Auto

”Se on nyt hyytynyt, saisiko apua” – HS testasi auton pakkaskulutusta, ja alkuongelmien jälkeen tulos mykisti: polttoaineenkulutus lisääntyi melkein neljänneksellä

HS:n pakkaskulutustesti osoitti kouriintuntuvasti, miten autoilijalle voi käydä kovilla pakkasilla: polttoaineenkulutus voi lisääntyä neljänneksellä.

Tiistaina piti olla etelässä talven kylmin päivä. Ja kyllä se siltä tuntuukin: pakkasta on lähes parikymmentä astetta aamupäivällä kello 11. Aurinkokaan ei vielä hirveästi lämmitä.

Se ei tiedä hyvää auton käynnistämiseen – puhumattakaan auton polttoainetaloudellisuudesta. Kovalla pakkasella auton polttoaineenkulutus nousee merkittävästi.

Mutta miksi ja kuinka paljon?

Tutkimme asiaa tekemällä lenkin kovassa pakkasessa, mutta siitä ei meinannut tulla mitään.

Ensinnäkin älköön kukaan tehkö tätä kotona: käynnistäkö autoa täysin kylmiltään silloin, kun Siperian korkeapaine on saavuttanut Suomen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki laitteet ja osat ovat jäässä, ja erilaiset nesteet ovat kankeita. Se tarkoittaa, että moottori ei tykkää hyvää. Yksi kylmäkäynnistys vastaa pahimmillaan satojen kilometrien ajoa moottorin kulumisen kannalta.

Testiauto – dieselkäyttöinen Renault Megane – tekee parhaansa, mutta kyllä sitä sääliksi käy, kun se yrittää saada moottorin käynnistymään.

Tilannetta ei helpota, että kyseessä on nappikäynnisteinen auto, eli autoa ei oikein pysty hehkuttamaan enempää kuin mitä se itse päättää hehkuttaa.

Ja eihän se lähde. Mikä nyt eteen?

Soitan Autoliittoon.

”Terve, toimittaja Riikonen tässä HS:stä. Piti lähteä tekemään juttua auton pakkaskulutuksesta, mutta auto ei käynnisty. En kuulu Autoliittoon, mutta onko silti mahdollista saada apua?”

Tiepalvelu voi jäsenyydettömyydestä huolimatta auttaa, mutta hinta kannattaa kysyä ennakkoon. Jos paikalla on vain hinauspalvelun kavereita eikä päivystäviä tiepalvelun tyyppejä, hinta voi pompsahtaa kovaksikin.


Soitan palvelunumeroon. Nainen yhdistää päivystäville tiepalveluhenkilöille. Puhelimeen vastaa Reijo Häkkinen.

”Hei, Jose Riikonen tässä. Auto ei käynnisty ja akku on ihan loppu. Olisiko mahdollista saada apua?”

”Juu. Missä olette?”

”Laivurinkatu 25.”

”Asia selvä. Minulla menee sellainen puoli tuntia. Taksa on viisikymmentä euroa.”

”Kiitos!”


Häkkinen saapuu paikalle ja aloittaa hommat. Hänellä on mukanaan kannettava virtalähde, josta hän yhdistää kaapelit automme akkuun. Tovi menee ja Häkkinen tekee temppujaan, ja auto hörähtää käyntiin.

Viisikymmentä euroa ei ole paha hinta, kehumme.

”Teen tätä vähän harrastelutoimintana”, Häkkinen sanoo. Autoliitto tukee hänen toimintaansa ja antaa esimerkiksi Häkkisen käyttöön varusteita.

Vaikka tänään on todella kylmä, Häkkisen mukaan hirveää ruuhkaa ei ole ollut. Joskus voi olla tuntienkin jonoja. Onneksi ei tänään.

Viimein päästään itse asiaan: testaamaan, kuinka paljon enemmän auto kuluttaa kovilla pakkasilla normaalimpiin olosuhteisiin nähden.

Nollaamme ajotietokoneesta aiemman keskikulutuksen ja lähdemme liikkeelle.

Ajamme reilun 45 kilometrin lenkin Helsingistä Nummelaan. Lenkki sisältää hitusen kaupunkiajoa ja pääosin maantieajoa. Lenkillä ajamme Länsiväylällä jonkin matkaa kahdeksaakymppiä, mutta suurin osa ajosta tapahtuu Turun moottoritiellä satasen rajoituksella.

Ajamme vakionopeudensäätimellä niin, että kaasutukset ja jarrutukset minimoidaan, jotta lenkki on mahdollisimman tasaista ajoa.

Testi ei täytä tieteellisen testin vaatimuksia, mutta se kertoo varmasti jotain pakkasen vaikutuksesta polttoaineenkulutukseen.

Olen ajanut tämän lenkin useita kertoja lämpimämmillä keleillä.

Noin nollan lämpöasteen tuntumassa lenkin keskikulutuksen saa parhaimmillaan 4,3 litraan satasella, kun ajaa samalla tavalla kuin nyt: täysin rajoitusten mukaan ja vakionopeudensäädin päällä.

Miten käy hirmupakkasilla?

Kaupungissa, kun auto on ihan kylmä, kulutus on kauhea: yli kymmenen litraa satasella, eikä se ole epätavanomaista.

Polttoaineenkulutus voi jopa kaksinkertaistua ensimmäisten kilometrien aikana, sillä auto taistelee eteenpäin jähmeänä: kaikki liikkuvat osat vaativat liikkumiseensa enemmän energiaa kuin normaalisti, mikä lisää kulutusta. Lisäksi esimerkiksi lämmityslaite huutaa täysillä, mikä sekin lisää polttoaineenkulutusta.

Myös huonot renkaat ja väärät ilmanpaineet voivat lisätä polttoaineenkukutusta, sillä ne vaikuttavat vierintävastukseen.

Kylmä sää laskee renkaiden ilmanpainetta. Jos renkaan ilmanpaine on säädetty esimerkiksi 2 bariin +20 asteen lämpötilassa, paine laskee 1,8 bariin 0 asteessa. Pakkasilla kannattaa siis tarkistaa rengaspaineet – jos kohta rengaspaineet olisi hyvä tarkastaa joka kuukausi.

Pikkuhiljaa auto ja moottori (ja kuski) alkavat lämmetä, joten silloin kulutus ilmeisesti laskee tavanomaisiin lukemiin?

Ei, sillä pakkasella on vielä ässä hihassaan.

Pakkasilma on tiheämpää kuin lämmin ilma. Tämän vuoksi asianmukaisesti esilämmitettykin auto kuluttaa enemmän etenkin maantieajossa, jos keli on kylmä.

Polttoaineen kulutuksessa 20 asteen pakkaskelin ja 20 asteen plussakelin ero voi olla viitisentoista prosenttia.

Saavumme määränpäähän, ja on aika tarkistaa keskikulutus.

Lenkin lopussa keskikulutus on 5,6 litraa satasella, kun se normaalisti noin nollakelillä olisi 4,3 litraa satasella.

Kovalla pakkasella polttoaineenkulutus siis lisääntyi melkein neljänneksellä.

Se on merkittävä lisäys, joten pakkasautoilu jää ainakin tässä taloudessa mahdollisimman vähälle – etenkin, kun myös auton käynnistyminen näyttää olevan näillä keleillä vähän niin ja näin.

Kylmällä polttoaineeseen kuluu siis enemmän rahaa.

Ajatelkaamme, että ajaisin joka päivä kylmällä autolla kovalla pakkasella 30 kilometriä suuntaansa työmatkaa sekä 50 kilometriä ylimääräistä ajoa viikonloppuna.

Kun polttoaineenkulutuksen ero on 1,3 litraa satasella ja ajomäärä 350 km viikossa, kulutuksen ero on 4,55 litraa. Kun dieselin hinta 1,3 euroa litralta, saadaan rahantuhlaukseksi noin 6 euroa viikossa.

Eihän se paljon ole.

Mutta saa sillä tuopin olutta ravintolassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Pakkanen
 • Talvi
 • Auto
 • Autot
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  3. 3

   Trumpin hyökkäys FBI:ta vastaan voi näyttää järjettömältä, mutta siinä on oma logiikkansa – ja se toimii

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi on kylmä, etäinen ja kova maa – suomalaisen lähin omainen on viranomainen

  6. 6

   Pohjoiskorealaisten Suomen-vierailu on hämärän peitossa – HS etsi delegaatiota ympäri pääkaupunkiseutua, ja illalla tärppäsi

  7. 7

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – näin pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  9. 9

   Suututtaako, kun brexit-hampurilainen onkin lättänä?

  10. 10

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  8. 8

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  9. 9

   ”Minä muutin Suomeen ja olen onnellinen kuin sika sonnassa” – Näin maailmalla kommentoidaan Suomen ykkössijaa onnellisimpien maiden vertailussa

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat