Auto    |   HS Koeajo

Korealainen Kia aikoo vallata Euroopan automarkkinat – parinkymmenen tuhannen euron Kia Ceed haastaa etenkin suositut perusperheautot

Kolmannen sukupolven korealaisauto Kia Ceedin ohjaus on tarkka ja meno tasaista.

Kia Ceed kuuluu niihin lukuisiin automalleihin, jotka jo vuosia ovat yrittäneet haastaa tämän kokoluokan mittapuuna pidetyn Volkswagen Golfin perusperheautojen joukossa. Golfin vahvuus on sen laadukkaassa yleisolemuksessa, jossa etenkin ajo-ominaisuudet ja sisätiloissa käytetyt materiaalit ovat erinomaisella tasolla.

Haastajien vahvuudet saattavat olla painotuk­siltaan hieman toisaalla, kuten Kialla. Kia panostaa enemmän luotettavuuteen ja asiakastyytyväisyyteen. Ajo-ominaisuuksiltaan Kian eri mallit ovat jo aiemmin kasvaneet hyvälle perustasolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyundai ja sen sisarmerkki Kia ovat onnistuneet omalta osaltaan välttämään niin viime vuosien dieselskandaalin, DSG-vaihteistoihin kuin pienten moottoreiden jakopäihin liittyneet ongelmat tyylikkäästi. Eipä siis ihme, että Ceediä rullailee Suomen teillä jo noin 27 000 kappaletta.

Nyt autosta on punnerrettu ulos uusi, kolmannen sukupolven versio. Sen kerrotaan olevan entistäkin eurooppalaisempi. Kia haluaa olla Euroopassa kaikkien kaveri.


Kevyempi hybridi tulossa

Katsotaanpa ensin hieman tulevaisuuteen. Kia esittelee 48 voltin kevythybridijärjestelmän uudessa Ceedissä ensi vuonna – vai pitäisikö sanoa vasta ensi vuonna, sillä onhan Kialla on ollut hybrideitä mallistossa jo muutaman vuoden ajan. Se pienentää hiilidioksidipäästöjä tuottamalla lisäenergiaa moottorille kiihdytyksissä 48 voltin akun ja sähkömoottorin avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä samaa järjestelmää olemme jo päässeet testaamaan Kian suositussa Sportage-mallissa. Sen järjestelmä sisältää pienen 0,44 kWh:n litium-ioniakun, ja hybridijärjestelmä ohjaa sähkömoottoria vaihtosuuntaajan avulla.

Kialla kevythybridiltä odotetaan lukuisia hyötyjä. Auton pitäisi käynnistyä hiljaisemmin, sähkömoottori avustaa moottoria kiihdytyksissä, tasaisen ajon pitäisi olla entistä hienostuneempaa ja jarrutuksissa lataustila kerää talteen vapautuvaa liike-energiaa. Uusi järjestelmä mahdollistaa start-stop-toiminnon aktivoitumisen aikaisemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Akun varauksen salliessa polttomoottori voi sammua automaattisesti moottorijarrutuksen ja jarrutuksen yhteydessä. Kun on aika lähteä taas liikkeelle, järjestelmä käynnistää polttomoottorin välittömästi kuljettajan painaessa kaasupoljinta.

Käytännön lopputulos on saamiemme kokemuksien perusteella miellyttävän saumattomasti toimiva kokonaisuus. Auto todellakin käynnistyy sivistyneesti ja nopeasti, ja start-stop-toiminto osoitti lyhyellä koeajolla pätevyytensä esimerkiksi liikennevaloissa – auto sammui kuin huomaamatta. Ceedissäkin tullaan siis jatkossa panostamaan yhä enemmän kulutuksen hillitsemiseen tämän hybriditekniikan avulla. Täyssähköautohan Kian mallistosta löytyy jo.

Toistaiseksi Ceedin moottorien käyttövoimavalikoima on vielä perinteinen. Moottorivalikoima koostuu kolmesta eri bensiinimoottorista ja kahdesta dieselmoottoriversiosta. Uutena moottorina tulee saataville 140 hevosvoiman 1.4 T-GDI -bensiiniturbomoottori. Tämä moottori oli myös koeajoautossa. Auki kirjoitettuna kirjainyhdistelmä tarkoittaa, että moottorissa on turboahdin ja bensiinin suoraruiskutusjärjestelmä.

Uudet 1.4 T-GDi ja 1.6 CRDi -moottorit tulevat tarjolle myös Kian seitsemänvaihteisen kaksoiskytkinvaihteiston pareiksi. Sellaisen lisähinta on noin 2 500 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Notkea perusauto

Tien päällä Ceed yllättää iloisesti. Auton uusi kori on tukevan tuntuinen, eikä tuuli suhise sen ympärillä kovemmassakaan vauhdissa. Paikaltaan kiihtyvyyden sijasta Kia on uuden bensiinimoottorin virityksessä keskittynyt mieluummin ohituskiihtyvyyteen, kuten perusperhe­autossa onkin järkevää, ja onnistuneen automaattivaihteiston kera 1,4-litraisella suoraruiskutusturbolla ohittaminen on miellyttävän joustavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajotuntumaltaan Ceed on edeltäjäänsä tunnokkaampi uudistetun jousitusrakenteen ansiosta. Se tarjoaa kuljettajalle välittömämmän ohjausvasteen, johon Ceedissä on myös mahdollisuus vaikuttaa. Sport-asetuksessa ratin pyörittely on mukavan tunnokasta ilman yliampuvaa tarkkuutta. Ohjaus palauttaa neutraalisti, ja ohjaustunnossa on myös herkkyyttä sopiva annos. Tämä kaikki kertoo siitä, että Ceed todellakin on viritetty eurooppalaisille teille istuvaksi.

Onnistuneesti viritetty jousitus ja kyvykäs alusta korostavat asiallista käyttäytymistä, ja niinpä Ceediin saa melko nopeasti muodostettua luottamussuhteen mutkaisimmillakin teillä. Auto tarraa tien pintaan hanakasti kiinni eikä kallistele liiaksi tiukoissa mutkissa.

Tosin kevyellä kuormalla jousitus saattaa joissakin tilanteissa tuntua kovahkolta. Uusi bensiini-Ceed kulutti vajaan 900 kilometrin koeajon aikana sekalaisessa ajossa keskimäärin 6,7 litraa sadalla. Saavutus on hyvin linjassa auton uuden, juuri julkistetun wltp-kulutuslukeman kanssa, sillä koeajomme sisälsi runsaasti moottoritieajoa.

Pienine huomautuksen aiheineenkin uusi Ceed on kehunsa ansainnut, tasaisen varma suorittaja, josta varsinaisia vikoja on vaikea löytää. Moottoritie­nopeuksissa rengasmelu kasvaa kuitenkin karkeilla suomalais­asvalteilla huomattavaksi huminaksi.

Hyväksi uutiseksi voidaan toisaalta laskea, että uutuudesta on myös usein kaivattu farmariversio luvassa Suomeen vielä syksyn aikana. Siinä on peräti 625-litrainen tavaratila, kun koeajetussa viisiovisessa viistoperässä tilaa on 395 litran verran. Molemmat ovat erinomaisia lukemia luokassaan.

Lisäksi korimalleja täydennetään vielä myöhemmin erikoisella, näyttävyyttä tavoittelevan urheilullisella shooting brake -farmariversiolla. Tässä mallissa on huomiota herättävän matala kattolinja auton takaosassa.

Lue edellinen HS Koeajo: Volvon hinta karkasi monen ulottumattomiin – uusi V60 maksaa lähes 50 000 euroa, eikä tavaratilaan enää kehtaisi sulloa saksanpaimenkoiraa

Lue kaikki HS Koeajot tämän linkin takaa.


Koeajossa

Kia Ceed 5D 1.4 T-GDI A/T Business Premium


 Kompakti kolmannen sukupolven Ceed on entistä tilavampi ja varustellumpi. Tilat on perusperheautolle tyypilliset, tavaratila jopa runsas kooltaan. Auton hinnoittelu pysyy kohtuullisella tasolla, ja pitkä takuu valaa luottamusta korealaismerkin luotettavuuteen.

 Uuden Ceedin ajo-ominaisuudet ovat hyvällä mallilla, autoa ajaa mielikseen erilaisilla teillä. Suorilla tieosuuksilla ajaminen on rennon helppoa, ja mutkateillä Ceed käyttäytyy luotettavasti. Jousitus on nykytyyliin hieman kovan puolelle viritetty.

 Erilaisia mallivaihtoehtoja tulee runsaasti saataville, kunhan myös farmari- ja shooting brake –versiot saadaan Suomeen. Myöhemmin kevythybridi täydentää moottorivalikoiman.

 Varustetasoja on neljä: LX, EX, Business Premium ja tuonnempana saapuva GT-Line. Ilahduttavasti jo alimpaan tasoon sisältyvät uusista turvavarusteista aktiivinen kaistavahti, automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, kuljettajan vireystilan valvonta sekä kaukovaloautomatiikka ja tasanopeudensäädin.

+Tasapainoinen ajettavuus, pitkä takuu, turvavarustelu

–Sisälle kantautuva rengasmelu, jousituksen lievä pintakovuus

 Hinta: Perusmalli alkaen 20 480 euroa, koeajoauto 30 242 euroa

 Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 6,2 litraa / 100 km bensiini (wltp)

 Hiilidioksidipäästöt: 145 g/km (wltp)

 Kiihtyvyys sataan 9,2 s, huippunopeus 205 km/h

 Kilpailijoita: Fiat Tipo, Ford Focus, Hyundai i30, Mazda 3, Nissan Pulsar, Opel Astra, Peugeot 308, Renault Megane, Škoda Octavia, Toyota Auris, Volkswagen Golf.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koeajo
 • Kia
 • Auto
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi väestöennuste: Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035 – yksi kuva näyttää dramaattisen muutoksen arviossa

  2. 2

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  3. 3

   Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”

  4. 4

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  5. 5

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  6. 6

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  7. 7

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  7. 7

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  10. 10

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  3. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  4. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  5. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  6. Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”
  7. Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta Tilaajille
  8. Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi Tilaajille
  9. Uusi väestöennuste: Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035 – yksi kuva näyttää dramaattisen muutoksen arviossa
  10. Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamiseen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi
  11. Mitä on henkinen ensiapu? Kun elämä suistuu raiteiltaan, yksinkertaiset asiat muuttuvat ylitsepääsemättömän vaikeiksi
  12. Näytä lisää