Auto

Simo Riikonen maalasi uransa aikana tuhansia autoja, kunnes oli pakko lopettaa: ”Elämä oli vain maalaamista ja maalaamista, ja jossain vaiheessa perhekin hajosi sen takia”

Auto- ja muotokuvamaalari Simo Riikosella oli asiakkaita ympäri Eurooppaa ja kuorma-autojen pintaan syntyi toinen toistaan näyttävämpiä kuvia. Sitten kaikki pysähtyi.

Simo Riikosella on ihan hyvä fiilis.

Hän on jäänyt eläkkeelle autonmaalaushommista, mutta viime aikoina ne ovat pitäneet hänet taas kiireisenä.

Syynä on näyttely Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa. Siellä on esillä Riikosen töitä. Näyttely on nimeltään Design Simo Riikonen – Autotaidemaalarin uran viisi vuosikymmentä.

”Olen siihen tyytyväinen. Autoja olen maalannut yli tuhat ja muotokuvia vielä enemmän. On siellä sellainen läpileikkaus”, Riikonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyläruiskutekniikalla työskentelevän Riikosen työjäljen tunnistaa helposti:


Lisää Riikosen maalaamia autoja löydät jutun lopusta.

Simo Riikonen on kansainvälisesti tunnettu automaalari, joka teki urallaan töitä pitkin Eurooppaa. Pitkällä työuralla Riikonen pokkasi myös useita palkintoja.

Mutta yksi asia syö häntä edelleen ”rotan lailla”.

Porissa syntynyt ja siellä edelleen asuva Riikonen kertoo, että oppi piirtämään ennen kuin oppi kävelemään ja puhumaan.

Hän piirteli seinätapettiin kotona pikkupoikana, ja aina autoja.

”Ne olivat sellaisia kuplavolkkarin näköisiä autoja, eli kaari ja kaksi pyörää. Ja aina piirsin kasvot auton kylkeen”, Riikonen sanoo.

Hänelle sanottiin, että ei autoihin saisi piirtää kuvia.

”Kaikki mikä on kiellettyä, on kivaa”, hän kommentoi.

Koulussa Riikosella sai aina käsitöistä ja piirustuksesta kympin. Hän piirteli ja maalasi harrastuksekseen jatkuvasti. Hän oli myös kiinnostunut autoista.

Amerikkalaisissa autolehdissä hän näki kuvia autoista, joissa oli liekit maalattuna autojen kylkiin.

”Ne liekit sitten tavallaan polttivat sydämeni.”

Ura lähti käyntiin kavereiden autojen maalaamisella.

”Alussa maalasin ralliraitaa ja mattamustaa nokkapeltiä, kun ne olivat muodissa. Ja siluettikuvia Toyota Corollojen takaluukkuihin. Usein kun asiakas tuli kysymään, että mikä hänen autoonsa sopisi, sanoin, että nokkapeltiin kotkan kuva, se oli valmis ajatus.”

Kaverit kertoivat kavereille ja he kertoivat kavereille ja niin edespäin. Ja kun autoja alettiin viedä autonäyttelyihin ja lehdet kirjoittivat, että voittaja-auton oli maalannut Simo Riikonen, asiakkaita alkoi olla vielä enemmän.

Metallialan koulutustaan vastaavaa työtä Riikonen ei ehtinyt oikein koskaan tehdä, koska maalaaminen vei äkkiä mukanaan.

 

”Usein kun asiakas tuli kysymään, että mikä hänen autoonsa sopisi, sanoin, että nokkapeltiin kotkan kuva.”

Yksityisasiakkaiden jälkeen tuli yrityskeikkaa, eli esimerkiksi leipomon autoon piti maalata pullan kuva.

1982 Riikonen teki Scanian maahantuojalle esittelyautoin maalauksen. Se oli näytteillä messuilla, ja Riikoselta kysyttiin, haluaisiko hän lähteä auton kanssa Ruotsiin näyttelyyn. Ruotsissa taas kysyttiin, kiinnostaisiko Riikosta lähteä Ranskaan Pariisin autonäyttelyyn.

Totta hemmetissä!

Pariisissa Riikonen perheineen oli kymmenen päivää esittelemässä autoa ja maalaustaan.

”Siellä tehtiin valtava määrä lehtijuttuja. Valkoiset haalarit päällä selitin aamusta iltaan maalaamisesta. Palaveri siellä ja täällä.”

Riikosella oli perhe mukanaan, ja hänen poikansa oli silloin vielä ihan pieni. Riikonen oli tehnyt tälle lastenrattaat, jotka olivat auton muotoiset.

”Citroënin merkki niissä rattaissa tietysti oli, kun Ranskassa oltiin.”

Sillä tavalla Riikonen sai kansainvälistä huomiota.

”Sen jälkeen oli kalenteri 30 vuotta täynnä.”

Riikonen ei osaa sanoa, mikä olisi hänen paras työnsä, koska ”kaikki ne ovat ihan kamalia”.

Hän tietenkin vitsailee, mutta asiassa on pieni totuuskin.

”Ongelma on, että kun vaikka kuorma-autoja maalattiin, niin oli kova kiire. Ei siinä ehtinyt yksityiskohtia niin hirveästi laittaa, kun oli 25 metriä pitkä seinä. Johonkin kohtaan tarkasti ja seuraavat neljä metriä piti olla jotain muuta, tai kesti liian kauan.”

Ison rekan maalaamiseen meni parin kuukauden työtunnit. Riikonen sukkuloi pitkin Eurooppaa eri projektien välillä.

 

”Sen jälkeen oli kalenteri 30 vuotta täynnä.”

Muotokuvia Riikonen alkoi maalata, kun hän voitti kasvojenmaalaamispelkonsa.

”Jos piti kasvot tehdä auton kylkeen, niin pelkäsin aina, että tuleeko siitä hyvä. Sitten jouduin tekemään kuvan, se onnistui ja se oli sellainen työvoitto. Siihen tuli himo. Sitten se meni siihen, että päivät maalasin rekkoja ja illalla muotokuvia.”

Omat autonsa Riikonen on pitänyt yksivärisinä, sillä hänellä ei ole tarvetta herättää huomiota. Poikansa auton hän kyllä maalasi, ja tyttärensä.

Niin, perhettäkin Riikosella on, mutta kiireisen ja kuuluisan maalaajan työ ei sopinut perhe-elämän kanssa hyvin yhteen.

”Se maalaaminen oli mukavaa elämää, mutta kaikella kivalla on hintansa. Elämä oli vaan maalaamista ja maalaamista, ja jossain vaiheessa perhekin hajosi sen takia”, Riikonen sanoo.

Palataan tähän päivään. Enää Riikonen ei pääse maalaamaan. Se harmittaa.

Riikosella todettiin 2010-luvun alussa Parkinsonin tauti. Hän oli ollut väsynyt jo pidemmän aikaa, mutta lääkärit olivat luulleet sitä ylityöllistyneen miehen uupumukseksi.

Sairaus on vienyt käden sellaiseen kuntoon, että maalaaminen ei enää onnistu.

”Se syö miestä vieläkin rotan lailla. Se oli vähän paha isku. Olin aina tottunut siihen, että osaan tehdä käsillä kaikenlaista.”

Laakereilleen lepäämään Riikonen ei ole jäänyt. Hän on mukana erilaisissa järjestöissä ynnä muussa toiminnassa. Lisäksi hän kirjoittaa muistelujuttuja autolehtiin, joissa hän muistelee humoristiseen sävyyn aina tiettyä maalausprojektiaan.

”Olen eläkkeellä, ja silti on pirunmoinen kiire. Johonkin se aika menee.”

Riikosen näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa 25.2. saakka. Simo Riikonen ei ole sukua jutun kirjoittajalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Maalaustaide
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  4. 4

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  5. 5

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  6. 6

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  7. 7

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  8. 8

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  9. 9

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  10. 10

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää