Auto

Ajotuntuma räätälöidään yhä useammin kiinalaisille mieleisiksi, ja se voi tuntua Euroopassakin – Kiina tavoittelee teilleen jopa 700 miljoonaa autoa

Kiina on maailman suurin automarkkina-alue, joka määrää yhä enemmän automaailman tulevaisuutta.

Monissa autolehdissä parjattiin ajotuntumaa, kun viimeisin BMW:n 5-sarjan auto tuli markkinoille: se ei vaikuttanut yhtä dynaamiselta, tarkalta ja tunnokkaalta kuin aikaisemmin.

Harmi, sillä BMW on tunnettu nimenomaan ajotuntumasta. BMW:n mainoslausekin toivottaa ”ajamisen iloa”.

Uudenlaiselle ratkaisulle voi olla monia syitä, mutta erääksi syyksi ehdotettiin kiinalaisia.

Eri kulttuureilla, mailla ja alueilla on omanlaisia mieltymyksiään asiassa kuin asiassa. Siksi Suomessa on tarjottu halki historian esimerkiksi ”suomalaiseen makuun sopivaa” kiinalaista ruokaa, jota kiinalaiset eivät kiinalaiseksi tunnistaisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samoin joistain musiikkikappaleista on ainakin aikoinaan tehty eri versioita eri maiden markkinoille.

Ehkä tästä syystä BMW:n ajotuntuma on löysempi kuin aikoinaan. Tai voi sitä ajotuntumaa kuvailla toisinkin:

”Mukavampi”, sanoo Autotuojat ja -teollisuuden toimitusjohtaja Tero Kallio.

Hänkin on kuullut väitteen, että uusi BMW olisi räätälöity juuri kiinalaisille siksi, että kiinalaisten oletetaan pitävän mukavammasta – tunnottomammasta – ajotuntumasta.

Tämä voi johtua siitä, että Kiina on viime vuosina nostanut valtavasti markkinaosuuttaan automaailmassa, ja tulee nostamaan sitä vastakin.

”Maailmassa myydään tänä vuonna noin 95 miljoonaa autoa. Kiinaan niistä menee 30 miljoonaa eli lähes kolmasosa. Kiina on koko maailman suurin markkina-alue”, Kallio sanoo.

Tulevaisuudessa Kiina on entistäkin merkittävämpi automarkkina.

”Vuonna 2010 eräässä alan kokouksessa kiinalaiset sanoivat, että he haluavat Kiinaan saman autotiheyden tuhatta asukasta kohti kuin Saksassa on. Eli noin 500 autoa per 1 000 ihmistä. Se tarkoittaa, että Kiinassa olisi 700 miljoonaa autoa. Maailmassa on nyt kokonaisuudessaan noin miljardi autoa”, Kallio sanoo.

Unohdetaan hetkeksi se massiivinen ongelma, mitä tällainen autoistuminen tekisi ympäristölle, vaan mietitään asiaa automarkkinoiden kannalta: tottahan tuotetta tehdään mieluisaksi ennemmin suurelle massalle kuin pienemmälle ostajakunnalle.

 

”Maailmalla myydyistä autoista kiinaan menee 30 miljoonaa eli lähes kolmasosa.”

Eikä tässä kaikki.

Pari päivä sitten uutisoitiin, kuinka kiinalainen Geely osti saksalaisesta Daimlerista 9,7 prosentin osuuden. Daimler on suuryhtiö, joka omistaa muiden muassa Mercedes-Benzin. Geely omistaa myös Volvon.

Ovatko kaikki autonvalmistajat kohta kiinalaisomistuksessa, Tero Kallio?

”Ei kai kaikki ole Kiinaan menossa. Daimlerin suhteen kyseessä on strateginen kumppanuus. Se hyötyy siitä, että sillä on kiinalaisomistusta. Sen avulla saa esimerkiksi helpommin jalansijaa markkinoista siellä”, Kallio pohtii.

Mitä enemmän jokin yhtiö menee Kiinaan ”sisälle”, sitä helpompaa sen on myydä siellä enemmän autoja.

Huolta ei tarvitse kantaa kovasti siitäkään, että kaikki autot räätälöitäisiin pian vain kiinalaisten mieleen.

Esimerkiksi tällä hetkellä maailmassa on menossa kova crossover-autojen buumi. Crossover on automalli, joka on pikkuisen maasturimainen ja farmarimainen auto, kuten vaikkapa suomalaisten suosima Nissan Qashqai.

Tämä buumi on meneillään siitä huolimatta, että kiinalaisia eivät tällaiset autot juurikaan kiinnosta. Kiinassa tykätään lähinnä sedan-mallisista, porrasperäisistä autoista, jotka taas ovat muualla laskussa.

 

”Suomessa saa edelleen ostettua farmariautoja – malli, jota ei oikein kukaan missään muualla osta.”

”Tietysti valmistajilla on joitain sellaisia globaaleja malleja, joita saatetaan räätälöidä sen mukaan, mikä on isoin markkina-alue. Mutta autonvalmistus on niin isoa puuhaa, että eri markkina-alueille voidaan tehdä niiden mieltymysten mukaisia autoja”, Kallio sanoo.

Siksi esimerkiksi Euroopassa ja etenkin Suomessa saa edelleen ostettua farmariautoja – malli, jota ei oikein kukaan missään muualla osta.

Vaikka uuden BMW:n ajotuntuma saattaakin olla räätälöity kiinalaisille ja vaikka Geely ostelee eurooppalaisia autonvalmistajia, ei pidä huolehtia, etteikö myös eurooppalaisten mieltymyksiä kuunneltaisi autonvalmistuksessa.

Huolta voi kantaa siitä, jos Kiina tosiaan onnistuu autoistumaan suunnitelmiensa mukaan. Puhumattakaan siitä, jos muut kehittyvät maat seuraavat perässä.

Esimerkiksi pari päivä sitten uutisoitiin, kuinka Saksassa kaupungit voisivat langettaa ajokieltoja joihinkin paikkoihin liian saastuttaville autoille. Keskustoihin pääsisivät dieselautoista vain ne, jotka täyttävät syyskuussa 2015 voimaan tulleen Euro 6 -päästöluokituksen vaatimukset.

Euroopassa ollaan siis tarkkoina päästörajojen suhteen, ja Kiinassakin kannustetaan jo nyt kovasti esimerkiksi sähköautoihin.

Sen sijaan monissa maissa, joissa vasta noustaan renkaille, päästöt ovat retuperällä.

Muistutuksena: dieselautojen Euro 5 -päästöluokitus ei ole mikään ihan löysä raja sekään. Mutta niitä pidetään Saksassa liian saastuttavina.

”Esimerkiksi Indonesiassa uusien autojen päästövaatimus on tällä hetkellä Euro 2”, Kallio sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • Kiina
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Trumpin hyökkäys FBI:ta vastaan voi näyttää järjettömältä, mutta siinä on oma logiikkansa – ja se toimii

  3. 3

   Pohjoiskorealaisten Suomen-vierailu on hämärän peitossa – HS etsi delegaatiota ympäri pääkaupunkiseutua, ja illalla tärppäsi

  4. 4

   Suomi on kylmä, etäinen ja kova maa – suomalaisen lähin omainen on viranomainen

  5. 5

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Suututtaako, kun brexit-hampurilainen onkin lättänä?

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Nainen jäi itseohjautuvan robotti-Volvon alle ja kuoli – Yhdysvalloissa alkoi kiihkeä keskustelu robottiautojen testauksesta yleisillä teillä

  9. 9

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  10. 10

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – näin pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Yle: Useat naisnäyttelijät syyttävät Aku Louhimiestä alistamisesta ja nöyryyttämisestä – Ohjaaja vastauksessaan: ”Väite, että en kunnioittaisi näyttelijöitä, on väärä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  8. 8

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  9. 9

   ”Minä muutin Suomeen ja olen onnellinen kuin sika sonnassa” – Näin maailmalla kommentoidaan Suomen ykkössijaa onnellisimpien maiden vertailussa

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää