Auto

Koeajo: Volvon uusi XC40-mukamaasturi on kulmikas voittaja-auto

Volvo XC40 voitti keväällä Vuoden Auto Euroopassa 2018 -tittelin.

Vuoden 1990 amerikkalaisessa hittikomediassa Crazy People luonnehdittiin varsin osuvasti monen tuon ajan auton syvintä olemusta. Autoihin kuului myös Volvo.

”Boxy, but good”, toteaa pääosan esittäjä Dudley Moore elokuvassa lakonisen suorapuheisen mainosmiehen suulla uusista Volvoista.

Suomeksi käännettynä lausahdus tarkoittaa ”laatikkomaisia, mutta hyviä”.

Ja tottahan se olikin. Yli ­kolmen vuosikymmenen ajan, aina 1980-luvulta 2010-luvun alkuvuosiin Volvot olivat varsin viivoittimella muotoillun näköisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sittemmin 2010-luvun loppupuolella ruotsalaismerkin suosittujen V-sarjan farmarimallien linjat ovat kuitenkin solakoituneet edustavammiksi – käytännöllisyyden kustannuksella.Silti on suorastaan hämmentävää, kuinka osuvasti sutkautus laatikkomaisuudesta lähes 30 vuoden takaa edelleen istuu Volvon nykyisiin SUV-malleihin. Niistä tuorein on XC40.

Sen volvomaisen pysty keula, kylkien laakapinnat simppeleine kanttauksineen sekä tylppä perä saavat aikaan, että auto näyttää jonkin verran kirveellä veistetyltä. Huomion vahvistaa ilmanvastuskerroin, joka on nykymittapuin rumaa luettavaa. Virallinen arvo asettuu pahimmillaan lukemaan 0,37.

Liekö XC40:n alkuperäislinjat piirtänyt, Britanniasta sittemmin yhdysvaltalaistunut muotoilija Ian Kettle saanut sitten vaikutteita kaukoidän tyylisuunnilta? Hän kun on opiskellut muotoilua niin Lontoossa kuin Hongkongissakin.

Eikä kyse ole ainoastaan ulkonäöstä, sillä huono aerodynamiikka lisää myös auton kulutusta. Toisaalta kulmikkuuden avulla sisätiloista on helpompi luoda väljemmät.

Volvo XC40 voitti kevään korvalla tavoitellun, Vuoden Auto Euroopassa 2018 -tittelin. On todettava, että jo oli aikakin, sillä Volvolle palkinto oli vanhalla mantereella laatuaan vasta ensimmäinen.

Se, että XC40 nyt kohosi korkeimmalle kaikista viime vuoden toinen toistaan fiksummista uutuuksista, on monen tekijän summa, joista ajoitus ei ollut vähäisin.

Aiemmista malleista V40 ja XC60 ovat olleet jo lähellä on­nistumista, mutta XC40 syntyi ehdottomasti oikeaan aikaan, mikä on automaailmassa elintärkeätä.

Nykyisin kompaktien SUV-mallien pysäyttämätön voittokulku suorastaan kiehuu kuumana, etenkin Etelä-Euroopassa. Muodikkaasta autosta on helpompi pitää.

Volvo haluaa nykyisin ehdottomasti liittää itsensä premium-autonvalmistajien ryhmään. Volvon näkemyksen mukaan se tarkoittaa entisaikoja kalliimpia autoja.

XC40:n kohdalla alkaen-hinnat on saatu puristettua juuri ja juuri 40 000 euron alapuolelle, mutta nelivedon, tehokkaamman moottorin ja muutamien lisävarusteiden myötä hinta alkaa nopeasti nousta kirpaisevan korkealle.

Koeajoyksilön hinta hinautui lisävarusteineen peräti 64 166 euroon. Se on paljon tämän kokoluokan autosta. Samasta joukosta löytyy hyviä vaihtoehtoja myös niin sanotun premium-ryhmän ulkopuolelta heille, joille premium-status ei ole pakollinen itseisarvo.

Volvolla halutaan tietenkin tehdä bisnestä brändillä, jonka arvoa pyritään kasvattamaan.

Vaikka XC40-mallimerkintä viittaa Volvo-kielellä pieneen kokoon, aidoksi kaupunkiautoksi uutuus on liian suuri. Kääntöympyrä on lähes 11,5-metrinen, ja autolla on pituuttakin yli 4,4 metriä.

Hyvää on se, että korin suhteellisen korkeuden myötä autoon käynti on helppoa. Vain pisimmät kuljettajat joutuvat kumartelemaan päätään istuutuessaan sisälle.

Edessä tilaa on mukavasti pitkillekin ja se, kuinka hyvin takana riittää jalkatilaa, riippuu hyvin paljon etuistuimen säädöistä.

Keskimittaisen kuljettajan taakse mahtuu pidempikin matkustaja jalkoineen. Toisaalta takaistuimen muotoilu on levymäisen vaatimaton, eikä siten anna pidempijalkaiselle juurikaan reisitukea. Kahdelle lapselle tai teinille takana riittää hyvin tilaa.

XC40:n tärkeimmät moottorit ovat tällä erää D3- ja D4-dieselit sekä T5-bensiinivaihtoehto. Ne edustavat aidointa, Volvon omaa eli ruotsalaista moottorisuunnittelua ja -valmistusta.

Hyviin uutisiin kuuluu sekin, että myöhemmin, todennäköisesti jo ensi vuonna, autoa saadaan vauhdittamaan niin hybridi- kuin täyssähköversioista ainakin toinen. Tässä suhteessa Volvo yrittää kunnioitettavasti pysyä ajan hermolla.

Koeajoon valikoitunut tehokkaampi D4-diesel on karkeaääninen käynniltään.

Vauhtiin päästyään XC40 etenee jämäkän suoraviivaisesti, ilman turhaa ohjailun tarvetta.

XC40 kulutti koeajoasussaan dieseliä 7,1 litraa sadalla, kun keskinopeus oli 57 kilometriä tunnissa. Erityisen kevyellä kaasujalalla luku varmasti tästä vielä hieman kaunistuu.

Ajofiilis on ehkä hieman kankea joihinkin kilpailijoihin verrattuna, mutta näin on aina Volvon kohdalla ollut. Vakaa ja vanttera kuvaavat XC40:n ajotuntumaa hyvin.

Negatiivisena havaintona autosta on heikko näkyvyys taakse, ja takaistuimella voi tulla hieman klaustrofobinen tunnelma pienten ikkunoiden vuoksi.

Ja miksi kojelaudan muovit tuntuvat kädelle paikoin niin halvoilta? Ailahtelevat materiaalivalinnat hämmentävät paikoin tässä hintaluokassa, vaikka yleisfiilis onkin laadukas.

Esikaupunkialueella, maanteillä ja pidempiä matkoja liikkuvalle pienelle perusperheelle tai aktiiviselle aikuisparille XC40 voisi olla erinomainen valinta, mikäli hinta tuntuu omassa pussissa oikeutetulta.

XC40 on Volvon tuttua ja turvallista autonvalmistustaitoa hieman totutusta poikkeavassa paketissa tarjoiltuna.

Päivitetty City Safety -varustelu tulee vakiovarusteena, ja turvallisuusnäkökohdat ovat pienimmässäkin XC-Volvossa totutusti erinomaisella tasolla.

Oikaisu 14.7. kello 11.40: Korjattu faktalaatikossa ollut virhe hiilidioksidipäästöissä. Päästöt ovat 135 g/km, eivät 35 g/km.

Koeajossa

Volvo XC40 D4 AWD Momentum Aut


Kompakti XC40 on trendikäs, Volvolle tyypillisin turvajärjestelmin varusteltu ja hieman erottuvasti muotoiltu. Tilaa auto tarjoaa nelihenkiselle perheelle riittävästi, mutta hankintahinta saattaa tuntua kokoon nähden kovalta.

460 litran tavaratilassa on paneuduttu ennen kaikkea arkikäytön toimivuuteen. Pystyyn nouseva tilanjakaja – vaikkakin lisävaruste – toimii hyvin, ja irrotettavan hattuhyllyn saa tarvittaessa kokonaan piiloon välipohjan alle.

XC40 on yli 1,7-tonnisena hieman pulskanpuoleinen ja liikkeissään merkille tyypillisesti korostetun varovainen, mutta samalla miellyttävän vakaa ajettava tien päällä. Jousitus on säädetty tanakaksi, mutta siitä löytyy tarvittaessa myös kaivattua mukavuutta.

Dieselmoottorin ääni kuuluu ajoittain karkeana sisälle autoon. Kiihtyvyys on kuitenkin ripeää, eikä voimasta ole puutetta. Automaattivaihteisto toimii odotetun asiallisesti.

+ Rauhalliset ajo-ominaisuudet, yleinen laatuvaikutelma

— Karkeaääninen dieselmoottori, kokoluokassaan kallis ostaa

Hinta: 47 159 euroa (koeajoauto 64 166 euroa).

Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 5,1 l / 100 km diesel.

Hiilidioksidipäästöt: 135 g/km.

Kiihtyvyys: nollasta sataan 7,9 s, huippunopeus 210 km/h.

Kilpailijoita: Audi Q3, BMW X1, Jaguar E-Pace, Mercedes-Benz GLA; edullisempina Ford Kuga ja Škoda Karoq.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Koeajo
 • Volvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat

  3. 3

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta

  9. 9

   Kiista soluasunnon tiskialtaalla johti yli sataan veitseniskuun Mikkelissä – oikeus tuomitsi opiskelijan murhasta

  10. 10

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ahvenanmaa saattaa saada brexitissä Suomen ainoan ”maakuntamepin” – Eduskunta pohtii, voisiko Suomen uuden paikan antaa pysyvästi Ahvenanmaalle
  3. Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat
  4. Trump vaati Twitterissä todisteita naiselta, joka syyttää Kavanaughia seksuaalisesta häirinnästä
  5. Kymmeniä yhä kadoksissa lautan kaaduttua Victoriajärvellä Tansaniassa – yli sata ruumista löydetty
  6. Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan sakkorangaistuksia
  7. May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta
  8. FC Barcelonan pelaajat osaavat tehdä yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa
  9. Espanjan jalkapalloliitto haluaa kieltää Barcelona–Girona-ottelun pelaamisen Yhdysvalloissa – Liitto kaipaa syytä katalonialaisjoukkueiden valinnalle, väittää urheilulehti
  10. Tunti sitten
  11. Kiista soluasunnon tiskialtaalla johti yli sataan veitseniskuun Mikkelissä – oikeus tuomitsi opiskelijan murhasta
  12. ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu Tilaajille
  13. Näytä lisää