Auto

Saksa on autoteollisuusmaa, mutta kuinka kauan? Asiantuntijoiden mukaan paikallisen sähköautotuotannon laiminlyöminen voi johtaa katastrofiin

Nyt monet asiantuntijat ovat huolissaan saksalaisesta autoteollisuudesta ja sen tulevaisuudesta. Pelkona on, että jos Saksa ei panosta sähköautoihin nyt, seuraukset voivat olla kohtalokkaat koko maalle, kirjoittaa Jose Riikonen.

Saksassa autoteollisuus on maan talouden elinehto.

Esimerkiksi Volkswagen (VW), Mercedes-Benziä valmistava Daimler ja BMW ovat valtavia työllistäjiä ja talouden vetureita.

Pelkästään VW-konsernin liikevaihto oli vuonna 2017 noin 230 miljardia euroa, eli kymmeniä miljardeja suurempi kuin koko Suomen valtion bruttokansantuote.

Nyt monet asiantuntijat ovat huolissaan saksalaisesta autoteollisuudesta ja sen tulevaisuudesta. Pelkona on, että jos Saksa ei panosta sähköautoihin nyt, seuraukset voivat olla kohtalokkaat koko maalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Siemensin toimitusjohtaja Joe Kaeser kertoi Autonewsin mukaan seuraavanlaisen uhkakuvan:

”Meillä on tulevaisuudessakin autoja kaduilla, mutta ne eivät ole sähköisiä. Ne ovat palavia autoja.”

Automaailma on murroksessa sillä tavalla, että polttomoottoriautoista ollaan siirtymässä sähköautoihin.

Kaikilla suurilla autonvalmistajilla on suuria suunnitelmia sähköautojen suhteen ja käytännössä kaikki ovat lupailleet lähitulevaisuudessa useita erilaisia sähköautomalleja.

Käyttövoiman vaihtaminen bensiinistä ja dieselistä vaatii suuria toimenpiteitä autonvalmistajilta.

Kaikki kilpailevat nyt siitä, kuka onnistuu kaappaamaan ensimmäisessä kunnollisessa sähköautojen yleistymisaallossa suuria markkinaosuuksia.

Huoli on, että saksalaiset ovat jääneet jälkeen.

Kaeserin viesti saksalaisille – suurille, perinteisille ja verrattain hitaille – valmistajille on se, että mikäli ne eivät toimi nopeasti ja tehokkaasti sähköautojen esiinmarssin yhteydessä, seuraa katastrofi.

Kaeserin uhkakuvissa Saksaa kohtaa massatyöttömyys ja siitä seuraavat mellakat, jos maan autoteollisuus ei kykene vastaamaan sähköistymistrendiin tehokkaasti ja nopeasti.

Sähköistymisen lisäksi suuri megatrendi on liikenteen autonomistuminen eli itseohjautuvuus, johon siihenkin pitäisi investoida paljon ja nopeasti.

Kaeserin mukaan saksalaisten autonvalmistajien on ladattava myös tähän asiaan paukkuja, mikäli teollisuuden halutaan pysyvän hengissä ja kukoistavan.

Eikä tässä vielä kaikki.

Reuters uutisoi hiljan, että saksalaisten on syytä olla huolissaan kiinalaisen akkutehtaan rakentamisesta Saksaan.

Kiinalainen akkuvalmistaja CATL (Contemporary Amperex Technology Ltd) on rakentamassa sähköautojen akkukennoja valmistavan tehtaan Saksaan Thüringenin osavaltioon.

BMW ja Volkswagen ovat sitoutuneet käyttämään CATL:n akkuja omissa sähköautoissaan.

BMW on tehnyt yhtiön kanssa miljardin euron sopimuksen. Volkswagen on sijoittanut yhteensä noin 21 miljardia euroa CATL:n sekä korealaisten Samsungin ja LG:n valmistamiin akkuihin.

Tämä herättää huolta saksalaisissa, sillä se kertoo, että luotto saksalaisten valmistajien akkutuotantoon on huono.

Niin ikään Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on väläyttänyt akkutehtaan rakentamista lähelle Saksan rajaa.

Yhdysvaltalainen Tesla Motors on nähty mahdollisena automaailmaa sekoittavana toimijana.

Teslaan uskotaan paitsi autonvalmistajana, myös energiabisneksen pelurina, sillä Teslalla on runsaasti omaa akkutuotantoa, joka niin ikään nähdään ongelmana Saksan kansantaloudelle.

Esimerkiksi konsulttiyhtiö PwC:n asiantuntija Joern Neuhausen sanoi Reutersin mukaan:

”Jos haluamme, että meillä on saksalaista akkutuotantoa, tämä on varoituslaukaus.”

Saksalaiset autonvalmistajat ovat puolustautuneet sanomalla, että on turhaa lähteä kilpailmeen esimerkiksi kiinalaisten kanssa tämän päivän akkujen tuotannossa.

BMW:n yritysneuvoston jäsen Peter Cammerer sanoi Reutersin mukaan:

”Ei ole mitään järkeä jahdata tämän päivän teknologiaa.”

Cammererin mukaan autonvalmistajien täytyisi jo valmistautua niin sanottuun litiumakkujen jälkeiseen aikakauteen ja investoida tulevaisuuden akkuihin.

Sellaisia voisivat olla Cammererin mukaan natrium- tai magnesiumioniteknologia.

Saksalainen autoteollisuus on kärsinyt ongelmista vuodesta 2015 lähtien, kun Volkswagenin päästöhuijaus tuli julki.

Esimerkiksi Volkswagenin ajatuksena oli ennen huijausskandaalin julkituloa, että se kykenisi pääsemään alati tiukentuvien päästörajojen alle pienien dieselmoottoreiden voimin.

Huijausskandaalissa kuitenkin paljastui, että Volkswagen oli kepulikonstein päässyt alle määrättyjen päästörajojen. Autojen typenoksidipäästöt olivat reippaasti yli rajojen todellisessa ajossa.

Dieselmoottoreiden maine koki kolauksen, josta ne tuskin selviävät.

Lisäksi Euroopassa autojen tyyppihyväksyntätesteissä tehtävät autojen polttoaineenkulutusmittaukset on uusittu hiljattain.

Aiemmin pitkään oli käytössä NEDC-testi, joka antoi yleensä todellisuutta pienempiä kulutuslukemia. Nyt uusi WLTP-testi antaa realistisemmat kulutuslukemat.

Tämä on merkittävää siksi, että autonvalmistajille on määrätty tietyt keskimääräiset päästölukemat, joiden alle niiden on päästävä autoissaan, tai ne saavat merkittävät sakot.

Tämä taas johtaa siihen, että autonvalmistajien on tehtävä enemmän ja enemmän sähköautoja laskeakseen koko laivueensa keskikulutusta – ja kaiken tämän vuoksi huoli saksalaisesta akku- ja sähköautotuotannosta on nyt kova.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • BMW
 • Volkswagen
 • Mercedes-Benz
 • Saksa
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  3. 3

   Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  6. 6

   Espoossa toisen koiran tappanut ja ulkoiluttajaa purrut amstaffi oli kuullut haukuntaa kadulta ja karannut aidan raosta

  7. 7

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  8. 8

   Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  5. 5

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  9. 9

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  10. 10

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen Veikkausliigahyökkääjä äimistelee uutta jalkapallokieltä – ”Eikö mikään ole pyhää?”
  3. Naisten jalkapallomaajoukkueen Nora Heroumin ura jatkuu AC Milanissa: ”Olen todella innoissani ja onnellinen”
  4. Kehopositiivinen Iso kolmonen -podcast käsittelee ”läskinä oloa” ja nyt sen tekijät kertovat, mikä kaikki lihavuuskeskustelussa on pielessä
  5. Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui Tilaajille
  6. Facebook juhli vahingossa Nelson Mandelan kuoleman satavuotisjuhlaa – Kysyimme Facebookilta, miksi
  7. ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan
  8. Nyt on ihan tuskaisen kuuma, mutta ei hätää: tätä videota katsomalla tulee paljon viileämpi olo
  9. Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa
  10. HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”
  11. Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”
  12. Näytä lisää