Auto

Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

Vakuuttamattomia ajoneuvoja paljastuu vuosittain yli 40 000. Niillä ajetaan myös kolareita, ja maksajiksi joutuvat lopulta kaikki autoilijat suurempien vakuutusmaksujen kautta.

Pakollisen liikennevakuutuksen tahattomastakin laiminlyönnistä voi kertyä ajoneuvon omistajalle jopa tuhansien eurojen lasku.

Liikennevakuutuskeskuksen tilastojen mukaan vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyöntejä paljastui viime vuonna lähes 43 000 kappaletta, joista selvä enemmistö koski henkilöautoja. Useimmiten vakuuttamattomuusjakso on lyhyt ja kestää enimmillään seitsemän päivää. Näissä tapauksissa maksettavaa kertyy tyypillisesti 60–80 euroa.

Joukossa on kuitenkin myös pitkäkestoisempia laiminlyöntejä.

Yli kuusi kuukautta vakuuttamatta olleita ajoneuvoja oli 3 200. Niistä noin tuhannessa laiminlyönti oli venynyt jo yli vuoteen: joukossa oli etenkin henkilöautoja (334 kappaletta), hinattavia laitteita, kuten perävaunuja (237) sekä pakettiautoja (50).

Nämä voivat tulla omistajalle kalliiksi. Vakuutusmaksua vastaavan maksun lisäksi rapsahtaa laiminlyöntimaksu, joka voi olla jopa kolminkertainen suhteessa vakuutusmaksuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:ään yhteyttä ottanut lukija esitteli tapausta pakettiautosta, joka oli ollut kolme vuotta vakuuttamatta: vajaan 1 600 euron vakuutusten lisäksi maksettavaksi tuli liki neljän tuhannen euron laiminlyöntimaksu.

Kyse on ääripäästä, sillä viime vuonna pakettiautojen osalta kokonaissumma keskimäärin oli 293 euroa ja henkilöautojen 235 euroa.

”Pidempiaikaiset laiminlyönnit nostavat keskiarvoakin”, sanoo perintäpäällikkö Vesa Korhonen Liikennevakuutuskeskuksesta.

”Joukossa on ikävä kyllä näitä, joissa ajoneuvo on jäänyt vakuuttamatta kokonaan. On varmasti fakta, että on ihmisiä, jotka ovat ostaneet auton eivätkä ole tajunneet, että se on rekisteröity liikennekäyttöön.”Syitä laiminlyönteihin on useita.

Lyhytkestoisia tapauksia selittävät muun muassa omistajan kiireet ja unohdukset. Taustalla on myös epätietoisuutta: auto on ostettu varaosiksi eikä ostaja ole ymmärtänyt poistaa sitä liikennekäytöstä. Etenkin perävaunun omistajat eivät välttämättä ymmärrä vakuuttaa kapinetta, joka seisoo käyttämättömänä autokatoksessa.

 

”On varmasti fakta, että on ihmisiä, jotka ovat ostaneet auton eivätkä ole tajunneet, että se on rekisteröity liikennekäyttöön.” - Vesa Korhonen

Korhosen mukaan joukossa on myös tapauksia, joissa auto on poistettu liikennekäytöstä ja vakuutus sanottu irti, mutta autolla on kuitenkin ajeltu ja jääty lopulta poliisille kiinni.

Liikennevalvonnan ohella tapauksia paljastuu, kun vanha tai uusi omistaja yrittää vakuuttaa ajoneuvon.

Merkittävä ongelma on, että vakuuttamattomilla ajoneuvoilla ajettiin viime vuonna 740 kolaria. Määrä on kasvanut.

Näistä aiheutuu Korhosen mukaan 5–6 miljoonaa euroa korvattavia kuluja. Jos liikennevakuutusta ei ole, Liikennevakuutuskeskus maksaa vahingot ja yrittää periä kulut vakuutuksensa laiminlyöneeltä.

Vuositasolla kuitenkin noin kolmannes kustannuksista eli 2,3 miljoonaa euroa jää perimättä. Nämä miljoonat lopulta kirjautuvat vakuutusyhtiöitten tappioksi.

”Tosiasia on, että me jäämme aika paljon tappiolle. Vakuutusyhtiöt joutuvat kompensoimaan ylimenevän osuuden, ja maksajiksi joutuvat lopulta kaikki autoilijat, sillä he joutuvat maksamaan suurempia vakuutusmaksuja.”Autoilevan kansalaisen kannalta on ikävää, että tuhansien eurojen vakuutuspommi voi kyteä takapihalla jopa vuosikausia ilman varoitusta. Vakuuttamisesta löytyy kyllä tietoa esimerkiksi internetistä, mutta kaikki eivät kykene etsimään sitä verkosta.

Minkä vuoksi vakuuttamattomien ajoneuvojen omistajia ei muistuteta, jos velvoite on hoitamatta?

Yksinkertaistaen syynä on se, että vakuutusyhtiöt, Liikennevakuutuskeskus tai liikenteen turvallisuusvirasto Trafi eivät tiedä, mitkä ajoneuvot ovat vakuutettuja ja mitkä eivät. Trafi kysyy vakuutusta vasta, kun uusi omistaja rekisteröi omistajanvaihdoksen.

Usein auton myyjä tekee Trafille luovutusilmoituksen, jolla hän pääsee irti omista velvoitteistaan. Ilmoituksessa on myös auton uuden omistajan tiedot. Tieto uusista omistajista on siis olemassa, mutta tällä haavaa heitä ei muistuteta vakuuttamisvelvollisuudesta.

”On harvinaista, ettei henkilö tiedä, että ajoneuvo pitää rekisteröidä ja vakuuttaa. Sen verran yleistietoutta pitää kansalaisella olla. Yksittäistapausten vuoksi ei kannata lisätä kontrolleja, ne tekisivät järjestelmästä byrokraattisemman”, sanoo osastopäällikkö Toni Pallaspuro Trafista.

Ilmoituspalvelun luomista on kyllä pohdittu.

”Vastaisuudessa kun myyjä tekee luovutusilmoituksen, siitä voisi vaikka mobiilipalveluna lähteä ilmoitus auton uudelle omistajalle, että ’hei, sinulle on tehty luovutusilmoitus, että olethan huomioinut, että autosi on rekisteröimättä ja mahdollisesti vakuuttamatta’ – mehän emme tuossa vaiheessa tiedä, onko autolle otettu vakuutusta. Tänä päivänä tällaista palvelua ei ole”, Pallaspuro kuvailee.

”Ainahan joukkoon mahtuu ihan vilpittömiä tapauksia: että on ollut tietämättömyyttä tai unohtamista. Ne ovat mahdollisia näissä rekisteröintivolyymeissä – omistajanvaihdoksia on vuodessa miljoonan verran.”

Tilastojen perusteella kaupunkilaiset vakuuttavat ajoneuvonsa syrjäseuduilla asuvia tunnollisemmin. Korhosen mukaan eroja selittää valvonta eli käytännössä poliisien läsnäolo.

”Mitä pienemmälle paikkakunnalle mennään, suhteessa sitä enemmän löytyy vakuuttamatonta kalustoa. Pienillä paikkakunnilla on vähemmän valvontaa liikenteessä, joten se varmasti vaikuttaa siihen, miten tunnollisesti asiaa hoidetaan.”

Kaupunkilaiset kuitenkin maksavat vakuutuksistaan enemmän kuin pienemmillä paikkakunnilla asuvat. Vakuutuksen kalleus riippuu riskeistä: vilkkaampi liikenne lisää esimerkiksi kolaririskiä.

Paljastuneiden laiminlyöntien osuus on lopulta pieni, alle prosentin suhteessa autokantaan. Korhonen kuitenkin toivoisi, että autoilijat ottaisivat vakuuttamisen tosissaan.

”Vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei ole kuljettajansuojaa. Me maksamme kyllä vastapuolen vahingot ihan kuin ajoneuvolla olisi ollut liikennevakuutus. Mutta vakuuttamisen laiminlyönyt omistaja ei saa esimerkiksi omista henkilövahingoistaan korvauksia, ja esimerkiksi kuntoutus ja Kelan sairauspäivärahalle tippuminen voivat tulla kalliiksi.”

Fakta

Liikennevakuutus on pakollinen


 Lain mukaan jokaiseen tieliikenteeseen rekisteröityyn ajoneuvoon pitää hankkia liikennevakuutus. Ajoneuvo pitää vakuuttaa ostohetkestä, eikä sen kunto tai käyttämättömyys vapauta velvoitteesta.

 Laiminlyödyistä vakuutuksista voidaan määrätä maksuja kuluvan ja edeltävän viiden kalenterivuoden ajalta.

 Poliisi voi nykyään poistaa rekisterikilvet vakuuttamattomasta ajoneuvosta.

Lähde: Valtiokonttori

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vakuutukset
 • Autoilu
 • Auto
 • Autot
 • Ossi Mansikka

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

  2. 2

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  3. 3

   VR:n junissa saa varmasti naaman menosuuntaan vain yhdellä kikalla, eikä sekään toimi kaikilla reiteillä – miksi ihmeessä?

  4. 4

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  5. 5

   ”Kun tulen kotiin, en halua lisää vaatimuksia” – HS tutustui oppiviin seksirobotteihin ja mieheen, joka elää viiden robotin kanssa

   Tilaajille
  6. 6

   Tietovuoto säikäytti eduskunnan: perustuslakivaliokunta lopettaa sähköisen työskentelyn ja lukitsee ovensa

  7. 7

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  8. 8

   Nobelisti Frank Wilczek poimi pesuainepaketin kyljestä nimen hiukkasille, joista kenties muodostuu universumin pimeä aine

  9. 9

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  10. 10

   Sote-uudistuksen aikataulu ja jopa kohtalo on levällään – HS kertoo, mitä salaisen asiakirjan vuotaminen ja valiokunnan kritiikki merkitsee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  3. 3

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  5. 5

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  6. 6

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  7. 7

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  8. 8

   Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

  9. 9

   Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

  10. 10

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää