Auto

Tuhoavatko pesuautomaatit maalipinnan, voiko autoa pestä liikaa ja riittääkö pelkkä astianpesuaine? Selvitimme, mitkä väitteet auton pesemisestä ovat totta ja mitkä tarua

Auton vahaaminen on paras keino suojella maalipintaa.

Pesty auto on suloinen katsella, mutta kiiltävänä se ei pysy kovin kauaa – etenkin kevätkesällä katu- ja siitepöly laskeutuvat pelleille ja saavat auton pinnat pölyisiksi.

Voisiko pölyt vain pyyhkäistä pois, vai tuhoaako se maalipinnan? Tai jos autoa ei jaksa pestä itse eikä käsinpesupalveluita ole lähettyvillä, kannattaako pesu – ja jopa auton vahaus – hakea huoltoaseman pesuautomaatista?

Kokosimme yhdeksän auton pesuun liittyvää väitettä ja kysyimme Autoliiton koulutuspäälliköltä Teppo Vesalaiselta, mikä on totta ja mikä ei.

Lue myös: Autojen kolhiminen on kaupungeissa arkipäivää – näillä vinkeillä etevä autoilija säästää pitkän pennin maalauskuluissa

1. Huoltoaseman pesuautomaatti naarmuttaa auton maalipinnan

Totta ja tarua

Maalipinnan naarmuuntuminen on mahdollista, mikäli pesukone on huoltamaton tai muuten huonossa kunnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikessa pesussa maalipinta voi naarmuuntua, jos pesuvälineet ovat esimerkiksi likaiset”, Vesalainen kertoo.

Jos autossa on kuitenkin hyvä vahapinta eli se on vahattu asianmukaisesti ja pesukone toimii suunnitellusti, automaattipesusta ei pitäisi olla haittaa, sillä vahapinta suojaa naarmuuntumiselta.

2. Auton pintaa ei saa pyyhkiä rätillä, koska se voi naarmuttaa maalipintaa

Totta

Tilanne voi tuntua harmilliselta: juuri pesty auto on yön jälkeen pölyinen. Helppo ratkaisu olisi pyyhkiä pölyt pois, mutta se ei kannata, Vesalainen kertoo.

”Vähintään erilaisia mikronaarmuja syntyy. Lisäksi auton pinnalla on lähes aina myös hiekkaa. Tällöin pyyhkiminen on kuin hieroisi hiekkapaperilla.”

3. Autoa on hyvä pestä säännöllisesti, mutta liika on liikaa

Tarua

”Autoa ei voi pestä tai pesettää liikaa, kunhan sen tekee oikein ja oikeanlaisin välinein. Itse teetän autoon käsinvahauksen kaksi kertaa vuodessa – syksyllä ja keväällä – ja sen lisäksi käytän auton käsinpesussa tai pesukadulla 2–4 kertaa kuukaudessa”, Vesalainen kertoo.

Maalipinta kärsii etenkin siitä, jos se on pitkään likainen ja vahaton. Pitkään maalipinnalla ollut lika pinttyy kiinni ja edellyttää enemmän hankausta tai vahvempia aineita.

Säännöllinen auton peseminen ehkäisee myös ruostumista. Maalipinnassa kiinni oleva lika vaurioittaa herkästi maalipintaa ja sitoo kosteutta.

4. Automaattipesujen erilaiset vahausohjelmat ovat huuhaata

Totta tai tarua

Vesalaisen mukaan väite on kärkevä.

”En ehkä sanoisi ihan noin vahvasti, että ovat huuhaata. Eivät ne kylläkään missään tapauksessa korvaa perinteistä vahausta.”

Usein ongelmana on myös se, että huoltoasemien pesukoneet, joissa esipesua ei tehdä käsin, jättävät auton jostain kohtaa likaiseksi.

”Erityisesti ovenkahvojen ympärystät ja takaluukun pokkaukset jäävät lähes poikkeuksetta näissä pesuissa kuraisiksi tai pölyisiksi. Vastaavasti näin kesäaikaan auton nokkaan tarttuvat hyönteiset irtoavat konepesussa vain osittain.”

Mikäli huonon pesutuloksen tekevään ohjelmaan kuuluu kuumavaha tai vastaava, hyönteiset saattavat jäädä kiinni entistä lujemmin. Vahaus varmistaa, etteivät hyönteiset irtoa tai muut auton ongelmakohdat puhdistu seuraavallakaan pesukerralla.

Lue myös: Auton vahauksessa ei ole oikotietä onneen – HS:n vinkit täydelliseen auton vahaukseen

5. Sateella ei kannata pestä autoa

Totta

Sadekelillä ja heti sen jälkeen auto tahriintuu nopeasti uudelleen. Siksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita pesupäiväksi poutapäivä.

6. Jos ei pese autoaan pitkään aikaan, lika pinttyy eikä lähde enää lainkaan pois

Tarua

Kyllä lika tavalla tai toisella pois saadaan, mutta mitä pidempään se on maalipinnalla ollut, sitä järeämpiä keinoja ja aineita tarvitaan.

”Usein näissä tapauksissa myös auton vahaus on laiminlyöty, eli lian ja maalipinnan välissä ei ole maalipintaa suojaavaa ja lian irtoamista helpottavaa vahakerrosta”, Vesalainen sanoo.

”Pitkään likaisena ollut maalipinta mattaantuu nopeasti, ja kiillon palauttaminen edellyttää maalipinnan myllytystä ja vahaamista. Myllytyksiä sama maalipinta ei kestä määrättömän montaa.”

7. Linnunuloste syövyttää maalipinnan, joten se pitää saada heti pois

Totta

”Jo muutamassa tunnissa linnun ulosteen sisältämä ammoniakki saattaa tehdä tuhoja auton lakka- ja maalipinnalle. Uloste on pestävä pois runsaalla vedellä, oikealla pesuaineella ja puhtailla välineillä – ei esimerkiksi kuivalla rätillä hinkkaamalla.”

8. Liian läheltä tehty painepesuripesu rikkoo maalipinnan

Totta

Painepesuri on näppärä työkalu, mutta osaamattomissa käsissä sillä saa Teppo Vesalaisen mukaan myös tuhoa aikaan.

”Pitää tarkasti tietää, missä kulmassa, millä paineella ja mihin suihkuttaa.”

Painepesurit ovat erilaisia ja usein esimerkiksi suihkun kohdistusta voi säätää. Pesuetäisyyden pitäisi olla useita kymmeniä senttejä. Älä ainakaan yritä irrottaa itikkatahraa niin, että suihkutat sitä painepesurilla sentin etäisyydeltä viisi minuuttia.

9. Auton voi pestä tavallisella saippualla tai astianpesuaineella

Tarua

”Käyttäisin auton pesuun vain siihen tarkoitettuja aineita. Astianpesuaine ei ole autonpesuaine. Jos oma osaaminen ei riitä tai sopivia, autokäyttöön tarkoitettuja pesuaineita ei löydy, kannattaa kääntyä autot käsin pesevän pesufirman puoleen.”

Myöskään niin sanotuilla kuivapesuaineilla jälki ei ole yhtä hyvää kuin perinteisellä huuhdo, kuuraa, huuhdo -menetelmällä.

”Kyllä se näin on. Likaisen ja kuivan pinnan hankaaminen mattaa [himmentää] ja naarmuttaa maalipinnan pitkällä aikavälillä rumaan kuntoon.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Australialainen miljardööri jätti lähes yhdellä kertaa hallitustehtävänsä kymmenissä yhtiöissä – taustalla mielenterveyssyyt

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Mäntyharjun kuolonkolarissa kuoli keskisuomalainen pariskunta ja epäilty rattijuoppo – poliisia paennut kuljettaja oli menettänyt ajokortin aiemman rattijuopumuksen vuoksi

  9. 9

   Nuorta miestä lyönyt ja tallonut avustaja saa potkut – Presidentti Macron taipui koko Ranskaa kuohuttavassa väkivallanteossa

  10. 10

   Nick Cave oli lähellä taantua tylsäksi rockreliikiksi, mutta pitkäaikaisen bändikaverin lähtö pelasti hänen yhtyeensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”
  3. Australialainen miljardööri jätti lähes yhdellä kertaa hallitustehtävänsä kymmenissä yhtiöissä – taustalla mielenterveyssyyt
  4. Helsinkiläisillä on Suomen pisin matka kotoaan viheralueelle – silti neljäsosa uudiskodeista rakentui Helsingissä metsiin ja ulkoilualueille
  5. Drone etsii nyt kyteviä pesäkkeitä jättipalon sammutustöissä – Rankka urakka Varsinais-Suomessa jatkuu jo toista vuorokautta
  6. Nuorta miestä lyönyt ja tallonut avustaja saa potkut – Presidentti Macron taipui koko Ranskaa kuohuttavassa väkivallanteossa
  7. Jatkosopimuksen solmineen Bottaksen vauhti, työmoraali ja luonne vakuuttivat Mercedes-pomon: ”Ilman virheitämme ja epäonnea hän voisi johtaa kuljettajien MM-sarjaa”
  8. Stora Enson osake vajoaa voimakkaasti pörssissä – ongelmina tuotannon kangertelu ja puupula
  9. Trump haluaa tavata Putinin Washingtonissa – Suurlähettilään mukaan Venäjä on valmis keskustelemaan tapaamisesta
  10. Trumpin hallinto haluaa heikentää uhanalaisten lajien suojelua
  11. Nick Cave oli lähellä taantua tylsäksi rockreliikiksi, mutta pitkäaikaisen bändikaverin lähtö pelasti hänen yhtyeensä
  12. Näytä lisää