Auto

HS kävi läpi uusien autojen kaupan 2000-luvun: nämä automerkit romahtivat tai nostivat profiiliaan läpi vuosien

Tutkimme, mitä Suomen uusien autojen kaupassa on tapahtunut lähes 20 vuoden aikana.

Uusien autojen kauppa kertoo monista erilaisista asioista.

Myyntiluvut korreloivat melko hyvin esimerkiksi sen suhteen, millainen taloustilanne koko maassa on, sillä autokauppa piristyy ja lakastuu paljolti sen mukaan, millainen usko ihmisillä on taloudelliseen tulevaisuuteen.

Autokaupan tilastoista löytyy myös monia mielenkiintoisia asioita sen suhteen, mitkä merkit ovat olleet milloinkin suosiossa, mikä on ollut nouseva ja mikä laskeva merkki ja niin edespäin.

HS tarkasteli uusien autojen ensirekisteröintejä välillä 2001–2017 ja analysoi sen kiinnostavimmat asiat:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Kriisi kuritti, eikä vieläkään olla kuivilla

Kun tarkastelee kaikkien henkilöautojen myyntiä, huomaa, että vuosina 2008–2009 tapahtui melkoinen käännekohta automarkkinoilla.

Kun 2008 myytiin vielä 139 669 uutta autoa, seuraavana vuonna määrä romahti 90 575 kappaleeseen.

Syynä oli maailmanlaajuinen finanssikriisi ja autoveromuutos Suomessa, joka sai ihmiset laittamaan autoihin investoinnin jäihin. Tapaus oli autokaupalle katastrofaalinen.

Autokauppa ei itse asiassa ole sen koommin noussut niin sanotulle aiemmalle normaalitasolleen. Ennen romahdusta autoja myytiin vuosittain jopa 150 000 kappaletta. Finanssikriisin jälkeen paras myyntivuosi oli 2011, jolloin autoja meni 126 130.

2. Skoda on tehnyt tasaista nousua – muutoin top-5 on melko vakiintunut

Suomen myydyimmät automerkit 2017 olivat Toyota, Volkswagen, Skoda, Volvo ja Ford.

Klikkaamalla automerkkien nimiä saat esille vain tietyt merkit:Ykkös- ja kakkossijat eivät yllätä, mutta kolmanneksi noussut Skoda on tehnyt vuosien saatossa huoman harppauksen.

Vuonna 2001 Skodan myynti oli reilut 2000 kappaletta, mutta viime vuonna autoja meni jo reippaasti yli 11 000 kappaletta.

Skoda on tehnyt hienoa työtä uudelleen brändäämisessä, sillä se on noussut halveksitusta itäautosta lähes premium-perheautoksi luokiteltavaksi autoksi. Skoda Octavia on ollut useana vuotena Suomen myydyin automalli.

Suomen ja Ruotsin markkinoiden erikoisuus on aina ollut se, että Volvolla on kova asema autojen myynnissä.

3. Myös korealaiset ovat nostaneet profiiliaan

Skodan lisäksi etenkin Kia on nostanut profiiliaan kovasti. Se oli viime vuonna seitsemänneksi myydyin automerkki lähes 7 000 myydyllä autolla, kun vielä 2004 Kioja myytiin vain muutamia satoja kappaleita.

Klikkaamalla automerkkien nimiä saat esille vain tietyt merkit:Myös Hyundai on tehnyt nousua, mutta myös laskua. Se ei olekaan Kian lukemissa, mutta tänä vuonna Hyundai nostanee myyntiään taas lähelle 4 000 kappaletta, sillä vuoden puolessa välissä autoja on mennyt kaupaksi jo pari tuhatta.

4. Sähköautomerkkien kasvu on prosentuaalisesti kovaa

Esimerkiksi sähköautonvalmistaja Teslan ja BMW:n i-alamerkin autojen myyntilukemat osoittavat, että sähköautomerkkien kasvu on prosentuaalisesti valtavaa luokkaa, mutta myyntivolyymit ovat edelleen käytännössä mitättömiä.

Esimerkiksi Teslan kohdalla viime vuosi oli merkin paras, mutta autoja myytiin silloinkin vain 248 kappaletta.


5. Ranskalaiset romahtajat

Vuonna 2005 Citroenia myytiin lähemmäs 7 000 kappaletta, mutta viime vuonna myyntilukemat olivat pudonneet 1 200 kappaleeseen. Finanssikriisin jälkeinen pudotus oli hurja: myynti putosi noin 5 400 kappaleesta reiluun 2 000 kappaleeseen.

Toinen ranskalaismerkki Peugeot on kokenut samanlaisen kohtalon: vuonna 2005 autoja meni yli 8 700 kappaletta, ja viime vuonna lukema oli pudonnut noin 2 300 kappaleeseen.

6. Tasaiset saksalaiset premiumit

Eräs kiinnostava kamppailu automarkkinoilla käydään kolmen saksalaisen premium-merkin suhteen. BMW, Audi ja Mercedes-Benz ovat aina olleet maailmanlaajuisestikin kilpasilla sen suhteen, kenellä on suurin premium-automerkin markkinaosuus.

Suomessa kamppailua johtaa Mercedes Benz, Audi on kakkosena ja BMW kolmantena. Premium-merkkien suosio on ollut finanssikriisin pudotusta lukuun ottamatta melko tasaisessa kasvussa halki vuosien.

7. Tasaisesti marginaalissa

Subarulla on ollut aina Suomessa oma asemansa automarkkinoilla. Se ei ole koskaan ollut erityisen suosittu, mutta ei sen myynti ole pahemmin vuosien saatossa pudonnutkaan.

Subarulla on ilmeisesti oma vakiintunut asiakaskuntansa, joka ostaa sen tuhannen Subarua joka vuosi. Samantyyppisessä tilanteessa on Suzuki.

8. Miltä uusien autojen kauppa näyttää suhteessa käytettyjen kauppaan?

Vanhan asfalttiviidakon sanonnan mukaan autokaupasta ei voi Suomessa puhua, jos ei puhuta käytettyjen autojen kaupasta.

Uusien autojen kaupassa näkyy enemmän järki kuin käytettyjen autojen kaupassa, sillä suomalaiset ostavat käytettyinä lähtökohtaisesti kalliimpia autoja kuin uutena.

Käytettyjen autojen suurimmassa nettikaupassa Nettiautossa Mercedes-Benz on kolmanneksi myydyin merkki, BMW viidenneksi myydyin ja Audi seitsemänneksi myydyin.

Näistä merkeistä uusien autojen top-10-listalle pääsee vain Mercedes Benz.

Nettiauton analytiikan mukaan myös nämä merkit ovat kaikista haetuimpia merkkejä, eli ihmiset selkeästi haaveilevat ikkunaostoksilla kalliimmista autoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • Autokauppa
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  6. 6

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  7. 7

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  10. 10

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. 2 tuntia sitten
  4. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  5. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  6. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  7. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  8. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  9. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää