Auto

Koeajo: Volvon uusi XC40-mukamaasturi on kulmikas voittaja-auto

Volvo XC40 voitti keväällä Vuoden Auto Euroopassa 2018 -tittelin.

Vuoden 1990 amerikkalaisessa hittikomediassa Crazy People luonnehdittiin varsin osuvasti monen tuon ajan auton syvintä olemusta. Autoihin kuului myös Volvo.

”Boxy, but good”, toteaa pääosan esittäjä Dudley Moore elokuvassa lakonisen suorapuheisen mainosmiehen suulla uusista Volvoista.

Suomeksi käännettynä lausahdus tarkoittaa ”laatikkomaisia, mutta hyviä”.

Ja tottahan se olikin. Yli ­kolmen vuosikymmenen ajan, aina 1980-luvulta 2010-luvun alkuvuosiin Volvot olivat varsin viivoittimella muotoillun näköisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sittemmin 2010-luvun loppupuolella ruotsalaismerkin suosittujen V-sarjan farmarimallien linjat ovat kuitenkin solakoituneet edustavammiksi – käytännöllisyyden kustannuksella.Silti on suorastaan hämmentävää, kuinka osuvasti sutkautus laatikkomaisuudesta lähes 30 vuoden takaa edelleen istuu Volvon nykyisiin SUV-malleihin. Niistä tuorein on XC40.

Sen volvomaisen pysty keula, kylkien laakapinnat simppeleine kanttauksineen sekä tylppä perä saavat aikaan, että auto näyttää jonkin verran kirveellä veistetyltä. Huomion vahvistaa ilmanvastuskerroin, joka on nykymittapuin rumaa luettavaa. Virallinen arvo asettuu pahimmillaan lukemaan 0,37.

Liekö XC40:n alkuperäislinjat piirtänyt, Britanniasta sittemmin yhdysvaltalaistunut muotoilija Ian Kettle saanut sitten vaikutteita kaukoidän tyylisuunnilta? Hän kun on opiskellut muotoilua niin Lontoossa kuin Hongkongissakin.

Eikä kyse ole ainoastaan ulkonäöstä, sillä huono aerodynamiikka lisää myös auton kulutusta. Toisaalta kulmikkuuden avulla sisätiloista on helpompi luoda väljemmät.

Volvo XC40 voitti kevään korvalla tavoitellun, Vuoden Auto Euroopassa 2018 -tittelin. On todettava, että jo oli aikakin, sillä Volvolle palkinto oli vanhalla mantereella laatuaan vasta ensimmäinen.

Se, että XC40 nyt kohosi korkeimmalle kaikista viime vuoden toinen toistaan fiksummista uutuuksista, on monen tekijän summa, joista ajoitus ei ollut vähäisin.

Aiemmista malleista V40 ja XC60 ovat olleet jo lähellä on­nistumista, mutta XC40 syntyi ehdottomasti oikeaan aikaan, mikä on automaailmassa elintärkeätä.

Nykyisin kompaktien SUV-mallien pysäyttämätön voittokulku suorastaan kiehuu kuumana, etenkin Etelä-Euroopassa. Muodikkaasta autosta on helpompi pitää.

Volvo haluaa nykyisin ehdottomasti liittää itsensä premium-autonvalmistajien ryhmään. Volvon näkemyksen mukaan se tarkoittaa entisaikoja kalliimpia autoja.

XC40:n kohdalla alkaen-hinnat on saatu puristettua juuri ja juuri 40 000 euron alapuolelle, mutta nelivedon, tehokkaamman moottorin ja muutamien lisävarusteiden myötä hinta alkaa nopeasti nousta kirpaisevan korkealle.

Koeajoyksilön hinta hinautui lisävarusteineen peräti 64 166 euroon. Se on paljon tämän kokoluokan autosta. Samasta joukosta löytyy hyviä vaihtoehtoja myös niin sanotun premium-ryhmän ulkopuolelta heille, joille premium-status ei ole pakollinen itseisarvo.

Volvolla halutaan tietenkin tehdä bisnestä brändillä, jonka arvoa pyritään kasvattamaan.

Vaikka XC40-mallimerkintä viittaa Volvo-kielellä pieneen kokoon, aidoksi kaupunkiautoksi uutuus on liian suuri. Kääntöympyrä on lähes 11,5-metrinen, ja autolla on pituuttakin yli 4,4 metriä.

Hyvää on se, että korin suhteellisen korkeuden myötä autoon käynti on helppoa. Vain pisimmät kuljettajat joutuvat kumartelemaan päätään istuutuessaan sisälle.

Edessä tilaa on mukavasti pitkillekin ja se, kuinka hyvin takana riittää jalkatilaa, riippuu hyvin paljon etuistuimen säädöistä.

Keskimittaisen kuljettajan taakse mahtuu pidempikin matkustaja jalkoineen. Toisaalta takaistuimen muotoilu on levymäisen vaatimaton, eikä siten anna pidempijalkaiselle juurikaan reisitukea. Kahdelle lapselle tai teinille takana riittää hyvin tilaa.

XC40:n tärkeimmät moottorit ovat tällä erää D3- ja D4-dieselit sekä T5-bensiinivaihtoehto. Ne edustavat aidointa, Volvon omaa eli ruotsalaista moottorisuunnittelua ja -valmistusta.

Hyviin uutisiin kuuluu sekin, että myöhemmin, todennäköisesti jo ensi vuonna, autoa saadaan vauhdittamaan niin hybridi- kuin täyssähköversioista ainakin toinen. Tässä suhteessa Volvo yrittää kunnioitettavasti pysyä ajan hermolla.

Koeajoon valikoitunut tehokkaampi D4-diesel on karkeaääninen käynniltään.

Vauhtiin päästyään XC40 etenee jämäkän suoraviivaisesti, ilman turhaa ohjailun tarvetta.

XC40 kulutti koeajoasussaan dieseliä 7,1 litraa sadalla, kun keskinopeus oli 57 kilometriä tunnissa. Erityisen kevyellä kaasujalalla luku varmasti tästä vielä hieman kaunistuu.

Ajofiilis on ehkä hieman kankea joihinkin kilpailijoihin verrattuna, mutta näin on aina Volvon kohdalla ollut. Vakaa ja vanttera kuvaavat XC40:n ajotuntumaa hyvin.

Negatiivisena havaintona autosta on heikko näkyvyys taakse, ja takaistuimella voi tulla hieman klaustrofobinen tunnelma pienten ikkunoiden vuoksi.

Ja miksi kojelaudan muovit tuntuvat kädelle paikoin niin halvoilta? Ailahtelevat materiaalivalinnat hämmentävät paikoin tässä hintaluokassa, vaikka yleisfiilis onkin laadukas.

Esikaupunkialueella, maanteillä ja pidempiä matkoja liikkuvalle pienelle perusperheelle tai aktiiviselle aikuisparille XC40 voisi olla erinomainen valinta, mikäli hinta tuntuu omassa pussissa oikeutetulta.

XC40 on Volvon tuttua ja turvallista autonvalmistustaitoa hieman totutusta poikkeavassa paketissa tarjoiltuna.

Päivitetty City Safety -varustelu tulee vakiovarusteena, ja turvallisuusnäkökohdat ovat pienimmässäkin XC-Volvossa totutusti erinomaisella tasolla.

Oikaisu 14.7. kello 11.40: Korjattu faktalaatikossa ollut virhe hiilidioksidipäästöissä. Päästöt ovat 135 g/km, eivät 35 g/km.

Koeajossa

Volvo XC40 D4 AWD Momentum Aut


Kompakti XC40 on trendikäs, Volvolle tyypillisin turvajärjestelmin varusteltu ja hieman erottuvasti muotoiltu. Tilaa auto tarjoaa nelihenkiselle perheelle riittävästi, mutta hankintahinta saattaa tuntua kokoon nähden kovalta.

460 litran tavaratilassa on paneuduttu ennen kaikkea arkikäytön toimivuuteen. Pystyyn nouseva tilanjakaja – vaikkakin lisävaruste – toimii hyvin, ja irrotettavan hattuhyllyn saa tarvittaessa kokonaan piiloon välipohjan alle.

XC40 on yli 1,7-tonnisena hieman pulskanpuoleinen ja liikkeissään merkille tyypillisesti korostetun varovainen, mutta samalla miellyttävän vakaa ajettava tien päällä. Jousitus on säädetty tanakaksi, mutta siitä löytyy tarvittaessa myös kaivattua mukavuutta.

Dieselmoottorin ääni kuuluu ajoittain karkeana sisälle autoon. Kiihtyvyys on kuitenkin ripeää, eikä voimasta ole puutetta. Automaattivaihteisto toimii odotetun asiallisesti.

+ Rauhalliset ajo-ominaisuudet, yleinen laatuvaikutelma

— Karkeaääninen dieselmoottori, kokoluokassaan kallis ostaa

Hinta: 47 159 euroa (koeajoauto 64 166 euroa).

Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 5,1 l / 100 km diesel.

Hiilidioksidipäästöt: 135 g/km.

Kiihtyvyys: nollasta sataan 7,9 s, huippunopeus 210 km/h.

Kilpailijoita: Audi Q3, BMW X1, Jaguar E-Pace, Mercedes-Benz GLA; edullisempina Ford Kuga ja Škoda Karoq.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Koeajo
 • Volvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  6. 6

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  7. 7

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  8. 8

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  5. 5

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  6. 6

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  7. 7

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  3. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  4. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  5. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  6. Tunti sitten
  7. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  8. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  9. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  10. Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, pelastuslaitos toivoo sateiden helpottavan sammutustöitä – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. 2 tuntia sitten
  13. Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?
  14. Näytä lisää