Auto

Nämä autojen lisävarusteet ovat käytännöllisiä, mutta niissä on vaaransa – etenkin pyöräilijöille

Autojen lisävarusteet lisäävät turvallisuutta, kun ne toimivat, kuten tarkoitus on. Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Uuden auton oston yhteydessä on mukavaa valita lisävarustelistalta kaikkea kivaa.

Ruksattavaa piisaa: autonvalmistajien tarjoamien uusimpien hienouksien myötä 50 000 euron autosta tulee äkkiä 80 000 euron auto. Autonostajan on kuitenkin hyvä miettiä jo ennakkoon, mitä tarvitsee.

HS listasi autoihin tarjolla olevia kalliita ja turhia lisävarusteita vuosi sitten. Tuolloin turhimpien lisävarusteiden listalle pääsivät muun muassa sähkötoiminen lasikatto, puolinahkaverhoilu sekä spoilerit ja helmasarjat.

Tällä kertaa tarkoituksena on etsiä sudenkuoppia, joita hyvätkin varusteet voivat tuoda mukanaan. Oppaanamme toimii Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensinnäkin autokaupalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisia varustelutasoja ostettavasta automallista löytyy. Ostaako riisutun ”karvalakkimallin” vai esimerkiksi bisnesmallin, jossa on valmiiksi useita erilaisia varusteita?

Myyjät tekevät suuren osan autojen katteista varusteilla, joten he saattavat tuputtaa ostajalle hyvin varusteltua mallia. Siihen ei välttämättä kannata tarttua.

”Usein voi olla taloudellisesti paljon järkevämpää hankkia karvalakkimalliin tietty haluamansa varuste lisävarusteena kuin maksaa huomattavasti enemmän seuraavasta varustetasosta ja sen mukana tulevista turhakkeista”, Vesalainen kertoo.

Mitä sitten kannattaisi valita?

Pyysimme Vesalaiselta pohdintoja nykyään varsin tyypillisistä varusteista, jotka ovat lähtökohtaisesti erinomaisia ja käytännöllisiä, mutta joiden kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana.

”Samankin varusteen kohdalla eri automerkkien toteutuksissa on yllättävän paljon eroja. On tärkeää, että mielikuva tietystä varusteesta muodostetaan juuri sitä automerkkiä ja -mallia koeajaen, jonka hankkiminen on suunnitteilla”, Vesalainen kertoo.

Kiinnitä koeajon aikana erityistä huomiota näiden varusteiden käyttöön:

Adaptiivinen eli mukautuva vakionopeudensäädin

Tämä on mainio varuste: parhaimmillaan toteutettuna se tekee ajamisesta vaivatonta, mukavaa ja turvallista, sillä mukautuva vakionopeudensäädin reagoi edellä ajavan liikkeisiin, kuten äkilliseen jarrutukseen.

Periaatteessa autoilijan ei siis tarvitse kaasutella ja jarrutella, sillä vakionopeudensäädin mukautuu edellä olevan nopeuteen siten, että ajaminen on rentouttavaa ja huoletonta.

Kaikki mukautuvat vakionopeudensäätimet eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä.

”Osa toteutuksista ei ymmärrä esimerkiksi sitä, että edellä ajava siirtyy pois edestä hidastuskaistalle. Silloin varuste jarruttaa turhaan edestä jo poistuneen auton jarruttaessa.”

Myös pyöräilijät saattavat Vesalaisen mukaan yllättää järjestelmän, ja silloin tilanne voi olla vaarallinen.

”Olen törmännyt tilanteisiin, joissa mukautuva vakionopeudensäädin on havainnut tien pientareella polkevan pyöräilijän ja jarruttanut maantienopeudesta yhtäkkiä pyöräilijän vauhdin mukaiseksi.”

Säädin seuraa edellä ajavaa jarrutusten lisäksi myös kaasutuksissa, eli kun edellä ajava kiihdyttää, myös oma auto kiihdyttää. Jos edellä ajavan vauhti heittelee kovasti, myös oman auton vauhti heittelee. Tämän seurauksena polttoaineenkulutus kasvaa.

Myös talvi on joillekin mukautuville vakionopeudensäätimille liian kova pala. Vesalaisen mukaan joissakin toteutuksissa ei lunta tarvitse kuin hieman ripsiä, jotta järjestelmä ilmoittaa tutkanäkymän peittyneen ja järjestelmän käytön olevan estynyt. Tällöin autolla on ajettava perinteiseen tapaan jalka kaasulla.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan erilaiset ajoavustimet saattavat myös tehdä ihmisten reaktioista liikenteessä hitaampia, kun ajamiseen ei keskitytä avustimien takia riittävästi.

Sähkölämmitteinen tuulilasi

Tämäkin on lähtökohtaisesti mainio varuste: normaalin lämmityslaitteen lisäksi tuulilasin sisällä on sähköiset lämmitysvastukset, jotka sulattavat tuulilasin jäät ja lumet nopeasti. Lasi myös pysyy huurteettomana vastusten avulla.

Ongelmia tulee jälleen, jos järjestelmän toteutus ei ole hyvä.

”Joissakin autoissa vastukset häiritsevät autosta ulos havainnointia vasta-aurinkoon tai pimeällä ajettaessa. Pahimmillaan uuden auton lämmitettävän tuulilasin läpi katsottaessa ei tahdo nähdä mitään. Tilanne on kuin katselisi maailmaa vanhan, naarmuuntuneen tuulilasin läpi”, Vesalainen kertoo.

Vesalaisen mukaan erityisen paha tilanne on pimeällä, loivassa oikealle kaartuvassa mutkassa, kun vastaan tulee autoja jonossa.

”Tällöin vastusten muodostama verkko heijastelee vastaantulijoiden valoja niin, että havainnointi on todella haasteellista.”

Koeajossa kannattaa siis pyytää auto ajoon yön yli. Samalla keinolla voi selvittää myös kaukovaloavustimen sudenkuopat.

Kaukovaloavustin

Jälleen kerran ajatus on mainio: järjestelmä vaihtaa kuljettajan puolesta lähi- tai kaukovaloille tarpeen mukaan. Kalliimmassa premium-luokassa voi olla myös portaattomasti ajotilanteeseen sopivaksi muokkautuvia valoja.

Kuljettajan ei tarvitse käyttää valoviiksiin kallisarvoista huomiotaan, ja ajaminen sujuu vaivattomammin.

Vesalainen suhtautuu kuitenkin kriittisesti joihinkin toteutuksiin.

”Valitettavan monessa autossa avustin vaihtaa melko usein tarpeettomasti lähivaloille. Se saattaa tulkita opastetaulun tai liikennemerkin takaisin heijastaman valon vastaantulijaksi tai edellä ajavaksi. Myös peltoaukealla olevan talon ikkunassa loistava valo saa järjestelmät helposti vaihtamaan tarpeettomasti lähivaloille.”

Ikkunoiden tuuletusavaus ja sähkötoiminen takaluukku

Ikkunoiden tuuletusavaus tapahtuu usein painamalla avainkaukosäätimessä olevaa lukituksen avausnappia normaalia pidempään. Tällöin auto avaa kaikki ikkunat tuulettaakseen auton sisätiloja.

Sähkötoiminen takaluukku puolestaan avataan usein omasta painikkeestaan.

Mainiota mukavuutta – yleensä. Molemmat ominaisuudet voivat nimittäin tuoda mukanaan ikävän lieveilmiön.

”Taskussa avaimen painikkeet saattavat vahingossa painua pohjaan pidemmäksi aikaa. Jos sattuu olemaan sen verran lähellä autoa, että avaimen signaali kantaa sinne saakka, voi autolle palatessa odottaa ikävä yllätys: avoimet ikkunat tai auki oleva takaluukku.”

Vesalaiselle itselleenkin on muutaman kerran käynyt vahinko.

”Työkaveri on tullut sanomaan, että takaluukkuni on sepposen selällään, kun auto on ollut toimiston pysäköintipaikalla.”

Liikennemerkkien tunnistus

Kukapa ei olisi joskus miettinyt, mikähän nopeusrajoitus tässä olikaan.

Siksi liikennemerkkien tunnistuskin on hieno ominaisuus. Se muistuttaa, mikä nopeusrajoitus kyseisellä alueella on.

”Ajatus, että vallitsevan rajoituksen voi tarkastaa auton kojelaudasta, on nerokas”, Vesalainen kehuu.

Valitettavasti monen automerkin kohdalla järjestelmän toteutus on kuitenkin lapsen kengissä.

Järjestelmä ei huomaa tai tunnista kaikkia merkkejä. Myös talvikeli lumisateineen tuo omat haasteensa, kun merkit eivät ole kunnolla näkyvissä.

Osa järjestelmistä ei puolestaan kykene ymmärtämään 50 kilometrin tuntinopeusrajoitusta, joka sisältyy taajamamerkkiin.

Joidenkin järjestelmien luotettavuus on Vesalaisen kokemusten mukaan samalla tai jopa heikommalla tasolla kuin navigaattoreissa olevat, karttapohjiin perustuvat nopeusrajoitustiedot.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenneturvallisuus
 • Auto
 • Autoilu
 • Teknologia
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Vaimo pelasi miehensä rahat ja tehtaili tämän nimissä kymmenien­tuhansien pikavippi­velat – vetosi hovi­oikeudessa siihen, että mies ei estänyt häntä

  3. 3

   Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”

  4. 4

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  6. 6

   Snapchatin arvo laski 650 miljoonalla, kun Rihanna moitti yhtiön julkaisemaa törkeää mainosta

  7. 7

   Sdp:n edustajat vaativat puolustus­ministeriltä selvitystä MPK:n ”sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettavista koulutuksista” – Niinistö: ”Kursseja ei voi pitää nuorison militarisoimisena”

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   Ikea ja Skanska aloittavat ensimmäisen ”Ikea-kerrostalon” rakentamisen Vantaalle – tavoitteena huomattavasti muita edullisemmat neliöhinnat

  10. 10

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  3. 3

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  4. 4

   Laskijat pudottautuivat hengen hädässä vaarallisen nopeaksi kiihdyttäneestä rinnehissistä Georgiassa – video näyttää onnettomuuden

  5. 5

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  7. 7

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  8. 8

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  9. 9

   Helsingin Kalliossa sijaitseva taloyhtiö päätti antaa piutpaut modernille arkkitehtuurille ja vaihtaa huoneistoihin viime vuosisadan alkua henkivät jugend-ovet

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää