Auto

Kuljettaja huomasi Hämeenlinnassa, että auton avaimet jäivät Hyvinkäälle – avaimeton käynnistys voi aiheuttaa erikoisia pulmia

Avaimeton käynnistys on näppärä toiminto, sillä sen ansiosta lukkoa ja virtapesää ei tarvitse sormeilla avaimella. Yleistyvä teknologia voi aiheuttaa myös yllätyksiä.

Tuija Palonen tuli jonkin aikaa sitten Opel Astralla kotiinsa Hyvinkäälle, kun hänen miehensä ja tyttärensä olivat jo lähdössä.

Alkoi olla jo kiire. Palonen luovutti auton lennosta, ja tytär ja mies lähtivät matkaan. Noin tunnin päästä Palonen sai puhelun Hämeenlinnasta: ”Kuinkas, onko auton avaimet sinulla?”

Olivathan ne. Palonen oli epähuomioissaan luovuttanut auton ja pitänyt avaimet omassa käsilaukussaan.

Tilanne oli paha: Jos Opel sammutettaisiin, se ei enää lähtisi käyntiin, sillä auto oli Hämeenlinnassa ja avaimet olivat Hyvinkäällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällainen vastoinkäyminen oli mahdollinen, koska Opelissa oli niin sanottu avaimeton käynnistys- ja lukitusjärjestelmä.

Järjestelmä toimii niin, että auton avaimia ei tarvitse työntää lukkopesään. Kunhan ne ovat riittävän lähellä – yleensä metrin parin päässä autosta –, auton lukot avautuvat automaattisesti kahvaan tarttuessa. Auto käynnistyy napista painamalla, kunhan avain on autossa sisällä.

Järjestelmä on kätevä, mutta kuten Palosen esimerkki osoittaa, se voi aiheuttaa myös hankaluuksia. Palonen ei myöskään ole kokemuksensa kanssa yksin: verkkopalstoilta löytyy kertomuksia, joissa ilman avainta on voinut ajella pois esimerkiksi Škodalla, Toyotalla ja Teslalla.


”Meillä oli aiemmin Škoda, jossa oli sama sys­teemi, mutta se alkoi pitää kau­heaa meteliä, jos avai­met eivät olleet autossa kun sillä yritti lähteä ajamaan. Ilmeisesti Opel­issakin tuli jokin varoitus­valo, mutta se oli niin huomaa­maton, että tytär eikä mies eivät olleet sitä huomanneet”, Palonen kertoo.

Palosten kokema tilanne ei ole ainoa, jossa avaimettomat käynnistysjärjestelmät tai muut varusteet voivat aiheuttaa hankaluuksia.

Kovilla pakkasilla avaimeton käynnistys aiheuttaa ongelmia dieselautoissa. Niissä moottoria pitää hehkuttaa. Avainta kääntämällä voi hehkuttaa niin pitkään kuin huvittaa ja vaikka useamman kerran, jotta auto varmasti käynnistyy.

Napista painamalla hehkutuksen pituutta ei pysty kunnolla säätelemään. Auto kyllä käynnistyy, mutta ei niin nätisti ja kevyesti kuin pidempään hehkutettaessa.

Hehkuaikaa pystyy monen auton kohdalla pidentämään myös niin, että painaa ensin käynnistysnappia ilman kytkin- tai jarrupoljinta, jolloin sytytysvirta kytkeytyy, ja vasta hehkuvalon sammuttua painaa käynnistysnappia toistamiseen kytkin- tai jarrupoljin painettuna.

Ongelmia voi tulla myös siinä tapauksessa, että avaimen paristosta on loppunut virta.

Avain on usein kaukosäätimen näköinen laatta, jota ei voi työntää mihinkään autonovessa olevaan reikään saatikka virtalukkoon, kun ei sellaista sisällä ole.

Tällainen tilanne ei ole Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen mukaan harvinainen etenkään kylmillä keleillä. Tiepalveluihin tulee paljon puheluita siitä, että autoihin ei päästä sisälle.

Ratkaisu löytyisi kuitenkin käyttöohjekirjan lukemalla: kaikissa autoissa nimittäin on jonkinlaiset lukot ovissa ja kaikki autot saa käyntiin, vaikka avaimesta olisi paristo tyhjä.

Avaimettomat autot voivat periaatteessa myös helpottaa autovarkaiden työtä. Avaimettomien järjestelmien signaaleja voi napata signaalinvahvistuslaitteilla.

”Autovarkailla on näitä käytössä jo eri puolilla Eurooppaa”, Vesalainen kertoo.

Mutta liian huolissaan tällaisesta ei kannata Vesalaisen mukaan olla.

”Joskus törmää hysteerisiin ohjeisiin, että keyless-avainta pitäisi säilyttää folioon käärittynä tai jääkaapissa, jolloin estettäisiin autovarkaita nappamaasta älykkään avaimen ja auton välillä tapahtuvaa tiedonsiirtoa talteen.”

 

”Avaimeton käynnistys on tehty siksi, että se helpottaa elämää.”

Vesalaisen mukaan moni näistä signaalinvahvistuslaitteista toimii niin, että niillä saa auton käymään kerran mutta ei enää uudelleen, kun auto on kerran sammutettu.

”Avaimettomat lukitusjärjestelmät ovat kehitetty helpottamaan auton käyttäjän arkea. Kokemuksesta voin sanoa, että sitä ne huolellisesti käytettynä tekevätkin. Jos avainta alkaa kääriä käyttöjen välissä folioon tai säilyttämään jääkaapissa, ei suoranaisesta arjen helpottamisesta enää voida puhua.”

Vesalainen kehottaa tutustumaan huolellisesti auton ohjekirjaan, järjestelmiin ja varoituksiin, jotta ongelmia ei syntyisi tai ainakin ongelmat osaisi ratkaista.

Ei Palonenkaan avaimetonta järjestelmää vastusta. Hänestä on hienoa, että tekniikka kehittyy.

Kerran teknologia itse asiassa myös pelasti Palosen: avaimettoman järjestelmän avain jäi autoon sisälle ja ovet menivät lukkoon. Tämäkin tapahtui Hämeenlinnassa.

”Soitin miehelleni, jolla oli Opelin sovellus kännykässään. Sen avulla hän sai Hyvinkäältä asti auton ovet auki.”

Palonen pohtii, että uusi teknologia tuottaa ongelmia silloin, kun sitä ei ole suunniteltu aivan loppuun asti.

”Opel on aika äänekäs auto – kaikenlaista varoitusta ja viestiä tulee jatkuvasti. Sitten jos viesti siitä, että avainta ei ole mukana, on näin huomaamaton, se hukkuu helposti muun informaation alle.”

Uudet teknologiset järjestelmät saattavat myös tuudittaa ihmisen valheelliseen turvallisuudentunteeseen. Mielen saattaa vallata ajatus, että kyllä se turvallinen auto hoitaa kaiken.

Kuolleita kulmia tarkkailevan järjestelmän vuoksi yhä harvemmin näkee liikenteessä, että kaistan vaihtaja kurkkaa olkansa yli. Huonolla ajokelillä voi nähdä koviakin nopeuksia, kun kuljettajat luottavat luistonesto- ja ajonvakautusjärjestelmiin.

Etenkin peruutustutkat ovat yleistyneet. Niiden vuoksi taskuparkkeeraaja saattaa kolaroida, kun hän odottaa peruutustutkan piippaamista.

”Mitäs sitten, kun niihin järjestelmiin tulee joku vika?” Tuija Palonen kysyy.

Palonen kärsi Opelissaan törmäyksestä varoittavasta järjestelmästä, joka alkoi kerrankin Turun moottoritiellä pitää syyttä kauheaa ääntä.

”Se säikäytti aika pahasti muutaman kerran”, Palonen sanoo.

Yhdysvalloissa on myös kuollut ihmisiä uuden teknologian lieveilmiöiden vuoksi.

CNN:n mukaan yli tusina ihmistä on kuollut, kun autoa ei ole muistettu talliin ajettaessa sammuttaa ja se on lähtenyt itsestään käymään ja aiheuttanut häkämyrkytyksen tallin yläpuolella asuville.

Vesalaisen mukaan ongelma liittyy lähinnä start-stop-järjestelmään, joka sammuttaa moottorin automaattisesti auton pysähdyttyä, jos automatiikan tarkkailemat raja-arvot sallivat sen.

”Julkisuudessa ongelma on mielletty avaimettoman järjestelmän aiheuttamaksi. Toki avaimettomalla järjestelmällä varustetussa start-stop-autossa erehtymisen mahdollisuus on suurempi kuin avaimellisessa. Erityisen suuri se on hybridiautossa, jonka on voinut siirtää pihasta talliin sisälle pelkän äänettömän sähkömoottorin voimin”, Vesalainen sanoo.

Autonvalmistajat ja jälleenmyyjät markkinoivat tuotteitaan ajamisen helppoudella. Se voi sokaista.

”Nykyäänhän melkein kaikissa autoissa on navigointijärjestelmä. Itse olen sitä ikäpolvea, että tavallinen kartta on tuttu – mutta kuinka käy karttaan ja suunnistamiseen tottumattomalle, jolta navigointijärjestelmä hajoaa? Eihän siinä löydä mihinkään”, Palonen sanoo.

Esimerkkien valossa monille autoilijoille tuskin tulee mieleenkään mahdollisuus, että autolla voi ajaa Hämeenlinnaan, jos avain on Hyvinkäällä.

Miten Palosille lopulta kävi?

Puhelun jälkeen mies ja tytär ajoivat varsin kiukkuisina takaisin Hyvinkäälle – ilman vessataukoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autoilu
 • Autot
 • Teknologia
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  3. 3

   Trump antoi Putinille paljon köyttä – Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteissa otettiin askel kohti parempaa, mutta moni pöyristyi Trumpin käytöksestä

  4. 4

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   Kansainvälinen media innostui HS:n kampanjasta – Suomi pääsi maailmankartalle ärhäkkänä lehdistönvapauden puolustajana

  7. 7

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  8. 8

   Venäjän media iloitsi ja suhtautui Trumpiin ymmärtäväisesti – Ulkoministeri Lavrovin mielestä kokous meni paremmin kuin superhyvin

  9. 9

   Yli 20 loukkaantui Havaijilla, kun tulikuumaa laavaa lensi turistiveneessä olleiden ihmisten päälle

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  7. 7

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  8. 8

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  9. 9

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  10. 10

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yli 20 loukkaantui Havaijilla, kun tulikuumaa laavaa lensi turistiveneessä olleiden ihmisten päälle
  3. Epäonnen juna saapui Joensuusta Helsinkiin viisi tuntia myöhässä: Veturivika, turvalaitevika ja lopulta erehdyksessä aseman ohi ja peruuttaen takaisin
  4. 2 tuntia sitten
  5. Venäjän media iloitsi ja suhtautui Trumpiin ymmärtäväisesti – Ulkoministeri Lavrovin mielestä kokous meni paremmin kuin superhyvin
  6. Trump antoi Putinille paljon köyttä – Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteissa otettiin askel kohti parempaa, mutta moni pöyristyi Trumpin käytöksestä
  7. Presidentti Niinistö CNN:n haastattelussa: Koko länsi on toivonut dialogin jatkuvan
  8. Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä
  9. Huippukokous sähköisti Helsingin – Laaja kuvakooste presidenttien kohtaamisesta ja kaupungin kuhinasta
  10. Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset
  11. ”Vuosisadan sopimuksesta” ei hiiskuttu – Trump ja Putin jättivät maailman­järjestyksen ennalleen
  12. Putin ja Trump kiistivät jyrkästi Venäjän sekaantuneen Yhdys­valtain presidentin­vaaleihin – HS kokosi yhteen, mistä tiedotus­tilaisuudessa puhuttiin ja mistä vaiettiin
  13. Näytä lisää