Auto

Kokosimme väitteitä kaupunkiajosta: Asiantuntija kertoo, saako risteyksessä vaihtaa kaistaa, räplätä puhelinta punaisissa tai pujotella autojonoja moottoripyörällä

Suomessa moottoripyöräilijät ja mopoilijat eivät saa pujotella ruuhkaisten kaistojen välissä, kertoo Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

Suomessahan on kaksi asiaa, joissa ei toista opeteta, väittää Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

”Toinen on lasten kasvatus, ja toinen on ajaminen.”

Tämä on toki liioittelua. Silti suomalaiset usein luulevat, että he ovat keskimääräistä parempia kuljettajia. Taannoisessa tutkimuksessa peräti yhdeksän kymmenestä kertoi ajavansa vähintään yhtä hyvin kuin muutkin. Miehistä kolmannes piti itseään keskivertoa parempana kuskina.

Miksi kaupunkiliikenteessä sitten sattuu peräänajoja? Miksi ihmiset jäävät keskelle risteyksiä? Miksi ihmetellään raitiovaunua, joka vaikuttaa ajavan ihan miten sattuu?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siksi, että kaupungissa ajamisen säännöt ja etenkin hyvät ja turvalliset tavat ovat monelta keskivertoa parempana kuskina itseään pitäviltä hukassa.

Kokosimme väitteitä kaupunkiajosta ja kysyimme Jokilammelta, miten kaupunkiliikenteessä on syytä toimia.

Ruuhkassa välit kannattaa pitää mahdollisimman pieninä

”Etäisyydet täytyy pitää nopeuden mukaisina, koska fysiikan lait eivät muutu miksikään, oli kyseessä ruuhka tai ei. Kun edessä oleva jarruttaa, menee vähintään sekunti, että takana oleva reagoi. Taajamanopeuksissa kymmenen metrin välikin voi siis olla liian pieni, koska kelistä riippuen jarrutusmatka voi reaktioaika huomioiden olla parikymmentä metriä.”

Lisäksi pienet välit tekevät ruuhkasta entistä pahemman, koska silloin joudutaan tekemään nopeita jarrutuksia, ja tämä kertautuu jonossa. Puhutaan kuminauhaefektistä: se takana oleva reagoi aina sen sekunnin hitaammin.

”Jos kaikki ajaisivat myös ruuhkassa ennakoiden ja sopivilla väleillä, ruuhkakin olisi paljon sujuvampi.”

Punaisiin valoihin ei kannata ”lasketella” ilman kaasua, sillä silloin hidastat muidenkin pääsyä risteilyalueelle

”Toki risteyksessä kannattaa laittaa ne välit kiinni, jotta mahdollisimman moni mahtuu risteyksien väliin. Mutta tässäkin tapauksessa pitäisi miettiä liikennettä kokonaisuutena: jos kaikki ajaisivat moottorijarrutuksella valoihin rauhallisesti, liikenne sujuisi mahdollisesti täysin pysähtymättä.”

Jokilammen mukaan monella on tapana kiihdyttää punaisiin, jarruttaa pysähdyksiin ja kaasuttaa taas uudestaan.

”Se ei paranna ruuhkaa ja se ei ole myöskään taloudellista ajamista.”

Jos valo vaihtuu keltaiseksi, kannattaa yrittää pysähtyä kaikin voimin, jotta et aja keltaisia päin

”Lähtökohtaisesti keltaisia päin ei ajeta. Mutta sanoisin, että ennen kuin tekee mitään keltaisiin ajaessa, kannattaa katsoa peiliin, että kannattaako se lukkojarrutus tehdä vai onko turvallisempaa ajaa valoista läpi. Edellä ajavalla on iso mahdollisuus estää se, että joku ajaa perään. Toki perään ajava aina maksaa, mutta järkeä kannattaa käyttää.”

Jos yksisuuntaisella kadulla on kaksi kaistaa, liikenteen sujuvuuden kannalta on fiksumpaa ajaa tyhjän kaistan loppuun ja puikahtaa takaisin ruuhkaisemmalle kaistalle

”Kannattaisi valita se kaista mahdollisimman aikaisin, jolta on vaikkapa kääntymässä. Jos ajaa vaikkapa vasemman, ruuhkautuneen kaistan ohi oikealta ja tunkee sitten vasemmalle lopuksi, se aiheuttaa taas ruuhkautumista, koska jonossa joudutaan tekemään äkkijarrutuksia.”

Jokilammen mukaan Suomessa yleisenä ongelmana on, että emme osaa ajaa ruuhkissa, koska meillä ei ole kunnon ruuhkia. Helsingissä on pientä ruuhkaa aamuisin ja iltapäivisin, ja Helsingissä osataan jopa vähän antaa tietä.

”Mutta tulepa Tampereelle. Hämeessä ei tietä anneta, se on raaka totuus, vaikka ne ruuhkat ovat ihan naurettavia.”

Valoista kannattaa kiihdyttää rivakasti tavoitenopeuteen, koska se säästää polttoainetta

”Tämä pitää paikkansa. Vanhemmissa autoissa, joissa on kaasutinmoottori, saattaa olla taloudellisempaa kelata sitä nopeutta. Mutta uudemmissa ruiskumoottoreissa taloudellisin tapa on kiihdyttää ripeästi tavoitenopeuteen ja sen jälkeen ajaa pintakaasulla.”

Ripeä kiihdytys ei kuitenkaan tarkoita hurjastelua, Jokilampi sanoo. Hän antaa esimerkin: hyvä kiihdytys on ripeä mutta sellainen, että apukuskin paikalla oleva voi juoda rauhassa kahvia ilman, että se läikkyy syliin.

Keskelle risteystä jääminen ja poikkeavan liikenteen tukkiminen on rikos

”Ei se tietenkään rikos ole, mutta ei se ole suotavaakaan. Tämänkin voi välttää ennakoimalla. Usein näkee, että härkäpäisesti mennään niillä vihreillä ja sitten jäädään keskelle risteystä. Silloin omalla autollaan saa aikaan sen, että koko risteys seisoo, kun poikkeava liikenne ei pääse eteenpäin.”

”Siksi pitäisi katsoa sinne horisonttiin kauemmas, että miten jono etenee. Joskus takana oleva tööttää, että miksi et mene vihreillä. Siitä ei kannata välittää, jos on sitä mieltä, että jäisi keskelle risteystä.”

Raitiovaunulla on etuajo-oikeus

”Kyllä on, mutta ei tietenkään silloin, jos sillä on valot tai kolmio. Mutta valottomissa ja liikennemerkittömissä risteyksissä raitiovaunu saa mennä aina ensin.”

Linja-autolla on etuajo-oikeus

”Ei ole, paitsi alle 60 kilometrin tuntinopeusrajoituksilla, kun se on lähdössä pysäkiltä.”

Risteysalueella ei saa vaihtaa kaistaa

”Keskellä risteystä ei saa vaihtaa. Jos risteystä ennen on ryhmitysmerkit, kaistaa ei saa vaihtaa, muuten se on ennen risteystä sallittua mutta ei suotavaa.”

Mopoilija ja moottoripyöräilijä saa ruuhkassa pujotella autojonojen väleistä

”Suomessa tämä ei ole sallittua. Esimerkiksi Saksassa, jos jono seisoo, vasemman kaistan autoilijat siirtyvät vasemmalle ja oikean kaistan autoilijat siirtyvät oikealle, ja keskeltä pääsee ajamaan moottoripyörällä, mutta Suomessa tällaista toimintatapaa ei tunneta.”

Jokilampi sanoo, että myöskään polkupyöräilijän ei ole sallittua pujotella autojen seassa – se on jopa vaarallista. Polkupyörän paikka ajoradalla on oikeassa reunassa.

”Tällaisilla kevyemmillä ajoneuvoilla liikkujien kannattaisi muistaa, että oikeuksistaan ei kannata pitää aina kiinni. Koska olit kuinka oikeassa tahansa, jäät auton kanssa aina kakkoseksi. Kannattaa siis oman turvallisuutensa vuoksi oppia joustamaan.”

Tasa-arvoisessa risteyksessä suurimmalla kadulla olevat autot menevät ensin

Kadun koko ei vaikuta väistämisvelvollisuuteen. On paikkoja, joissa oikealta tulee todella kapea katu ja tuntuu, että sieltä tuleva joutuu väistämään. Mutta jos kyseessä on tasa-arvoinen risteys, oikealta tulevaa väistetään, oli risteävä katu miten pieni tahansa.

”Jos joka suunnasta tulee tasa-arvoisessa auto, fiksu kuljettaja antaa vasemmalta tulevalle merkin, että mene vaan. Silloin tilanne pääsee purkautumaan – jos kohta se fiksu pääsee lähtemään viimeisenä.”

Kännykkää saa räpeltää ratissa, jos on pysähdyksissä esimerkiksi liikennevaloissa

”Ei saa. Vaikka olisi pysähdyksissä, se on silti ajotilanne, ja silloin kännykkää ei saa käyttää. Lain henki on, että kun ajat niin ajat, etkä keskity mihinkään muuhun.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Auto
 • Autot
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä ilmestyi kauris jouluvalot päässään

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Arkkitehtuuri­museon entisen johtajan luotto­korttilaskuista paljastui puutteita: Tarkastajat kävivät läpi 100 000 euron laskut, vain 7 000 euron kuluista asianmukaiset selvitykset

  4. 4

   Valokuvaajan mahtava ajoitus Seurasaaressa: härski lokki ryöstää kalan suoraan sorsan suusta

  5. 5

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  6. 6

   Harkimon ja kumppaneiden puuhista tulee mieleen vuosi 1998, ja se ei välttämättä ole hyvä asia

  7. 7

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  8. 8

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  9. 9

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  10. 10

   Vanhempien epäillään kohdelleen epäinhimillisesti alle kouluikäistä poikaansa, lapsi kertoi käräjillä kokemastaan – söi lattialla pelkkää riisiä, muu perhe söi parempaa ruokaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  4. 4

   Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään

  5. 5

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

  7. 7

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  8. 8

   Turun puukottajan kuulemisesta tuli hyvin sekava – Bouananen käytöksestä voi tehdä muutaman päätelmän siitä, millainen ihminen salissa istui

  9. 9

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  10. 10

   Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  4. 4

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  7. 7

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  8. 8

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä ilmestyi kauris jouluvalot päässään
  3. Manageri Arsene Wenger väistyy Arsenalista kauden päätteeksi – ”On oikea aika siirtyä sivuun”
  4. Martti Suosalo esittää sankarillisella taituruudella nuorta punasotilasta, jonka puheryöppyjä keskeyttää syntetisaattorillaan velhomainen Leif Segerstam
  5. Pudotuspeleissä loukkaantunut Antti Pihlström jatkaa pitkään Jokereissa –”Toivottavasti pääsen itsekin ensi kaudella pelaamaan tärkeimpiä pelejä”
  6. 1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko
  7. ”Se oli polkuni pois ylihuolehtivien vanhempien luota”, sanoo 16-vuotiaana äidiksi tullut – Alaikäisetkin suunnittelevat vanhemmuutta Suomessa, selvisi tutkimuksessa Tilaajille
  8. Cooperin testi yhä kummittelee – testi on vallan mainio kunhan sitä ei sotketa koululiikuntaan
  9. Kun galleristi Kari Kenetti lopetti, se oli ”menetys suomalaiselle taidekentälle” – nyt paluumuuttaja Berliinistä perusti Punavuoreen uuden gallerian
  10. IFK:n kiinnostus pronssiin alkoi heräillä: ”Kyllä tässä on sellainen olo kuin olisi pesäpallomailalla lyöty”
  11. Camilla Richardsson juoksi ennätyksensä kympillä, mutta keskittyy kesän EM-kisoissa vain estejuoksuun
  12. Näytä lisää