Auto

HS-koeajo: Miltä tuntuu saksalainen Opel ranskalaisen Peugeotin moottorilla?

Opelin malliston viimeisin kompakti crossover-malli on Grandland X.

Konepellin alla puksuttaa Peugeotin joustava ja pirteä PureTech-moottori. Auto liikkuu mukavasti eteenpäin, mutta silti ratin takana on jotenkin vaivautunut olo. On kuin olisi liikkeellä lainavaatteissa, jotka eivät aivan istu. Jokin vaikuttaa hiertävän, vaikka tarkkaan ei tiedä mikä.

Samalla tapaa herää kysymys missä oikein mennään, kun saksalaiseen Opeliin asennetaan ranskalaisen Peugeotin tekniikkaa, ja se yritetään verhoilla omaksi malliksi?

Virallisesti viime syksynä varmistunut saksalaisen Opelin siirtyminen ranskalaisen PSA-yhtymän omistukseen oli automaailmassa iso juttu, jota oli varmasti valmisteltu pitkään. Nyt ensimmäiset tuotokset tästä ensituntumalta väkinäisestä liitosta ovat jo ajettavissa.Koska nykyisin kompaktien, niin sanottujen C-segmentin SUV- ja CUV-malleissa on autovalmistajien päiväunissa huimaa imua, valittiin Opelin mallikirjon kasvattamisen alustaksi uuden mukamaasturin esittely. Samalla täydentyy Opelin troikka, kun Mokka X ja Crossland X saavat kolmannen jäsenen ketjuunsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuottaako voitto hedelmää?

PSA-yhtymässä herättiin SUV-buumiin hieman jälkijunassa, mutta kun toimeen sitten tartuttiin, saatiin jättipotti: 3008-malli valittiin vuoden autoksi Euroopassa. Ja mainetta niittänyt 3008 on se alusta, jolle Opelin upouusi Grandland X on rakennettu. Kuinka tälle pohjalle sitten leivotaan uusi auto?

Ensin otetaan nykyaikainen perusrakenne, joka tässä tapauksessa on PSA-yhtymän EMP2-alusta. Lisätään kakun pohjalle maistuvaksi todettu voimalinja, eli yhtymän palkittu, kolmipyttyinen moottori automaattivaihteistoineen. Lopuksi laitetaan tehtaan omat insinöörit muotoilemaan kakusta enemmän oman malliperheen näköinen ja kas, uusi auto on syntynyt.

Mutta onko sillä omaa luonnetta, vai onko Opel Grandland vain sieluton kopio?

Puuttuuko sisältä karismaa?

Sisätiloiltaan Grandland X on huomattavasti palkittua 3008:a perinteikkäämpi: Opelissa ei ole samantyyppistä, kuljettajan ympärille rakennettua ja mainetta niittänyttä ohjaamoa. Se on harmi, sillä Peugeotin i-cockpit ­-ohjaamo on näiltä osin sekä käytännöllinen että selkeästi inspiroivampi.

Opel Grandland X onkin vaihtoehto heille, jotka vierastavat näyttävyyttä ja tykästyvät mieluummin tuttuun ja tavanomaiseen. Kuten auton lähtöhinta, reilut 26 000 euroa, antaa ymmärtää, yleinen laadullinen ilme on vain hyvää perustasoa. Mieleen nousevat Volkswagenin perusvarmat, mutta usein niin innottomat interiöörit.

Myös nelivedosta kiinnostuneille Grandland X tuottaa pettymyksen. Sitä ei ole saatavilla. Nelivedon sijaan autoon saa reilun parin sadan euron lisävarusteena Intelligrip-järjestelmän. Se on erilaisille ajopinnoille etenemistä helpottamaan luotu varuste.

Hiekalla ja lumella Intelligrip antoikin koeajon aikana etupyörien alle jonkin verran lisää pitoa. Järjestelmä sisältää myös mäkilähtöavustimen, joten sen lisähintaa voi pitää järkevänä.

Katsooko Opel tulevaisuuteen?

Moottoreita Grandland X:än tulee aluksi tarjolle ainoastaan kaksi: 1,2-litrainen bensiini ja 1,6-litrainen diesel. Koeajoon valitun PureTech-bensiinin (130 hv, 230 Nm) – mutta virallisesti Opel-kielellä Ecotec-moottorin – ja automaatin yhteispeli on pääosin sujuvan yllätyksetöntä. Kakkos- ja kolmosvaihteilla vaihdot olivat kuitenkin joskus hieman töksähteleviä. Automaatin lisähinta on kuitenkin vain parisen tuhatta euroa, joten sitä kannattaa ainakin harkita.

Tien päällä Grandland X on Peugeot 3008:n tapaan helppo ajettava: ohjaustuntuma on kunnossa, ja auto tottelee käskyjä etenemissuunnasta neutraalisti. Jousitus on säädetty saksalaismerkeille yleiseen tapaan tanakaksi, mikä kostautuu epätasaisilla pinnoilla kovina iskuina matkustamoon. Muutoin matkustamo on kohtalaisen hiljainen, vain kookkaista sivupeileistä kantautuu suhinaa sisälle.

Mitä Grandland X:stä lopulta jää käteen? Se on saksalaisella säntillisyydellä mukailtu versio Peugeotin voittajasta. Hieman harmaa ja yllätyksetön, mutta arjessa toimiva. Peugeotin intohimoista lähestymistapaa autonrakentamiseen siitä on turha hakea. Hyviin uutisiin kuuluu, että autosta pitäisi olla luvassa vielä tämän vuoden puolella julkistettava ladattava hybridi.

Suunta on siis oikea.

 

Koeajossa

Opel Grandland X 1.2 AT Innovation


 Opel Grandland X on monin osin sama auto kuin Euroopassa palkittu Peugeot 3008, tyypiltään kompakti etuvetoinen CUV (crossover utility vehicle) tai SUV, katsantokannasta riippuen.

 Grandland X:än on helppo käydä sisälle ja ulos. Auton tilantarjonta on kokoluokkaansa nähden hyvää. Yli 500-litrainen tavaratila on kookas, ja muodoltaan peruskäytännöllinen.

 Grandland X:n ohjaustuntuma on neutraalin hyvä ja pääpiirteittäin yllätyksetön. Pitkillä suorilla joutuu ajoittain tekemään hienonhienoja ohjausliikkeitä. Nelivetoa kulun vakauttamiseksi ei ole saatavilla.

 Peugeotilta tulevan, palkitun moottorin teho ja vääntö riittävät mukavasti auton liikuttamiseen. Kolmipyttyisen pikkumoottorin pörinä on hauska positiivisella tavalla.

 Jousitus on säädetty jämäkäksi niin, että kuopista ja möykyistä selvitään kunnialla, mutta lisämukavuutta jää kaipaamaan.

+ Mutkaton helppokäyttöisyys, kattava varustelu

— Leveät A- ja B-pilarit haittaavat näkyvyyttä, ajoittain kulmikas automaatti

Hinta: alkaen 26 421 euroa, koeajoauto 30 256 euroa.

Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 5,2 litraa / 100 km bensiini.

Hiilidioksidipäästöt: 120 g/km.

Kiihtyvyys sataan 10,9 s, huippunopeus 188 km/h.

Kilpailijoita: Citroën C5 Aircross (tulossa), Nissan Qashqai, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Volkswagen Tiguan, Seat Ateca, Skoda Karoq, Ssang­Yong Korando.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Koeajo
 • Opel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  4. 4

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  5. 5

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  6. 6

   Trump ajaa kuolemantuomiota huumekauppiaille, mutta ei tietenkään lääketehtailijoille, jotka aiheuttivat epidemian

  7. 7

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  8. 8

   Trump: Huumeidenvastainen kampanja edellyttää kovia otteita, ”myös kuolemantuomioita”

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  7. 7

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  8. 8

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää