heidän valintansa”, Kalalahti sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Auto
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Talvivaaran kaivoksen perustajan tuomio koveni huomattavasti – Pekka Perä ehdolliseen vankeuteen törkeästä ympäristön turmelemisesta

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Presidentti Niinistö soitti Putinille – esitti ”vakavan huolen” Britannian myrkkyiskusta

  6. 6

   Leo oli viime vuonna suosituin pojan nimi, tytöissä kiehtoo sadan vuoden takainen suursuosikki Aino – Katso, löytyykö nimesi 50 suosituimman joukosta

  7. 7

   Sebastian Vettelin hiustyyli naurattaa faneja: ”Onko Kimi laittanut superliimaa kypärään?”

  8. 8

   Vaaratilanne Kokkola-Pietarsaaren lentokentällä: Liikelentokone laskeutui ilman lupaa, kiitotiellä oli työkoneita

  9. 9

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  10. 10

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  2. 2

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  4. 4

   Julkimot peukuttivat Aku Louhimiehen Facebook-postausta ja joutuivat häpeälistalle Markkinointi & Mainonnassa – syystä vai ei?

  5. 5

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  6. 6

   Kommentti: Katy Perry suuteli luvatta 19-vuotiasta miestä, jota suukko ei haitannut – miksi tapauksesta nousi silti #metoo-myrsky?

  7. 7

   Alma Media saattoi juuri julkaista käsittämättömimmän virkkeen koskaan – soitimme tutkijalle ja kysyimme, miten suomen kieli on kehittynyt niin pitkälle, ettei se tarkoita enää mitään

  8. 8

   Mies sai ”irakilaiselta pankinjohtajalta” 60 000 dollarin edestä väärennettyjä dollareita ja pesi ne vahingossa pesukoneessa – Yritti vaihtaa rahat Espoon Sellossa

  9. 9

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  10. 10

   Kannattaako Facebook-tili poistaa? Tässä perusteita puolesta ja vastaan – sekä kolmas vaihtoehto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   ”Minä muutin Suomeen ja olen onnellinen kuin sika sonnassa” – Näin maailmalla kommentoidaan Suomen ykkössijaa onnellisimpien maiden vertailussa

  8. 8

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maria Magdaleena on Raamatun tarinan nykyaikainen tulkinta, jossa Maria on epäilijä ja Jeesus väärin ymmärretty
  3. Sebastian Vettelin hiustyyli naurattaa faneja: ”Onko Kimi laittanut superliimaa kypärään?”
  4. Presidentti Niinistö soitti Putinille – esitti ”vakavan huolen” Britannian myrkkyiskusta
  5. Wallace & Gromitin tekijän uusin elokuva Luolamies on likilaskuinen tarina kivikaudelta
  6. Herttainen arjen yliluonnollisuus pelastaa hieman sekavan kehonkaappausdraaman teinifantasiassa Every Day
  7. Katainen HS:lle: Kauppasota Trumpin kanssa saatetaan välttää, mutta varmuutta ei ole – EU-johtajat aikovat käydä puolentoista päivän kokouksessa läpi valtavan määrän asioista
  8. Vaaratilanne Kokkola-Pietarsaaren lentokentällä: Liikelentokone laskeutui ilman lupaa, kiitotiellä oli työkoneita
  9. Talvivaaran kaivoksen perustajan tuomio koveni huomattavasti – Pekka Perä ehdolliseen vankeuteen törkeästä ympäristön turmelemisesta
  10. Oikeuslääkäri: Kim Wallin kuolinsyytä on mahdotonta varmistaa – Oikeudessa kuullaan tänään sukellusvene­murhasta epäillyn Madsenin ystäviä ja työtovereita
  11. Takaisku Lontoossa koituu onneksi Kaija Saariaholle ja Sofi Oksaselle? – ”Oopperamme kantaesitetään vuonna 2020 yhtä hyvässä ellei paremmassa paikassa”
  12. Näytä lisää