Auto

Jos haluat olla muodikas, osta vihaisen näköinen auto – HS esittelee automaailman tämän hetken trendit

Nousevat etuvalot ja kulmikas muotoilu jäivät takavuosikymmenille. Nykypäivän automuotia ovat esimerkiksi kosketusnäytöt ja korostunut sähköautopuhe, sanoo Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.

Uusissa autoissa on paljon erimuotoisia ja erivärisiä led-valoja, jotka katsojasta riippuen ovat persoonallisia, hienoja tai jopa tyylittömiä.

Ledit ovat kuitenkin eräs automaailman tämän hetken trendeistä. Kuten vaatteissa, arkkitehtuurissa tai ruoassa, automaailmassakin trendit tulevat ja menevät. Takavuosikymmeninä urheilullisissa autoissa piti olla nousevat ajovalot, kuten Ritari Ässän ihmeauto Kittillä. Myöhemmin kaikki tekivät kulmikkaita autoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitkä ovat automaailman trendit juuri nyt?

Kysyimme asiaa Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtajalta Tero Kalliolta, joka on paitsi autoalaa seuraava lobbari, myös esteetikko, joka ymmärtää muodin päälle.

Automaailman trendien virtaukset voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: yksi ovat käytännön pakon sanelemat trendit, kuten moottorien pieneneminen ja autojen sähköistyminen, toinen esteettiset asiat.


Nämä ääripäät – funktio­naalisuus ja esteet­tisyys – kietoutuvat toisiinsa vähän kuin vintage-muoti tekee vaate­maailmassa: ekolo­gisuuden nimissä ihmiset alkavat suosia käytet­tyjä vaatteita, kunnes vanhan näköiset vaatteet käyvät muodik­kaiksi. Sitten kauhtuneen oloisia vaat­teita aletaan varta vasten tehdä, jolloin kytkös ekologi­suuteen katoaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hieman samanlainen logiikka pätee vaikkapa auton pakoputkiin.

Suuri pakoputki mielletään osaksi urheilullisia autoja. Urheilulliset autot ovat haluttuja, joten näyttäviä pakoputkia on alettu laittaa myös autoihin, joihin pienempikin riittäisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyään muodissa ovat pakoputket, jotka on integroitu auton koriin ja ehkä vuorattu kromilla. Joskus putkia on näyttävyyden vuoksi monta, eikä kaikista välttämättä tule ulos mitään.

Kromatut ”pakoputket” löytyvät esimerkiksi uusista Mercedes-Benzeistä. Hyvä esimerkki on myös katumaasturi Alfa Romea Stelvio. Siinä on valtavat kromiputket, mutta aito pakoputki on sormenpään kokoinen pikku reikä, joka on ovelasti piilotettu pakoputkien sisään.


Myös led-valot ovat muotiasia. Uudella led-tekniikalla valoista voidaan muotoilla jännittävän näköisiä. Valoihin liittyy myös autojen jäähdytyssäleikköjen ja maskien suurentuminen.

Esimerkiksi BMW:n ”munuaiset” eli etusäleikön kaksi lohkoa ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Audeissa taas ei kohta koko nokassa mitään muuta olekaan kuin säleikkömaskia.

Näistä piirteistä autot myös erottaa toisistaan.

Lue myös: Vastaa HS:n autovisan 40 kysymykseen ja saat selville, kuinka hyvin tunnistat automerkin pelkästä logosta ja muotoilusta


Autoilla on aina oma ilmeensä, ja monet uudet muotivirtaukset ovat saaneet autot näyttämään jotenkin tylymmiltä, ilkeämmiltäkin: vihaiset viiruvalot ja iso irvistys maskissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ne henkivät dynaamisuutta, ja ilmeisesti se on sitä, mitä yhä useampi autonomistaja haluaa itsestään viestiä. Autothan ovat merkittävä persoonallisuudenjatke monille”, Kallio sanoo.

Niin ikään vanteet ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Jos vielä joitain vuosia sitten perusvanteet isohkoon autoon olivat luokkaa 14–15-tuumaiset, nykyään vakiovanteet alkavat olla jo 17–19-tuumaisia.


Isoista vanteista ei ole arki­ajossa mitään hyötyä, pikem­minkin ne saavat kyydin turhan kovaksi. Mutta ne näyttävät hienoilta.

Yksityiskohtien lisäksi autojen estetiikkaan liittyy suurempiakin suuntauksia.

”Autojen kylkilinjat ovat nousseet jatkuvasti, eli ikkunoiden korkeus on madaltunut”, Kallio sanoo.

Lisäksi autojen muotoilussa on menty yhä enemmän pyöreisiin muotoihin. Tämä näkyy vaikkapa kehutussa, uudessa Mercedes-Benzin muotoilussa, tai Renault’n uusien autojen muotoilussa: kovin on pyöreää.

Toisaalta uutena virtauksena näyttää olevan pyöreyden ja kovien pokkausten yhdisteleminen. Esimerkiksi aiemmin kovin pyöreisiin Audeihin on alkanut tulla jyrkkiäkin kulmia ja pokkauksia.

Pyöristymisen ihannointi on johtanut jopa siihen, että porrasperäiset autot ovat alkaneet harvinaistua. Yhä useampi uusi automalli tai uusi versio vanhasta alkaa lähestyä viistoperäistä – coupémaista – muotoa.

Esimerkiksi uusi Peugeot 508 on – jos sanaa sallitaan käytettävän – täysverinen neliovinen coupé. Samaa sarjaa ovat esimerkiksi Audi A7 ja A5, useampi BMW:n ja Mercedeksen malli sekä omalla tavallaan myös uusi Kia Stinger.

”Niin, siis neliovisesta autostahan ei coupéta saa tekemälläkään, sillä se on lähtökohtaisesti kaksiovinen auto. Mutta sitä nimitystä noista nykyään käytetään”, Kallio sanoo.

Puhumattakaan ”coupé-katumaastureista”, joita alkaa olla jo pilvin pimein. BMW X6, Mercedes-Benz GLE ynnä muut.


Pyöreiden muotojen ja katumaastureiden suosion kasvu – joista jälkimmäinen on globaali megatrendi – tappoivat käytännössä kokonaan vanhat kunnon tila-autot eli MPV:t, joka on lyhenne englanninkielisistä sanoista Multi Purpose Vehicle.

”Niiden lyhyt kulta-aika oli 2000–2010, mutta nykyään tuntuu, että ne ovat ihan out”, Kallio sanoo.

Nyt pikkukatumaasturit ovat syömässä esimerkiksi farmariautojen markkinoita kovalla tahdilla.

Omanlaisensa muotisuuntaus on myös autojen jatkuva verkottuminen ja se, että autoa voi yhä enemmän ohjailla puhelimella ja sovelluksilla.

Niin ikään tietoviihdejärjestelmien muuttuminen kosketusnäyttöpohjaiseksi nappien sijaan on iso trendi, kuten on myös yleinen digitalisaatio. Esimerkiksi nopeusmittari on yhä useammin digitaalinen sen sijaan, että siinä olisi analoginen neula.

Hilavitkutin- ja sovellussuuntaus kolkuttaa pikkuhiljaa automaailman ovella.

Trendien takana on myös suurempia kysymyksiä.

Päästöjä pyritään vähentämään, ja se on esimerkiksi tehnyt moottoreista paljon pienempiä – omanlainen trendinsä tämäkin. Ennen vanhaan Yhdysvalloissa mainostettiin autoa sanoilla ”kuluttaa enemmän kuin naapurillasi”, mutta nykyään se ei tulisi kysymykseen.

Nykyään puhutaan toisin.

”Sähkö on autuaaksi tekevä asia, jota täytyy rummuttaa, jos haluaa olla muodinmukainen ja moderni”, Kallio sanoo ja jatkaa: ”Autojen autonomisuudestakin puhutaan, että kohta ei kukaan enää itse aja, vaikka olemme hyvin kaukana sellaisesta. Dieseliä täytyy lyödä, vaikka sen hiilidioksidipäästöt ovat pienempiä kuin bensiinimoottoreilla.”

Kallio korostaa, ettei hänellä ole mitään autonomisia tai sähköautoja vastaan eikä hän ole ”dieseluskovainen”.

”Mutta ärsyttää, kun puhutaan asioista irtopisteitä keräten ja puhutaan niistä, vaikkei tiedetä niistä juuri mitään.”

Todellisuudessa uusia, erilaisia autoja tulee nykyään enemmän kuin koskaan.

Valmistajien mallistot pursuavat autoja, jotka on suunniteltu hyvinkin pienelle kohderyhmälle. Ihminen haluaa nykyään olla individualistinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Autoteollisuus
 • Autot
 • Auto
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  2. 2

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  6. 6

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

  9. 9

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  10. 10

   Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  5. 5

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  6. 6

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  7. 7

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää