Auto

Myös säännöllisesti huollettu auto voi hyytyä kovassa pakkasessa, jos vanha akku pettää – listasimme tyypillisiä autoilijan talviongelmia ja miten ne voi välttää

Auton ikä ei välttämättä vaikuta siihen, miten se käyttäytyy kovilla pakkasilla.

Nyt on kylmä!

Koko Suomessa Helsinkiä myöten on mitattu jopa 20 asteen pakkasia, eikä kylmyys ole Forecan sääennusteen mukaan hetkeen hellittämässä.

Autolle tällainen keli on raskas. Kun lämpötila laskee alle 20 pakkasasteen, kylmäkäynnistäminen ja ajaminen rasittavat autoa paljon.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen mukaan kannattaa harkita, voisiko jättää autoilematta, jos pakkasta alkaa olla 25–30 astetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Etenkin etelässä tällaisia päiviä ei vuoteen mahdu kovin montaa, joten kannattaa miettiä, olisiko liikkumiseen muita vaihtoehtoja”, Vesalainen sanoo.

Uusikin auto voi hyytyä kovalla pakkasella. Akun kunto ja auton käyttötottumukset ovat keskeisiä tekijöitä pakkasen kiristyessä.

Vanhakin auto voi olla luotettava kovilla pakkasilla, jos se on huollettu asianmukaisesti, siinä on hyvä akku ja autoa käytetään oikein.

”Uusi auto, jossa on luonnollisesti myös uusi akku, voi jättää tielle väärien käyttötottumusten vuoksi. Samoin muutaman vuoden vanha, huolto-ohjelman mukaan huollettu auto saattaa olla käynnistymättä, jos akun uusimista on päätetty lykätä tarpeettoman pitkälle”, Vesalainen kertoo.

Akun käyttöikä on Vesalaisen mukaan yleensä noin 4–5 vuotta riippuen auton käytöstä ja säilytysolosuhteista.

Oli autosi minkä ikäinen hyvänsä, selvitä, milloin akku on viimeksi vaihdettu. Jos siitä on jo aikaa, kannattaa käydä testauttamassa akun kunto akkutesterillä autohuollossa. Juuri akkuongelmat työllistävät Autoliiton tiepalvelua kovilla pakkasilla.

 

”Kovilla pakkasilla pitäisi ajaa pari kertaa viikossa pidempi, vähintään tunnin mittainen rupeama.”

Vesalaisen mukaan akkuongelmissa ei ole suurta merkitystä sillä, onko auto bensiini- tai dieselkäyttöinen.

Myöskään mitään tiettyä automerkkiä ei voi nostaa tikunnokkaan huonona talviautona, koska auton toimintavarmuuteen vaikuttaa erityisesti se, miten autoaan käyttää ja huoltaa.

Tosin uusikin akku voi pettää, jos akun varaustasosta ei pidä huolta.

Vaikka akku olisi hyvässäkin kunnossa, sen varaustaso saattaa laskea, jos autolla ajetaan kylmällä säällä vain lyhyitä matkoja. Silloin akku ei ehdi latautua ajossa, koska kylmä akku ottaa virtaa vastaan huonosti.

Pikkuhiljaa akku tyhjenee, ja jonain aamuna autossa ei ehkä olekaan riittävästi virtaa käynnistykseen. Pakkasen kangistama moottori nimittäin rasittaa akkua normaalia käynnistystilannetta enemmän.

”Kovilla pakkasilla autolla tulisi ajaa ainakin pari kertaa viikossa selvästi pidempi, vähintään tunnin mittainen rupeama. Silloin akku ehtii latautua.”

Pidempi lenkki kannattaa tehdä etenkin, jos autossa on paljon sähkökäyttöisiä varusteita. Nykyautoissa on usein esimerkiksi istuinlämmittimet, peilinlämmittimet, ohjauspyörän lämmitys, lämmitettävä tuulilasi, takalasinlämmitin ja lämmityslaitteen puhallin.

”Jos kaikki ovat päällä koko työmatkan, laturin tuottama virta kuluu pitkälti näiden toimintojen ylläpitämiseen, jos edes riittääkään.”

Kannattaa siis käyttää vain niitä sähkölaitteita, joita oikeasti tarvitsee. Myös polttoainekäyttöisen lisälämmittimen kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta akusta ei lopu virta.

”Polttoainetoimista lisälämmitintä käytettäessä autolla pitäisi ajaa aina selkeästi pidempään kuin sitä on lämmitetty”.

Myös muut seikat voivat aiheuttaa sen, että auto ei käynnisty tai että sen käytössä on ongelmia.

Listasimme niistä tyypillisimmät:

Polttoainejärjestelmän ongelmat

Polttoainejärjestelmän jäätymisen kannalta olennaisempaa kuin auton ikä on se, että onko auto huollettu säännöllisesti.

Dieselautoissa vaikuttaa myös se, mitä siihen on tankattu. Dieselauton tankissa tulisi hyvissä ajoin ryhtyä käyttämään riittävästi pakkasta kestävää polttoainetta. Jos dieselpolttoaine ei kestä riittävästi pakkasta, on seurauksena sen jähmettyminen suodattimiin tai muualle polttoainejärjestelmään.

Tankki olisi syytä pitää mahdollisimman täynnä. Tankin sisäpinnan tyhjille seinämille muodostuu huurretta, joka jossain vaiheessa muuttuu vedeksi.

Polttoainesuodatin on syytä vaihtaa säännöllisesti. Jos suodattimeen kertynyt vesi jäätyy, se tukkii suodattimen.

Muut jäätymisongelmat

Lasinpesunesteen pakkaskestävyydessä kannattaa mieluummin liioitella kuin nuukailla. Jos neste pääsee jäätymään säiliöön, sulattelu vaatii pitkän ajan lämpimässä hallissa.

Pahimmillaan nesteen jäätyminen aiheuttaa koko pesunestesäiliön tai järjestelmän muun muoviosan hajoamisen.

Tankkausongelmat

Polttoaineen täyttöluukun jäätyminen voi estää tankkaamisen.

Siksi autossa on aina hyvä olla sen verran polttoainetta, että sen voi vielä tarvittaessa ajaa huoltoasemalta lämpimään pysäköintihalliin sulamaan. Sieltä on luonnollisesti myös päästävä vielä takaisin huoltoasemalle ongelmitta.

Hehkutuksen unohtaminen

Dieselautoa täytyy hehkuttaa ennen käynnistystä. Kylmällä kelillä hehkutusaika on pidempi kuin lämpimällä, eikä dieselautolla ajava välttämättä ymmärrä sitä.

Moni uudempi, napista startattava auto hehkuttaa automaattisesti tarvittavan ajan, jolloin ongelmaa ei pitäisi esiintyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • Pakkanen
 • Talvi
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  2. 2

   Julkimot peukuttivat Aku Louhimiehen Facebook-postausta ja joutuivat häpeälistalle Markkinointi & Mainonnassa – syystä vai ei?

  3. 3

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaisessa rivitalossa tulipalo

  5. 5

   Uutiskanava ABC: Erotettu FBI:n varajohtaja tutki oikeusministerin toimintaa USA:ssa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

  7. 7

   Alma Media saattoi juuri julkaista käsittämättömimmän virkkeen koskaan – soitimme tutkijalle ja kysyimme, miten suomen kieli on kehittynyt niin pitkälle, ettei se tarkoita enää mitään

  8. 8

   Kommentti: Katy Perry suuteli luvatta 19-vuotiasta miestä, jota suukko ei haitannut – miksi tapauksesta nousi silti #metoo-myrsky?

  9. 9

   Perintö­veron poistaminen on huono ajatus – onneksi siitä ei päätetä kansan­äänestyksellä

  10. 10

   Operaattorit aikovat estää pääsyä verkkosivustoille, joissa on laitonta materiaalia – Telia otti jo käyttöön poliisin sulkulistan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

  2. 2

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  3. 3

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  4. 4

   Julkimot peukuttivat Aku Louhimiehen Facebook-postausta ja joutuivat häpeälistalle Markkinointi & Mainonnassa – syystä vai ei?

  5. 5

   Kommentti: Katy Perry suuteli luvatta 19-vuotiasta miestä, jota suukko ei haitannut – miksi tapauksesta nousi silti #metoo-myrsky?

  6. 6

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  7. 7

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  8. 8

   Krista Pärmäkoski teki sen taas – paljasti itsestään tietoja, joista yleensä vaietaan: olympiakympillä syke pitkään punaisella

  9. 9

   Alma Media saattoi juuri julkaista käsittämättömimmän virkkeen koskaan – soitimme tutkijalle ja kysyimme, miten suomen kieli on kehittynyt niin pitkälle, ettei se tarkoita enää mitään

  10. 10

   Mies sai ”irakilaiselta pankinjohtajalta” 60 000 dollarin edestä väärennettyjä dollareita ja pesi ne vahingossa pesukoneessa – Yritti vaihtaa rahat Espoon Sellossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   ”Minä muutin Suomeen ja olen onnellinen kuin sika sonnassa” – Näin maailmalla kommentoidaan Suomen ykkössijaa onnellisimpien maiden vertailussa

  8. 8

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  9. 9

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta nousi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  10. 10

   Absurdi hetki Ruotsin ilta­uutisissa – Juttu Suomen ykkös­paikasta onnellisuus­mittauksessa kuvitettiin alusta loppuun Åke Blomqvistin disko­tanssilla

  11. Näytä lisää