Auto

HS Koeajo: Jaguarin uusi dieselfarmari on parhaimmillaan pitkillä matkoilla

Jaguar XF Sportbrake erottuu joukosta esimerkiksi taksina.

Kun Jaguar XF korvasi väistyvän S-Typen brittimerkin mallistossa vuonna 2007, oli ero uuden ja vanhan tuotteen välillä suorastaan huima. XF edusti radikaalia muutosta.

Lisää leuanloksautuksia oli luvassa: autosta tehtiin myös farmariversio, Sportbrake. Sellaiset eivät oikein istuneet Jaguarin maailmaan. Kuuluihan merkin tyyliin ennen kaikkea erottuva eleganssi, ei tavanomainen käytännöllisyys.

Joidenkin mielestä XF ei ollutkaan aito Jaguar, varsinkaan farkkuna.

Toisaalta auton löysivät paljon ajavat ammattilaiset, esimerkiksi kauppaedustajat ja taksikuskit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi heistä on salolainen taksiautoilija Matti Peltonen. Hän on ajanut taksia jo 13 vuotta, joista viimeiset yhdeksän itsenäisenä yrittäjänä.

Peltonen ehti vajaan kahden ja puolen vuoden aikana ajaa omalla XF Sportbrakellaan 228 000 kilometriä.

”Ei mennyt päivääkään, etten olisi saanut autosta positiivista palautetta asiakkailta. Se herätti huomiota, aina pikkupojista mummoihin. Itse pidin erityisesti siitä, että auton huollot sujuivat hyvin vaivattomasti kilometrien kertyessä. Vaatiihan työkalu ylläpitoa”, Peltonen kertoo.

Nykyisin Peltonen ajaa tak­siaan Mercedes-Benzillä.

Mutta vaatiko Jaguar erityisen paljon huoltamista? Siihen saamme vastauksen pian.


Mennäänkö muotoseikat edellä?

Sittemmin XF Sportbrakesta on valmistunut markkinoille jo toinen, koeajettu sukupolvi.

Ulkonäköseikkoihin on siinä kiinnitetty entistä enemmän huomiota, eli merkille tyypillinen individualistinen estetiikka on vahvasti läsnä.

Harvinainen farmari-Jaguar vertautuu niin hinnan, koon kuin käyttötarkoituksensakin puolesta esimerkiksi tuoreeseen ja maassamme taksinakin suosittuun Volvo V90:ään luontevasti, joten tyylillinen puntarointi on paikallaan.

Siinä, missä tuttu Volvo on muodoiltaan skandinaavisen simppeli, saunanhämärissä puukolla veistelty puupulikka, on Jaguar enemmän solakka, rantakaislikosta karkuun sujahtava keväthauki.

Volvon omistaja on nykyisin kiinalainen, Jaguarin intialainen yritys. Juurista ollaan siis kaukana. Muodokkuus – jos sellaista autossa näkee – on ollut mahdollista, koska XF Sportbraken mittasuhteita on voitu hienosäätää nykyaikaisen muokattavan perusrakenteen avuin. Akseliväliä pidennettiin, jolloin takatilat kasvoivat selkeästi.

Farmariauton tavaratila on kookas, esimerkiksi mainittua Volvo V90:n tilaa hivenen suurempi, mutta toisaalta verrattain epäkäytännöllisen matala. Litroja mitataan 565–1700.

Onko järkidiesel pihi?

Otimme XF Sportbrakesta koeajoon järkilinjaa edustavan kaksilitraisen dieselversion, jollainen varmasti taksiinkin soveltuu.

Neliveto, runsaat voimavarat (240 hv, 500 Nm) ja pitkähkö akseliväli luovat hyvät perusedellytykset toimivien ajo-ominaisuuksien saavuttamiseksi.

Ohjaustuntuma on säädetty tunnokkaaksi, mutta kaupunki­ajossa tämä auto ei ole omimmillaan. Jo sen kokonaismitta asettaa omat rajoitteensa ketteryyttä vaativissa tilanteissa. Pienissä nopeuksissa ohjauskaan ei palauta aivan parhaalla tavalla.

Sen sijaan pidemmillä matkoilla farkku-Jaguar on parhaimmillaan. Autossa on käytetty nyky-Jaguarien tapaan runsaasti alumiinia, joten sen omapaino on pysynyt paremmin kurissa. Se taas näkyy kulutusluvuissa.

Runsaista vauhtivaroista huolimatta autolle luvataan suhteellisen maltillista janoisuutta, eivätkä ilmoitetut viralliset lukemat ole tuulesta temmattuja.

Koeajon aikana auto kulutti dieseliä keskimäärin 5,5 litraa sadalla, mutta tasaisessa maantieajossa on helppo päästä viiden litran alle. Näin siksi, että moottori käy 100 km/h nopeudessa suurimmalla vaihteella lähes tyhjäkäyntiä, ja yhteistyö kahdeksanportaisen automaattivaihteiston kanssa on varsin sujuvaa.

Kestääkö se käytössä?

XF Sportbrake on dieselautoksi ripeä liikkumaan paikaltaan. Merkittävämpää on kuitenkin auton voimien sitkeys: kun kaasun painaa vaikkapa ohitustilanteessa pohjaan, leviää hymy helposti kasvoille.

Vauhdilla sujuva ohitus ei jätä pulaan, junnaamaan vasemmalle kaistalle, vaan suoritus on ­pian jo ohi, ja kuljettaja voi turvallisesti palata omalle kaistalle. Tällaiseen tilanteeseen voi joutua myös suomalaisissa tieliikennenopeuksissa.

Urheilullisen jousituksen haittapuolena monet suomalaisten teiden kuopat ja töyssyt jäävät suodattumatta, ja myös rengasmelua kantautuu selkeästi kuuluvana sisälle asti.

Urheilullisuutta korostavassa R-Sport -varustetason koeajo­autossa myös etuistuinten ristiselän tukeen jäimme kaipaamaan parannusta.

Entä sitten se kestävyys? Onko hienostunut Jaguar aina korjattavana?

Ei, ainakaan jos sitä kysytään taksiautoilija Matti Peltoselta. Hän ajoi autoaan rasittavassa taksi­ajossa nopeasti määrän, jonka tavallinen suomalaisautoilija ajaa noin 12 vuodessa. Miten työnteko XF Sportbraken kanssa sujui?

”Farmari-Jaguar oli paras auto, joka minulla on ollut koskaan ajossa. Ei se hajonnut kertaakaan. Lisäksi sillä oli parempi jälleenmyyntiarvo kuin esimerkiksi BMW:llä, jolla ajoin aiemmin”, Peltonen raportoi.

Olisiko kestävyys yllätys jollekulle? Ehkä, mutta maailma muuttuu.

Uusi Jaguar XF Sportbrake tarjoaa hyvän vaihtoehdon totutuille premium-autoille.

Silti on harmillista, että lähtöhinta kaksinkertaistuu liian helposti, jos perusversio ei tyydytä omia tarpeita.

Koeajossa

Jaguar XF Sportbrake 25d AWD Aut R-Sport


 Nykyinen XF Sportbrake on mallin toinen sukupolvi. Auto on suunniteltu entistä enemmän muotoilun ehdoin. Pahimmat kilpailijat ovat tiukasta premium-ryhmästä tutut.

 Farmarikori tuo XF:ään kaivattua käytännöllisyyttä. Tavaratila on kooltaan kilpailukykyinen, mutta matala ja pitkänomainen. Autoon istuutuminen vaatii pidemmiltä henkilöiltä pujottelua.

 Kaksilitrainen diesel tuottaa riuskasti voimaa XF Sportbraken liikuttamiseen. Väkevä 500 newtonmetrin vääntö loihtii ajamiseen kepeää vaivattomuutta.

 Jousituksen Jaguar on säätänyt tässä autossa jänteväksi ja parhaiten sileille teille soveltuvaksi. Etuna on, että XF tuntuu suorastaan liimautuvan tiehen jarrutusvoimia jakavan Torque Vectoring -järjestelmän avustamana.

+ Taloudellisuus, tavaratilan koko, näyttävyys

— Autoon käyminen, tavaratilan mataluus

 Hinta: alkaen 48 937 euroa, koeajoauto 93 973 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 5,8 litraa/100 km diesel.

 Hiilidioksidipäästöt: 153 g/km.

 Kiihtyvyys sataan 6,7 s, huippunopeus 241 km/h.

 Kilpailijoita: Audi A6 Avant, BMW 5-sarja Touring, Mercedes-Benz E-sarja T, Volvo V90.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Koeajo
 • Jaguar

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  3. 3

   Trumpin hyökkäys FBI:ta vastaan voi näyttää järjettömältä, mutta siinä on oma logiikkansa – ja se toimii

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi on kylmä, etäinen ja kova maa – suomalaisen lähin omainen on viranomainen

  6. 6

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  7. 7

   Suututtaako, kun brexit-hampurilainen onkin lättänä?

  8. 8

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  9. 9

   Pohjoiskorealaisten Suomen-vierailu on hämärän peitossa – HS etsi delegaatiota ympäri pääkaupunkiseutua, ja illalla tärppäsi

  10. 10

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  8. 8

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  9. 9

   ”Minä muutin Suomeen ja olen onnellinen kuin sika sonnassa” – Näin maailmalla kommentoidaan Suomen ykkössijaa onnellisimpien maiden vertailussa

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat