Auto

Koeajo: Volvon uusi XC40-mukamaasturi on kulmikas voittaja-auto

Volvo XC40 voitti keväällä Vuoden Auto Euroopassa 2018 -tittelin.

Vuoden 1990 amerikkalaisessa hittikomediassa Crazy People luonnehdittiin varsin osuvasti monen tuon ajan auton syvintä olemusta. Autoihin kuului myös Volvo.

”Boxy, but good”, toteaa pääosan esittäjä Dudley Moore elokuvassa lakonisen suorapuheisen mainosmiehen suulla uusista Volvoista.

Suomeksi käännettynä lausahdus tarkoittaa ”laatikkomaisia, mutta hyviä”.

Ja tottahan se olikin. Yli ­kolmen vuosikymmenen ajan, aina 1980-luvulta 2010-luvun alkuvuosiin Volvot olivat varsin viivoittimella muotoillun näköisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sittemmin 2010-luvun loppupuolella ruotsalaismerkin suosittujen V-sarjan farmarimallien linjat ovat kuitenkin solakoituneet edustavammiksi – käytännöllisyyden kustannuksella.Silti on suorastaan hämmentävää, kuinka osuvasti sutkautus laatikkomaisuudesta lähes 30 vuoden takaa edelleen istuu Volvon nykyisiin SUV-malleihin. Niistä tuorein on XC40.

Sen volvomaisen pysty keula, kylkien laakapinnat simppeleine kanttauksineen sekä tylppä perä saavat aikaan, että auto näyttää jonkin verran kirveellä veistetyltä. Huomion vahvistaa ilmanvastuskerroin, joka on nykymittapuin rumaa luettavaa. Virallinen arvo asettuu pahimmillaan lukemaan 0,37.

Liekö XC40:n alkuperäislinjat piirtänyt, Britanniasta sittemmin yhdysvaltalaistunut muotoilija Ian Kettle saanut sitten vaikutteita kaukoidän tyylisuunnilta? Hän kun on opiskellut muotoilua niin Lontoossa kuin Hongkongissakin.

Eikä kyse ole ainoastaan ulkonäöstä, sillä huono aerodynamiikka lisää myös auton kulutusta. Toisaalta kulmikkuuden avulla sisätiloista on helpompi luoda väljemmät.

Volvo XC40 voitti kevään korvalla tavoitellun, Vuoden Auto Euroopassa 2018 -tittelin. On todettava, että jo oli aikakin, sillä Volvolle palkinto oli vanhalla mantereella laatuaan vasta ensimmäinen.

Se, että XC40 nyt kohosi korkeimmalle kaikista viime vuoden toinen toistaan fiksummista uutuuksista, on monen tekijän summa, joista ajoitus ei ollut vähäisin.

Aiemmista malleista V40 ja XC60 ovat olleet jo lähellä on­nistumista, mutta XC40 syntyi ehdottomasti oikeaan aikaan, mikä on automaailmassa elintärkeätä.

Nykyisin kompaktien SUV-mallien pysäyttämätön voittokulku suorastaan kiehuu kuumana, etenkin Etelä-Euroopassa. Muodikkaasta autosta on helpompi pitää.

Volvo haluaa nykyisin ehdottomasti liittää itsensä premium-autonvalmistajien ryhmään. Volvon näkemyksen mukaan se tarkoittaa entisaikoja kalliimpia autoja.

XC40:n kohdalla alkaen-hinnat on saatu puristettua juuri ja juuri 40 000 euron alapuolelle, mutta nelivedon, tehokkaamman moottorin ja muutamien lisävarusteiden myötä hinta alkaa nopeasti nousta kirpaisevan korkealle.

Koeajoyksilön hinta hinautui lisävarusteineen peräti 64 166 euroon. Se on paljon tämän kokoluokan autosta. Samasta joukosta löytyy hyviä vaihtoehtoja myös niin sanotun premium-ryhmän ulkopuolelta heille, joille premium-status ei ole pakollinen itseisarvo.

Volvolla halutaan tietenkin tehdä bisnestä brändillä, jonka arvoa pyritään kasvattamaan.

Vaikka XC40-mallimerkintä viittaa Volvo-kielellä pieneen kokoon, aidoksi kaupunkiautoksi uutuus on liian suuri. Kääntöympyrä on lähes 11,5-metrinen, ja autolla on pituuttakin yli 4,4 metriä.

Hyvää on se, että korin suhteellisen korkeuden myötä autoon käynti on helppoa. Vain pisimmät kuljettajat joutuvat kumartelemaan päätään istuutuessaan sisälle.

Edessä tilaa on mukavasti pitkillekin ja se, kuinka hyvin takana riittää jalkatilaa, riippuu hyvin paljon etuistuimen säädöistä.

Keskimittaisen kuljettajan taakse mahtuu pidempikin matkustaja jalkoineen. Toisaalta takaistuimen muotoilu on levymäisen vaatimaton, eikä siten anna pidempijalkaiselle juurikaan reisitukea. Kahdelle lapselle tai teinille takana riittää hyvin tilaa.

XC40:n tärkeimmät moottorit ovat tällä erää D3- ja D4-dieselit sekä T5-bensiinivaihtoehto. Ne edustavat aidointa, Volvon omaa eli ruotsalaista moottorisuunnittelua ja -valmistusta.

Hyviin uutisiin kuuluu sekin, että myöhemmin, todennäköisesti jo ensi vuonna, autoa saadaan vauhdittamaan niin hybridi- kuin täyssähköversioista ainakin toinen. Tässä suhteessa Volvo yrittää kunnioitettavasti pysyä ajan hermolla.

Koeajoon valikoitunut tehokkaampi D4-diesel on karkeaääninen käynniltään.

Vauhtiin päästyään XC40 etenee jämäkän suoraviivaisesti, ilman turhaa ohjailun tarvetta.

XC40 kulutti koeajoasussaan dieseliä 7,1 litraa sadalla, kun keskinopeus oli 57 kilometriä tunnissa. Erityisen kevyellä kaasujalalla luku varmasti tästä vielä hieman kaunistuu.

Ajofiilis on ehkä hieman kankea joihinkin kilpailijoihin verrattuna, mutta näin on aina Volvon kohdalla ollut. Vakaa ja vanttera kuvaavat XC40:n ajotuntumaa hyvin.

Negatiivisena havaintona autosta on heikko näkyvyys taakse, ja takaistuimella voi tulla hieman klaustrofobinen tunnelma pienten ikkunoiden vuoksi.

Ja miksi kojelaudan muovit tuntuvat kädelle paikoin niin halvoilta? Ailahtelevat materiaalivalinnat hämmentävät paikoin tässä hintaluokassa, vaikka yleisfiilis onkin laadukas.

Esikaupunkialueella, maanteillä ja pidempiä matkoja liikkuvalle pienelle perusperheelle tai aktiiviselle aikuisparille XC40 voisi olla erinomainen valinta, mikäli hinta tuntuu omassa pussissa oikeutetulta.

XC40 on Volvon tuttua ja turvallista autonvalmistustaitoa hieman totutusta poikkeavassa paketissa tarjoiltuna.

Päivitetty City Safety -varustelu tulee vakiovarusteena, ja turvallisuusnäkökohdat ovat pienimmässäkin XC-Volvossa totutusti erinomaisella tasolla.

Oikaisu 14.7. kello 11.40: Korjattu faktalaatikossa ollut virhe hiilidioksidipäästöissä. Päästöt ovat 135 g/km, eivät 35 g/km.

Koeajossa

Volvo XC40 D4 AWD Momentum Aut


Kompakti XC40 on trendikäs, Volvolle tyypillisin turvajärjestelmin varusteltu ja hieman erottuvasti muotoiltu. Tilaa auto tarjoaa nelihenkiselle perheelle riittävästi, mutta hankintahinta saattaa tuntua kokoon nähden kovalta.

460 litran tavaratilassa on paneuduttu ennen kaikkea arkikäytön toimivuuteen. Pystyyn nouseva tilanjakaja – vaikkakin lisävaruste – toimii hyvin, ja irrotettavan hattuhyllyn saa tarvittaessa kokonaan piiloon välipohjan alle.

XC40 on yli 1,7-tonnisena hieman pulskanpuoleinen ja liikkeissään merkille tyypillisesti korostetun varovainen, mutta samalla miellyttävän vakaa ajettava tien päällä. Jousitus on säädetty tanakaksi, mutta siitä löytyy tarvittaessa myös kaivattua mukavuutta.

Dieselmoottorin ääni kuuluu ajoittain karkeana sisälle autoon. Kiihtyvyys on kuitenkin ripeää, eikä voimasta ole puutetta. Automaattivaihteisto toimii odotetun asiallisesti.

+ Rauhalliset ajo-ominaisuudet, yleinen laatuvaikutelma

— Karkeaääninen dieselmoottori, kokoluokassaan kallis ostaa

Hinta: 47 159 euroa (koeajoauto 64 166 euroa).

Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 5,1 l / 100 km diesel.

Hiilidioksidipäästöt: 135 g/km.

Kiihtyvyys: nollasta sataan 7,9 s, huippunopeus 210 km/h.

Kilpailijoita: Audi Q3, BMW X1, Jaguar E-Pace, Mercedes-Benz GLA; edullisempina Ford Kuga ja Škoda Karoq.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Koeajo
 • Volvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  7. 7

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002
  3. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  4. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  5. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  8. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  9. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  10. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  11. Ruotsalainen F1-kuljettaja ylistää Kimi Räikkösen merkitystä, vaikka menetti itse työpaikkansa
  12. Näytä lisää