Auto

Lataus­hybridillä voisi viilettää vähä­päästöisten autojen kaistaa pelkällä polttomoottorilla – Hybridien todellista kulutusta ei seuraa kukaan

Ladattavat hybridiautot kuluttavat paperilla vähän, mutta todellisuudessa kulutus riippuu lähes täysin kuljettajasta. Kukaan ei valvo kulutusta. Autonvalmistajia tämä hyödyttää, ympäristöä ei.

Parasta on moottorin vääntö ja hiljaisuus, sanoo yli vuoden päivät pistokehybridillä ajanut Juha Neronen.

”Se on tuonut ihan uusia ulottuvuuksia autoiluun. On jäänyt mieleen se ensimmäinen kokemus: äänettömyys ja se, miten pehmeästi auto lähtee liikkeelle. Hyvä vääntö”, Neronen kertoo.

Meno Mercedes-Benz GLC 350e:llä maistuu. Eikä Neronen ole ainoa, joka on viime aikoina hankkinut itselleen pistokehybridiauton: viime vuonna niidenä määrä yli kaksinkertaistui 5 700:aan.

Pistokehybridit näyttäisivät olevan oivallinen tapa vähentää liikenteen kokonaispäästöjä, sillä usein valmistaja ilmoittaa hybridiensä kulutuslukemat todella pieniksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta juuri tämä on pistokehybridien ongelma. Päästöt vähenevät paperilla, mutta kukaan ei oikeasti tiedä, mitä ne todellisuudessa kuluttavat ja siten päästävät.

Hybridiauto on auto, jossa on sekä polttomoottori että sähkömoottori.

Pistokehybrideissä eli ladattavissa hybridiautoissa on niin molemmat moottorit, mutta niitä on mahdollista ladata. Ladattavat hybridit kulkevat silkalla sähköllä huomattavasti pidemmälle kuin tavalliset hybridit.

Neronen esimerkiksi pääsee Helsingin Oulunkylästä töihin Helsinki-Vantaan lentoasemalle sähköllä, kunhan ulkona ei ole kuluneen viikon kaltaisia tulipalopakkasia.

”Näillä keleillä auto laittaa jossain vaiheessa hetkeksi polttomoottorin päälle.”


Neronen lataa autoaan ahkerasti ja ajelee sähköllä aina kun mahdollista. Silti hän on kaukana kulutuslukemista, jotka valmistaja on ilmoittanut.

”Ilmoitettu kulutus on 2,6 litraa satasella. Minulla se on keskimäärin noin kuusi”, Neronen sanoo.

Itse asiassa Nerosen aiempi auto eli dieselkäyttöinen BMW 520 kulutti hieman vähemmän polttoainetta, vaikka se ei ollut hybridiauto. Toisaalta nyky-Mersussa on 329 hevosvoimaa, neliveto ja se painaa kaksi tonnia. Kulutuslukema ei näillä arvoilla ole laisinkaan huono.

Kulutus on silti yli puolet enemmän kuin valmistaja ilmoittaa.

VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko on tarkastellut lataushybridien ilmoitettuja kulutuslukemia ja toteutuneita kulutuslukemia.

Hän ei ole löytänyt laajaa tutkimusta lataushybridien todellisista kulutuslukemista. Asiaa ei siis ole ilmeisesti laajasti tutkittu. Tietämättömyys hyödyttää autonvalmistajia.

”Autonvalmistajien taseessa lataushybridit näyttäytyvät hyvin edullisina”, Laurikko sanoo.

Tämä johtuu siitä, että kullakin autonvalmistajalla esimerkiksi EU:n alueella on tietty keskimääräinen kokonaishiilidioksidi- eli CO2-lukema, jota ne eivät saa ylittää. Jos menee rajan yli, autonvalmistaja saa suuret sakot.

Mitä enemmän valmistaa lataushybridejä – tai sähköautoja –, jotka ovat paperilla erittäin vähäpäästöisiä, sitä enemmän on varaa rakentaa runsaammin päästäviä autoja.

Lataushybridien pienet päästölukemat taas johtuvat siitä, että ne on määritelty NEDC-testin avulla, joka ei anna totuudenmukaisia lukemia.

Testausmenetelmään on kuitenkin tulossa muutos. Viime syyskuun alusta alkaen on siirrytty uudenlaisiin WLTP-testeihin, joiden myötä lataushybridien CO2-lukema todennäköisesti kasvaa – ja sen myötä myös veroprosentti ja hinta.

Tällä hetkellä testit tehdään kuitenkin vielä NEDC:n mukaan, mikä on autonvalmistajan ja toisaalta autonostajan kannalta makoisaa.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Suomessa ja monessa muussakin maassa autovero määräytyy CO2-päästöjen mukaan. Pienemmät päästöt tarkoittavat pienempää veroa.

Esimerkiksi Juha Nerosen GLC-Mercedes maksaa ladattavana hybridinä noin 60 000 euroa. Dieselmoottoriversiona se maksaisi noin 78 000 euroa.

Ladattavassa hybridissä autovero on vajaat 4 000 euroa ja dieselissä 20 000 euroa.

”Autoverossa pudotus voi olla luokkaa 25 000 euroa, kuten esimerkiksi BMW:n X5:n kohdalla”, Laurikko sanoo.

Toisaalta tavallisen kuolevaisen hintahaitarissa hybridit alkavat olla kalliimpia kuin polttomoottoriverrokkinsa. Halvemmissa perheautoissa ei ole kovin paljoa autoveroa, jota pudottaa, ja hybriditekniikka on kallista: hybridi maksaa usein lopulta enemmän veroalesta huolimatta.

Entä kuinka paljon lataushybridit sitten kuluttavat ilmoitettua enemmän? Laurikko tutki asiaa saksalaisen spritmonitor.de-tietokannan avulla. Tavalliset autonkäyttäjät ilmoittavat sivustolle kulutuslukemiaan, ja tietoja voi hakea eri merkkien ja mallien perusteella.

Osassa automalleista oli ilmoitettu vain muutamia tai kymmeniä tapauksia, mutta esimerkiksi Mitsubishi Outlanderin lataushybridistä oli saatavilla 126 yksittäistä tulosta.

”Lopputulos oli, että havaittu kulutus lataushybrideillä oli parhaimmillaan kaksinkertainen ja pahimmillaan viisinkertainen suhteessa ilmoitettuun kulutuslukemaan.”

Tulos on aika hyvin linjassa myös Juha Nerosen kokemuksen kanssa. Neronen lataa autoaan aktiivisesti, mutta silti kulutuslukemat ovat yli kaksinkertaiset ilmoitettuihin lukemiin verrattuna.

Toisaalta Neronen uskoo, että ilmoitettuihin lukemiin olisi kyllä mahdollista päästä.

”Jos ottaisi pitkät mökkimatkat pois ja ajaisi ainoastaan Kehä III:n sisäpuolella, uskon, että ilmoitettuihin lukemiin saattaisi päästä. Ainakin lähelle.”

HS kysyi: Kokemus ilmoitettua kovemmasta kulutuksesta on yleinen

HS selvitti hybridien päästöjä myös pienimuotoisella gallupilla Facebookin Sähköautot – Nyt! -ryhmästä. Vastauksia kertyi runsaasti:

Petri Kiikka: ”Minulla on hiukan toista vuotta ollut Porschen Cayenne-hybridi. Luvattu keskikulutus oli 3,3 litraa sadalla kilometrillä. Toteutuma yli 30 000 km ajalta todella tunnollisesti ladaten on 7,2 litraa satasella.”

Matti Keskioja: ”Mersun GLC 350e:n kulutus on papereissa 2,6 litraa sadalla kilometrillä. Uskon, että tuohon on mahdollista päästä, mutta esimerkiksi tänään, kun emme päässeet lataamaan, kulutus oli 14 kilometrin matkalla 10,4 litraa satasella.”

Markku Rantala: ”Mitsubishi Outlander phev:lle luvataan 2.9 litraa sadalle kilometrille. Siihen pääsee, jos päivittäin ajettava matka on sähkökantaman sisällä. Itse ajan rauhallisesti 52 kilometrin työmatkaa, ja kulutus on päivässä minimissään 3,6 litraa satasella.”

Vastaajat ovat päässeet myös hyvin pieniin lukemiin:

Reiko Vares: ”Valmistaja väitti auton – Opel Ampera e – keskikulutuksen olevan 1,2 litraa sadalla kilometrillä. Omassa käytössäni 99 prosenttia ajoista menee pelkällä sähköllä, joten polttoaineen kulutus on ollut nollassa.”

Kari Eerola: ”Amperalle luvattiin 1,2 litran kulutus sataselle. Itse pääsin 1,14 litraan. Latausten väli on pääsääntöisesti 40–70 kilometriä, joskus 100 kilometriä.”

Petri Muikku: ”Itselläni on Volkswagen Golf GTE. Ilmoitettu kulutus on 1,5 litraa sadalla kilometrillä. Tankkauksen jälkeen oli mittarissa 938 kilometriä ja kulutus oli 1,7 litraa satasella.”

Marko Johanssonin tarina puolestaan kertoo kaiken oleellisen lataushybridien sielunelämästä: ”Neljä edellistä tankkia 3,1–3,6 litraa sadalla kilometrillä, mutta nyt tuli 5,7 litraa satasella, koska tuli paljon maantie- ja moottoritieajoa yhteen sumppuun. Eli ei ehtinyt ajaa sähköllä kaupungissa välillä.”


Lataushybridien kohdalla ei siis voi kärjistää, että ne kuluttavat niin ja niin monta kertaa ilmoitettua enemmän. Kulutus riippuu lähes yksinomaan kuljettajasta.

Halutessaan kuljettaja voi vaikka posotella Länsiväylän vähäpäästöisten autojen kaistaa isolla katumaasturiautollaan silkalla bensiinillä, koska paperilla auton CO2-päästö on 77 grammaa.

Toisaalta jos lataa autoaan usein ja ajaa sähköllä, auto on melkein kuin sähköauto: polttoaineenkulut ovat liki nolla, ja varmuudeksi reservissä on polttomoottori.

VTT:n Juhani Laurikko sanoo, että ladattavat hybridit kuluttivat hänen havaintojensa mukaan jokaisessa tapauksessa vähemmän polttoainetta kuin vastaava malli, joka ei ole hybridi.

Jokainen lataushybridi on siis kotiinpäin päästötalkoissa, muttei niin paljon kuin paperilla näyttää.

Eikä tässä puhuta todellakaan kaikista maailman autoista.

”Ei tämä [ilmoitetun ja toteutuneen kulutuksen ero] ole mikään suuri katastrofi. Euroopan tasolla nämä autot eivät edusta kuin ehkä prosenttia myydyistä autoista”, Laurikko sanoo.

Oli miten oli, Juha Nerosen mielestä sähköllä ajamisen maksimointi on yksinkertaisesti koukuttavaa. Hänen autonsa on työsuhdeauto, mutta hän maksaa itse polttoaineen ja sähkön.

”Veikkaan, että vaikka työnantaja maksaisi kaikki bensat, ajaisin silti sähköllä mahdollisimman paljon. Ajotapani on jo muuttunut selvästi, koska sitä tulee nälkä saada mahdollisimman paljon niitä vihreitä kilometrejä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hybridiauto
 • plug-in hybridi
 • Auto
 • Autot
 • Autoilu
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toinenkin aikuisviihdemalli väittää olleensa Trumpin kanssa suhteessa – vaatii myös vaitiolosopimustaan kumottavaksi oikeudessa

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  4. 4

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  5. 5

   Taisia Lindqvistin elämä oli kuoleman ja päihteiden levoton kimara, joten diagnoosi ei ollut yllätys – Kenelle puhkeaa kaksisuuntainen mielialahäiriö ja miksi?

   Tilaajille
  6. 6

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  8. 8

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  9. 9

   Miksi Suomi julistettiin maailman onnellisimmaksi maaksi? Soitimme tutkimusta vetäneelle professorille, joka ymmärtää hyvin, miksi suomalaiset eivät tahdo uskoa tulosta

  10. 10

   Espanjassa pitää varoa sanojaan: Räppäri joutuu vankilaan riimeistään, opiskelijaa uhkasi tuomio vitsailusta sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  5. 5

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  6. 6

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  7. 7

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  8. 8

   Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

  9. 9

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää