Auto

Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

HS kysyi liikenneturvallisuuden asiantuntijoilta, millaisissa tilanteissa liikennekulttuuri ja liikenneturvallisuus ovat ristiriidassa. He mainitsivat suojatiet, pyörätien jatkeet sekä hätävilkkujen käytön.

Liikenteessä pitää olla huomaavainen, mutta sitä ei saa tehdä turvallisuuden kustannuksella.

HS kertoi maanantaina, että esimerkiksi moottoritiellä kiihdytyskaistalta tulevan väistäminen ohituskaistalle aiheuttaa turhan riskin liikenneturvallisuudelle ja on siksi kielletty. Siitä voi saada jopa sakot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä muita ongelmapaikkoja liikenteessä on? Kysyimme asiantuntijoilta, millaisissa tilanteissa liikennekulttuuri ja liikenneturvallisuus ovat ristiriidassa.

1. Suojatielle ei muisteta pysähtyä

Kaupunkiliikenteessä kannattaisi kiinnittää entistä tarkempaa huomiota suojateiden lähestymiseen, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen. Hänen havaintojensa perusteella autoilijat eivät aina huomaa pysähtyä, vaikka viereisellä ajokaistalla oleva olisi pysähtynyt suojatien eteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laki määrää, että jos ohitettava ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa. Myöskään liikennevalon ollessa vihreä ei tarvitse pysähtyä.

”Jalankulkijalle pitää antaa esteetön kulku, mikäli tämä on astumassa suojatielle”, Vesalainen kertoo.

”Mutta autoilijat rakentavat suojateille herkästi giljotiinin – valitettavasti päivittäin näkee tilanteita, joissa ihmiset eivät pysähtymisvelvoitetta noudata.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vesalainen antaa autoilijoille yksinkertaisen käytännön neuvon, joka paitsi tekee suojatietä ylittävän elämästä turvallisempaa. myös sujuvoittaa liikennettä suojateiden kohdalla: auton keulaa ei tarvitse ajaa suojatiehen kiinni vaan jalankulkijan ylitystä voi jäädä tarkkailemaan kauempaa.

”Autoilija voi hiljentää reippaasti hyvissä ajoin ja tarvittaessa jopa pysähtyä neljä viisi autonmittaa ennen suojatietä. Silloin takaa ja viereistä kaistaa lähestyvällä on parempi näköyhteys suojatielle. Näin kenenkään ei välttämättä edes tarvitse pysähtyä vaan autoilijat selviävät tilanteesta hiljentämällä vauhtiaan.”

”Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

Jos ohitettava ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa.” –Tieliikennelaki 32 §


 

”Suomalaiset ovat jopa ylikohteliaita lainsäädäntöön nähden.”

2. Autoilijat väistävät turhaan

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen on pannut merkille, että Suomessa autoilijat ovat tottuneet väistämään pyöräilijöitä myös tilanteissa, joissa väistämisvelvollisuus on pyöräilijällä. Tällaisia paikkoja ovat muutamat pyörätien jatkeet – ne maalaamattomat pyöräväylät, jotka ovat usein suojatien yhteydessä mutta eivät kuitenkaan ole osa suojatietä. Pyörätien jatke ei siis automaattisesti tarjoa suojaa pyöräilijälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aika moni autoilija väistää pyöräilijää myös sellaisella pyörätien jatkeella, jossa ei ole väistämisvelvollisuutta. Mikäli autoilija ajaa suoraan omaa kaistaansa eikä hänellä ole kärkikolmiota tai stop-merkkiä, eikä hän ole kääntyvä ajoneuvo, siinä kohtaa pyöräilijän pitäisi väistää autoilijaa”, Heiskanen kertoo.

”Tämä on sellainen kohta, jossa suomalaiset ovat jopa ylikohteliaita lainsäädäntöön nähden.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pyörätien jatkeelle aikova pyöräilijä on velvollinen väistämään risteävää liikennettä. Risteysalueella autoilija kuitenkin väistää pyöräilijää, jos autoilija kääntyy pyörätien jatkeen yli tai tulee pyöräilijään nähden kärkikolmion tai stop-merkin takaa.

”Varovaisuusvelvoite on toki voimassa. Kukaan ei aja kenenkään päälle tahallaan, mutta pahimmassa tapauksessa [suoralla autotiellä] syntyy vaaratilanne: hätäjarrutus, peräänajo tai ketjukolari, jossa ensimmäisen auton alta löytyy tielle rynnännyt pyöräilijä.”


3. Sallittu mopoille -kyltillä on pätevä syy

Suomen 150 000 mopoa liikkuvat tyypillisesti ajoradalla muun liikenteen seassa. Mopon paikka ajoradalla on niin oikeassa reunassa kuin on turvallisesti mahdollista, yleensä pientareella.


Joissain pai­koissa mopoilu on kuitenkin sallit­tua edelleen myös pyörä­teillä, jolloin asia ilmoi­tetaan lisä­kilvellä. Heiskasen mukaan sallittu mopoille -merkkejä kan­nattaa noudattaa eikä jäädä ajoradalle, vaikka saisi. Päätiellä voi olla suuria nopeuksia, paljon liikennettä tai tiellä liikkuu paljon raskasta kalustoa

”Itse ihmettelen tätä kovasti. Mopoilijoiden on sallittu ajaa joillakin pyöräteillä hyvästä syystä. Liikennemäärät ovat siellä suuria, nopeusrajoitus on korkea, tai rinnakkaisväylää ei ole. On kauheata katsoa, kun iso sementtirekka menee ohitse ja pieni mopoilija heilahtaa ohituksen ilmanpaineesta sivusuunnassa.”

4. Liikkuva auto ei saa varoittaa hätävilkuilla – vielä

Saksassa autoilleet tuntevat paikallisen tavan, jonka mukaan moottoritien ohituskaistan ruuhkautumisesta ilmoitetaan takaa tuleville hätävilkuin. Suurella nopeudella tuleva auto havaitsee hätävilkut jo kaukaa, mikä antaa aikaa hidastaa omaa vauhtia. Tämä varoituskäytäntö lisää liikenneturvallisuutta.

Suomessa hätävilkkuja saa kuitenkin käyttää vain, kun auto on pysähdyksissä, Heiskanen huomauttaa. Hänen mukaansa Suomessa hätävilkkujen käyttö sopisi esimerkiksi hirvieläimistä varoittamiseen.

”Meillä on suuri kauris-, peura- ja hirvikanta, ja niitä liikkuu paljon myös Uudenmaan, Pirkanmaan ja Lounais-Suomenkin alueilla. Koen, että olisi hyödyllistä, jos vastaantulijoille voisi vinkata edessä olevista hirvieläimistä tai jostakin muusta ongelmasta.”

”Kannattaa kuitenkin muistaa, että nykylainsäädännön mukaan hätävilkkuja ei saa käyttää liikkuvassa ajoneuvossa. Nyt muita voi varoittaa esimerkiksi käyttämällä päällä pitkiä valoja.”

Autoliiton Vesalainen puolestaan huomauttaa, hätävilkkuja näkee toisinaan hinattavissa ajoneuvoissa. Se on virhe, vaikka tarkoituksena olisikin varoittaa muuta liikennettä.

”Suomessa hätävilkun käyttö on sallittu vain auton ollessa pysähdyksissä – hinattava auto kuitenkin liikkuu. Ja jos hinattavassa autossa on hätävilkut päällä, ei se pysty vilkuillaan viestimään, mihin suuntaan hinausyhdistelmä on risteyksissä aikeissa kääntyä”, Vesalainen sanoo.

Hätävilkkujen käyttöä säädettäneen uusiksi uudessa tieliikennelaissa, joka tulee voimaan kesällä 2020. Uusi laki todennäköisesti sallii hätävilkuilla varoittamisen myös liikkuvasta autosta.

Liikenteessä näkyy tietysti paljon muitakin tilanteita, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia ja väärinymmärryksiä hyvistä aikeista huolimatta. Teppo Vesalainen mainitsee, että esimerkiksi vastaantulijoiden kaistaa ei saa käyttää ryhmittymiskaistana, jos on kääntymässä vasemmalle.

”Ajatuksena on, että takaa lähestyvien ei tarvitsisi hiljentää. Vastaantulevien kaista ei kuitenkaan ole ryhmityskaista. Kyseessä on lainvastainen toimintatapa, johon muut tienkäyttäjät eivät osaa varautua. Esimerkiksi vastaantulijan silmin tilanne saattaa näyttää siltä, että kääntyvä auto lähti ohittamaan.”

Samoin sivutieltä tuleva ei saa käyttää linja-autopysäkkiä kiihdytyskaistana.

”Käytännössä tilanne johtaa kuitenkin usein väärinymmärrykseen: päätietä ajava saattaa luulla sivutieltä vauhdilla lähestyvän auton ajavan hänen eteensä ja tekee tästä syystä hätäjarrutuksen tai väistöliikkeen kohtalokkain seurauksin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Autot
 • liikennekulttuuri
 • Liikenneturvallisuus
 • Autoilu
 • Auto
 • Ossi Mansikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, linjasi tuomari – Floridassa hylättiin ääniä alle­kirjoitusten vuoksi

  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  4. 4

   Grönlannin jäätikön alta löytyi 31 kilometrin läpimittainen törmäyskraatteri

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  7. 7

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  8. 8

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää