Auto

Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

Moottoritiellä ajava voi helpottaa kiihdytyskaistalta tulevia pitämällä turvavälit riittävinä tai säätelemällä omaa ajonopeuttaan.

Ajat moottoritietä pitkin oikeanpuoleista kaistaa. Tiehen liittyy kiihdytyskaista, jota pitkin autot kiihdyttelevät päästäkseen sulavasti liukumaan osaksi päätien liikennevirtaa.

Arvioit, ettei liittyjille ole kaistalla riittävästi tilaa. Mitä teet?

Kysymys on kompa, sillä päätiellä ajavan ei tarvitse välttämättä tehdä yhtään mitään. Ensinnäkin liittyjällä on kaistanvaihtajana väistämisvelvollisuus. Toisekseen nykyinen tieliikennelaki käytännössä kieltää autoilijaa tekemästä tilaa niin, että tämä siirtyisi hetkellisesti itse ohituskaistalle.

Väistäjä voi saada jopa sakot liikennerikkomuksesta:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Milloin kuljettajan ajosuunnassa on vähintään kaksi ajokaistaa, hänen on kuljetettava ajoneuvoa ajokaistaa tarpeettomasti vaihtamatta yleensä eniten oikealla olevalla vapaalla ajokaistalla.” –Tieliikennelaki 9§

Kysymys ohituskaistalle väistämisestä nousi esille viime viikolla, kun HS selvitti jutussaan suomalaisen ohituskulttuurin piirteitä. Osa lukijoista pani merkille, kuinka yhdessä HS:n julkaisemassa videossa testiauto antaa tietä kiihdytyskaistalta liittyvälle autolle väistämällä itse ohituskaistalle.

Lue juttu täältä: ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat


Asiantuntijoiden mukaan tällaiset kaistanvaihdot ovat tarpeeton riski liikenneturvallisuudelle.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoo, että ohituskaistalle väistäminen tarkoittaa käytännössä kahta ylimääräistä kaistanvaihtoa. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen on samaa mieltä. Ylimääräisistä kaistanvaihdoista aiheutuu aina tarpeettomia riskejä.

”Ohituskaistalle väistäminen tulkitaan herkästi tarpeettomaksi kaistanvaihdoksi. Kaistanvaihto aiheuttaa törmäysvaaran, sillä ohituskaistaa pitkin voi tulla toinen auto kovemmalla vauhdilla”, Heiskanen sanoo ja kertoo, että asia tiedostetaan autoilijoiden keskuudessa ”vaihtelevasti”.

”Kerran olin itse tilanteessa, jossa en väistänyt ja antanut liittyjälle tietä. Se johti niin sanottuun liikenneraivotilanteeseen, kun kiihdyttäjä ajatteli, että minun olisi pitänyt antaa tietä. Sinänsä se oli ihmeellinen tilanne, kun meillä oli pitkä tyhjä tie molempiin suuntiin.”

Äänestä itse, miten toimisit kyseisessä tilanteessa:Selvä – ohituskaistalle ei saa väistää. Päätietä ajavalla on kuitenkin muutamia keinoja, joilla moottoritielle liittyvän autoilijan elämää voi helpottaa, Vesalainen ja Heiskanen sanovat.

Tärkein on turvavälien pitäminen riittävän pitkinä. Kun autojen välissä on tilaa, päätielle liittyvän on mukava solahtaa osaksi autoletkaa. Heiskasen mukaan sopiva turvaväli maantienopeuksissa on neljä sekuntia.

Toinen tapa arvioida turvavälin riittävyyttä on pohtia, onnistuuko oma nopeudensäätely pelkän kaasupolkimen avulla. Jos onnistuu, on turvaväliä riittävästi. Jos taas vähän väliä joutuu hyppäämään jarrulle, ajaa liian lähellä.

”Toki toinen vaihtoehto on painaa vähän kaasua ja mennä itse alta pois niin, että taakse tulee tilaa. Sekin on mahdollista nopeusrajoituksen sallimissa puitteissa”, Vesalainen sanoo.

Päätiellä kulkevalle voi olla edullista päästä esimerkiksi raskaiden ajoneuvojen eteen.

Kuorma-autolle suurin sallittu nopeus on 80 kilometriä tunnissa ja linja-autolle 100 kilometriä tunnissa. Ajoneuvokohtaiset nopeudet ovat varsinkin moottoritiellä usein alempia kuin nopeusrajoitus. Sen lisäksi raskaat ajoneuvot kiihtyvät hitaasti.

”Turvallisen ajamisen perusedellytys on, että jokainen tienkäyttäjä tunnistaa muihin tienkäyttäjäryhmiin liittyviä erityispiirteitä. On selvää, että jos moottoritiellä nopeus on 120 kilometriä tunnissa, niin linja-auto ei voi kiihdyttää tähän nopeuteen kiihdytyskaistalla, koska nopeudenrajoitin ottaa kiinni satasen kohdalla”, Vesalainen selittää.

”Ajotilanteissa olisi hyvä pystyä joustamaan – pienellä kaasun nostolla voi tehdä tilaa eteensä ja pienellä kiihdytyksillä vastaavasti taaksensa.”

Asiantuntijat osoittavat neuvovat sanansa myös kiihdytyskaistan käyttäjille.

Kaistalla kuuluu nimensä mukaisesti kiihdyttää maantienopeuteen, jotta liittyminen on turvallista. Liian hidas vauhti häiritsee muita tienkäyttäjiä ja aiheuttaa pahimmillaan sen, että kiihdytyskaistan päätyyn pitää pysähtyä. Monissa paikoissa autoilijoita myös varoitetaan merkein, mikäli kiihdytyskaista on erityisen lyhyt.

”Itse pyrin liittymään heti, kun kiihdytyskaista liittyy päätiehen. Rohkeasti vain vilkku vasemmalle sen merkiksi, että olet aikeissa tulla”, Heiskanen neuvoo.

Kiihdytyskaistalta moottoritielle aikovan on varmistauduttava siitä, että siirtyminen voi tapahtua vaaratta ja muita tarpeettomasti estämättä. –Liikenneasetus 5§

Heiskanen muistuttaa, että päätiellä ajavan täytyy ajaa ennakoitavasti. Hänen mukaansa kuljettajan kannattaa keskittyä pitämään turvavälit sopivina ja nopeus tasaisena, jolloin päätielle liittyvä kykenee paremmin arvioimaan, kannattaako liittyä auton eteen vai taakse.

”Nykylain mukaan autoilijan tulee toimia vaaraa välttäen. Uuteen tieliikennelakiin tulee myös niin sanottu ennakointiperiaate, jonka mukaan autoilijan pitää itse myös aktiivisesti ennakoida muita.”

”Jos haluaa saivarrella, niin uuden lain myötä autoilijan pitää ennakoida, että kiihdytyskaistalta tuleva auto tuskin aikoo peruuttaa tai kääntyä oikealle vaan liittyä päätielle.”

HS:n video näyttää, kuinka suomalaiset ohittelevat:

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikennesäännöt
 • Autoilu
 • Liikenneturvallisuus
 • Auto
 • Autot
 • Ossi Mansikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  3. 3

   Palvelunesto­hyökkäys on kaatanut useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta

  6. 6

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  7. 7

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  8. 8

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Keskusta ja siniset ylimääräisiin kokouksiin alkuillasta, kokoomuskin tuohduksissa – Nämä seitsemän asiaa hiertävät hallituspuolueiden välejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää