Auto

”Huomaa, että autonvalmistusta vasta harjoitellaan”, sanoo kolme ovenkahvaa korjauttanut Tesla-kuski, jonka takakontti on nyt rikki

Teslan pitäisi kasvaa nopeasti, muttei niin nopeasti, että huoltoverkosto jää jälkeen. Norjassa tilanne on uutisoinnin mukaan astetta pahempi kuin Suomessa.

Vesa Linja-ahon vuoden 2015 Model S -Teslan takaluukussa on ongelma.

Takaluukku on normaalisti sellainen, että se ei mene aivan kiinni asti, kun auton ovet ja ikkunat ovat suljettuna, koska ohjaamon sisäinen paine estää kiinni menemisen. Siksi takaluukussa on pieni moottori, joka vetää kontin kiinni.

Mutta se moottori on Linja­-aholla nyt mennyt rikki.

Ei siinä mitään, kyllä luukkua käyttää voi, kun vähän kikkailee, mutta olisi se kiva saada korjattua. Siinä on tosin ongelma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen huo­mannut, että tietty­jen vara­osien saata­vuudessa on ongel­mia Teslan kanssa. Tätä varaosaa on nyt odoteltu pari viikkoa”, Linja-aho sanoo.

Myös takaisinkutsussa tehtävä korjaustoimenpide on viivästynyt.

”Toukokuun alussa tuli viesti, että eräs ohjaustehostimeen liittyvä osa pitäisi vaihtaa. Mutta vieläkään ei ole kuulunut itse takaisinkutsua, koska Tesla ei ole saanut tarvittavia osia.”

Nämä pienet ongelmat kielivät suuremmasta ongelmasta, tai ainakin ne herättävät kysymyksen: kasvaako Tesla liian nopeasti suhteessa siihen, miten se voi pitää asiakkaansa tyytyväisinä.

Sähköautoista muiden muassa Tuulilasi-lehteen kirjoittava autoelektroniikan lehtori Linja-aho on ollut jo useamman vuoden pääosin tyytyväinen Tesla-kuski.

 

”Olen huomannut, että tiettyjen varaosien saatavuudessa on ongelmia Teslan kanssa.”

Jos ongelmia ilmenee, ne otetaan Linja-ahon mukaan Teslan suunnalta vakavasti ja palvelu on ystävällistä.

Hän on kuitenkin huomannut, että Teslalla – autoalalla edelleen verrattain uudella toimijalla – on tietynlaisia ongelmia.

Esimerkiksi juuri joidenkin varaosien suhteen toimitusajat tuntuvat pitkiltä.

Lisäksi autossa on kaiken maailman pikkuvikaa.

”Huomaa, että tämän [vuoden 2015 Model S:n] kohdalla on opeteltu autonvalmistamista. Moottori, akusto ja moottorinohjain toimivat hyvin, mutta esimerkiksi ovenkahva on vaihdettu takuuseen nyt kolme kertaa”, Linja-aho sanoo.

Esimerkiksi kahva-asiat ovat kuitenkin hoituneet nopeasti, ja Linja-ahon mukaan uudemmissa automalleissa kahvoissa ei ole samanlaisia ongelmia.

Suomessa Teslalla on vain yksi huoltopiste Vantaalla, mutta autoja on niin vähän, että huollot ja pääosin varaosatkin saadaan ainakin Linja-ahon kokemusten perusteella hoidettua hyvin.

Tosin jos asuu vaikkapa Rovaniemellä ja tietty toimenpide ei onnistu etäpäivityksen avulla, auto täytyy ajaa Vantaalle huoltoon.

Esimerkiksi Norjassa tilanne on uutisoinnin mukaan astetta pahempi.

Electrek-sivusto kertoo Tesla-kuskien ongelmista Norjassa, jossa Teslat ovat todella yleisiä.

Jos Suomessa on tuhatkunta Teslaa, Norjassa niitä on noin 26 000. Norjassa on 11 valtuutettua huoltopistettä Tesloille, ja se ei tunnu riittävän.

Uutisen mukaan useat Tesla-kuskit raportoivat naurettavan pitkistä odotuksista ja vastaamattomista puheluista, kun Teslan huoltopisteet ovat ylityöllistettyjä ja varaosia on liian vähän.

Linja-aho ei ole yllättynyt uutisesta.

”Norjassa Tesloja on todella paljon, ja Teslat alkoivat yleistyä siellä hyvin aikaisessa vaiheessa, eli osa autoista on tullut jo siihen ikään, että niissä alkaa olla vikoja.”

Teslan ongelma on samantyyppinen kuin monella muulla yrityksellä, jotka pyrkivät kasvamaan aggressiivisesti ja tekemään melkein kaiken itse: ydinbisnekseen liittyvät, yritystoimintaa tulevat rakenteet eivät tahdo pysyä mukana kasvussa.

Tesla on onnistunut joissain asioissa hyvin. Se on esimerkiksi asennuttanut omia latausasemiaan parantaakseen latausinfrastruktuuria.

Tesloissa on pitkälle vietyä etädiagnostiikkaa. Esimerkiksi ohjelmistopäivityksiä varten autoa ei tarvitse käyttää huollossa, vaan se voidaan hoitaa etänä.

Tesla onnistui esimerkiksi parantamaan autonsa jarrutusmatkaa silkalla etänä tehtävällä ohjelmistopäivityksellä.

Mutta joitain asioita täytyy korjata ihan käsin.

”Mielestäni sitä etänä tehtävää päivittämistä ja huoltoa on jopa liikaa hehkutettu. Kaikkea kun ei voi tehdä etänä”, Linja-aho sanoo.

Teslalla on siis kiinnostava dilemma.

Toisaalta sen täytyisi mahdollisimman äkkiä saada uuden, massojen sähköautoksi tarkoitetun Model 3 -autonsa tuotanto sellaiseen kuntoon, että autoja voidaan toimittaa valtavia määriä ympäri maailman.

 

”Mielestäni sitä etänä tehtävää päivittämistä ja huoltoa on jopa liikaa hehkutettu.”

Toisaalta sen täytyy pitää huolta siitä, että mikäli tämä onnistuu, Teslojen omistajat pysyvät tyytyväisinä esimerkiksi huoltojen suhteen.

Jos Model 3 tai muutkin Teslat alkaisivat oikeasti yleistyä Suomessakin, Linja-ahon mielestä pitäisi saada ainakin muutama huoltopiste lisää.

”Jos asuu Rovaniemellä, ja siinä autossa alkaa olla vähänkään useammin vikaa, niin aika raskasta sitä on käyttää Vantaalla huollossa.”

Toisaalta voidaan spekuloida, että huoltopisteiden vähäinen määrä esimerkiksi Norjassa ei ehkä ole tullut ensinkään yllätyksenä Teslalle.

Tesla on automaailmassa toimija, joka on panostanut todennäköisesti eniten etänä tapahtuvaan auton kehittämiseen, huoltamiseen ja päivittämiseen – tai ainakin nämä asiat ovat Tesloissa moniin muihin valmistajiin verraten hyvällä mallilla.

Tulevaisuudessa autoja huollettaneen entistä enemmän etänä, joten Tesla on saattanut tehdä laskelmia sen suhteen, kannattaako kalliiseen, maailmanlaajuiseen huoltoverkkoon enää tässä vaiheessa edes panostaa.

”Kyllä se varmasti on otettu huomioon. Isoissa yrityksissä nämä asiat, että ’jos säästetään tässä niin mitä se maksaa tuolla’, mietitään hyvin tarkkaan”, Linja-aho sanoo.

Toisaalta Tesla on Elektrekin mukaan ryhtynyt jo toimenpiteisiin Norja-ongelmansa kanssa.

Elektrkin mukaan Teslalta kerrottiin, että se aikoo muun muassa tuplata huoltotiiminsä koon vuoden loppuun mennessä suhteessa edellisvuoteen.

Tesla haluaa näiden toimenpiteiden voimin varmasti varmistaa, että se pysyy kärjessä käyttäjätyytyväisyyttä mittaavissa tutkimuksissa.

Viime vuonna – kuten myös kahtena edellisenä vuonna – Tesla voitti tällaisen tutkimuksen arvostetussa yhdysvaltalaisessa Consumer Reports -kuluttajalehdessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tesla
 • Auto
 • Autot
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää