Auto

Vuoden luetuimmat jutut: Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

HS kysyi liikenneturvallisuuden asiantuntijoilta, millaisissa tilanteissa liikennekulttuuri ja liikenneturvallisuus ovat ristiriidassa. He mainitsivat suojatiet, pyörätien jatkeet sekä hätävilkkujen käytön.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2018.

Liikenteessä pitää olla huomaavainen, mutta sitä ei saa tehdä turvallisuuden kustannuksella.

HS kertoi maanantaina, että esimerkiksi moottoritiellä kiihdytyskaistalta tulevan väistäminen ohituskaistalle aiheuttaa turhan riskin liikenneturvallisuudelle ja on siksi kielletty. Siitä voi saada jopa sakot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä muita ongelmapaikkoja liikenteessä on? Kysyimme asiantuntijoilta, millaisissa tilanteissa liikennekulttuuri ja liikenneturvallisuus ovat ristiriidassa.

1. Suojatielle ei muisteta pysähtyä

Kaupunkiliikenteessä kannattaisi kiinnittää entistä tarkempaa huomiota suojateiden lähestymiseen, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen. Hänen havaintojensa perusteella autoilijat eivät aina huomaa pysähtyä, vaikka viereisellä ajokaistalla oleva olisi pysähtynyt suojatien eteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laki määrää, että jos ohitettava ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa. Myöskään liikennevalon ollessa vihreä ei tarvitse pysähtyä.

”Jalankulkijalle pitää antaa esteetön kulku, mikäli tämä on astumassa suojatielle”, Vesalainen kertoo.

”Mutta autoilijat rakentavat suojateille herkästi giljotiinin – valitettavasti päivittäin näkee tilanteita, joissa ihmiset eivät pysähtymisvelvoitetta noudata.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vesalainen antaa autoilijoille yksinkertaisen käytännön neuvon, joka paitsi tekee suojatietä ylittävän elämästä turvallisempaa. myös sujuvoittaa liikennettä suojateiden kohdalla: auton keulaa ei tarvitse ajaa suojatiehen kiinni vaan jalankulkijan ylitystä voi jäädä tarkkailemaan kauempaa.

”Autoilija voi hiljentää reippaasti hyvissä ajoin ja tarvittaessa jopa pysähtyä neljä viisi autonmittaa ennen suojatietä. Silloin takaa ja viereistä kaistaa lähestyvällä on parempi näköyhteys suojatielle. Näin kenenkään ei välttämättä edes tarvitse pysähtyä vaan autoilijat selviävät tilanteesta hiljentämällä vauhtiaan.”

”Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

Jos ohitettava ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa.” –Tieliikennelaki 32 §


 

”Suomalaiset ovat jopa ylikohteliaita lainsäädäntöön nähden.”

2. Autoilijat väistävät turhaan

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen on pannut merkille, että Suomessa autoilijat ovat tottuneet väistämään pyöräilijöitä myös tilanteissa, joissa väistämisvelvollisuus on pyöräilijällä. Tällaisia paikkoja ovat muutamat pyörätien jatkeet – ne maalaamattomat pyöräväylät, jotka ovat usein suojatien yhteydessä mutta eivät kuitenkaan ole osa suojatietä. Pyörätien jatke ei siis automaattisesti tarjoa suojaa pyöräilijälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aika moni autoilija väistää pyöräilijää myös sellaisella pyörätien jatkeella, jossa ei ole väistämisvelvollisuutta. Mikäli autoilija ajaa suoraan omaa kaistaansa eikä hänellä ole kärkikolmiota tai stop-merkkiä, eikä hän ole kääntyvä ajoneuvo, siinä kohtaa pyöräilijän pitäisi väistää autoilijaa”, Heiskanen kertoo.

”Tämä on sellainen kohta, jossa suomalaiset ovat jopa ylikohteliaita lainsäädäntöön nähden.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pyörätien jatkeelle aikova pyöräilijä on velvollinen väistämään risteävää liikennettä. Risteysalueella autoilija kuitenkin väistää pyöräilijää, jos autoilija kääntyy pyörätien jatkeen yli tai tulee pyöräilijään nähden kärkikolmion tai stop-merkin takaa.

”Varovaisuusvelvoite on toki voimassa. Kukaan ei aja kenenkään päälle tahallaan, mutta pahimmassa tapauksessa [suoralla autotiellä] syntyy vaaratilanne: hätäjarrutus, peräänajo tai ketjukolari, jossa ensimmäisen auton alta löytyy tielle rynnännyt pyöräilijä.”


3. Sallittu mopoille -kyltillä on pätevä syy

Suomen 150 000 mopoa liikkuvat tyypillisesti ajoradalla muun liikenteen seassa. Mopon paikka ajoradalla on niin oikeassa reunassa kuin on turvallisesti mahdollista, yleensä pientareella.


Joissain pai­koissa mopoilu on kuitenkin sallit­tua edelleen myös pyörä­teillä, jolloin asia ilmoi­tetaan lisä­kilvellä. Heiskasen mukaan sallittu mopoille -merkkejä kan­nattaa noudattaa eikä jäädä ajoradalle, vaikka saisi. Päätiellä voi olla suuria nopeuksia, paljon liikennettä tai tiellä liikkuu paljon raskasta kalustoa

”Itse ihmettelen tätä kovasti. Mopoilijoiden on sallittu ajaa joillakin pyöräteillä hyvästä syystä. Liikennemäärät ovat siellä suuria, nopeusrajoitus on korkea, tai rinnakkaisväylää ei ole. On kauheata katsoa, kun iso sementtirekka menee ohitse ja pieni mopoilija heilahtaa ohituksen ilmanpaineesta sivusuunnassa.”

4. Liikkuva auto ei saa varoittaa hätävilkuilla – vielä

Saksassa autoilleet tuntevat paikallisen tavan, jonka mukaan moottoritien ohituskaistan ruuhkautumisesta ilmoitetaan takaa tuleville hätävilkuin. Suurella nopeudella tuleva auto havaitsee hätävilkut jo kaukaa, mikä antaa aikaa hidastaa omaa vauhtia. Tämä varoituskäytäntö lisää liikenneturvallisuutta.

Suomessa hätävilkkuja saa kuitenkin käyttää vain, kun auto on pysähdyksissä, Heiskanen huomauttaa. Hänen mukaansa Suomessa hätävilkkujen käyttö sopisi esimerkiksi hirvieläimistä varoittamiseen.

”Meillä on suuri kauris-, peura- ja hirvikanta, ja niitä liikkuu paljon myös Uudenmaan, Pirkanmaan ja Lounais-Suomenkin alueilla. Koen, että olisi hyödyllistä, jos vastaantulijoille voisi vinkata edessä olevista hirvieläimistä tai jostakin muusta ongelmasta.”

”Kannattaa kuitenkin muistaa, että nykylainsäädännön mukaan hätävilkkuja ei saa käyttää liikkuvassa ajoneuvossa. Nyt muita voi varoittaa esimerkiksi käyttämällä päällä pitkiä valoja.”

Autoliiton Vesalainen puolestaan huomauttaa, hätävilkkuja näkee toisinaan hinattavissa ajoneuvoissa. Se on virhe, vaikka tarkoituksena olisikin varoittaa muuta liikennettä.

”Suomessa hätävilkun käyttö on sallittu vain auton ollessa pysähdyksissä – hinattava auto kuitenkin liikkuu. Ja jos hinattavassa autossa on hätävilkut päällä, ei se pysty vilkuillaan viestimään, mihin suuntaan hinausyhdistelmä on risteyksissä aikeissa kääntyä”, Vesalainen sanoo.

Hätävilkkujen käyttöä säädettäneen uusiksi uudessa tieliikennelaissa, joka tulee voimaan kesällä 2020. Uusi laki todennäköisesti sallii hätävilkuilla varoittamisen myös liikkuvasta autosta.

Liikenteessä näkyy tietysti paljon muitakin tilanteita, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia ja väärinymmärryksiä hyvistä aikeista huolimatta. Teppo Vesalainen mainitsee, että esimerkiksi vastaantulijoiden kaistaa ei saa käyttää ryhmittymiskaistana, jos on kääntymässä vasemmalle.

”Ajatuksena on, että takaa lähestyvien ei tarvitsisi hiljentää. Vastaantulevien kaista ei kuitenkaan ole ryhmityskaista. Kyseessä on lainvastainen toimintatapa, johon muut tienkäyttäjät eivät osaa varautua. Esimerkiksi vastaantulijan silmin tilanne saattaa näyttää siltä, että kääntyvä auto lähti ohittamaan.”

Samoin sivutieltä tuleva ei saa käyttää linja-autopysäkkiä kiihdytyskaistana.

”Käytännössä tilanne johtaa kuitenkin usein väärinymmärrykseen: päätietä ajava saattaa luulla sivutieltä vauhdilla lähestyvän auton ajavan hänen eteensä ja tekee tästä syystä hätäjarrutuksen tai väistöliikkeen kohtalokkain seurauksin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  6. 6

   Tukholmaan valmistui ennätyksellisen korkea asuinkerrostalo, joka on kuin veistos – Kalasataman torneista yksi yltää pari kerrosta korkeammalle

  7. 7

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  8. 8

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  9. 9

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  10. 10

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  6. 6

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  7. 7

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat