Auto    |   HS-analyysi

Sähköautolla saattaa päästä pian 1 000 kilometriä yhdellä latauksella, väittävät norjalais­tutkijat, jotka sanovat löytäneensä ”akkuteknologian tekijä x:n”

Uusi teknologia perustuu piin ja nanoteknologian käyttöön.

Eräs merkittävimpiä syitä siihen, että sähköautot eivät ole yleistyneet kovin nopeasti, on niin sanottu range anxiety.

Termin voisi suomentaa toimintamatka-ahdistukseksi: sähköautojen akut tuppaavat edelleen usein olemaan kapasiteetiltaan sen verran vaatimattomia, että kuskin täytyy huolehtia, pääseekö hän perille saakka – etenkin, jos latausverkosto ei ole asiallinen ja jos olosuhteet ovat huonot.

Mutta mitä jos sähköauton toimintamatka olisi yli 1 000 kilometriä ja mitä jos se onnistuisi ilman, että auto painaisi miljoona kiloa ja maksaisi miljoona euroa?

Norjalaiset tutkijat väittävät nyt, että pian se voi olla mahdollista.

He ovat sanojensa mukaan löytäneet akkuteknologian tekijä x:n.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Business Insider uutisoi, että norjalaiset tutkijat ovat keksineet keinon kasvattaa akkujen kapasiteettia jopa viisinkertaiseksi tämän päivän akkuihin verraten.

Tämä tarkoittaisi, että vaikkapa sähköautolla pääsisi sen tuhannen kilometriä latauksella.

Jo nykyään kalliimmilla sähköautoilla pääsee satoja kilometrejä ainakin optimiolosuhteissa, mutta monissa sähköautoissa toimintamatka jää alle 200 kilometriin.

Paitsi sähköautoja, teknologia helpottaisi myös monien muiden litiumioniakuilla käyvien laitteiden – läppäreiden, puhelimien ja vaikka minkä – toimintaa.

Mitä siellä Norjan energiateknologian instituutissa sitten on oikein keksitty?

Kysymys on nanoteknologian ja piin hyödyntämisestä.

Nanoteknologia tarkoittaa teknologiaa, jossa työskennellään hyvin pienessä mittakaavassa eli nanometrien mittakaavassa. Yksi nanometri on miljoonasosa millimetristä.

Pii taas on alkuaine, joka luokitellaan puolimetalliksi. Sen energiakapasiteetti on huomattavasti suurempi kuin nykyään akuissa käytettävän grafiitin.

Piitä on pyritty sekoittamaan grafiittiin jo vuosia siksi, että akkujen kapasiteetti saataisiin paranemaan.

Piin käyttö saa kuitenkin akut heikkenemään nopeasti. Pii laajenee litiumionien kulkiessa sen läpi, ja tämä tuhoaa akun.

Piin käyttö on kuitenkin suotavaa siinä mielessä, että piin avulla akun kapasiteetti nousee huomattavasti.

Nyt norjalaiset ovat nanoteknologian avulla löytäneet ratkaisun, jolla pystytään tekemään rakenteita, joissa akku pysyy vakaana suuresta piin määrästä huolimatta.

Akun kapasiteettia ei kyetä kasvattamaan kymmenkertaiseksi, mikä olisi periaatteessa mahdollista pelkällä piillä. Kapasiteettia pystytään tutkijoiden mukaan kasvattamaan 3–5-kertaiseksi, mikä olisi huikea parannus akkujen toiminnan kannalta.

Miten merkittävästä asiasta sitten on kysymys?

Jos tutkijoilta itseltään kysyy, erittäin merkittävästä. Norjan energiateknologian instituutin tutkija Arve Holt sanoi tiedotteessa:

”Voidaan sanoa, että olemme löytäneet tekijä x:n (X-factor), jota olemme etsineet. Tällä on valtava potentiaali, ja se on jotain, mitä tiedemiehet ympäri maailmaa yrittävät saavuttaa.”

Viime aikoina uudet akkuteknologiat ovat puhuttaneet autoteollisuudessa.

Esimerkiksi saksalainen autoteollisuus on nostettu tikunnokkaan, koska joidenkin asiantuntijoiden mielestä se ei ole pystynyt vastaamaan liikenteen sähköistymisen haasteisiin riittävällä nopeudella ja volyymilla.

BMW:n yritysneuvoston jäsen Peter+Cammerer+" class="person">Peter Cammerer vetosi nimenomaan siihen, että ideana on panostaa tulevaisuuden akkuteknologiaan.

Cammererin mukaan autonvalmistajien täytyisi jo valmistautua niin sanottuun litiumakkujen jälkeiseen aikakauteen ja investoida tulevaisuuden akkuihin.

Sellaisia voisivat olla Cammererin mukaan natrium- tai magnesiumioniteknologia – ja jos norjalaisilta kysytään, varmaan myös nanoteknologian ja piin hyödyntäminen.

Huomenna kauppoihin ei tietenkään ala tulla uusia autoja, joilla pääsee 1 000 kilometriä latauksella. Teknologian mahdollinen kaupallinen käyttöönotto ottaa aikansa.

Akkuteknologiaa kehitetään myös muilla tavoilla, eikä ole itsestään selvää, että juuri norjalaisten keksintö olisi ratkaisu, joka dominoi tulevaisuudessa.

Todennäköisesti ennen uusia, moninkertaisilla tehoilla varustettuja akkuja näemme vielä pitkään hitaammin kehittyviä akkuja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • Akku
 • Teknologia
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  2. 2

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  4. 4

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  5. 5

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  6. 6

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  7. 7

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  8. 8

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  9. 9

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  10. 10

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää