Auto

Haluaisitko erottua työmatkaliikenteessä, mutta varaa on vain perusautoon? Näitä käyttöautoja ei tule Suomessa heti vastaan

Stereotypian mukaan saksalaisautot ovat tylsiä mutta laadukkaita, jenkkiautot ronskeja mutta muovisia ja japanilaiset taloudellisia mutta pitkäveteisiä. Merkkejä ja malleja on kuitenkin monenlaisia, ja selvitimme vaihtoehtoja suosituille perusautoluokan malleille.

Auton ostaminen on puoliksi järkeä, puoliksi tunnetta.

Auton olisi hyvä olla taloudellisesti ja tiloiltaan järkevä, jotta se ajaa asiansa liikkumis- ja kuljetusvälineenä. Lisäksi olisi mukavaa, jos se myös viestisi kuljettajastaan jotakin ja olisi ikään kuin vaatteiden kaltainen: persoonallisuuden ja tyylin jatke.

Usein kaikista järkevimmät autot ovat harmillisen samanlaisia keskenään. Olisiko kuitenkin mahdollista ostaa suhteellisen järkevä auto, joka poikkeaisi massasta? Voiko halvalla päästä autoindividualistiksi?

Perkasimme muun muassa Nettiauto.comin myynti-ilmoituksia ja etsimme käytettyjä, maltillisilla kilometreillä varustettuja ja uudehkoja autoja, joita ei ole Suomessa montaa. Sellaisia perusautoluokan autoja, jotka voisivat olla vaihtoehto Toyota Corollalle, Škoda Octavialle, Nissan Micralle tai vaikkapa Nissan Qashqaille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varoituksen sana: käytetyn ja Suomessa hieman harvinaisemman auton osto on aina riski, sillä sen huoltaminen ja korjaaminen on tyypillisesti massa-autoa hankalampaa ja kalliimpaa.

Nämä autot eivät siis välttämättä takaa huolettomia kilometrejä.

Persoonallinen crossover

Crossover-malliset autot eli farmarin, katumaasturin ja viistoperän eli hatchbackin piirteitä yhdistelevät autot ovat olleet jo vuosia todella suosittu automalli. Viime aikoina on alettu puhua jopa sedan-mallisen eli porrasperäisen auton kuolemasta.

Crossovereihin lukeutuu esimerkiksi Nissan Qashqai, joka on vuodesta toiseen Suomen myyntitilastojen kärkisijoilla. Sillä ei siis pääse enää erottumaan.

Miten olisi charmantti brittiauto, vuoden 2005 Rover Streetwise? Myynti-ilmoituksen mukaan se on ainokainen Suomen rekisterissä.

Pyyntihinta on neljätuhatta euroa. Moottori on pieni ja eittämättä verrattain taloudellinen 1,4-litrainen. Kilometrejäkin on vain reilut satatuhatta.

Streetwisen segmenttiä on kuitenkin vaikea määritellä. Onko se crossover vai ei? Ei se ainakaan sedan ole, eikä oikein farmari tai hatchbackikään. Ainakin se on auto, jollaista ei toista tule vastaan.

Italialainen farmari

Jos vaatteesi vuorissa lukee ”Made in Italy”, siitä tulee usein jotenkin tyylikäs ja itsevarma olo. Automaailmassakin on tällaisia maakohtaisia stereotypioita.

Kärjistäen: saksalaiset autot ovat vähän tylsiä mutta laadukkaita, yhdysvaltalaiset ovat ronskeja mutta muovisia ja japanilaiset taloudellisia, luotettavia mutta hieman pitkäveteisiä.

Italialaiset puolestaan ovat tyylikkäitä ja kuumaverisiä – ja monet kiihtyvät nollasta sataan käden käänteessä. Italiasta tulevat monien mielestä kaikista haluttavimmat automerkit: Ferrari, Pagani, Lamborghini, Maserati, Alfa Romeo…

Italialaiset autot eivät ole kuitenkaan pelkkää urheilullisuutta ja tehoa. Sielläkin tehdään ihan tavallisia käyttöautoja, kuten farmareita, suomalaisten suosikkikorimallin autoja.

Italialaisia farmareita, kuten Lancia Deltaa, ei tosin Suomessa oikein koskaan tule vastaan.

Eräs yksilö on myynnissä alle kymppitonnilla, ja auto on ilmoituksen mukaan juuri katsastettu. 1,6-litrainen dieselmoottori takaa taloudellisuuden. Auto ei ole vielä vanhakaan, vuosimallia 2008.

Luksuskatumaasturi japanilaisilta

Joillain hieman tylsinä pidetyillä automerkeillä on rinnakkaisbrändi, jonka tarkoitus on olla hohdokkaampi versio perinteisestä merkistä. Tällainen rinnakkaisbrändi on esimerkiksi Toyotan Lexus.

Tavallaan myös Audia voisi pitää Volkswagenin hohdokkaampana rinnakkaisbrändinä, sillä teknologia on niissä liki samaa – hinta tosin on eri luokkaa.

Rinnakkaisbrändit ovat hyvää bisnestä: autonvalmistaja saa hyvän katteen liki samasta teknologiasta. Samalla se pystyy tuomaan uusia innovaatioita markkinoille hohdokkaammassa brändissään. Tällä se pystyy oikeuttamaan korkeamman hinnan.

Nissanin luksusbrändi on Infiniti. Sitä ei tuoda Suomeen, mutta joitain Infinitejä on tännekin päätynyt, esimerkiksi Infiniti FX35.

Hintaa on reilut kymmenentuhatta euroa, mutta on rahalle myös vastinetta. Auton ei ole ihan vanha, sillä vuosimalli on 2006. Kilometrejä on maltillisesti vajaat 140 000. Moottori on räyhäkäs 3,5-litrainen, ja sisusta on luksusmerkille ominaisesti nahkaa.

Katumaastureita on jo kaikilla, mutta kaikilla ei ole Infinitiä.

Harvinainen edustusauto pikkurahalla

Aina silloin tällöin automaailmassa tietty merkki tekee hyppäyksen parjatusta merkistä laadukkaaksi käyttöautoksi.

Näin kävi Škodalle, joka oli aikoinaan vähän samassa asemassa kuin Lada – automerkki, jota moni piti laaduttomana kommunistiautona. Nykyään Škodan brändi on erittäin laadukas ja luotettava.

Samankaltaisen hyppäyksen ovat tehneet myös Hyundai sekä Kia.

Mutta olivatko Kiat takavuosina sitten niin huonoja? Jos uskaltaa pohtia asiaa käytännössä, voi hankkia itselleen Kian vuoden 2005 edustusmallin Opiruksen.

Auto ei ollut ainakaan länsimaissa mikään myyntihitti, sillä samalla hinnalla sai melkein edustusluokan saksalaisen auton. Kian brändi ei noihin aikoihin vielä ollut yhtä laadukas kuin nykyään.

Tänä päivänä Opiruksen voi saada alle neljällä tuhannella eurolla. Hintaan sisältyvät muiden muassa V6-moottori, nahkasisusta ja pysäköintitutka – sekä tietysti aimo annos yksilöllisyyttä. Opiruksia on tarjolla nettikaupoilla tasan yksi.

Vähän erilainen sähköauto

Sähköautot yleistyvät kovaa vauhtia, eivätkä esimerkiksi Teslat ja Nissan Leafit ole harvinaisuuksia katukuvassa.

Vuodenvaihteesta lähtien täyssähköauton ostaja on voinut saada hankintaansa kaksituhatta euroa valtion hankintatukea. Tavoitteena on lisätä sähköautojen määrää liikenteessä ja vähentää liikenteen päästöjä. Hankintatukea ei saa, jos auto maksaa enemmän kuin 50 000 euroa.

Oli miten oli, sähköautoilija erottuu edelleen massasta, sillä nyt ja pitkälle tulevaisuudessakin sähköautot ovat marginaalissa liikenteessä. Mutta entä jos haluaa erottua vielä sähköautoluokassakin?

Silloin voisi sijoittaa vaikkapa Peugeotin iOn-nimiseen autoon. Toimintamatkaksi sille luvataan 150 kilometriä. Se jää kuitenkin yleensä haaveeksi esimerkiksi ajotavan, sähkölaitteiden käytön ja sääolosuhteiden vuoksi.

Mutta kaupunkikauppakassiksi – miksi ei. Vajaan 15 000 euron hintakaan ei päätä huimaa, sillä sähköautot ovat yleensä paljon kalliimpia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Käytetyt autot
 • Auto
 • Autot
 • Autoilu
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  5. 5

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  6. 6

   Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  7. 7

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  8. 8

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  3. ”Miksi mä en saa kun noi muutkin tekee noin” on aina ollut huono perustelu millekään – ja etenkin siksi Scarlett Johanssonin ympärille nousi kohu
  4. Kritiikistä huolimatta musiikki voittaa Pori Jazzeilla
  5. Minihuuhkajat pelaavat isännän elkein jalkapallon EM-kisoissa – ”Tyhmintä, mitä voi tehdä, on pelätä”
  6. Ranska repesi liitoksistaan riemuun ja verhoutui sinivalkopunaiseen: soihtuja, savua ja suudelmia – katso kuvakooste railakkaista MM-kultajuhlista
  7. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  8. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
  9. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  10. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
  11. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
  12. Näytä lisää