Auto    |   HS Koeajo

Korealainen Kia aikoo vallata Euroopan automarkkinat – parinkymmenen tuhannen euron Kia Ceed haastaa etenkin suositut perusperheautot

Kolmannen sukupolven korealaisauto Kia Ceedin ohjaus on tarkka ja meno tasaista.

Kia Ceed kuuluu niihin lukuisiin automalleihin, jotka jo vuosia ovat yrittäneet haastaa tämän kokoluokan mittapuuna pidetyn Volkswagen Golfin perusperheautojen joukossa. Golfin vahvuus on sen laadukkaassa yleisolemuksessa, jossa etenkin ajo-ominaisuudet ja sisätiloissa käytetyt materiaalit ovat erinomaisella tasolla.

Haastajien vahvuudet saattavat olla painotuk­siltaan hieman toisaalla, kuten Kialla. Kia panostaa enemmän luotettavuuteen ja asiakastyytyväisyyteen. Ajo-ominaisuuksiltaan Kian eri mallit ovat jo aiemmin kasvaneet hyvälle perustasolle.

Hyundai ja sen sisarmerkki Kia ovat onnistuneet omalta osaltaan välttämään niin viime vuosien dieselskandaalin, DSG-vaihteistoihin kuin pienten moottoreiden jakopäihin liittyneet ongelmat tyylikkäästi. Eipä siis ihme, että Ceediä rullailee Suomen teillä jo noin 27 000 kappaletta.

Nyt autosta on punnerrettu ulos uusi, kolmannen sukupolven versio. Sen kerrotaan olevan entistäkin eurooppalaisempi. Kia haluaa olla Euroopassa kaikkien kaveri.


Kevyempi hybridi tulossa

Katsotaanpa ensin hieman tulevaisuuteen. Kia esittelee 48 voltin kevythybridijärjestelmän uudessa Ceedissä ensi vuonna – vai pitäisikö sanoa vasta ensi vuonna, sillä onhan Kialla on ollut hybrideitä mallistossa jo muutaman vuoden ajan. Se pienentää hiilidioksidipäästöjä tuottamalla lisäenergiaa moottorille kiihdytyksissä 48 voltin akun ja sähkömoottorin avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä samaa järjestelmää olemme jo päässeet testaamaan Kian suositussa Sportage-mallissa. Sen järjestelmä sisältää pienen 0,44 kWh:n litium-ioniakun, ja hybridijärjestelmä ohjaa sähkömoottoria vaihtosuuntaajan avulla.

Kialla kevythybridiltä odotetaan lukuisia hyötyjä. Auton pitäisi käynnistyä hiljaisemmin, sähkömoottori avustaa moottoria kiihdytyksissä, tasaisen ajon pitäisi olla entistä hienostuneempaa ja jarrutuksissa lataustila kerää talteen vapautuvaa liike-energiaa. Uusi järjestelmä mahdollistaa start-stop-toiminnon aktivoitumisen aikaisemmin.

Akun varauksen salliessa polttomoottori voi sammua automaattisesti moottorijarrutuksen ja jarrutuksen yhteydessä. Kun on aika lähteä taas liikkeelle, järjestelmä käynnistää polttomoottorin välittömästi kuljettajan painaessa kaasupoljinta.

Käytännön lopputulos on saamiemme kokemuksien perusteella miellyttävän saumattomasti toimiva kokonaisuus. Auto todellakin käynnistyy sivistyneesti ja nopeasti, ja start-stop-toiminto osoitti lyhyellä koeajolla pätevyytensä esimerkiksi liikennevaloissa – auto sammui kuin huomaamatta. Ceedissäkin tullaan siis jatkossa panostamaan yhä enemmän kulutuksen hillitsemiseen tämän hybriditekniikan avulla. Täyssähköautohan Kian mallistosta löytyy jo.

Toistaiseksi Ceedin moottorien käyttövoimavalikoima on vielä perinteinen. Moottorivalikoima koostuu kolmesta eri bensiinimoottorista ja kahdesta dieselmoottoriversiosta. Uutena moottorina tulee saataville 140 hevosvoiman 1.4 T-GDI -bensiiniturbomoottori. Tämä moottori oli myös koeajoautossa. Auki kirjoitettuna kirjainyhdistelmä tarkoittaa, että moottorissa on turboahdin ja bensiinin suoraruiskutusjärjestelmä.

Uudet 1.4 T-GDi ja 1.6 CRDi -moottorit tulevat tarjolle myös Kian seitsemänvaihteisen kaksoiskytkinvaihteiston pareiksi. Sellaisen lisähinta on noin 2 500 euroa.

Notkea perusauto

Tien päällä Ceed yllättää iloisesti. Auton uusi kori on tukevan tuntuinen, eikä tuuli suhise sen ympärillä kovemmassakaan vauhdissa. Paikaltaan kiihtyvyyden sijasta Kia on uuden bensiinimoottorin virityksessä keskittynyt mieluummin ohituskiihtyvyyteen, kuten perusperhe­autossa onkin järkevää, ja onnistuneen automaattivaihteiston kera 1,4-litraisella suoraruiskutusturbolla ohittaminen on miellyttävän joustavaa.

Ajotuntumaltaan Ceed on edeltäjäänsä tunnokkaampi uudistetun jousitusrakenteen ansiosta. Se tarjoaa kuljettajalle välittömämmän ohjausvasteen, johon Ceedissä on myös mahdollisuus vaikuttaa. Sport-asetuksessa ratin pyörittely on mukavan tunnokasta ilman yliampuvaa tarkkuutta. Ohjaus palauttaa neutraalisti, ja ohjaustunnossa on myös herkkyyttä sopiva annos. Tämä kaikki kertoo siitä, että Ceed todellakin on viritetty eurooppalaisille teille istuvaksi.

Onnistuneesti viritetty jousitus ja kyvykäs alusta korostavat asiallista käyttäytymistä, ja niinpä Ceediin saa melko nopeasti muodostettua luottamussuhteen mutkaisimmillakin teillä. Auto tarraa tien pintaan hanakasti kiinni eikä kallistele liiaksi tiukoissa mutkissa.

Tosin kevyellä kuormalla jousitus saattaa joissakin tilanteissa tuntua kovahkolta. Uusi bensiini-Ceed kulutti vajaan 900 kilometrin koeajon aikana sekalaisessa ajossa keskimäärin 6,7 litraa sadalla. Saavutus on hyvin linjassa auton uuden, juuri julkistetun wltp-kulutuslukeman kanssa, sillä koeajomme sisälsi runsaasti moottoritieajoa.

Pienine huomautuksen aiheineenkin uusi Ceed on kehunsa ansainnut, tasaisen varma suorittaja, josta varsinaisia vikoja on vaikea löytää. Moottoritie­nopeuksissa rengasmelu kasvaa kuitenkin karkeilla suomalais­asvalteilla huomattavaksi huminaksi.

Hyväksi uutiseksi voidaan toisaalta laskea, että uutuudesta on myös usein kaivattu farmariversio luvassa Suomeen vielä syksyn aikana. Siinä on peräti 625-litrainen tavaratila, kun koeajetussa viisiovisessa viistoperässä tilaa on 395 litran verran. Molemmat ovat erinomaisia lukemia luokassaan.

Lisäksi korimalleja täydennetään vielä myöhemmin erikoisella, näyttävyyttä tavoittelevan urheilullisella shooting brake -farmariversiolla. Tässä mallissa on huomiota herättävän matala kattolinja auton takaosassa.

Lue edellinen HS Koeajo: Volvon hinta karkasi monen ulottumattomiin – uusi V60 maksaa lähes 50 000 euroa, eikä tavaratilaan enää kehtaisi sulloa saksanpaimenkoiraa

Lue kaikki HS Koeajot tämän linkin takaa.


Koeajossa

Kia Ceed 5D 1.4 T-GDI A/T Business Premium


 Kompakti kolmannen sukupolven Ceed on entistä tilavampi ja varustellumpi. Tilat on perusperheautolle tyypilliset, tavaratila jopa runsas kooltaan. Auton hinnoittelu pysyy kohtuullisella tasolla, ja pitkä takuu valaa luottamusta korealaismerkin luotettavuuteen.

 Uuden Ceedin ajo-ominaisuudet ovat hyvällä mallilla, autoa ajaa mielikseen erilaisilla teillä. Suorilla tieosuuksilla ajaminen on rennon helppoa, ja mutkateillä Ceed käyttäytyy luotettavasti. Jousitus on nykytyyliin hieman kovan puolelle viritetty.

 Erilaisia mallivaihtoehtoja tulee runsaasti saataville, kunhan myös farmari- ja shooting brake –versiot saadaan Suomeen. Myöhemmin kevythybridi täydentää moottorivalikoiman.

 Varustetasoja on neljä: LX, EX, Business Premium ja tuonnempana saapuva GT-Line. Ilahduttavasti jo alimpaan tasoon sisältyvät uusista turvavarusteista aktiivinen kaistavahti, automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, kuljettajan vireystilan valvonta sekä kaukovaloautomatiikka ja tasanopeudensäädin.

+Tasapainoinen ajettavuus, pitkä takuu, turvavarustelu

–Sisälle kantautuva rengasmelu, jousituksen lievä pintakovuus

 Hinta: Perusmalli alkaen 20 480 euroa, koeajoauto 30 242 euroa

 Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 6,2 litraa / 100 km bensiini (wltp)

 Hiilidioksidipäästöt: 145 g/km (wltp)

 Kiihtyvyys sataan 9,2 s, huippunopeus 205 km/h

 Kilpailijoita: Fiat Tipo, Ford Focus, Hyundai i30, Mazda 3, Nissan Pulsar, Opel Astra, Peugeot 308, Renault Megane, Škoda Octavia, Toyota Auris, Volkswagen Golf.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koeajo
 • Kia
 • Auto
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  3. 3

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  7. 7

   Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”

  8. 8

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  9. 9

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  10. 10

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”
  3. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – suora lähetys jatkuu
  4. Hämmentävä 80 000 ihmisen joukkohuokaus yllätti nyrkkeilyn mestaruusottelussa – samoin tyrmäystä seurannut ilo
  5. Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla
  6. Kiira Korpi vastaa kohuun HS-haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”
  7. Järvenpääläiset vaihtaneet innokkaasti yksityisille terveysasemille – Valinnanvapauskokeilun jatkorahoituksesta ei ole tietoa
  8. Läksyt puhuttavat Englannissa – jalkapallolegenda Gary Lineker vaati läksyjen poistamista ”ajanhukkana”, kollega Ian Wright vastasi röhönaurulla
  9. Airiston Helmen venäläisellä omistajalla on Maltan kansalaisuus, jonka voi ostaa 650 000 eurolla – EU-komissaari on huolissaan juuri Maltan kautta EU-passin saaneista venäläisistä
  10. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  11. Mies putosi hotellista ja kuoli Manchesterissa, toinen löytyi kuolleena saman hotellin huoneesta
  12. Näytä lisää