Auto

Saksa on autoteollisuusmaa, mutta kuinka kauan? Asiantuntijoiden mukaan paikallisen sähköautotuotannon laiminlyöminen voi johtaa katastrofiin

Nyt monet asiantuntijat ovat huolissaan saksalaisesta autoteollisuudesta ja sen tulevaisuudesta. Pelkona on, että jos Saksa ei panosta sähköautoihin nyt, seuraukset voivat olla kohtalokkaat koko maalle, kirjoittaa Jose Riikonen.

Saksassa autoteollisuus on maan talouden elinehto.

Esimerkiksi Volkswagen (VW), Mercedes-Benziä valmistava Daimler ja BMW ovat valtavia työllistäjiä ja talouden vetureita.

Pelkästään VW-konsernin liikevaihto oli vuonna 2017 noin 230 miljardia euroa, eli kymmeniä miljardeja suurempi kuin koko Suomen valtion bruttokansantuote.

Nyt monet asiantuntijat ovat huolissaan saksalaisesta autoteollisuudesta ja sen tulevaisuudesta. Pelkona on, että jos Saksa ei panosta sähköautoihin nyt, seuraukset voivat olla kohtalokkaat koko maalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Siemensin toimitusjohtaja Joe Kaeser kertoi Autonewsin mukaan seuraavanlaisen uhkakuvan:

”Meillä on tulevaisuudessakin autoja kaduilla, mutta ne eivät ole sähköisiä. Ne ovat palavia autoja.”

Automaailma on murroksessa sillä tavalla, että polttomoottoriautoista ollaan siirtymässä sähköautoihin.

Kaikilla suurilla autonvalmistajilla on suuria suunnitelmia sähköautojen suhteen ja käytännössä kaikki ovat lupailleet lähitulevaisuudessa useita erilaisia sähköautomalleja.

Käyttövoiman vaihtaminen bensiinistä ja dieselistä vaatii suuria toimenpiteitä autonvalmistajilta.

Kaikki kilpailevat nyt siitä, kuka onnistuu kaappaamaan ensimmäisessä kunnollisessa sähköautojen yleistymisaallossa suuria markkinaosuuksia.

Huoli on, että saksalaiset ovat jääneet jälkeen.

Kaeserin viesti saksalaisille – suurille, perinteisille ja verrattain hitaille – valmistajille on se, että mikäli ne eivät toimi nopeasti ja tehokkaasti sähköautojen esiinmarssin yhteydessä, seuraa katastrofi.

Kaeserin uhkakuvissa Saksaa kohtaa massatyöttömyys ja siitä seuraavat mellakat, jos maan autoteollisuus ei kykene vastaamaan sähköistymistrendiin tehokkaasti ja nopeasti.

Sähköistymisen lisäksi suuri megatrendi on liikenteen autonomistuminen eli itseohjautuvuus, johon siihenkin pitäisi investoida paljon ja nopeasti.

Kaeserin mukaan saksalaisten autonvalmistajien on ladattava myös tähän asiaan paukkuja, mikäli teollisuuden halutaan pysyvän hengissä ja kukoistavan.

Eikä tässä vielä kaikki.

Reuters uutisoi hiljan, että saksalaisten on syytä olla huolissaan kiinalaisen akkutehtaan rakentamisesta Saksaan.

Kiinalainen akkuvalmistaja CATL (Contemporary Amperex Technology Ltd) on rakentamassa sähköautojen akkukennoja valmistavan tehtaan Saksaan Thüringenin osavaltioon.

BMW ja Volkswagen ovat sitoutuneet käyttämään CATL:n akkuja omissa sähköautoissaan.

BMW on tehnyt yhtiön kanssa miljardin euron sopimuksen. Volkswagen on sijoittanut yhteensä noin 21 miljardia euroa CATL:n sekä korealaisten Samsungin ja LG:n valmistamiin akkuihin.

Tämä herättää huolta saksalaisissa, sillä se kertoo, että luotto saksalaisten valmistajien akkutuotantoon on huono.

Niin ikään Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on väläyttänyt akkutehtaan rakentamista lähelle Saksan rajaa.

Yhdysvaltalainen Tesla Motors on nähty mahdollisena automaailmaa sekoittavana toimijana.

Teslaan uskotaan paitsi autonvalmistajana, myös energiabisneksen pelurina, sillä Teslalla on runsaasti omaa akkutuotantoa, joka niin ikään nähdään ongelmana Saksan kansantaloudelle.

Esimerkiksi konsulttiyhtiö PwC:n asiantuntija Joern Neuhausen sanoi Reutersin mukaan:

”Jos haluamme, että meillä on saksalaista akkutuotantoa, tämä on varoituslaukaus.”

Saksalaiset autonvalmistajat ovat puolustautuneet sanomalla, että on turhaa lähteä kilpailmeen esimerkiksi kiinalaisten kanssa tämän päivän akkujen tuotannossa.

BMW:n yritysneuvoston jäsen Peter Cammerer sanoi Reutersin mukaan:

”Ei ole mitään järkeä jahdata tämän päivän teknologiaa.”

Cammererin mukaan autonvalmistajien täytyisi jo valmistautua niin sanottuun litiumakkujen jälkeiseen aikakauteen ja investoida tulevaisuuden akkuihin.

Sellaisia voisivat olla Cammererin mukaan natrium- tai magnesiumioniteknologia.

Saksalainen autoteollisuus on kärsinyt ongelmista vuodesta 2015 lähtien, kun Volkswagenin päästöhuijaus tuli julki.

Esimerkiksi Volkswagenin ajatuksena oli ennen huijausskandaalin julkituloa, että se kykenisi pääsemään alati tiukentuvien päästörajojen alle pienien dieselmoottoreiden voimin.

Huijausskandaalissa kuitenkin paljastui, että Volkswagen oli kepulikonstein päässyt alle määrättyjen päästörajojen. Autojen typenoksidipäästöt olivat reippaasti yli rajojen todellisessa ajossa.

Dieselmoottoreiden maine koki kolauksen, josta ne tuskin selviävät.

Lisäksi Euroopassa autojen tyyppihyväksyntätesteissä tehtävät autojen polttoaineenkulutusmittaukset on uusittu hiljattain.

Aiemmin pitkään oli käytössä NEDC-testi, joka antoi yleensä todellisuutta pienempiä kulutuslukemia. Nyt uusi WLTP-testi antaa realistisemmat kulutuslukemat.

Tämä on merkittävää siksi, että autonvalmistajille on määrätty tietyt keskimääräiset päästölukemat, joiden alle niiden on päästävä autoissaan, tai ne saavat merkittävät sakot.

Tämä taas johtaa siihen, että autonvalmistajien on tehtävä enemmän ja enemmän sähköautoja laskeakseen koko laivueensa keskikulutusta – ja kaiken tämän vuoksi huoli saksalaisesta akku- ja sähköautotuotannosta on nyt kova.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • BMW
 • Volkswagen
 • Mercedes-Benz
 • Saksa
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?

  8. 8

   Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos alkanut jo 2007

  9. 9

   Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat