Auto    |   HS Koeajo

Korealainen Kia aikoo vallata Euroopan automarkkinat – parinkymmenen tuhannen euron Kia Ceed haastaa etenkin suositut perusperheautot

Kolmannen sukupolven korealaisauto Kia Ceedin ohjaus on tarkka ja meno tasaista.

Kia Ceed kuuluu niihin lukuisiin automalleihin, jotka jo vuosia ovat yrittäneet haastaa tämän kokoluokan mittapuuna pidetyn Volkswagen Golfin perusperheautojen joukossa. Golfin vahvuus on sen laadukkaassa yleisolemuksessa, jossa etenkin ajo-ominaisuudet ja sisätiloissa käytetyt materiaalit ovat erinomaisella tasolla.

Haastajien vahvuudet saattavat olla painotuk­siltaan hieman toisaalla, kuten Kialla. Kia panostaa enemmän luotettavuuteen ja asiakastyytyväisyyteen. Ajo-ominaisuuksiltaan Kian eri mallit ovat jo aiemmin kasvaneet hyvälle perustasolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyundai ja sen sisarmerkki Kia ovat onnistuneet omalta osaltaan välttämään niin viime vuosien dieselskandaalin, DSG-vaihteistoihin kuin pienten moottoreiden jakopäihin liittyneet ongelmat tyylikkäästi. Eipä siis ihme, että Ceediä rullailee Suomen teillä jo noin 27 000 kappaletta.

Nyt autosta on punnerrettu ulos uusi, kolmannen sukupolven versio. Sen kerrotaan olevan entistäkin eurooppalaisempi. Kia haluaa olla Euroopassa kaikkien kaveri.


Kevyempi hybridi tulossa

Katsotaanpa ensin hieman tulevaisuuteen. Kia esittelee 48 voltin kevythybridijärjestelmän uudessa Ceedissä ensi vuonna – vai pitäisikö sanoa vasta ensi vuonna, sillä onhan Kialla on ollut hybrideitä mallistossa jo muutaman vuoden ajan. Se pienentää hiilidioksidipäästöjä tuottamalla lisäenergiaa moottorille kiihdytyksissä 48 voltin akun ja sähkömoottorin avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä samaa järjestelmää olemme jo päässeet testaamaan Kian suositussa Sportage-mallissa. Sen järjestelmä sisältää pienen 0,44 kWh:n litium-ioniakun, ja hybridijärjestelmä ohjaa sähkömoottoria vaihtosuuntaajan avulla.

Kialla kevythybridiltä odotetaan lukuisia hyötyjä. Auton pitäisi käynnistyä hiljaisemmin, sähkömoottori avustaa moottoria kiihdytyksissä, tasaisen ajon pitäisi olla entistä hienostuneempaa ja jarrutuksissa lataustila kerää talteen vapautuvaa liike-energiaa. Uusi järjestelmä mahdollistaa start-stop-toiminnon aktivoitumisen aikaisemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Akun varauksen salliessa polttomoottori voi sammua automaattisesti moottorijarrutuksen ja jarrutuksen yhteydessä. Kun on aika lähteä taas liikkeelle, järjestelmä käynnistää polttomoottorin välittömästi kuljettajan painaessa kaasupoljinta.

Käytännön lopputulos on saamiemme kokemuksien perusteella miellyttävän saumattomasti toimiva kokonaisuus. Auto todellakin käynnistyy sivistyneesti ja nopeasti, ja start-stop-toiminto osoitti lyhyellä koeajolla pätevyytensä esimerkiksi liikennevaloissa – auto sammui kuin huomaamatta. Ceedissäkin tullaan siis jatkossa panostamaan yhä enemmän kulutuksen hillitsemiseen tämän hybriditekniikan avulla. Täyssähköautohan Kian mallistosta löytyy jo.

Toistaiseksi Ceedin moottorien käyttövoimavalikoima on vielä perinteinen. Moottorivalikoima koostuu kolmesta eri bensiinimoottorista ja kahdesta dieselmoottoriversiosta. Uutena moottorina tulee saataville 140 hevosvoiman 1.4 T-GDI -bensiiniturbomoottori. Tämä moottori oli myös koeajoautossa. Auki kirjoitettuna kirjainyhdistelmä tarkoittaa, että moottorissa on turboahdin ja bensiinin suoraruiskutusjärjestelmä.

Uudet 1.4 T-GDi ja 1.6 CRDi -moottorit tulevat tarjolle myös Kian seitsemänvaihteisen kaksoiskytkinvaihteiston pareiksi. Sellaisen lisähinta on noin 2 500 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Notkea perusauto

Tien päällä Ceed yllättää iloisesti. Auton uusi kori on tukevan tuntuinen, eikä tuuli suhise sen ympärillä kovemmassakaan vauhdissa. Paikaltaan kiihtyvyyden sijasta Kia on uuden bensiinimoottorin virityksessä keskittynyt mieluummin ohituskiihtyvyyteen, kuten perusperhe­autossa onkin järkevää, ja onnistuneen automaattivaihteiston kera 1,4-litraisella suoraruiskutusturbolla ohittaminen on miellyttävän joustavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajotuntumaltaan Ceed on edeltäjäänsä tunnokkaampi uudistetun jousitusrakenteen ansiosta. Se tarjoaa kuljettajalle välittömämmän ohjausvasteen, johon Ceedissä on myös mahdollisuus vaikuttaa. Sport-asetuksessa ratin pyörittely on mukavan tunnokasta ilman yliampuvaa tarkkuutta. Ohjaus palauttaa neutraalisti, ja ohjaustunnossa on myös herkkyyttä sopiva annos. Tämä kaikki kertoo siitä, että Ceed todellakin on viritetty eurooppalaisille teille istuvaksi.

Onnistuneesti viritetty jousitus ja kyvykäs alusta korostavat asiallista käyttäytymistä, ja niinpä Ceediin saa melko nopeasti muodostettua luottamussuhteen mutkaisimmillakin teillä. Auto tarraa tien pintaan hanakasti kiinni eikä kallistele liiaksi tiukoissa mutkissa.

Tosin kevyellä kuormalla jousitus saattaa joissakin tilanteissa tuntua kovahkolta. Uusi bensiini-Ceed kulutti vajaan 900 kilometrin koeajon aikana sekalaisessa ajossa keskimäärin 6,7 litraa sadalla. Saavutus on hyvin linjassa auton uuden, juuri julkistetun wltp-kulutuslukeman kanssa, sillä koeajomme sisälsi runsaasti moottoritieajoa.

Pienine huomautuksen aiheineenkin uusi Ceed on kehunsa ansainnut, tasaisen varma suorittaja, josta varsinaisia vikoja on vaikea löytää. Moottoritie­nopeuksissa rengasmelu kasvaa kuitenkin karkeilla suomalais­asvalteilla huomattavaksi huminaksi.

Hyväksi uutiseksi voidaan toisaalta laskea, että uutuudesta on myös usein kaivattu farmariversio luvassa Suomeen vielä syksyn aikana. Siinä on peräti 625-litrainen tavaratila, kun koeajetussa viisiovisessa viistoperässä tilaa on 395 litran verran. Molemmat ovat erinomaisia lukemia luokassaan.

Lisäksi korimalleja täydennetään vielä myöhemmin erikoisella, näyttävyyttä tavoittelevan urheilullisella shooting brake -farmariversiolla. Tässä mallissa on huomiota herättävän matala kattolinja auton takaosassa.

Lue edellinen HS Koeajo: Volvon hinta karkasi monen ulottumattomiin – uusi V60 maksaa lähes 50 000 euroa, eikä tavaratilaan enää kehtaisi sulloa saksanpaimenkoiraa

Lue kaikki HS Koeajot tämän linkin takaa.


Koeajossa

Kia Ceed 5D 1.4 T-GDI A/T Business Premium


 Kompakti kolmannen sukupolven Ceed on entistä tilavampi ja varustellumpi. Tilat on perusperheautolle tyypilliset, tavaratila jopa runsas kooltaan. Auton hinnoittelu pysyy kohtuullisella tasolla, ja pitkä takuu valaa luottamusta korealaismerkin luotettavuuteen.

 Uuden Ceedin ajo-ominaisuudet ovat hyvällä mallilla, autoa ajaa mielikseen erilaisilla teillä. Suorilla tieosuuksilla ajaminen on rennon helppoa, ja mutkateillä Ceed käyttäytyy luotettavasti. Jousitus on nykytyyliin hieman kovan puolelle viritetty.

 Erilaisia mallivaihtoehtoja tulee runsaasti saataville, kunhan myös farmari- ja shooting brake –versiot saadaan Suomeen. Myöhemmin kevythybridi täydentää moottorivalikoiman.

 Varustetasoja on neljä: LX, EX, Business Premium ja tuonnempana saapuva GT-Line. Ilahduttavasti jo alimpaan tasoon sisältyvät uusista turvavarusteista aktiivinen kaistavahti, automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, kuljettajan vireystilan valvonta sekä kaukovaloautomatiikka ja tasanopeudensäädin.

+Tasapainoinen ajettavuus, pitkä takuu, turvavarustelu

–Sisälle kantautuva rengasmelu, jousituksen lievä pintakovuus

 Hinta: Perusmalli alkaen 20 480 euroa, koeajoauto 30 242 euroa

 Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 6,2 litraa / 100 km bensiini (wltp)

 Hiilidioksidipäästöt: 145 g/km (wltp)

 Kiihtyvyys sataan 9,2 s, huippunopeus 205 km/h

 Kilpailijoita: Fiat Tipo, Ford Focus, Hyundai i30, Mazda 3, Nissan Pulsar, Opel Astra, Peugeot 308, Renault Megane, Škoda Octavia, Toyota Auris, Volkswagen Golf.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koeajo
 • Kia
 • Auto
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  6. 6

   ”Syksyn suurin rakkausreality” Love Island on ohi ja lopulta yllätyspari vei voiton – tämä sarjasta jäi käteen

  7. 7

   Huonekalujätti Ikea vähentää jopa 7 500 työntekijää – Vaikutuksia myös Suomessa, kertoo STT

  8. 8

   Ruoka on nykyään niin steriiliä, että siinä ei ole enää edes meille hyödyllisiä bakteereja, sanoo elintarvike­professori

  9. 9

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  10. 10

   Mies jäi nousussa olleen lentokoneen alle kiitoradalla Moskovassa – kone jatkoi Ateenaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  9. 9

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  10. 10

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Twitter tulkitsi gdpr:ää omalla tavallaan ja pitää 17-vuotiaan suomalaisen tiliä suljettuna jo viidettä kuukautta – vanhemmilta pyydettiin tietoja syntymä- ja henkilötodistusta myöten
  3. Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham tuomittiin vankeuteen – Hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla rahoilla ostettiin siirtolapuutarhamökki
  4. Huonekalujätti Ikea vähentää jopa 7 500 työntekijää – Vaikutuksia myös Suomessa, kertoo STT
  5. Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”
  6. Suomi on seitsemän vuoden päästä maailman houkuttelevin maa tehdä avaruusbisnestä, ministeriöiden työryhmä maalailee
  7. Poliisi löi epäillyn rattijuopon rautoihin Malmilla – Mies kuoli kiinnioton jälkeen, syyttäjä selvittää poliisin toimintaa
  8. NBA koripalloilija sanoi, että hänen joukkueensa häviää tahallaan – kenkää tuli
  9. Kun maailman suurin paperitehdasyhteisö nousi kapinaan – Seppo Aalto erittelee Finlandia-ehdokkaana olevassa kirjassaan kevään 1918 kapinan Kuusankoskella
  10. Päävalmentaja Marko Saloranta otti vastuun Suomen tyttöjen MM-kisapettymyksestä: ”Luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä”
  11. HS vertaili ruoka­korien hintoja – Lidl pysyi halvimpana, ja hintavin kauppa oli sitä noin 68 prosenttia kalliimpi Tilaajille
  12. Näytä lisää